Zákaz arašídů?

Nevíte proč je na některých vodách zakázáno používání arašídů (Hejlov,..)? Vždyť arašídy tvoří součást mnoha vnadících směsí?
Autor diskuse: PETR - , 21.11.2006 všeobecné - nástrahy, návnady

maros.kaprar - Profil | Po 4.12.2006 12:16:02

angl. rybari pouzivali dlhodobo a vo velkom mnozstve LEN arasidy (bez inych navnad, boilie atd) a na niektrorych jazerach boli zaznamenane poskodenie pecene kaprov. Hovori o nezmyselnosti zakazu. mozno s nim len suhlasim,ale potom by mal byt zakazany aj iny partikel, pstruhove pelety. Taktiez skodlivy moze byt napr. tigri orech. porovnanie arasidy: protein 27,5 %, tuk 44,6%, a tigri orech protein 7 %, tuk 26 %. Lenze potom by uz tigry orech asi nemohol jetfish predavat, zatial co arasidy sa daju kupit v hociktorom hypermarkete....asi preto su zakazane

maros.kaprar - Profil | Po 4.12.2006 12:14:22

Bait bans next, what a waste of time they are! What is the point of banning nut baits or trout pellets. There is no evidence that either do any harm. Peanuts were used in vast quantities in the late 70s and early 80s and did cause some carp liver damage on just one or two waters across the whole country. Then, boilies were not available in the vast amount and variations we have now and 99% of carp anglers would now use a boilie rather than a peanut because boilies are readily available, and carp anglers are lazy - I'm generalising again, don’t worry. There is no need to ban nuts, of any sort, these days on club waters. Bans are put in place on day ticket waters because, again, day ticket carp anglers can not be trusted and they do not care. Club waters are different. Committees banning nuts, because that what everyone else does, again penalises carp anglers. Bans on trout pellets again are totally unfounded and pointless. There is no evidence that even huge amounts make any difference to any fish's health.

Přemas | Pá 1.12.2006 18:55:49

Jardes - vžádném případě nemá arašída stejné účinky jako konopí :o))

Sem tam se nám v areálu firmy objeví myš, protože chudák kouše do materiálu za větší peníz, nezbývá než je lapit no do pastičky a zajímavé je, že jediné čemu neodolají, tak arašídům, to je 100% jistota, že ji chytnete. U těch ryb se chystám již dlouho přisolit pár arašídů do krmení, ale není času to semlít, příští rok to budu muset zkusit, než to zakážou i u nás na rybníku :o))

JKL - Profil | Pá 1.12.2006 18:20:24

Rick: Jen pro zajímavost - nemáš informace o stravitelnosti (pro ryby) u jiných "olejnin" - třeba konopí, řepka, slunečnice, vlašské ořechy a podobně?

Jardes | Pá 1.12.2006 11:44:10

Myslíte si že rovnaké účinky ako arašída má aj npr. konope?

Jardes | Pá 1.12.2006 11:42:20

Nebola to aroma,lebo tam boli aj také kúsky,niektoré skoro celé polovičky a čo bolo zaujímavé,dokonca aj tie hnedé tenké šupky,je pravda,že tam toho nebolo veľa a krmivo vyzeralo tak ako keby ho pozametali na konci smeny niekde vo výrobe sladkého pečiva.......a okrem toho ,že na druhý deň to už nevoňalo,naviac tá zmes bola veľmi rozpadavá,slovom "nelepila".

Rick - Profil | Pá 1.12.2006 11:40:03

Miki, bez problému, občas se do toho zamotávám, hlavně když není čas to přečíst jěste jednou.

Jínak zustanu u názoru že po vydatné krmení na arašidy nebo jiné mastné výrobky kaproví selhají játra. Mají v Anglie dost důkazu, je to zaležistost délši ale vysledek je tlusty mrtvý kapr

Petr Havlíček - Profil | Pá 1.12.2006 10:04:38

Jardes: v tom krmení patrně nebyly arašídy, ale laciný arašídový (ořechový) chemický aromat. Proto tam už druhý den nebylo nic cítit. Na pytlíkách s krmítkovými směsmi jsou většinou psány pěkné bludy mnohdy až směšné.

Jardes | Pá 1.12.2006 9:45:05

V sezóne 2005 som od jari používal krmivo s obsahom arašidu od firmy La...ia.Lovím výhradne s jedným feedrom a ryby púšťam späť do vody.Na háčik som na začiatku sezóny dával extrudovanú kukuricu s cesnakovou príchuťou.Zmieňované krmivo do krmítka sa neoplatilo robiť do zásoby,lebo na druhý deň už nemalo takmer žiadnu arómu,avšak inak bolo celkom dobré.Pre porovnanie v jeden deň som sedel s ďaľšími štyrma bobkármi (každý po dva prúty,klasika na ťažko)na jednom fleku,ja 5ks (vrátené vode) miereční kapríci,oni 0 bodov,ani ťuk.(Na druhý deň ma na flek nepustili....)

boyscout - Profil | Čt 30.11.2006 18:17:14

miki>díkes.....:-)

miki - Profil | St 29.11.2006 17:36:36

boyscout: Dobrá, beru to. Jde nám přeci všem o jednu věc a to o rybaření. Myslím, že jsme na tolik dospělí, abychom se dokázali pochopit.
Tak-že --všechno dobré.

boyscout - Profil | Út 28.11.2006 22:55:36

miki>pokud si to pochopil jako osobní atak, tak se ti omlouvám, nebylo to tak myšleno. A ano, kdybych věděl že si lapnul 100 kaprů přes metr, bavil bych se s tebou jinak protože pak by si měl právo poučovat ricka, že tomu rozumíš víc (nebo stejně) než on.....a já bych jenom tiše "naslouchal" diskuzi dvou expertů, kterým nesahám ani po kotníky....:-)
Pokud to co máš napsané v kartě už není aktuální, tak to nevyčítej mě. Ta karta je tu právě proto, aby sme si na základě toho co v ní je udělali předběžný obrázek o tom, co je ten člověk zač a co "umí". Takže v tom prosím nehledej něco co tam není. Žádnou osobní nevraživost vůči tobě nepociťuji.

miki - Profil | Út 28.11.2006 19:48:27

Jiří Pacovský: O.K

boyscout: No, já jenom že jsi mě napadl v tomto směu když jsi napsal: "který nachytal ryby o kterých se tobě s dosavadním osobním rekordem 70cm ani nezdá ) tak se na chvilku zastav a popřemýšlej, zda na to máš aby si ho poučoval"--jen se ptám, co ty víš o mě a o mých rekordech a hlavně, já jsem ve svém příspěvku někoho poučoval?? Co ty víš o mém přemýšlení, proč se do mě navážíš, co jsem ti udělal?? Chceš říct, že kdybych napsal do karty, že jsem nachytal 100 kaprů přes metr, bavil by jsi se se mnou jinak? Přemýšlej sám o tom, že kdyby bylo více takových jako ty, každej by si napsal do karty hovadiny, aby byl za borce. Kdybys to napsal jako J. Pacovský, byl bych v pohodě, ale tvou aroganci nechápu a končím tuhle pro mě neplodnou debatu, která jistě každého nudí čímž se všem omlouvám. Je mi jasné, že diskutovat s tebou nemá smysl, protože ty jsi ten typ, který si prostě stojí za svým, i když to je nesmysl. Nebylo by to ostatně v tvém případě poprvé. Tak-že měj se skvěle, vyser se na mě a už se do mě nenavážej, protože já na to reagovat stejně nebudu, ať už napíšeš cokoliv.

boyscout - Profil | Út 28.11.2006 19:20:24

miki>ale já se starám o sebe a taky jsem jenom vyjádřil svůj názor......a to že jsem měl pravdu že mluvíš o něčem o čem nic nevíš si ostatně teď sám potvrdil...tak vo co go? :-)

Jiří Pacovský - Profil | Út 28.11.2006 18:57:30

miki-teď s tebou souhlasím a už si rozumíme.

miki - Profil | Út 28.11.2006 18:35:53

boyscout: Nechápu, kde se v tobě bere tolik averze, proč vytahuješ nějáké míry kaprů, které už dnes stejně nejsou aktuální-srovnej si to v makovici a starej se o sebe. Když čtu příspěvek od Ricka, tak mi připadá, že vypadnul z první třídy. Jestli je cizinec, tak sorry, ale to jsem nevěděl. Každopádně jsem vyjádřil svůj názor a nestydím se za něj. Ty mi ale připadáš, že jsi takový Jánošík, který tady oroduje za někoho. Nech Rickyho, ať se obhájí sám.Mimochodem boyscoute, já klidně řeknu STOP, když budu vědět, že se dělá něco, co se dělat nemá a mimochodem, co uděláš ty??

Jiří Pacovský: Ano, možná jsem to trošku pomotal, ale měl jsem spíše na mysli něco v tom smyslu, že namleté arašídy např. v krmení neudělají tolik škody, jako třeba hrách či kukuřice, která je ve velkém měřítku nasypána bodově do vody a která na víc není dostatečně upravena--s tím snad se mnou souhlasíš. Jestli jsem to tedy pomotal, tak bych to tobě, ale i ostatním rád tímto vysvětlil, aby bylo jasné, jak jsem to myslel--díky za pochopení.

Rick:Omlouvám se, zřejmě máš více zkušeností a víš o čem hovoříš-já jsem jen plavačkář a beru to z pohledu klasického plavačkového krmení, kde se arašídy rovněž běžně používají, né ovšem v tak veliké míře. Každopádně tvůj příspěvek působil dojmem, že nemáš dostatečnou slovní zásobu. Jestli jsi ale cizinec, pak ještě jednou promiň.

Jiří Pacovský - Profil | Út 28.11.2006 10:54:42

Petr-to krmení také rád používám(dřívější baleni ně připadalo kvalitnější),tím rybám nemůžeš ublížit,arašída jsou pomleté a ostatních složek je převaha.Arašídy žerou všechny kaprovité ryby.

PETR | Út 28.11.2006 10:20:06

Nechtěl jsem zde zvířit nějaké vášně. Zadal jsem tuto otázku z toho důvodu, že většinou chytám na malém říčním rameni 1 ha. O zákazu používání arašídů jsem se dozvěděl na webu Hejlov. Chtěl jsem vědět důvod, nerad bych kapříkům způsobil nějaké problémy. Dřív jsem docela často používal směs Canal carp od Moselly, která obsahuje značné množství mletých arašídů. Tato směs byla výborná čerstvá. Pokud mi něco zůstalo do druhého dne, tak teplem dostala zcela jinou vůni. Možné se jedná o nebezpečné žluknutí tuků z arašídů a toto či podobné věci bych nerad, pro přečtení této dizkuze, dále používal. Nejasnou věcí pro mne ještě zůstává, zda žerou buráky i jiné ryby. Pokud ano, tak při velkém množství bílé ryby u nás bych nemusel mít nějaké obavy.

Jiří Pacovský - Profil | Út 28.11.2006 9:55:58

miki-Rick je cizinec,přesto pro většinu je to srozumitelné.Ten tvůj názor o zvýhodňování některých rybářů s používáním arašídů je nějak"pomotaný",dnes si může dát do krmení a boilí každý rybář co chce!Porovnávání se pšenicí a pod. taky neni na místě-porovnej si obsah obsažených olejnatých složek.Kapr je z arašídů nestačí odbourávat a dochází k problémům se zažíváním,dýchaním a pod.

Pvl - Profil | Út 28.11.2006 9:53:24

miki : a navíc ,že to není Čech !!

boyscout - Profil | Út 28.11.2006 9:14:12

miki>nevím kdo má tady pomotaný příspěvek.....a než budeš příště poučovat člověka (který nachytal ryby o kterých se tobě s dosavadním osobním rekordem 70cm ani nezdá ) tak se na chvilku zastav a popřemýšlej, zda na to máš aby si ho poučoval :-)
Myslím , že to napsal zcela jasně, na vodě kde je třeba 200 kaprů 70+ asi nehrozí předávkování když někdo do vody narve 10kg arašidů. Ale na vodě, kde plave 5 kaprů už by to mohl být vážný problém. Nemluvě o tom, že na každé vodě sedí víc rybářů a když uvidí kolegu že mu berou na arašidy tak jich tam narve taky spoustu aby si zachytal...a z 10kg je najednou metrák ve vodě.....v Anglii opravdu chcíplo dost trofejáků následkem tohoto..ale ty to jistě víš lépe a oni si to určitě vymysleli :-)
Naštěstí je tady ale miki, který těmto pověrám z Anglie (na základě svých 25- letých zkušeností) řekne rázné STOP :-)))

miki - Profil | Út 28.11.2006 7:33:55

PETR: Zajímavá otázka, ale zřejmě na ní nikdo konkrétně neodpoví, poněvadž by množství arašídů na 1ks/kapra nešlo nijak zjistit a i kdyby, tak pouze orientačně, což by vedlo zase k tomu, že by tam toho někteří nacpaly vagon.

PETR | Út 28.11.2006 7:15:32

Rick a spol: Existují v Anglii nebo Holandsku nějaké limity nebo je nějaká hranice množství arašídů např. na 1 ks kapra určité váhy?

miki - Profil | Ne 26.11.2006 12:01:07

Rick:Musím reagovat na tvůj poměrně pomotaný přízpěvek. Nemyslím si, že by byly arašídy až tak "kouzelně" lákavé a rovněž se nemohu ztotožnit s názorem, že by došlo k selhání jater u kaprů v důsledku nadměrné konzumace arašídů. Nepopírám, že na tom něco může být, ale to bys musel do vody naházet opravdu mraky arašídů a hlavně, ten kapr by jich musel taky mraky sežrat. Roli hraje určitě i skutečnost, že by arašídy byly v celku a ne např. namleté--a to jsou v boilies zcela určitě. Stejný, ne-li horší problém by mohl samozřejmě nastat u špatně, připraveného partiklu-pšenice, kukuřice, hrách atp.
Jestli ono to nebude spíše tím, že arašídy v krmení, nebo v boilies, můžou některé rybáře zvýhodňovat (vzpomeňme např. na zákaz patentek) a nebo tím, že v opravdu větší míře můžou pod vodou plasnivět a kazit vodu.