Závora na přístupové cestě

Zdar kolegové-zajímal by mě váš názor na různé závory na přístupových cestách k vodě.Docela nedavno jsem se dozvěděl o nové závoře která bude u Cholína jenom proto že hauzbotáře štvou rybáři.Docela by mě zajímalo kdo vlastně takové závory vůbec povoluje a zda se dá proti tomu nějak postupovat?
Autor diskuse: Jumbo - , 6.11.2006 všeobecné - revíry, cestování

Přemas | Čt 9.11.2006 6:08:33

Když vidím najeté rybáře nesmyslně auty až k vodě, parkující v prostřed cesty (ať je to i pro pěší), jezdících mimo vyznačené cesty (klasika prostředkem pole), největší borci při zajetí do lesa mají jedinou možnost píchnout svého miláčka mezi stromy do lesa. Divíte se, že poté majitelé pozemků okolo vod dávají na cesty zákazy, závory, cesty orají atd. Majitelé pozemků to vidí jako poslední možný prostředek jak se bránit proti pitomcům. Příkladem může být cesta k vašemu domu, kdy se po ní díky špatně parkujícím autům lidí v oblasti nebydlících nedostanete ke svému domu. Co budete dělat? Jo, jsou místa, kde si někdo postaví hlavu a nenechá vás po té cestě ani projít. I tací pitomci se najdou. Povolení na dopravní značku, čímž je i závora, musí schválit příslušné instituce podle třídy vozovky. Silnice III třídy a místní komunikace již většinou spadají pod příslušnou obec, kde musíte podat žádost na DIPČR a MěÚ.

NOVAS | Čt 9.11.2006 5:51:16

JM: to máš pravdu. Taky to tak praktikuju. Ale budou se s Tebou bavit ,,chlupatý" , když tam budou stát?

JM - Profil | Út 7.11.2006 14:05:57

Novas: Do těch Smilovic je ten zákaz vjezdu kvůli školícímu středisku financí (dříve Poldovka), ale může tam každý. Jen přes prázdniny je nahoře u ubytovny závěra a hlídací služba.

NOVAS | Út 7.11.2006 13:59:06

Cholín spadá pod OU Borotice (doufám,že se nepletu). Jediné místo , kam se dá zajet bez strachu o body, je hned za mostem vpravo (ve směru na Sedlčany). Asi po 200 m je nejspíš ta závora , o které píše Jumbo.(průjezd povolen jen pro hausbotáře) Jinak všechny ostatní přístupové cesty k vodě ,včetně přístupu do osady Smilovice-ZÁKAZ VJEZDU.Konkrétně , co se týká Smilovic. Zákaz vjezdu je umístěn hned u odbočky do osady. To znamená uzavřená cesta cca 3,5 km.Samozřejmě , kdo má kámoše,má povolení k vjezdu.
http://www.mapy.cz/?query=smilovice&portWidth=532&portHeight=538&zoom=5&mapType=base¢erX=84700359&centerY=156037071#centerX=132915951@centerY=134672834@typ=base@zoom=12@vizType=click@vizIds=item-4-list

JM - Profil | Út 7.11.2006 11:29:44

Každá zábrana na cestě k vodě aby byla legální, musí projít povolovacím řízením na příslušném městském nebo obecním úřadě, kde by se k tomu mimo jiné měli vyjádřit i hasiči. Spousta cest vedoucích k vodě, aniž se o tom obecně ví, slouží hasičům k čerpání vody (proto často ty zdánlivě nesmyslné zákazy vjezdu, zastavení a pod.). Nejjednodušší proto je, zeptat se na příslušném OU jestli takové řízení proběhlo a pokud ne, tak postupovat podle zákona. Z hlavy nevím pod který OU Cholín spadá, ale určitě to budou vědět na MÚ v Sedlčanech.

Pyzda | Po 6.11.2006 14:36:56

Na mnoha i soukromých cestách může mít vydržen přístup k dalším nemovitostem dost dalších vlastníků nemovitostí. Bohužel rozhodnutí stavebních úřadů a ani soudů nejsou předvídatelná a nemají jasné mantinely. Už několik století máne volný průchod krajinou, což není bolševické dědictví, ale dědictví skutečně osvícených panovníků. Dnes se to mnoha restituentům ale přestává líbit a stavějí závory, ploty. Zcela zřejmé ale je, že není možné působit na soukromém majetku škodu, kempovat a sklízet úrodu.

Louda - Profil | Po 6.11.2006 14:24:33

Pokud závoru 2krát nebo 3krát někdo vyrve ze země tak už většinou ji nikdo nevrátí.Už jsem to vyděl (ale neprováděl)

obrisek - Profil | Po 6.11.2006 12:50:24

ivo souhlasím mnohé závory sou postaveny nelegálně a mužu říct že mi jedna taková málem urazila hlavu-totiž když je to rezavá trubka a není na ní žádný reflexní označení atd a jedete v noci ladíte rádio:-)tak bacha...jinak kromě závor sem zažil pokácený dub,vykopaný taxisuv příkop a lechce zahrabanou bránu s ostanama...

Ivo - Profil | Po 6.11.2006 11:38:29

Závoru na cestu si dá každý, je to strašný nešvar, veřejná cesta kolem Bečvy v Oseku nad Bečvou (ochrana pískovny), Prosenice (zahrádkáři se bojí o úrodu) atd, atd. Takže nafotit a předat snad dopravnímu inženýrovi na Policii, stavebnímu úřadu - kdo na to má nervy?

plavčík Tom - Profil | Po 6.11.2006 7:53:57

Podle mého názoru může provést závoru na komunikaci její vlastník pouze na základě ohlášení (§ 55 stavebního zákona) příslušnému stavebnímu úřadu. Dále ji může provést jiná osoba, která má souhlas vlastníka (samozřejmě pouze za předpokladu, že bylo podáno ohlášení stavebnímu úřadu). Toť můj názor.