Oprava a VYSTUŽENÍ kýlu laminátové lodě

Kutilové rybáři, prosím o radu. Chtěl bych opravit kýl lodě, ale nejen laminováním. Rád bych do hrany NĚJAK? zabudoval kovovou výztuhu (nerez, hliník). S laminováním nemám žádné zkušenosti, nevím jak je to s přilnavostí.
U vody jsou kamenité břehy a slibuji si od toho větší výdrž.
Dík za každý tip.
Autor diskuse: PeHa - Profil , 1.10.2006 všeobecné - domací dílna

valsidal - Profil | Čt 17.4.2008 6:53:26

Mám ten samý problém, rád bych věděl jak jste dopadl s úpravou kýlu loďky.Děkuji Ladislav

rommi | Po 2.10.2006 10:09:45

mas to v schranke

PeHa - Profil | Po 2.10.2006 9:35:55

rommi-> to by bylo super, dík za nabídku. Mailovou adresu najdeš na mojí kartě.

rommi | Po 2.10.2006 8:38:43

mozem ti poslat na mail par fotiek. mam tam kylu v roznych stadiach opravy. lod som mal rozobratu do detailov.

JKL - Profil | Ne 1.10.2006 19:14:32

PeHa : Já to kupuju u jedné firmy, která dělá bazény a jímky. Pryskyřice jde koupit i v drogeriích nebo Řempech - jak píšeš, ale vyjde podstatně dráž. Ceny si nepamatuju, ale mohu je zjistit. Podívej se někde v dosahu po podobné firmě, prodají a většinou i rádi poradí s dávkováním složek.

PeHa - Profil | Ne 1.10.2006 19:07:09

JKL->přesně takové tipy jsem potřeboval jako sůl, fakt dík. Do nerezu se nechce také proto, že loď nemám jak převážet na větší vzdálenosti. A za druhé bylo by to moc fajnově udělané a loď by se už mohla zalíbit nějakému nenechavci (už jsem o dvě přišel). Proto jsem koupil takovou "šlupku".
Ještě mě napadá jedna podotázka. Kde koupit materiál na laminování? Barvy laky nebo Řempo nebo jinde?

JKL - Profil | Ne 1.10.2006 18:47:47

PeHa: Dobré je sehnat buď silnostěnnou trubku, nebo ještě lépe plný profil lichoběžníkového nebo obdélníkového průřezu. Na novodur se pryskyřice váže celkem ochotně, musíš ale povrch odmastit a důkladně zdrsnit - třeba hrubým smirkem. Před uložením do první vrstvy pryskyřice je žádoucí lištu vytvarovat podle tvaru dna - třeba horkovzdušnou pistolí - aby pod ní nevznikaly bubliny, jinak to vypraská. Urychlovače nepřidávej moc - je důležité, aby pryskyřice vyplnila všechny dutiny mezi tkaninou, lištou a dnem. Já používám plochý štětec, po každé vrstvě ho namočím do ředidla.
Přesto všechno bych ti spíš doporučil druhou verzi - stačí sehnat jakoukoli dílničku, která je vybavená na sváření nerezu. Výroba je fakt jednoduchá.

PeHa - Profil | Ne 1.10.2006 18:40:47

Jedná se tento tip lodě

PeHa - Profil | Ne 1.10.2006 18:35:51

Nemám příliš velké dílenské zázemí, takže čím jednodušší řešení, tím lepší.
JKL->s tím plastem je to dobrý nápad, (použil bys novodur?) na čem priskiřice dobře drží. Na druhou variantu asi nemám, to bych si musel nechat udělat a to se už zdá komplikované.
Betain->dík za tip, zkusím...

Betain - Profil | Ne 1.10.2006 9:36:29

Zkus www.lavex.cz, Laďa je ochotný pán - poradí pomůže.

JKL - Profil | Ne 1.10.2006 9:30:43

Tohle je problém všech laminátek. Máš v postatě 2 možnosti. Buď odřízneš a odbrousíš stávající kýlovou lištu a přilaminuješ novou - buď z tvrdého dřeva nebo plastu - to je poměrně jednoduché. Nedoporučuju zalaminování kovu - je tam rozdílná tepelná roztažnost a mizerná přilnavost. To problém vyřeší jen do té doby, než nové vrstvy pryskyřice opět prodřeš - Pevnost vlastní lišty je vedlejší, je- li kryta pryskyřicí a tkaninou.
DFruhá možnost - kýlovou lištu seřízneš a přelaminuješ, seženeš vhodný profil - nejlépe z nerezu. Na ten navyaříš plocháče z téhož materiálu a vytvaruješ celý kýl podle dna lodi. Nakonec přes plocháče přišroubuješ ke dnu - pod plocháče to chce silikon. Kýl bude pevný a odolný proti oděru o kameny. V případě zničení se dá snadno vyměnit.