Jaké budou změny v RŘ pro příští rok?

Zdravím: Ví z vás někdo co se zajmavého chystá za změny na příští rok v RŘ ?
Autor diskuse: snake skin - , 6.11.2006 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Švestka Karel - Profil | Pá 1.12.2006 13:37:52

Hlavně aby povolili pukání na Orlíku,je to ostuda,že to díky soudruhům co maj u vody chaty zakázali a hlavně neznám vodu v evropě,kde to je zakázané.My rabáři se vžy dohodnem a zvolíme kompromisi s( bobkařema)

Petrson - Profil | Čt 9.11.2006 3:32:09

>>MrKos > záleží na charakteru vody samé. Uvažujem-li úzkou nádrž s jednolitým dnem, moc změn podkladu a tím úkrytů trofejních ryb se očekávat nedá. Avšak je dost jíných typů - ramen, pískoven, které mívají dno hodně členité, sadí se tam zajímavé ryby, mnohdy i sumci, a užití echolotů by pak mohlo dopomoci k jejich vychytání. Ačkoliv by nemuselo jít přímo o nalezení samotných stanovišt (i když těch bývá v jamách po štěrku dost), ryby zde proplouvají naučenými trasami, které by intenzivnějším sondováním nebylo těžké vystopovat. Ale dnes to není na pořadu dne, připoměl bych, že mluvím o éře, kdy by na mnoha takových revírech byly povoleny loďky. Jsem proti zbytečným zákazům, ale tady bych při povolení ještě sonaru viděl nebezpečí enormního tlaku. Dnes, ač není zakázán (a v MRS od nového roku taky nebude - což schvaluji) je užívání prakticky limitováno právě zákazem lodí.
Ještě to neznamená, že volám po obnově starých zákazů, jen by se o tom mělo aspoň přemýšlet. Možnost zpřísnění na základě objektivních faktů, resp.přirozených a kapacitních limitů menších vod, konečně poskytují BP.

Fishky - Profil | Út 7.11.2006 12:37:37

MrKos: :o))) prvotně jsem reagoval na toto: "obávám se že většina lidí co s ním přišla do styku by mohla potvrdit že to není žádný nástroj který přinese větší rybářské ůspěchy..." //ano, slouží k "chytání ryb" a jestli primárně, duálně či že to není triviálním neřeším, když umíš, čteš - echo je jen prostředek (jako kniha co ti dá podnět). Ale máš pravdu, jde vo prd, u vody se nezmění nic a rybám to neškodí...
//tedy pro mě až na některé způsoby lovu...//

hraji - Profil | Út 7.11.2006 12:25:16

Colombo: ano, máš pravdu, další změna je to, že se v MRS ruší souběžný lov na pruty a do čeřenu, to je jen odstranění jedné z nedokonalostí BP. Takže od 2007 buď čeřen nebo pruty.

Kocháč - Profil | Út 7.11.2006 12:05:11

karelretik - ® : základní probléj je ve způsobu komunikace. Tedy v tom, že komunikujem přes písmenka na netu. Můžeš si pod jednou větou představit co chceš. Mnohdy je to jinak než jak to vypadá, když se to přečte. Věř mi, že mám rád přírodu a tu pohodu ať večer nebo v jiný čas. Jen jsem chtěl vyjádřit to, že kašlu na kouzlo ve smyslu, lapačka na náhodu :o)

MrKos - Profil | Út 7.11.2006 12:04:20

Fishky: a teda jak daleko se Ti s ním podařilo nahodit? :-)
domníval jsem se že jsi ještě včera říkal že echolot slouží k vyhledávání ryb a popíral moji větu že rybám to jeho používání mnoho neuškodí... a to si stále myslím že primárně k vyhledávání ryb neslouží a když ano tak je to jen výsledek uplatnění zkušeností a nejen odraz obrazovky echolotu... prostě když se vrátím k počátku naší debaty tak stále tvrdím že používání echolotu nepřinese nic špatného... možná upravím formulaci ne takovou že nepřinese nic horšího než se děje v současnosti... u toho jsme začali, ne? :-)

karelretik - Profil | Út 7.11.2006 11:53:52

kocháč....sorry že jsem se neozval dřív....mám za zády auditorku..:-)...jestli si to nepochopil,já nemám nic proti echolotum..jak jsem psal viděl jsem je akorát na krámě a to ještě zdálky...ale reagoval jsem na to že na kouzlo kašleš.....

Fishky - Profil | Út 7.11.2006 11:21:15

MrKos: promiň ale teď pro změnu "kalíš vodu" :), protože to je jako kdyby ses zeptal, jak daleko se mi povedlo s echolotem nahodit :o)
a) echolot k tomuto neslouží (prostě nemůže)
b) já echo nemám.
//možná někdo ze sumčařů viděl jak na echu loví sumec - je aktivní, tak ho pronásledoval tak dlouho s udičkou a škádlil ho, až mu to vzal :)) ale to mi připadají už víc pravděpodobné dnešní telecvokely...//

mildas - Profil | Út 7.11.2006 10:45:43

CeP: Já ti na ně nešahám, je to moje srdeční záležitost. Mám je celé, stejně jako Biafru sólo a NoMeansNo s Biafrou. S Tím kačerem.....no dobrá ! :-)) Strakonice bývaly za totáče vždy punkový.

MrKos - Profil | Út 7.11.2006 10:09:41

Petrson: a myslíš že na vodách pod 10Ha kde se dá prakticky dohodit kamkoliv ze břehu a většinou není nutné zavážení apod. se velké ryby zdržují pravidelně na jednom nebo více místech a především na místech kam by jsi to jako rybář i bez echolotu náhodně nebo cíleně nehodil?
stručně řečeno: lze vůbec na takové vodě i pomocí echolotu najít velké ryby a potom je ůspěšně chytat bez rizika že flek změní a už se na něj nevrátí protože ten flek není ničím vyjímečný?

CeP | Út 7.11.2006 0:58:24

mildas> extremisto! na DK mi nesahej neb se neznam. sem je poslouchal dyz si este tahal drevjenyho kacera po dvore!!
jinak echoFlot je mne ukradenej, na netu sem zavislej, dlouhy vlasy mne nechavaj chladnym a sestnastka tramvaj je mne taky podezrela... ;-)))

Petrson - Profil | Út 7.11.2006 0:17:56

>> Salmo1 > řek bych, že ses docela trefil. Veškeré limity by měly vycházet především z konkrétní situace v té které zemi. A koneckonců praxe, jakož i Tvůj závěr, ukazují, že se státním zřízením nemají moc společného.

Salmo1 - Profil | Út 7.11.2006 0:09:08

Kapitalista vers.komunista.V zemích od nás na západ jsou jsou různá omezení při rybolovu(brodění,limity,nástrahy,techniky)atd. a přesto nemůžu nazvat rybáře např.Francouze,Rakušany že jsou bolševici.Naproti tomu v bývalích CCCP nejsou omezení v podstatě žádná a nemůžu tam rybáře nazvat že jsou nejkapitalističtější.V tom to přece není.A přesto to tu pořád čtu.

Salmo1 - Profil | Po 6.11.2006 23:46:13

To že echolot nenachytá ryby je celkem jasné.Je to prostředek který však napomůže k lepšímu lovu.Napomůže k dobrému lovu,,dobrému rybáři" ale i k efekt.lovu,,masaři".Rybařina se i díky technice stává efektivnější a je to určitě dobře.Ale bylo by dobré si k tomu říct i B.A to je ochrana ryb.Jestliže má ,,masař"na povolenku a rok nachytáno 525ks kapra.A i díky echolotu bude jeho efektivita ještě větší pak brzo zbudou ostatním rybářům jen oči pro pláč.Se zvyšující se efektivitou lovu by bylo dobré např.zavéct limit na ponechané ušlechtilé ryby.

mildas - Profil | Po 6.11.2006 23:06:52

Zakázal bych vám ty vaše echoloty z fleku,masaři !!!! A taky internet, dlouhý vlasy, Dead Kennedys, a tramvaj číslo 16 !

Petrson - Profil | Po 6.11.2006 23:06:47

Jednou ze zásadních (?) změn bude prodloužení denní doby lovu na P - vodách o hodinu, což vychází z již zmíněné novely vyhlášky.
Ad echoloty - principielně nic proti nemám, jak psal Kocháč, je to prostě vývoj a bránit se proti němu je stejně bezpředmětné. Ale trochu Miru chápu, sám na rybařině mám rád právě ten moment překvapení, který se přílišnou technologizací může stírat. Dnes máme echoloty, dá se předpokládat, že za pár desítek let se již budou k detekci záběru užívat mikrokamery, což by asi nebylo pro mě pravé ořechové.
>> MrKos > zmiňuješ bezúčelnost užití na menších nádržích (do 10 ha), ale myslím, že si opoměl důležitou okolnost. To, že se na většině takových revírů echo neužívá je dáno především zákazem užití lodě, bez níž to snad ani nejde. Ale pokud by se toto povolilo (ve většině případů bych byl pro), nejsem si jistý, jestli bych schvaloval paralelně povolení echa. Protože, jak píše Fishky, který sem vnesl pragmatičtější pohled, dá se přístroj v pohodě užít k vyhledání větších ryb - je to jen o kvalitě konkrétního výrobku a přístupu jedince. A pak si umím představit, že na menších vodách by širší užívání mohlo napomoci vychytání velkých kusů. Nešlo by ani tak o mapování dna, ale právě o to, najít tyto větší kusy mezi kvanty "násaďáků". I do těchto vod se nasazují třeba sumci, nějaký K občas taky doroste k metru, ale samozřejmě jich není tolik, aby se chytali každý den. Čili můj názor je - echa samozřejmě nezakazovat plošně, ale zvažovat jejich povolení na menších revírech. Hranici 10 ha si vpodstatě určil, myslím, že je optimální, i když si ji umím představit i na 7, resp. min. 5 ha. EDIT > a s cenou bych to moc nespojoval - opět vývoj; přístroje, které dnes stojí 15 klacků, za 5 let budou při stejné kvalitě někde ve třetině této ceny, bych tipnul.

liborcarp - Profil | Po 6.11.2006 22:12:34

Téma-echolot?Nedávno jsem chytal na jedné soukromé vodě ,vlastně je to jedno jaká je to voda,tak 90metrů předemnou byl potopený sad,pařezy,větve atd.To jsem samozřejmně zjistil echolotem.No nic prostě jsem věděl kam to házet a kam né.Než jsem začal chytat tak jsem to kolem těch pařezů jel na lodi vyčistit a vyplatilo se,vytahal jsem kilometry vlasců,pletenky,návazců,montáží,krmítek no bylo toho hafo.Majitel jenom koukal co se mu povaluje na dně.No nebudu to dál rozvádět,jinak echolotem si mapuju dno kde chci chytat,jestli je tam ryba mě absolutně nezajímá.Ten kdo by chtěl echolot zakázat a´t radši odejde z rybářského světa a věnuje se zahrádce.Zde je foto co se dá pomocí echolotu udělat pro dobro ryb.

pppp - Profil | Po 6.11.2006 21:39:18

Martin M. - ® zbabělé ryby identifikuje Eagle.A zbabělí jsou jen kapři. Zbabělou štiku nebo candáta jsem ještě neviděl.

Martin M. - Profil | Po 6.11.2006 21:28:27

pppp> zajimavost poznas jen jako suchozemec, ryba muze byt jineho nazoru ;-) Napr. ze nekde uz dostala pocuni a boji se tam ted jit, to na echu nepoznas.

pppp - Profil | Po 6.11.2006 21:23:48

Martin M. - ® když budou obě místa stejně zajímavá, tak na obou musí být ryby.

snake skin | Po 6.11.2006 20:32:23

Martin M: ano, ale za předpokladu že to misto bude skutečně zajmavé :-) jinak to totíž nemá cenu nořit kvůli nějaké rybě někde do bahení jámy :-)

Martin M. - Profil | Po 6.11.2006 20:21:38

Kdyz si budete vybirat mezi dvemi misty, obe budou stejne zajimava, ale na jednom uvidite echolotem rybu, tak se vsadim, ze budete mit vetsi duveru v to misto s rybou ;-)
PS: Na svem smartcastu jsem videl dohromady tak 3 ryby :-)

snake skin | Po 6.11.2006 20:10:28

Ja přidám taky něco k echolotu: je to naprostý nesmysl když někdo tvrdí, že echolot se používá proto aby se našla ryba, (snad jen jedná výjimka tu je, a to lov sumců a lov na moří ve velkých hloubkách kde je duležité najít hejno ryb které táhne.) Protože si nedovedu představit jak metr po metru nějaký blázen hledá rybu a když ji najde tak honem pádí ke břehu aby tam nahodil aniž ví co je to za ryba, jestli je to ryba a jestli vubec příjmá potravu. Echolot se používá v mém případě jako pomucka při hledáni mista kde by se ryby mohly zdržovat a příjmat potravu tj.- různé lavice korydory s příslušnou tvrdostí dna.

pxyz | Po 6.11.2006 19:48:02

certbert:to by bylo......ale je to opravdu jen z kategorie velkých snů

MrKos - Profil | Po 6.11.2006 19:09:24

Colombo: také mi to kdosi říkal... nevadí mi to protože to stejně neprovozuju... prostě buďto chytám nebo tápanuju :-)

MrKos - Profil | Po 6.11.2006 19:07:52

Fishky: na Tvůj příspěvek si dovolím odpovědět jen malou otázkou... kolikrát se Ti stalo že jsi chytil rybu kterou předtím zachytil echolot? tedy opravdu rybu která byla sama nebo v hejně, která nebyla ve sloupci a která na displeji byla opravdu rybou a ne rušením, šumem a nebo větví, a v poslední řadě rybu která přijímala potravu? pokud dokážeš najít objektivní odpověď na tuto otázku tak zjistíš jestli slovíčkařím a nebo jen mluvím o tom co jsem s echolotem zažil...
dokonce něco podobného popisuje kolega drda o kousek níže...
jinak se nedá říct že bych s Tebou nesouhlasil... jen trochu objektivity, prosím :-)

Colombo - Profil | Po 6.11.2006 18:48:02

Tak koukám, že echolot - debata je asi nějaká úchylka. Jinak jsem zaslechl., že jedna ze změn je i ta, že se nebude chytat do čeřenu, když bude nahozeno. Tímto tedy naposled vracím diskutující k položené základní otázce.

drozďák - Profil | Po 6.11.2006 17:34:20

Míra Ř: jsem muškař, echolot nepoužívám. Ale bát se využívání (a zneužívání) echolotu k masaření ryb je dost podivné. Nevím o echolotu, který by měl na konci sondy připevněný háček...
Tím chci říci, že echolot sám o sobě ryby nenachytá. Je x daleko větších problémů, které je nabíledni řešit a změnit.
Nevidím jediný racionální důvod k zákazu echolotů. Myslet si, že umožní drtit více ryb je dle mého soudu naprostá blbost. Struktura lidí, kteří využívají a zneužívají současného RŘ k maximálnímu naplnění kvót odnešených ryb je ve většině případů sociálně i mentálně trochu jinde, než aby si pořizovala ke svému bohulibému počínání sofistikované zařízení za "desítku" i více.

drda - Profil | Po 6.11.2006 17:28:37

medvěd: jo, jsem si toho vědom :-)

medvěd - Profil | Po 6.11.2006 17:26:02

drda:pane jo.Být to v jiný otázce,tak už tam nejsi

Miloš_Dia | Po 6.11.2006 17:09:04

Drda:
:-))))

drda - Profil | Po 6.11.2006 17:08:02

Mira Ř: pokud mohu použít tvoje slova z jiné otázky, tak sis tedy dost naběhl.
Nezanedbatelná část tvých příspěvků tady na MRKu totiž brojí proti zpřísnění některých ustanovní v BP oproti zákonu č.99/2004 Sb., respektive oproti vyhlášce č.239/2006 Sb. z 16.5.2006 k provedení tohoto zákona . Psal jsi o tom v několika otázkách jako o zpřísnění (např. odlišné míry ryb) a svůj názor, že pokud je něco uvedeno v zákoně, tak nikdo nemá právo to měnit, jsi hájil proti všem, kteří se ti snažili vysvětlit, že taková možnost existuje a že takovou možností jsou právě BP.
A ejhle, najednou je tu problém s používáním echolotu, který dle zmíněného zákona je povoleným prostředkem k lovu a když chce MRS tento nesmyslný zákaz z BP odstranit, tak se do toho opět pleteš, tentokrát s opačným názorem.
Máš v tom tedy vůbec jasno? Víš tedy vůbec o co ti jde? Když čtu některé tvoje příspěvky, tak o tom dost pochybuji a musím se přiklonit k názoru, že se velmi často vyjadřuješ k věcem, kterým nerozumíš. Asi by v tvém případě bylo vhodné zlepšit kvalitu příspěvků, byť to bude na úkor kvantity (to už MRK nějak přežije).
Druhou věcí, o které píšeš a co už tady zmiňovali kolegové přede mnou, je to nešťastné "opatření jednoznačně v neprospěch ryb".
Takových věcí, které jsou jednoznačně v neprospěch ryb, ti tady můžu vyjmenovat desítky od samotného rybáře až skutečně po ten háček na konci udice. A vidíš, přesto to existuje a přesto se to používá. Tedy i echolot je jen prostředek k lovu a samotným echolotem ještě nikdo rybu nechytil.
Musím ti ale dát za pravdu v tom, že i tímto prostředkem (jako ostatně spoustou dalších - a opět bych mohl jmenovat) se pravděpodobnost úlovku zvyšuje. A nic na tom nezmění ani výsledek ankety, která tady nedávno o echolotu probíhala.
Svým druhým příspěvkem v této otázce jsi to taky moc nevylepšil.
U echolotu, jde podle mého především o zmapování dna, o zjištění jeho hloubky, o nalezení různých zlomů a nerovností. Tedy se s ním snažím najít místa, kde by se ryby mohly potencionálně vyskytovat. Používám echolot druhý rok a když jsem chytil rybu, nikdy se mi předtím nezobrazila na obrazovce echolotu. Netvrdím, že jiní (třeba sumcaři) používají echolot jinak.
A věta: "Rybařina není vůbec podmíněna používáním echolotu" už je jen kličkováním v momentě, kdys poznal, žes přestřelil. O tom totiž takto vůbec, ale vůbec nikdo z diskutujících nepsal.
V tvém příspěvku už mi jen chyběla věta: dvacet let to šlo bez echolotu, tak co by to bez něj nešlo i dál :o)

A neříkej nám hošani. Každý z nás přece má svůj nick :-)))

Miloš_Dia | Po 6.11.2006 16:59:34

Kocháč:
třeba volby nebudou a vůle taky ne...
Čekat na politickou změnu ve státě, kde cca 300 tisíc lidí odebralo zbytku obyvatel svobodný přístup k rybařině a udržujíce se u moci systémem "drž hubu a krok" k ničemu nepovede. Leninský citát "Jeden člověk s puškou je schopen kontrolovat sto neozbrojených...." padne jak ulitej na dnešní stav v MO, US i na Radě. Stalinovskou rétoriku mimochodem perfektně předvedli bafuňáři MO Malá Skála, a nedělám si iluze, že by neměli zdatné následovníky.

Kocháč - Profil | Po 6.11.2006 16:48:35

Miloš_Dia - ® :třeba se povedou předčasné volby a bude i politická vůle s tím něco dělat :o)

certbert - Profil | Po 6.11.2006 16:48:32

All-bude se moc chytat non stop,dokonce na 3-pruty akorát se budou ryby vracet vodě-:o)))Jo to je sen!!!!!!

Miloš_Dia | Po 6.11.2006 16:33:23

Kocháč:
já zatím také ne, nicméně to neznamená, že nebudu bojkovat a sabotovat zkurvenej systém, který ekonomicky profituje na rybářských spolcích.