Jak na rousnice

Můžete mi někdo poradit, jak na rousnice s elektřinou? Slyšel jsem o tom, že to nějak jde, ale nevím jak. Včra jsem byl po setmění v parku (po dešti). Viděl jsem jich několik, ale jakmile jsem se třeba jen lehce dotknul lístku pampelišky, byli ve zlomku vteřiny pryč. Nedokážu na to reagovat.
Autor diskuse: Jirka - , 2.9.2006 všeobecné - nástrahy, návnady

tomvec - Profil | Út 11.8.2020 17:05:01

Listr >> Možné to je, když budeš kopat do země, najdeš žížaly klidně metr hluboko. Příčinou může být, že ta vrstva zeminy sice stačí trávě, ale nemá dostatečnou vlhkost pro žížaly. Možná jim vadí ta malá vrstva. Možná se tam jenom ještě nenastěhovaly.

chřenovák - Profil | Út 11.8.2020 16:58:17

Listr >> Budeš muset nikam jinam na ně nebo si je muset kupovat 😃
Dvacet cm je pro ní málo

Listr - Profil | Út 11.8.2020 16:43:30

Ahoj, vím, že tohle je staré téma, ale přečetl jsem jich hodně a nikde nemá odpověď na mojí otázku. Zajímalo by mě, jestli je možné, že u nás na zahradě rousnice nejsou ani po dešti. Je tu tráva, nová zástavba domů, byl tu takový písek, až bych řekl skála, nechali jsme sem navézt cca 20 cm hlíny a na tom vysázeli letos v březnu trávu, která už je krásně hustá a byla i vysoká. Je možné že tady rousnice prostě nejsou, a musím jít jinam?
Děkuji za odpověď

bowerman - Profil | So 27.7.2013 12:12:48

Nebo to jestě můžete zkusit takhle

marmyš - Profil | So 27.7.2013 11:25:13

Veenca >> Izolovaný vodič jeden a do zásuvky vlevo,tam by měla být fáze. Kdysi jsem lovil,ale to byly šroubovací pojistky,nyní mám fíčko a ani nevím,jestli by tošlo.Druhý konec jsem měl na vidlích,na nohách gumáky.Některé rousnice se dokonce přetrhly--ty poblíž vidlí.

rove - Profil | So 27.7.2013 10:36:29

Veenca >> Kedysi davno som ich tak chytal,ale uz som prestal koli tomu ze sa cerv dost oslabi. Staci ti klasicky kabel-1 zila s koncovkou-jedna do zasuvky a druha na zapichnute vidly do zeme a oni pojdu urcite.Len uz teraz presne neviem do ktorej dierky sa to davalo :))) vyskusaj-ist musia aj keby bola zemina ako beton :)

dada11 - Profil | So 27.7.2013 10:29:51

Jirka - >> Hlavně ty nachytaný po elekrice dlouho nevydrží, tak doporučuju co nejrychleji zpracovat. Jinak já osobně bych se na elektriku vys..., už pár smrťáků bylo a všichni říkali mě se nic stát nemůže.

Veenca - Profil | So 27.7.2013 10:23:55

cau tak sem zapojil jen fazy ale nic se nedelo nevite cim to muze byt mam 3 zilovej kabel na tom

dusan | Po 25.9.2006 11:38:26

je to jednoduche stači podesti popripade že je sucho vydatne plit kus zahrady ci travy ale musi byt nizka aby sli videt zapichnou železny kolik co nejhlobeji do zeme a pripojit na fazi do elektriny staci obycejna prodlužovacka (faze je vlevo ) ale pozor když se dotykate zeme nechytat se kovovych predmetu a zeme najednou dostanete supku:))staci chvilku pocka alezou ven

Vaša - Profil | Po 4.9.2006 15:25:19

Jirka.
Bodejď by jsi ty úhoře nevrátil kdyř jsou hájení:-((

Jirka | Po 4.9.2006 8:13:47

Zdravím všechny a dékuju za rady. Na tu elektřinu se určitu vyprdnu. Nejsem sebevrah a myslím si, že i ty žížaly to může poškodit. A nejen je.
Tenhle pátek večer se mi konečné podařilo chytit ČTYŘI rousnice (slovy čtyři). A odměnou mi byly dva úhoři na retenci v Sedlčanech. Oba jsem vrátil do vody.
Tak ještě jednou díky. Naučím se to.

netopýr - Profil | Po 4.9.2006 0:06:06

A: mám dojem, že jsem to viděl v televizi na konci zpráv. V Anglii dělali závody na chytání žížal a nejlepší způsob byl zarazit do země nějaký kolek nebo rýč a do něj mlátit kladivem. To chvění je vyhnalo na povrch.
B: Já to vyzkoušené nemám, ale někdo dopředu vyluhuje listy z ořechu a tuto vodu nalije do dírek, kde vegetují, Během chvilky žížaly "vystřelí" ven. Ale dlouho nevydrží, brzy zdechají.
C: na tu elektriku se fakt vybodni. Není ju vidět ani cítit a až se s ní seznámíš, tak už je většinou pozdě.
Lovu zdar.

CeP | Ne 3.9.2006 1:28:08

pppp> to muzu potvrdit. zkusil jsem to jednou sice jen s vidlemi a bez zalivky, ale taky jich par vylezlo.

pppp - Profil | Ne 3.9.2006 1:07:57

jirka - mě kdysi naučil děda méně riskantní techniku.Ale provozoval jsem to jen na záhoně.Nevím,jestli je to použitelné i v parku. Hodinu před lovem jsem polil vydatně záhon zeleniny,vzal jsem takový úzký dlouhý rýč(asi60cm),zaryl jsem ho do země a kýval jsem s ním.V okruhu 1 m vylézaly nočňáky i v poledne.Kývání probíhá v rychlejší frekvenci dopředu-dozadu a funguje.Žížaly úplně zblbnou a v poledne si lezou po zemi.ˇ
Přeju šťastný lov.

bagič | So 2.9.2006 21:04:11

detreux-tady se směju nad žížalama a mezitím se mi v ledničce rozlezli červové.Samozřejmě to zjistila moje drahá polovička,uf to byl fičák uf!!!
Jirka-kdysi jsem žížalu nejprve přitlačil tupou stranou nože k zemi a teprve potom ji druhou rukou pomalu zdolával.Až jsem si začal věřit,chytam je rukou a davam do kyblíku od hořčice,který mám na pásku u boku.Měl jsem krátké video,jak na ně s elektrykou,ale je to 14 dní,co jsem to smazal,smula no.

Jiří 22 - Profil | So 2.9.2006 18:35:08

Jo ještě jedna velice a důležitá věc musíš se snažit být rychlý a pohotový a uchopit jí okamžitě a co nejrychleji v tom je úspěch, žádné opatrné otálení nechytáš slimáky, ale dost rychlé potvůrky, které chtějí za každou cenu zalézt. To je ta chyba, kterou popisuješ!

Jiří 22 - Profil | So 2.9.2006 18:28:32

Na elktriku se vykašli znáš ten frk o horníkovi. Ale teď vážně. Zkus ze začátku toto. Sbírají se nejlépe v době od 22.00 přes noc až do svítání, kdy moc neprší a nefouká vítr. Najdi místo kde jsou, poznáš ho podle četnosti nó hoven, který vypadaj jako drobná vytlačená pasta z hlíny. No a kde je relativní vlhko a nebo pořádně prokrop flek kde je vidět trus a nejlepší je samozřejmě po dešti. Vem baterku slabou nemusí být červená, já držím baterku světlem do dlaně a světlo tlumím roztraženými prsty. Nejlepší je kde není moc porost, nebo posekaná tráva. Někdy jsem chodil na malém fleku dokola a nasbíral i sklenici, pokud začnou vylézat jsou jich vidět mraky a jsou dobře vidět. Opatrně ale našlapuj a nechdím až k ní ale jen na dosah a co nejrychleji a pevně ji uchopím za konec rousnice vylezlé ven tak ze 2/3 ( kratší kus neudržíš, zaleze nebo přetrhneš) a držet, opravdu s citem ale pevně držet. Já jí svírám prostředním článkem ukazováku a nehtem palce. Chvíli trvá tah, ale po chvíli povolí no a vytáhneš. Takto nasbírané jsou opravdu tučné a jak píše detreux po nasbírání aspoň několika kusů ti to půjde samo

Georgino - Profil | So 2.9.2006 18:22:55

Fipkus:Zkus to v Poorlickým jádře, tam určitě někdo bude

holda | So 2.9.2006 18:19:05

Detreux - To spíš chudák sumcař při tom :-):-)

Fipkus - Profil | So 2.9.2006 18:17:54

Je tu někdo z Hradce... Prosím potřebuji pomoct...

detreux - Profil | So 2.9.2006 18:15:55

bagič: no to si piš že byla :D he jednou se mi stalo když jsme jeli na vranov ze jsme nachytali plnej kýbl rousnáků.. Bylo ale strašný vedro takže transport v autě přežila slabí třetina rousnic. Kdyz jsme dojeli na chatu nebyl čas je přehrabat a vydelat mrtvý, prostě fšude hafo prace, dřevo atd takze jsem si na to našel až druhej den nekdy dopoledne .... bys neveřil jak se dokaže žížalí telo behem pár hodin rozložit, fakt chutovka......... ale přežilo jich nakonec docela dost takze chytat bylo na co...

Jednou mi kamoš říkal ze mu nejakej sumčař doporučoval at nachyta plnou zavřovačku žížal, zavře ji víčkem a nechá tři dny na slunku. Pak otevře a potírá tím nástražní rybu nebo do toho rovnou namáčí chomáče žížal, nemáte s tím nekdo skušenosti? Chudak sumec potom....

bagič | So 2.9.2006 11:53:31

detreux-tak to musela být vuně,jak od CHristiana Diora:-))

detreux - Profil | So 2.9.2006 11:39:12

doporučuju abys našel enjakyho znamiho rybaře a zašel s nim apson poprve na rousnaky. Ja kdyz sem začinal chytat rousnice byl sem nekolikrat za idealnich podminek a nebyl jsem schopnej nic chytit, pak mi to kamoš ukazal jak je hledat,chytat a svtit na ně a sem v klidu..... Rekord 1,5l plechovka plná žížal na záhonku s jahodama u báby behem necelejch dvou hodin..... a pak sem je nehcal na dvorku v bedně, zasvítilo na ně slunko a moh sem chytat znova...

ahma - Profil | So 2.9.2006 11:16:39

Vždy jí chytej na te svetlejsi strane. Ta tmavsi(cervenejsi) je hlava- vyleza hlavou napřed...

komik - Profil | So 2.9.2006 9:28:58

Přesně tohle jsem zakoušel o minulém víkendu, sáhneš na lísteček vedle ní a ani nemrkneš a je pryč.
Pak jsem si vzpoměl co mi radil jeden starý rybář.
1). Svítit musíš červeným světlem, to je neruší. Na baterku dej červené sklíčko, nebo celofán a už ti neutečou, když na ně posvítíš.
2). Až ji uvidíš, tak si ji prohlídni. Většinou má jeden konec v zemi a tam se bleskově zatahuje. jedním prstem ji na tomto konci rychle přimáčkni. Snaží se zatáhnout, ale jen se zkrátí, protože do země nemůže. Druhou rukou ji vezmi a slabě zatáhni tak, abys jí nepřetrhl. Po několika vteřiných začne povolovat a vytahovat se ze země. Druhou rukou ji chytíš nad zemí, ona se smrskne a dovytáhne se sama. Tímto způsobem jsem o víkendu nachytal za půl hodiny 14 rousnic. Úspěšný lov. :-)

ahma - Profil | So 2.9.2006 7:49:15

Já puužívám staré vidle. Sou lepší než drát a ještě nikdy sem nedostal ránu....

Šomát - Profil | So 2.9.2006 7:33:03

Lovil jsem takto žížaly a rousnice před 15 lety, používal jsem místo svářecího drátu šroubovák.
Měl jsem pocit, že takto nalovené žížaly "zkřehnou" a relativně rychle odumírají. V každém případě byla jejich "jazzgymnastistika" na háčku neaktivní.

Denny | So 2.9.2006 3:27:05

Tak na tu predchazejici radu s dvema draty rychle zapomen(mikisumperk - to je pekna blbost)pokud das dva draty do zeme a pustis do toho 220 tak te to muze i zabit.Pokud uz chces chytat zizali pomoci elektriky,tak to muzes delat,ale upozornuji te ze i zde je urcite riziko,ze dostanes ranu az si sednes na zadek,vim to z vlastni zkusenosti,nachytal jsem tak stovky rousnic.Takze predem rikam ze to nedoporucuji a kdyz uz tak s maximalni opatrnosti.Pevny nejlepe svareci drat tak o pruneru 6mm ktery na konci dobre odizolujes (drat se totis dost zahriva a zaroven to slouzi jako drzadlo) a k nemu privedes 220 a pridelas pouze fazi,ten strcis do zeme a zapnes.Pokud budes v klidu tak asi do minuty zacnou rousnice vylezat,nektera drive ale nekdy vylezou i po delsi dobe,zalezi na vlhkosti zeme.Vetsinou vylezaji tak v okruhu 1,5 az 2 m.Nez zacnes sbirat nezapomen vypnout proud,ja to vzdy delal v holinach popr. muzes pousit i gum.rukavice - chirurgicke,protoze jsem si pred tim prolil hadici zahony a asi po deseti minutach jsem zacal lovit.Dej pozor,mockrat jsem dostal ranu,kdyz jsem zapomel vypnout elektriku a hlavne pokud to chces delat timto zpusobem vyvaruj se to delat spolecne s detmi apokud mas psa tak ho take zavri,muj pes me jednou vbehl na zahradku a pekne ztepoval,opravdu to chce maximalni opatrnost a hlavne to delej jen na vlastnim pozemku at se nedostanes do problemu,Nejlepsi jsou zahony a drat pichat sikmo do zeme,vetsina zizal bude vylezat ve smeru kterym vede drat,ja jsem vetsinou asi po 5 minutach menil misto asi tak o dva metry a zhruba po10 minutach jsem se jeste vracel do mist kde jsem jiz elektriku pouzil,dost zizal vyleze pozdeji.
JESTE JEDNOU UPOZORNUJI ZE JDE O NEBEZPECNOU ZALEZITOST,ale reagoval jsem na to abys neudelal nejakou blbost a neprisel k urazu.Naprosto souhlasim s s mikysumperk ze je jepsi a hlavne bezpecnejsi lovit rousnice po setmeni,pokud najdes dobre misto(stare parky atd) tak po desti pro me nebyl problem v lete behem dvou az trech hodin nachytat i nekolik stovek zizal,sice z toho boli zada ale vysledek stoji za to.pokud vyrazis na rousnice v noci tak jedna rada,nezvit baterkou primo na zizalu ale trochu stranou a to z rozptylenym svetlem,uvidis sam ze po poradnem lijaku nasbiras za chvili spousty zizal,radsi se te elektriky vyhni.My jsem spolecne ve trech lidech za jednu noc nasbirali ve starem zameckem parku(s povolenim spravce) pres tri tisice zizal,pokud jezdis na sumce s vabnickou tak vis jaka je spotreba rousnic.Jeste jedna rada,Mam vyzkousene ze zizali nejdele vydrzeli v mechu z lesa,ktery jsem jehce navlhcil,perfektne se vycisti a mel jsem je jak v drevenych tak i plastovych bednach ale nikdy tam nedavej pretrzene zizali nebo ti casem vychcipaji vsechny o krmeni zizal uz se tady psalo tak to nebudu rozvadet.Ja jsem takto drzel zizali i nekolik mesicu ve vlhkem sklepe.

mikisumperk | So 2.9.2006 0:17:22

Slyšel jsem o elektrice, dva dráty se zarazí do země kousek od sebe na to přiděláš 220 v zaliješ to vodou a zapneš a prý by měly vylézt. Ale toto bych dělal jedině tehdy pokud máš dobrou životní pojistku. Dělám na záchrance a můžu ti říct že je to životu nebezpečné- a to myslím vážně!!!!!!Raději se chovej tiše v tom parku u podaří se ti je chytit i bez elektriky. Mám to vyzkoušený chce to trošku trpělivosti,pomalého našlapování a za chvilku se ti bude dařit.