Kam můžu s autem?

Tohle je otázka spíše pro právníky a byl bych moc rád, pokud by mi některý odpověděl, ale zajímá mě i názor vás ostatních, kterých se to týká a vlastně i těch, kteří tento problém řešit nemusí.
Jsem invalida a používám ve svém voze označení pro ZTP a zajímalo by mě, kam podle nových pravidel s takto označeným vozem můžu, jak blízko a jestli vůbec mohu s vozidlem k vodě, nebo do lesa, aniž bych pozbíral nějaké bodíky. Díky za odpovědi Mira.
Autor diskuse: Míra Rybář - Profil , 22.8.2006 všeobecné - ostatní

brach - Profil | Út 29.8.2006 12:26:18

Jó, hochu, mě kapitalismus trochu minul.....

Míra Rybář - Profil | St 23.8.2006 22:10:55

brach - dík za dobrou radu. Ještě mě napadá. Jak jseš na tom s finančním zajištěním? Že by jsi mi mohl toho holanďana nahradit.

brach - Profil | St 23.8.2006 13:35:15

Holt si, Mirku, budeš muset brát s sebou ňákýho Holanďana .........

Mirek Saf. - Profil | St 23.8.2006 6:58:52

Byl jsem na týdenní dovolené v CHKO Litovelské pomoraví. V popisu revírů je důrazné upozornění pro rybáře, mimo jiné i o zákazu vjezdu. Co mne překvapilo, je to, ze na celém území je v lesícch , loukách vyjeté stopy od motorových vozidel. Jednou, když jsem ráno chytal u Mlýnského potoku, tak za mnou zakvičely brzdy. Z terňáku vyskákali myslivci. Asi 25 letí holaňdané Jakto. že myslivci si mohou vozit "prdel" a rybáři "utřou hubu" ?

Čodiš - Profil | Út 22.8.2006 14:06:18

Zdarec pánové ,je to přesně tak jak píše Tomfisherman pokud zákazová značka obsahuje příslušnou dodatkovou značku tak auto s označetím ZTP může jet kamkoliv.

tomfisherman - Profil | Út 22.8.2006 13:17:39

Co se týká značky "Zákaz vjezdu", tak vozidla s označením O1, mohou do tohoto zákazu vjet, jen v případě, že je u značky ještě dodatková tabulka „Jen zásobování“, „Mimo zásobování“, „Jen dopravní obsluha“ a „Mimo dopravní obsluhy“.
Co se týká ostatních případů - národní park, CHKO..atd., tak tam bude třeba příslušné povolení.

Mirek Saf. - Profil | Út 22.8.2006 12:05:46

Myslím, že my rybáři, jsme oproti lovcům v nevýhodě. My máme jen samé zákazy. Viz např. Litovelské pomoraví. Naopak lovci zde do CHKO mohou jezdit i auty. Důkaz: http://www.autodemont.cz/chata/aktivity.php

rybomil | Út 22.8.2006 12:01:24

Ale byl, taková MF DNES dokáže ledaco............... i zavařit policejnímu prezidentovi a ministrovi. To je vyzkoušený.

Kontrolní odlov není, že nechají 70tky amury pár hod. ve vezírech, ty se nafouknou a pak několik dnů plavou břichem vzhůru do doby, než je někdo lapne nebo uhynou. To je ČESKÁ RYBÁŘSKÁ PRASEČINA mocipánů co mají místo povolenky montérky s logem VAK.

Míra Rybář - Profil | Út 22.8.2006 11:51:03

rybomil - pracovníci VAKu mohou mít povolení od povodí, pod které tato nádrž patří, na tzv. kontrolní odlov podle kterého se zjišťuje zdravotní stav ryb a tím i kvalita vody. Zažil jsem to kdysi na Želivce, kde se dokonce lovilo sítěma. Tak si myslím, že ani nejlepší digitál by ti nebyl nic platnej.

rybomil | Út 22.8.2006 11:33:56

Mě a jistě i nejen Míru Rybáře by zajímalo např. jaké tedy to povolení mají pracovníci VAKu Havlíčkův Brod, kteří parkují svůj služební Nissan Terano cca 15 metrů od vodárenské nádrže ( 1. ochranné pásmo ) a "služebně" dle údajného povolení odchytávají ryby. Samo na vodárenké vodě jedou s krmením atd.
Ovšem citlivě mě minulý čtvrtek upozornili, že ani houbař tam kromě nich být nemůže, kurvy jedny prominentský ! Až já si jednou ušetřím na digifoto....
to se sdělovací prostředky pomějou.

profo - Profil | Út 22.8.2006 11:20:13

Míro : je spousta zákonů a ani si nejsem jist které všechny musíš prostudovat aby jsi si byl jist, že je vše dle nich a nic neporušuješ. Značka ZTP na vozidle má tuším své kořeny zapuštěny pouze v zákoně o pozemních komunikacích. tam máš jisté úlevy oproti jiným motoristům, ale není to již ve vodním zákoně, v zákoně o ochraně přírody (nebo jak se přesně jmenuje), ve věcech soukromých pozemků, lesního a zemědělského hospodářství. Kluci ti sice radí hezky, ale tu v tomto případě nejsprávnější cestu ti popsal xaxap. Bohužel, ale je to tak. Pokud ti jde jen o povolení vjezdu, tak zkus co ti radí kluci a to navštívit úřad v jehož působnosti je daný pozemek a zažádat o vyjímku, nebo lesní správu. Ale pamatuj, že jde pouze o vyjímku pro vjezd nikoli pro jiné věci či situace. Vím, že tvá situace je v tomto asi dosti složitá, ale bohužel na to některé zákony a orgány nemyslí. Jako i v jiných věcech.

Mustafa Ali Fortanhi bin Xaxapvi - Profil | Út 22.8.2006 11:07:55

Miro, idealni cestou je prostudovani zakonu. Dalsi moznou cestou je obratit se kupr. na Ministerstvo dopravy se zadosti o pomoc pri reseni zivotni situace (oficialni postup servisu statniho aparatu vstric obcanum). Ve spravni lhute ti odpovi.
Pokud chces problem resit tzv "lidove", ale s tim, ze se smiris s moznosti postihu, mohou ti zkusenosti lidi na MRKu pomoci. Velmi casto se ovsem jedna o zcestne fabulace, ktere te mohou problemum vystavit velmi snadno (viz. nektere proklamace nize).

Honza Pok. - Profil | Út 22.8.2006 10:59:13

Doporučuji vytipovat vodu, kde se Ti nejpohodlněji chytá a požádat příslušný městský/obecní úřad o udělení výjimky z vjezdu přes zákaz.
Jako člen RS tuto výjimku vlastním, vydal ji úřad s rozšířenou působností, který RS jmenuje, je na ní uvedeno: SPZ, zákazové značky pro které platí, důvod vydání a platnost (1 rok). Zároveň je použitelná jen pro výkon fce RS, nemohu ji zneužívat pro dopravu na ryby.
Na druhou stranu si připrav argumenty, proč nemůžeš navštěvovat jednoduše přístupná místa, místa přímo vyhrazená pro ZTP apod. Doporučuji takto žádat o výjimku v blízkosti Tvého bydliště, kde Tě nejvíc znají, případně jinde, kam jezdíš nejraději.
Výjimku ze všech zákazu podle mého nedostaneš. Hodně štěstí.

Martin S. | Út 22.8.2006 10:23:48

Já osobně bych to tak dramaticky neviděl, pouze nesmíš porušovat předpisy, které určuje zákon o provozu na pozemních komunikacích a ten neplatí na všech komunikacích (např. ne každá polní a lesní cesta je považována za komunikaci. Také nesmíš porušovat vlastnická práva majitelů pozemků. Pokud tedy k vodě, do lesa vede cesta a není při vjezdu na ní zákazová značka, příp. závora upozorňující na soukromý pozemek, tak bych se nebál, vždyť se stačí kolikrát podívat kolem vody, kolik kde stojí automobilů. Osobně to však nerad vidím, ale v Tvém případě to má své opodstatnění.

xycht | Út 22.8.2006 8:56:38

Myslím, že jak píše Kendy, povolení asi potřebuješ resp. nevím o tom, že bys ho nepotřeboval. Ale možná, že se pletu

Kendy - Profil | Út 22.8.2006 8:48:23

Je mi líto i když jsi držitelem ZTP tak bez patřičného povolení nesmíš s vozidlem k vodě.Mohlo by se jednat o porušení Vodního zákona.Ale pokud jezdíš trvale na jednu vodu tak si o povolení vjezdu můžeš zažádat na Obecním úřadě kde Ti (musí)nebo můžou vystavit.Aspoň tak to chodí u nás.