Výběr feederu

Hledám prut pro univerzální použití, se kterým budu převážně chytat na menší řece, který ale můžu využít i na stojáku. Cílovými rybami je vše od 30cm nahoru. Již jsem byl rozhodnutý pro ultraviolet twin feeder 330/390 od mikáda, ale někdo tvrdí, že s gramáží 110, můžu chytat rovnou na těžko. Na MRKu jsem přečetl všechny články, ale jsem s toho méně moudrý, než na začátku. Poradí mi někdo?
Autor diskuse: Jiří - Profil , 11.12.2006 feeder - náčiní, doplňky

Aďo - Profil | Út 17.7.2007 21:27:19

Mirek Saf. - uplne s tebou suhlasim. Chcem len doplnit to, ze grafitovou spickou dohodis dalej preto, lebo sa pri nahode menej chveje a umoznuje tym plynulejsi chod silonu.
Ten moj prispevok predtym bol pre zjednodusenie pri vybere pruta, aby si Jizi nelamal hlavu zo spickami.
Spicky feedru maju ulohu detekcie zaberu. Ak hraju aj nejaku druhotnu rolu, tak uz to nieje tak podstatne.

Mirek Saf. - Profil | Po 16.7.2007 20:16:54

Abo: špičky feedru jak říká teorie nemají vliv.Prakicky to však nelze brát 100 procentně. Jistý vliv mají. Zejména s konstrukcí blanku prutu. Uvedu příklad mého tuhého Shimi Solstace medium. Šička 1 oz - laminát je skutečně jemná. Detekce záběrů super. Negativa vidím v tom, že při zdolávačce se zapojuje převážně špice. Když to přeženu, vypadá to jako kdybych měl tyč od smetáku a horní třetina jen pracovala. Je to náchylné na utržení návazce. Naproti tomu již 2 oz dovolí se pořádněji opřít a mám poloparabolu. Ještě lépe je na tom 3 oz grafit. Ten také není tak náchylný při náhozu k zamotání o poslední očko . S ním se mi zdají náhozy delší. Na předlonském srazu MRKu to bylo vidět, když jsem zdolával jednu "ponorku" která měla jen 58 cm. Byla stále u dna, prut jen málo ohnutý a najednou zlom a špice ( 1 oz ) do pravého úhlu. Z toho pohledu se "horší a levnější " grafit "žvejky" Hyperlop chová lépe.
Pro designery prutu: hledám konstrukci jako je Hyperlop se SIC očky a korkovou rukojětí, špičky laminát, ne jako poslední modely Shimi - grafit. To je pěkný úlet.

Aďo - Profil | Ne 15.7.2007 20:52:40

Tiez by som sa priklonil k medium aj ked na mensiu rieku by light bol ovela lepsi. Spicky feeder prutu z vahou nahadzovaneho krmitka nemaju co robit, nakolko su tak jemne, ze krmitko ich svojou vahou ohyba do praveho uhla. Viac by som sa sustredil na samotne spracovanie pruta, ktory podstatne ovlivnuje aky budes mat celkovy dojem. Niektore pruty sa chovaju ako guma a ine zasa ako nasada od lopaty.
Pre nahadzovanie tazkych krmitok by som si vybral prut viac "gumeny", ktory mi umozni vyuzit cely energeticky potencial prutu a odhodi to az za horizont.
Odporucal by som ti model od RON TOMSON B52 alebo univerzalnejsi C14
http://www.chapmansangling.co.uk/acatalog/Ron_Thompson_Rods.html

DAM - Profil | Ne 15.7.2007 16:34:42

Cau chtel bich se zeptat zacinam s feedrem a chci si koupit nakej ten prut prosim poratte jaky bi se hodil pro zacatecnika

Juraj - Profil | Ne 18.2.2007 23:46:05

Tak opožděně, ale přeci díky, všem za typy. Nakonec vše dopadlo jinak. Půjčil jsem si od kámoše Sema Z-Force a měl ho několikrát možnost vyzkoušet. Naprostá spokojenost, výborný poměr mezi kvalitou a cenou, takže jdu do něj. Ještě jednou všem dík.

Blondak - Profil | Po 11.12.2006 18:51:12

Jiří, -Ja mam taky Mikado 3.60 MEDIUM a su plne spokojen cena slusna a nej kapra mam 70cm tusim! Vzhled by mohl byt lepsejsi!

Srneček - Profil | Po 11.12.2006 18:32:43

koukám co názor to značka.Já osobně vlastním multipicker od Balzera.Jak na řece,tak na stojáku je to dobrej proutek.A není problém s ním dohodit vcelku úspěšně daleko.Musíš si k tomu ať je to takovej nebo makovej feeder,pořídit dobrej naviják.
Značku ti neřeknu,protože tich je mnoho a zase!!!Každej má svuj názor na značky......

ignor - Profil | Po 11.12.2006 18:28:13

Mysím že heavy feeder má smysl pouze když budeš
muset nahazovat těžký olova 70g+ nebo krmítka40g+
někam hodně daleko. S velikostí ryb to nemá co dělat.
" Já bych si dal taky to médijum."

Hyter - Profil | Po 11.12.2006 18:24:28

Za sebe ti muzu doporucit trabucco activa feeder pro v mediu, je to super proutek a i kdyz proti mikadu nic nemam, rekl bych ze zpracovani je nekde uplne jinde.
Nekdo mi tu bude jiste oponovat problematickym servisem oproti mikadu ale na to muzu rict ze pomer reklamaci je mnohonasobne ve prospech trabucca.Cena cca 2400.

george.brain | Po 11.12.2006 17:56:12

Jiří: Pokud budeš chytat převážně na menší řece a stojáku, pak je pro tebe nejvhodnější MEDIUM. Ale pozor na pár maličkostí.
1. Označení prutu MEDIUM nemusí vždy odpovídat realitě, protože si výrobci označuji pruty tak, jak se jim hodí. Proto je nejlepší si prut ošahat přímo v prodejně.
2. Pojem stoják je velmi široký pojem, takže já to pochopil tak, že nebudeš chtít chytat dál než 45 metrů od břehu. Na delší hody je kategorie Medium v délce 360 nepřesná, zejména pokud použiješ větší gramáž.
3. Osobně preferuji spíš pruty rychlejší se špičkovou akcí při běžném zatížení, protože lépe nahodím a lépe zaseknu. Dobrý prut při větším zatížení přechází ze špičkové akce do parabolické akce. Nemám totiž zapotřebí kochat se pohledem na maximálně prohnutý prut. Pro mě osobně je podstatnější přesně nahodit a zaseknout.
4. Kategorie light, medium, heavymedium nebo heavy nemá zásadní vliv na velikost ryb které zdoláváš. Prut by ti nikdy neměl prasknout, protože máš ještě brzdu navijáku, kterou musíš mít správně seřízenou. Dokonce i s heavy lze chytat menší ryby a poměrně úspěšně.
5. Současný trend je používat spíš tvrdší pruty, díky kterým můžeš rybu podstatně lépe navést do místa podebrání.

Vašek | Po 11.12.2006 17:24:27

Moje zkušenost s nejtěžším krmítkem byla na Sázavě.A bylo to 60 gr.Víc jsem zatím nepotřeboval.S tím médiem to šlo bez problémů dokonce na 18ku vlasec.

luken | Po 11.12.2006 16:41:55

Kup si Beast master multi,nic tím nezkazíš,pokud jde oté délce.Ale jestli chceš medium (univerálek),tak bych doporučoval BM ,ale pokuk s tím začínáš tak catanu nebo to alivio.Ale taky se můžeš podívat po Mivardi.

mathas - Profil | Po 11.12.2006 16:23:10

Zkus Shimano alivio ax feeder. Budou ho mit od ledna v gammarusu. Nestoji hodne. Asi 1300. Je to kvalitni proutek. Vytah jsem na nej 60ku kapra(sice nic moc ale zase neni kazdej de) a mel jeste znacni rezervy.

hraji - Profil | Po 11.12.2006 15:06:08

Vašek: shodou okolností jsem svého kapříka 73 cm ulovil na feeder Mikado na řece a naprosto bez problémů. Ten prut má velkou silovou rezervu. Ovšem na velké řece (Morava) měl se zátěžemi 100 gramů již problém

Vašek | Po 11.12.2006 13:50:42

Zdarec.Kdo má už nějaké zkušenosti s feederem nemůže odpovědět jinak než profo.Sám vlastním medium a bohatě to stačí,S kapříky kolem 70 cm nemám problém.Hevy jsou většinou carp pruty pro opravdu zkušené kapraře.Klidně bych si koupil i light,(což také později udělám)přidáš tvrdší špičku a vytahneš téměř cokoíliv.Upřímě,kolik kaprů nad 70 cm za sezonu vytáhneš?

JarKoto - Profil | Po 11.12.2006 12:32:04

Heavy prutje jenom na velké vodní plochy a velké řeky (Dyje,Labe, apod.)Kup si něco medium nebo light o délce 360 nebo 330

profo - Profil | Po 11.12.2006 12:08:30

Jiří : plně souhlasím s MrKosem. Stejně jako já i on ví o čem mluví. Rozhodně bych nešel do heavy prutu a nesmyslně jej opatřoval na něj hodně jemnou špičkou. Já osobně používám Medium prut a jsem naprosto spokojen. To co popisuješ je právě pro Medium prut jako stvořené. Nechá se s ním velice dobře lapat od hodně malých až po velké ryby. Za mne ti doporučuji jakýkoliv slušný proutek - klidně to Mikado (jsou to velmi dobré pruty za slušnou cenu) 330/390 v provedení Medium a dokoupit špičky 1/2 a 3/4oz.

MrKos - Profil | Po 11.12.2006 11:24:52

Jiří: asi bych už nezkoušel dávat měkčí špičku na heavy prut protože se to potom chová všelijak a tvrdá akce heavy se špičkou třeba 0,75 oz nejde dohromady... přirovnal bych to špejli na násadě od koštěte... také jsem s tím asi dvě vycházky experimentoval a potom raději koupil další prut...
řekl bych že pro popsaný způsob lovu bude pro Tebe ideální nějaké medium a třeba právě od toho mikáda docela pokryje Tvoje potřeby... osobně vlastním také jeden takový proutek a dostačuje mi... dvojí možná délka je výhodou a neřekl bych že i při udávaných 110g je to nějaký tvrdý prut... to je pouze maximální vrhací zátěž při použité špičce 4 a více oz...

Kyslík Lbc - Profil | Po 11.12.2006 11:00:26

Jirko, vím, že výběr feedrů je v současné době velký. Ale to jak jsi popsal představu tvého budoucího lovu, to přesně ukazuje na feeder od Mikáda. Já osobně mám Mikádo T-Rex 330/390, je to havy feeder, ale když se ti bude tvůj budoucí prut zdát moc tvrdý, tak stačí dokoupit jemnější špičku. Já osobně jsem s mykádem velmi spokojen, co jsem na něj zapnul, tak to jsem vytáhl, počínaje 5 cm rybičkama - končíc 76 cm kaprem. Stejně si myslím, že už si rozhodnutej pro Mikádo, protože jestli jsi ho už držel v ruce, tak musíš mít jasno. Nekoukej na ostatní a dej na svůj instikt. Z prutu musíš mít radost hlavně ty, protože na ten koukáš ty, ne ryba. A možná už jsi to slyšel, ale ryba se chytá na háček ne na prut. :-) Věřím, že se už zanedlouho budeš upínat na tu přihnutou špičku jako my, kteří už jsme pod jejím vlivem. Hodně štěstí.