Šetrné zacházení s rybou

Tahle otázka nebude na škodu. Spousta z nás pouští ryby, ale to pořád neznamená, že ryba po našem puštění přežije. Rád bych, aby se otevřela debata o těchto nebezpečích.
Příkladně:
1. letní extrémně vysoké teploty jako i zimní a šok pro rybu změnou prostředí vyvolaný
2. kam unavenou rybu vypustit a jak
3. držení ryby a manipulace s ní
4. použití desinfekce, kde a jak a zda je nutná
Bodů by asi bylo víc, ale to jistě vyplyne z debaty.
Jde o to nemyslet si, že chyť a pusť je focení nad podložkou a hození fišle zpět do wasru.
Autor diskuse: Kocháč - Profil , 6.12.2006 všeobecné - ostatní

Bachy - Profil | Pá 8.12.2006 19:55:42

MrKos - Snažím se nevypadnout z tempa. :o)))
No já mám doma karásky. Beru že při zrychlení se ryba nevyhne pohybu hlavy do stran, ale z hlediska pocitu při zdolávání se nejedná o to, o čem jsme se tu celou dobu bavili - tedy o tlukot do vlasce. :o)

MrKos - Profil | Pá 8.12.2006 19:44:43

Bachy: vidím že jsi dneska v tradiční kondici... :-))
no představ si že kapra jsem plavat viděl a dokonce ho vidím denně několik hodin v akvárku... :-) dokonce po těch letech jsem schopen odhadovat některé jeho zvyky a pohyby těla už považuju za běžnou rutinu... a tady v tomto směru je jedno zda je kapr malý či velký... pohyb je identický... ofšem přít se nadále nebudu a svoje jsem k tomuto již napsal... a je na každém co si z toho přebere...
až se budeš znovu dívat na plovoucího kapra tak sleduj pozorně jeho rychlost, pohyby ocasní ale i ostatních ploutví, funkci ostatních ploutví v klidovém a neklidovém stavu, reakce na vnější podněty a především pohyby při prudkém zrychlení, a také postavení ostatních ploutví při zrychlení... a možná přijdeš sám na to jak hluboce se pleteš a taky na fakt že při prudkém pohybu kapr namává jen zadní ploutví ale prakticky zadní třetinou těla... :-)

Ivo.S. | Pá 8.12.2006 17:24:21

Tak jsme si tu pěkně poklábosili. Myslím, že ve většině aspektů jsme za jedno. Teď by bylo vhodné celou tuto diskusi přeposlat na webové stránky Kmene Masajů...
Už to tady někdo psal. Je vážně velká škoda, že tyto myšlenky a názory se bohužel zřejmě nedostanou k těm, kterých se to týká.

Pytlák kok - Profil | Pá 8.12.2006 16:42:31

Kocháč - díky za tuto otázku
JKL - to si napsal bezvadně a není co k tomu dodat, snad jen to,.................................. že pokud z vás někdo používá nějaké antiseptické roztoky, tak jej "naordinujte" hned po vylovení ryby ( roztok má nějaký čas na vstřebání do postižené tkáně ), většinou se setkávám s kapraři, kteří rybu změří, zváží a těsně před jejím puštěním ji timto roztokem ošetří ( dle mne je to zbytečné, protože se roztok okamžitě smyje )......., jinak sakování kaprů se snažte vyhnout a pokud už sakujete, vždy dbejte, aby před uložením ryby byl sak mokrý a dostatečně prodyšný, aby jím mohla proudit čerstvá voda a vyhovoval svým rozměrem i ulovené rybě, taky dávejte pozor při vkládání ryby do saku, některý kapr se při manipulaci naježí a neopatrným zacházením by si mohl zlomit hlavně prsní ploutve,.....sak s rybou vždy dávejte do místa s větší hloubkou vody a někde kde je stín, pokud je to tedy možné a mějte dostatečně dlouhý špagát, aby si ryba popřípadě mohla popojíždět, na řekách vybírejte místa kde není silný proud a ryba se tak zbytečně neunavovala závěrem bych chtěl apelovat na všechny aby nikdo z vás nesakoval kapry nad dvacet kilo, tato ryba je nesmírně choulostivá a když je po sakování odpočatá, tak se prakticky nedá nijak při focení zvládnout a případný pád by mohl způsobit i smrt, díky této váze. Při pouštění kapra ho vždy chvíli podržte ve vzpřímené poloze dokud ryba sama nedá impuls, že chce odplout a nikdy rybu nepouštíme v mělké vodě kde by částí těla vykukovala ven, těch věcí ohledně šetrnosti je daleko víc, ale tyto mi připadají jako nejdůležitější

JKL - Profil | Pá 8.12.2006 16:03:09

Kocháč - ® Pá 8.12.2006 7:53:30 Konečně jsem to tady přelouskal a pokusím se rozvést svůj příspěvek.
Předem podotýkám, že se nejadná o sylabus ale o můj názor, který vychází z pozorování situací v přírodě - ať na živo či zprostředkovaně. Vidím určitou analogii v chování živočichů, kteří jsou napadeni predátorem. V první fázi útoku vidíme pokus o únik, resp. o ukrytí. Různé živočišné druhy mají různé, mnohdy velice zajímavé metody. V druhé fázi - při fyzickém kontaktu- se napadená kořist brání s využitím všech možností, mnohdy zcela nepředvídatelných. I ortodoxní býložravec dokáže kousnout, ptáci dokáží nasměrovat zobák s udivující přesností na oči útočníka, několikadenní kůzle dokáže kousnout, zajíc umí kopat jako profesionál a t.d. Při poslední fázi, kdy dochází k přemožení oběti, kořist je poraněna, znehybněna ale nikoliv usmrcena můžeme někdy vidět, že přesto, že zranění nejsou zdaleka smrtelná, ale neumožňují již smysluplnou obranu, predátor se chystá ke konzumaci. Šelmy obracejí kořist tak, aby mohli k měkkým částem těla, hadi "rovnají" kořist tak, aby umožnili její pozření. A tam můžeme pozorovat, že dosud živá oběť boj jakoby "vzdává". Já si to vysvětluji tak, že organismus oběti v určitém okamžiku ukončí boj o přežití, vyhodnotí ho jako marný, a vlastně urychlí smrt, aby zabránil zbytečnému utrpení. Domnívám se, že je to jakási forma posttraumatického šoku, který je i u lidí častou příčinou smrti.
Pokud tuto teorii aplikuji na rybařinu, vychází mi toto:
1. fáze - únik ryby po záseku - u kaprařů jízda. Ryba se snaží uniknout co nejdál co nejrychleji. Sumec či úhoř často hledají úkryt.
2.fáze - boj. Ryba se vzpírá tahu, pokouší se zbavit háčku, hledá směr a způsob jak přemoci vnucovaný směr. Využívá všech možností které má, včetně výskoků nad hladinu,třesení hlavou, nájezdy proti síle vlasce a pod.
3. fáze: Organismus ryby je vyčerpán, dochází ke změně prostředí - ryba je vylovena z vody, je s ní manipulováno. A tady podle mne dochází někdy k šokovému stavu, kdy organismus vyhodnotí situaci jako bezvýchodnou a volí vlastně jakousi "autodestrukci".
Proto se domnívám, že z hlediska šetrnosti k rybě je nutné co nejvíce omezit zejména onu 3. fázi, pokud mám totiž pravdu, tak ona "ještě jedna fotka zepředu"a "ještě pusinku" může znamenat překročení bodu možného návratu k životu.
Opět se omlouvám za žvanivost.
Jinak je fajn, že se o téhle problematice diskutuje (a většinou bez emocí!!)

Bachy - Profil | Pá 8.12.2006 15:16:09

MrKos - Viděls někdy rybu plavat? :o)))))
Ona kmitá ocasem, ale hlavu drží rovně ve směru kam plave, nijak se nepotácí, nekolébá. To že cítíš cukání při zdolávání, je tím, jak se ji nelíbí háček a tah v tlamce a snaží se ho zbavit,( taky se jí nelíbí tebou určovaný směr), né tím že kmitá ocasem. :o) Třeba větší kapr, který pluje v hloubce podél břehu většinou nijak necuká, jen klidně plave. V prutu jde cítit jen konstatní tah i přesto, že kapr zcela evidentně musí hýbat ocasem, a to může plout i hodně rychle aniž bys cítil cukání.
Trochu jsme ale odbočili.

Fery | Pá 8.12.2006 14:33:58

IvoS-jinak samozřejmě souhlasím s tím,že pokud by šlo o opravdu nejbezpečnější část udice co se týká metr nad olovem,tak to bude bužírka,ale já uplně stejně věřím olověnce a má pro mě víc výhod a proto ji používám..a pořád mluvím o olověnce od JT,protože průměrem a materiálově mi sedí nejvíc..třeba olověnka od Kordy už se mi tak bezpečná nezdá..

MrKos - Profil | Pá 8.12.2006 14:33:24

Bachy: ne, nemluvím o cukání hlavou... to malej kapr v podstatě ani neumí a velkej pořádně taky ne protože to už je neohrabané sele... cukat hlavou umějí dobře cejni, dravci apod. ...
toto je normální logika přenosu síly z jedné ocasní ploutve ( která navíc umí jen omezený pohyb ze strany na stranu ) na celé tělo... nemluvě o tom že díky tomu že není na zemi ale vznáší se ( podobně jako ve vzduchu ) tak při rozkmitání ocasní ploutve dochází k přenosu tohoto kmitání na celé tělo a potažmo až k hlavě ( a taky je to logické :-) ) ... prostě kapr při rychlém pochybu a nebo silovém tahu nemůže nikdy táhnout konstantní silou protože k tomu není vybaven... to by musel mít ocasní ploutve dvě ( a synchronizovat je ) a nebo místo ocasu vrtuji... tak už by bylo možné hovořit o konstatním tahu...

MrKos - Profil | Pá 8.12.2006 14:26:41

Fery: však to nepopírám... jediné co popírám je fakt že v lodi ( tak aby jsi ho už viděl ) ho taháš skoro kolmo nahoru a navíc má pokaždé možnost unikat kolmo dolů... to na stojáku neplatí... hlavně ve vztahu k ůhlu kmene a ryby... i když pojede na stojáku kolmo dolů tak kmen k němu bude ve stejém ůhlu jako když pojede podél břehu...

Bachy - Profil | Pá 8.12.2006 14:26:24

MrKos - Ono je rozdíl mezi cukání, kývání hlavy ze strany na stranu a mezi údery ocasu. To čemu ty říkáš kopání je podle mne jen obyčejné cukání hlavou. :o) Aby kapr mohl tlouct ocasem musí jet pochopitelně směrem přímo od tebe a menší kapry jsem to neviděl dělat, nebo to spíše nebylo tak znatelné.

Fery | Pá 8.12.2006 14:23:55

MrKos-ale já ty kapry viděl jak tím ocasem naráží do kmenu..zdolával jsem je z lodi a přeci si nebudu vymýšlet..jde o ryby nad 80cm..jestli se takhle může zranit i malej kapr to nevím,ale tohle je prostě fakt..

Fery | Pá 8.12.2006 14:21:36

..myslím,že o to jestli se může dostat kaprův ocas do kontaktu s kmenem neni pochyb,takže ke zranění může dojít a to dost jednoduše..ne v každé situaci,ale stát se to může a proto vždycky olověnku budu používat(nebo silnej monofil)
Fishky-jestli chytáš vesměs jen na svazovkách,tak neni velká šance že se s takovým kaprem potkáš,ale u ryb pod neustálím tlakem se to stává často a hlavně na soukromých vodách bez rozumných pravidel..sám jsem se s tím setkal jen na Merenye a na Hejlově třeba ne a myslím si,že je to díky povinosti používání olověnek,nebo bužírek..pokud chytáš na 35ku,tak by taky problém být neměl,ale u slabých vlasců a pletených šňůrek je to nebezpečí opravdu evidentní

MrKos - Profil | Pá 8.12.2006 14:21:10

Bachy: i malej kapřík kope a to i v okamžicích kdy už je u hladiny a vidíme ho... a přitom jede podél břehu... to kopání ( i logicky ) je způsobeno nerovnoměrnou silou vyvolávající jeho vlastní pohyb... a neříkej že nedokážeš uvažovat logicky... a kór v pátek :-))
možná bych to přirovnal tomu jako by jsi koňovi přivázal na krk provaz a nechal ho jet cvalem... taky by to ( naprosto logicky ) kopalo a přitom by se provaz nedotýkal jeho nohou...

Bachy - Profil | Pá 8.12.2006 14:13:36

MrKos - To kopání je opravdu ocasem, stávalo se mi to třeba když jsem potřeboval větší rybu zastavit. Jinač ten můj byl na 0,18mm, což taky není nic tlustého. Na tu 0,12 bych ho ale vytáhl počítám do 5min. :o(

MrKos - Profil | Pá 8.12.2006 14:07:37

Bachy: bodejť by bojoval... takovej starej cirkusák už přece dobře ví že půjde zpátky ( navíc letos po šestadvacáté ) :-)))
ten můj bojoval ale možná to bylo tím že byl na 0,12 forpasu :-)

vrátím-li se k tématu tak mám pocit že kdyby " kopání " bylo opravdu kontaktem ocasní ploutve s kmenem tak jsou za chvilku všichni kapři jako duháci ze sádek... a to už by tuplem nebojovali protože by neměli čím...

Bachy - Profil | Pá 8.12.2006 14:02:51

MrKos - :o))) já mám násaďáka 85, ale ten nebojoval pro jistotu vůbec. :o))

MrKos - Profil | Pá 8.12.2006 13:58:52

Bachy: tak bacha ... :-) letos mám největšího násaďáka 81cm... jak dlouhýho ho letos máš Ty? :-))

Bachy - Profil | Pá 8.12.2006 13:52:06

MrKos - Nezaměňuješ kopání vlivem ocasní ploutve u toho kapra co jede podél břehu za cukání násaďáků? :o)

MrKos - Profil | Pá 8.12.2006 13:39:48

IvoS: z lodě to nezpochybňuji... zdolávání z lodě je však poněkud jiné než ze břehu... do kontaktu se šňůrou se zajisté i takto dostane... ale nejpíš pouze v okamžiku kdy si bere přes brzdu a nebo velice krátce když se zrovna otáčí... a takových okamžiků při zdolávání většinou není zase tolik...

Ivo.S. | Pá 8.12.2006 13:39:15

MrKOS: když se na to dívaš takhle, tak v tomto případě je to asi trochu jinak. Ovšem ne všude se kapři loví v metrové hloubce. Tady jde spíš o všeobecný náhled na tento problém.

Fishky - Profil | Pá 8.12.2006 13:38:43

Fery: z lodi moc nechytám, ale měl sem tu možnost a třeba tento je zdolán z lodě, nezdá se mi, že by byl zraněn, a to sem ho tahal snad 20minut sám v loďce a kopal a kopal... (zraněn se mi nezdá být) nepoužívám šokovku (ani bužírky či jiné serepetičky), protože to je prasárna, mám jen kmen 0,35 - a upřimně, ani u jednoho kapra v životě sem se nepotkal s ufiklým ocasem... možná to bude ten problém prochytávaných vod (vázek a urvaných odpalovek...)
Kocháč: nemyslím, že by tloukl hlavou, možná jeden z mála (do dna? ...výjimka), jinak by mě 15lbs navazeček o slávičky přepinkly. Převalování a mírné tlučení do dna sem postřehl u některých v druhé polovině boje, ale to už síly odchází a není to tak razantí, jako by tomu mohlo být na začátku...

Ivo.S. | Pá 8.12.2006 13:36:46

MRKos: jak píše Fery - při zdolávání z lodě toho vidíš asi nejvíc. A že se kapr dostane do kontaktu se šňůrou, o tom není pochyb.