Širavu kdo to vyhraje, sázky

To kdo to vyhraje. MIK a "Vonderland", zkoumák Doctor Zubor, pán Hejlov TB, Diabelsky Fialky nebo outsider Pačov. Či někdo mimo "elitní desítku". Sazejte, přehaněte, tipujete. Vyhru je přední místo v další nepřehlednutelny Carp team : Machr a spol boilie Maschines.
Autor diskuse: Rick - Profil , 1.9.2006 kaprařina - ostatní

Honzas - Profil | Pá 15.9.2006 21:27:17

Rick : O těch prioritách mi povídej. Vzhledem k pracovní vytíženosti a s ohledem na rodinu si ročně vyhrazuji jen 1 týden pro vícedenní rybářskou výpravu. Letos jsem tento týden obětoval závodům na Šíravě. Moje chyba, že jsem svůj drahocenný čas vsadil do takové loterie. Ale zas tolik toho nelituji, protože tyto zkušenosti jsou docela cenné.

Rick - Profil | Čt 14.9.2006 11:36:46

JP tak to jsem rád, doufám že pry ten zvykačí process jsi v klidu. Jednu chybu to más. Nesedím rád v ustraní, radší bych tam byl s vámí, ne jako závodník, to mně fakt nebaví ale rád koukám. Chytat závody ale už nebudu, hrozné nešnáším když se musim sedět na flek kterou nechcí což se pry závodění asi stane tak na 95% připadu. Proto to na tuto vynechám. Radší ale budu v bivaku koukat jak to dělate než tady rejt do počitače, bohužel nemužu odpustit pracovíste na takovou dobu tak mně níc jíného nezbyva, volba to ale není, spiš nouze a životní priority

Jiří Pacovský - Profil | Čt 14.9.2006 10:52:07

Rick-už si na tebe a tvé rýpání začínám zvykat.Ty rád sedíš v ústrání a lehce popichuješ.Někdo má štěstí a umi chytit trofejní ryby,druhému to jde a rád závodí,a ten další umí dobře udělat "kuličky".Nikdo nemůže vynikat ve všech těchto věcech ,ale dohromady mohou dát kvalitní tým,a tím dopomoct i ostatním k dobtým výsledkům ať už při závodě,nebo při rekreačním a pohodovém chytání.Tohle je dle mě důležitější než tvé přirovnání o ztrátě lesku,či gloriozním vítěztví.Někdo je typ který rád závodí,jiný raději v soukromí a klidu chytá,a nemusí být horší rybář než ten nej. závodník,právě na opak.To je můj názor.Jen ještě k tomu co jsi psal během závodu,já jsem neměl krajové místo jako Rafan,a navíc po dvou dnech pro nás po vytyčení nového sektoru začínal "nový" závod(vyhledání nového místa,zakrmení a pod.,náš původní sektor byl po dvou dnech chytání krmení a pod. přidělen soupeřům z vedlejších sektorů.)

vladys - Profil | Čt 14.9.2006 10:39:44

Honzas - vystihol si to velmi dobre. Dovolim si tvrdit, ze drviva vacsina ryb, ktora sa chytila na Siravskom kaprovi bola nahodna a nebola vysledkom cielenej krmnej taktiky. Vela teamov vsadilo na plosne krmenie a la de Baets (my napr. tiez). Kapry tam ale az do piatka obeda nenabehli. Prvu rybu sme chytili na okraji krmneho miesta hned prvy vecer ale potom az do piatku sme podobne ako vacsina teamov boli len statisti. V piatok sa situacia vyrazne zmenila ryby sa zacali hybat a zrat, chalani v sektore vlavo od nas pochytali 4 kaprov a napr. toho 12,66 kg lysca som chytil necele dve hodiny po vyvezeni. Velka skoda toho piatku, mohli sme sa dockat vseliakych prekvapeni. Podla mna Blazena s Jirkom Pacovskym by s celkovym poradim poriadne zamiesali.

Rick - Profil | St 13.9.2006 21:34:19

Honzíku, s tím se nedělej starosti, i ty největší hvězdy mají svoje spatné dni. Proč mysliš že majitelu tech největší světových ale i českých kuličkáren osobně nechytají. Pravděpodobnost ztráta "LESKU" je mnohem reálnější než gloriozní vítěství. Zucastnujou se je drobáčky ktery buď začinají (MiKeš) nebo vlastní nějaky časák (paisley)nebo pešáky (Rafan) ktery umějí lépe než PÁN kulička sám.
Tohle ovšem vezmete jen z humorem (nejlepé černým ) neboť dostanu zase spousta telefoničkých vysvetlovačky z diskreditace a pomluv, Amen o))))

Honzas - Profil | St 13.9.2006 20:58:36

AlešV :Chlape,musíš těch 5 dnů bez záběru už nějak zkousnout :-). Mě se to ale nedaří. Když se někdo zeptá, co jsme nachytali, tak si připadám jako největší kaprařský dřevo..

Ales V. - Profil | St 13.9.2006 8:11:06

Honzas:
Rafan všechny ryby dostal ze vzdálenosti 500-600m.. Tu extremní vyvážku na 2 cívky realizoval necelý den před koncem závodu a i když se dostal na koryto potoka, tak od tama neměl záběr...
A moc ho nechvalte, nebo s ním pak na rybách nevydržím:-))).

carpik(spinningman) - Profil | Út 12.9.2006 23:02:09

honzas:moc jste tomu nedali:D:D:D:D:D:D,ale s takovými podmínky se ani nedivím,dopadl bych stejně;-)

Honzas - Profil | Út 12.9.2006 20:57:13

Tak jsem si pročetl asi polovinu komentářů a odborných názorů na mizerné průběžné výsledky z Šíravy a jen jsem se usmíval, nad těmi úsudky a závěry. V podstatě situaci správně odhadl asi jen Rick a P.Havlíček. Kromě krajních fleků tam ryba prostě nenajela. Mohli jsme se na hlavu postavit a zavážet třeba 1000 m, tak nám to nebylo nic platné. Několikrát jsem projel náš úsek echolotem až do vzdálenosti cca 1,5 km od břehu (v části,kde se chytalo byla šířka Šíravy asi 2,5 km) a nebylo se čeho chytit. Dno bylo jako dálnice a po rybách ani vidu (na echu) ani slechu(na hladině). Navíc nám většinu času foukalo do zad. My jsme chytali na 400 m pak ještě na 500 a zkoušeli jsme i na 60 m, nejdřív se zakrmilo větším množství včetně partiklu a pak jsme přihazovali jen hrst bolie k montáži. Montáží jsme vyzkoušel několik. Nic nepomohlo. Rafan měl štěstí,že někde na 900 m objevil zajímavé místo na dně a na tuto extrémní vzdálenost zavážel způsobem, na který by málokdo pomyslel, navíc je to pan Kaprař, takže z toho místa vytěžil co mohl. Škoda, že se skončilo dřív. V pátek odpoledne začala ryba najíždět do oblasti fleků 1-10 a lovci na těchto místech mohli hodně zamíchat pořadím.

Michal Kučera - Profil | Po 11.9.2006 13:06:31

K organizaci - až na menší problémy s vytýčením sektorů (a jejich jasným formulováním) nelze něco výrazného vytknout, bohužel všechnu snahu a práci zmařila ona zmiňovaná tragédie. Nezabránilo by jí ani povolení spalovacích motorů, pouze povinnost při výjezdu na vodu mít vestu.
K závodům - od počátku bylo jasné, že šanci na umístění budou mít týmy, které okolo sebe budou mít prostor, tj. dostatečně široký sektor nebo okolní rybáře, kteří daleko nezaváží. Hned po losování jsem vytipoval 3 adepty na vítězství a nakonec všichni skončili v první čtyřce.
K tragédii - myslím, že kdyby tam spadl někdo jiný, tak jeho parťák vezme jinou loď a jde pro něj. Já osobně jsem byl několikrát "nastartován" se Zodiacem, když to tam s Alešem na Tereze házelo jak s pinponkáčem...Ovšem, jak se zdálo, kamarádi tragicky zahynulého rybáře s takovou situací nepočítali a nedokázali ji vyřešit...bohužel...

Rick - Profil | Po 11.9.2006 10:27:59

Slov Ryb, díky za zpravu a přeju hodně uspechu a vytrvalost pry organizace další akcie.

Připkladám jednu připominku k zlepšení vzhledem poslední tří závody ktery jsem já i mnoho další sledovaly na i-net (přes různé servery). Pokud se zavazujete dát on-line data tak lidí očekavají pravidelnější přisun info než bylo připad u vás. Vím že v tom první roční blázinec muže být času málo a spánkový deficit velky alepoté je lépe nic ne slibit a přesto dělat než opačné. Tento rok takový akce proběhne jěstě apár uvidime nebo se to postupem časem lepší. Pro lidi ktery mají tam svoje známi nebo idóly je on-line reportáž zajimavý zdroj zábavy. Rozumim ale taky že jako vydavatele chcete se nečo nechtat do časáku ale zarověn myslim že cílová skupina se o tolik líší že tam pre-informovanonst nehrozi.

Slovenský RYBÁR | Po 11.9.2006 9:20:52

Mimo toho, čo sa týka organizácie pretekov.
Určite nás to nezlomilo, aj keď je to veľká tragédia. Došlo k nej vďaka ľahostajnosti pretekára voči sebe samému. Vidina po víťazstve bola silnejšia. Možno keby nebol výborný plavec, na vodu by sa neodvážil. Je to zaujímavé, lebo do vtedy vyvážal iba jeho kolega A. Frontzak. Musíme sa otriasť a musí nás to posilniť. Na budúci rok budú určite povinné vesty. Sektory budú aj vo vode vyznačené bójami. Počítame s rozšírením pretekov do ďalších lokalít. Preteky sa ukončili, keď ryba začala brať. Tím Jet fish vytiahol po ukončení 16-tku. Veľmi radi vám zodpovieme vaše otázky i budeme o pretekoch s vami diskutovať. Ak by vás niečo zaujímalo odpovieme Vám z mailu, alebo i v tomto fóre.

Slovenský RYBÁR | Po 11.9.2006 9:14:50

Za organizátorov Šíravského kapra: Včera večer sme došli zo Šíravy, kde sme museli vyriešiť množstvo vecí po Vám známej tragédii. Nie je pravdou, že sa telo už našlo. Do včerajšieho dňa sa to nepodarilo. Práve v čase, keď ryby začali brať a mysleli sme si, že to bude super záver po marnom čakaní, sa stalo to, čo poznačilo preteky. Po tom, ako začalo fúkať a niektoré tímy už mali problémy s vedením lodí sa začal rozhodcami vyhlasovať zákaz vyvážania. Túžba dobrého kaprára po úlovku je však taká veľká, že Roman W. jej podľahol a napriek tomu, že videl aké sú vlny, i napomínaniu kolegu sa vybral na vodu. Je to nepochopiteľné, nakoľko už pretým videl aké problémy mali Ivan Fabián s Vladysom a videl odfúknuť prázdny čln jedného z tímov. Zároveň to bol potápač inštruktor. Pred vyplávaním povedal svojmu kolegovi, že nech sa nebojí, že vie dobre plávať. Dovolím si povedať, že by ho nebola schopná zahrániť ani loď, ktorá by bola úplne blízko pri ňom. Vlny mali až 2m a kým zmizol pod vodou, to bola otázka pár sekúnd. My sme mali všetko zabezpečené vrámci zákona. Náš čln vyplával ihneď ako sa prevrátil. Avšak aj záhranný čln mal také problémy s vlnami, že následne musel hľadanie ukončiť. Všetko bolo oznámené ihneď na tiesňové linky. Hasiči nevedeli pre vlny pomaly ani vyplávať.

Rick - Profil | Po 11.9.2006 8:01:06

Ales V. ti vagu, já ani nevim, musim že podivat zpátky nebo někdo má nárok. Když ne to to spolu propláchneme, koukej makat na starostku (doufam že to ne čte tvoje žena, jínak vysvetlim rád po telefonu)

Jaro - Profil | Ne 10.9.2006 22:47:36

Šírava je skutočne nevyspytateľná voda, najhoršie je, že od pohoria Vihorlat hrozí kedykoľvek prepadový vietor a náhla zmena počasia hrozí doslova v priebehu niekoľkých sekúnd. Stalo sa aj to, že ľudia vyplávali na madračkách pri úplne jasnom a bezveternom počasí a späť sa už nestihli vrátiť. Ak ten nešťastník šiel aj napriek takémuto počasiu na vodu, je to vyložený hazard /aj keď každý preteká na vlastné triko/.
Tu nejde o generála po boji, ale napr. na každej hromadnej poľovníckej akcii sa povinne do nekonečna omieľajú tie isté bezpečnostné pokyny.

Aleš V. - Profil | Ne 10.9.2006 21:29:44

Ivan to napsal velmi dobře. Chtěl jsem něco podobného napsat také ale po tomto příspěvku to není nutné.
Ty závody na pár detailů byly regulérní!!! Pokud se vyřeší vytýčení závodních úseků v zátočinách a instalace vymezujících bójek na vodě, tak průběh dalších ročníků bude naprosto v klidu.
Těžké závody na psychiku s tragickým koncem.
Za sebe mohu říct, že jsem tam nechal maximum v rámci svých možností a dovedností a záběr od kapra jsem neměl... Do poslední chvíle jsem věřil, že to zlomím...nestalo se tak...takový je už rybářský život...

Ricku: Jestli jsi kvůli mě prohrál tu basu, tak ti půlku zaplatím...:-)...

Honzas - Profil | Ne 10.9.2006 21:27:18

Nešťastný Polák chytal vedle nás na č.18.. Když za toho největšího vichru na Fishunteru vyjel na vodu, nechápal jsem, co tam chce v tom počasí a s takovou lodí dělat. Vůbec mě ale nenapadlo, že to dopadne tak tragicky. Protože nám foukalo do zad, u našeho břehu žádné vlny nebyly, proto asi také podcenil sílu nárazového větru. Jeho celé počínání jsem sledoval dalekohledem, pak se ke mě přidal i AV, a věřte mi, že ikdyž byl ještě cca 200 m od našeho břehu (a nenaznačoval, že potřebuje pomoct), nenašel jsem za těch podmínek v sobě odvahu sednout do lodi (s vesly) a jet mu na pomoc,když jsem viděl, jak se podivným a nemotorným způsobem snaží (ale ne ze všech sil, což dodnes nepochopím) veslovat zpátky. Že je to zlé nám došlo, když jeho loď asi 2 km od nás vítr podebral, několikrát otočil a ten nešťastník z ní vypadl. Když po 5 minutách zmizel ve vlnách a z našich dalekohledů, byl to hrozný pocit. Vše se seběhlo hodně rychle, proto i loď s benzinovým motorem přijela pozdě a marně ho tam hledala. Zbytek času strávený na Šíravě byl tímto zážitkem hodně poznamenaný. Jinak k závodům mohu dodat jen to, že většina týmů včetně našeho si udělala svůj nový osobák v podobě 5 dnů bez záběru. Snaha vymyslet něco k přilákání kaprů byla stejně zoufalá jako pozorovat nešťastného Poláka bez možnosti mu pomoci. Přikládám foto po zásluze vítězného týmu Aleš Moc - Milan Výprachtický.

Ivan Fabian - Profil | Ne 10.9.2006 21:09:31

Výsledky zo Zemplínskej Šíravy - 1.Miesto CT Mik Baits B - Moc Aleš - Vyprachtický Milan
2.Miesto Vlado Žúbor- Ivan Fabian
3. Miesto CT Tandem Baits Ježík - Langauer

Rick - Profil | Ne 10.9.2006 20:25:52

I. fabian, díky za názor a stanovisko. Doufam vřele že organizatory toho nenechalí a ani nechají být v budoučnosti. Zřejme přivlacoví závody jsou důležity. Nevim o žadne jíne v takovým rozměru. Vim že takový zavody v Holandsko jsou stovky (zejména na čandát) a od té doby (faktičky doba Rozenmeijer) jsou i dravce často obdarován život a Chyt a Pust pro dravce je viceméně dnes samozrejmost.

TiborK - Profil | Ne 10.9.2006 20:12:03

Je mi úprimne ľúto toho, čo sa stalo polskému kolegovi. Neberte to ako cynizmus.
Ale zaujíma ma ako to dopadlo s lovom kaprov?
Posledný deň sa údajne "pohli" a chytilo sa zopár kusov. Aké sú oficiálne vysledky......? Na stránkach, kde by to malo byť - ani zmienka.
:o(

Ivan Fabian - Profil | Ne 10.9.2006 13:24:31

Včera som sa vrátil zo Šíravy –tu je krátky môj názor na tieto preteky.
Isté problémy so vzdialenosťou medzi pretekármi boli, myslím si,že to bolo asi medzi štyrmi týmami, ale potom sa to vyriešilo.Tento problém medzi pretekármi býva takmer na každých pretekoch ,takže ani tieto to neobišlo. Pre budúci rok prisľúbili organizátori vyčleniť tento priestor aj na vode, aby sa predišlo zbytočným problémom.
Rafan aj so svojim parťákom si víťazstvo zaslúžili,myslím si,že to nebolo len tým,že mali krajný flek,ale správne zvolenou taktikou a Rafanovými skúsenosťami s dlhých vyvážiek.Klobúk dolu pred tým čo ukázali.
Ak by neboli ukončené predčasne preteky, myslím si, že v prvej trojke by s určitosťou nechýbali T.Blažek s J.Pacovským. Začala im tam nabiehať ryba.
Môj názor prečo ryba nešla – zrazu veľký tlak, a s určitosťou aj počasie –každú chvíľku zmena vetra a ak začal fúkať tak väčšinou to bol smer od pretekárov.
K tragédii čo sa stalo – po boji je každý kráľ , tak ako tu už bolo spomínané. Je to veľká tragédia a predovšetkým všetci si snáď už konečne uvedomíme na čo slúžia záchranné vesty. Ani jedného z nás pretekárov som v nej nevidel. Je to výstraha nielen pre organizátorov, ale pre nás rybárov – v tomto smere si s určitosťou každý zodpovedáme za svoj život.
Záverom – myslím, že náročné preteky, kde šanca na dobré umiestnenie trvala pre každý tým počas celého preteku .Organizačne na solídnej úrovni , samozrejme s istými detskými chorobami , ktoré sa ukázali až priamo pri preteku, ktoré organizátori s určitosťou v budúcom ročníku sa budú snažiť odstrániť. Bol to prvý ročník a verím ,že tieto preteky budú pokračovať a budú čoraz lepšími.