Mazanost kaprů

Lovím převážně na malých a intenzivně navštěvovaných vodách (do 2 ha). Je možné, že již kapři 45 - 55 cm (bývají sazeni jako K2 - 30 cm), kteří již byli několikrát na háčku, jsou natolik mazaní, že je nutná vlasová montáž či jiná fajnová technika lovu? Nebo stačí i v tomto případě klasika v jemnějším provedení - krmítko, klasické napíchnutí nástrahy,...? Nechci přeceňovat ani podceňovat tyto ryby, ale máte nějaké poznatky z podobných podmínek?
Autor diskuse: PETR - , 14.8.2006 kaprařina - techniky lovu

...DaViD... - Profil | Po 28.8.2006 20:10:42

Azbest- Úplně přesně...Myslel sem že sem jedinej komu se to stává...Třeba sem u vody po 2 hodinách nic...najednou zavolá kamarád zvednu telefon a prásk do prutu a než abych telefon za 13 000Kč odhodil jak hadr tak ho radši opatrně položím a pak zasekávám nebo asi 3X při balení no prostě hrůza...

Hora - Profil | Ne 27.8.2006 15:12:44

Mě u kaprů fascinuje jejich orientace v zakalené vodě,při záseku ví vždy bezpečně,kde mají nejbližší podvodní překážku a vždy tam zamíří.Byl jsem na dovolené na JM,chytal jsem na zarostlém slepém rameni,blízko padlých stromů.Pár dnů jsem chytal na vlasce 0,25 a 0,30, 5 a 10 m od nich na vařenou kukuřici.Při příchodu k vodě a nahození,jsem měl do 10 minut razantní záběr a všechny ryby směřovaly do stromů.I když jsem neviděl 20cm pod vodou ruku,ryby vždy věděly kterým směrem mají jet.Když jsem zkoušel match prut s 0,16 vlasem, 10 m od překážky,záběry byly pomalé,ale po záseku nekompromisně do vázky.Podle čeho se orientují v zakalené vodě?Většina ulovených ryb,měla velikost od 40 do 50cm,ale byly i ponorky,které se se mnou vůbec nebavily.Vše bylo s nástrahou na háčku,na vlas jsem dával jenom zkraje,dokud jsem po 5 záběrech,vytáhl jenom prázdnej háček, bez kukuřice na vlasu.

Petrson - Profil | Ne 27.8.2006 2:27:24

>> Fishky > na tom něco bude, podobný jev se dá ještě nápadněji sledovat u velkých amurů. Často, rozprostřeni na hladině celého revíru, všichni vyskočí v jednom okamžiku. Je to až neuvěřitelné, člověk přitom kolikrát vůbec rušivý prvek nezaregistruje, jen čumí, co těch torpéd tam plove. Myslím, že v těchto momentech si předávají "signál" hlavně postranní čárou.

Azbest - Profil | So 26.8.2006 13:29:50

LadaK-lichotivé,že?Bohužel často pravda...

LadaK - Profil | So 26.8.2006 10:50:12

Azbest... Na břehu !!!!!!!!!!

Azbest - Profil | So 26.8.2006 10:17:28

Ryby vidí strašně dobře a to i za roh.Poznám to spolehlivě podle toho,že když jdu čurat ke stromu,vytahuju svačinu,zapaluju si cigáro,navazuju háček,bavím se se sousedem,šteluju sesli,nebo dělám cokoli při čem na chvíli odvedu svou pozornost jinam,tak -co byste řekla?Měl ho tam!!!Záběr,jako prase.Prut se ohne jako luck a než po něm stačím hrábnout,tak je ryby spokojeně žvýkaje v kelu ještě se posupně pochechtává...Navíc každý ráno fasujou ve skladu periskopy a vysílačky,takže si o nás povídaj vtipy typu:"A víš,kde má kapr ču..ka?.....":-))

Patan - Profil | So 26.8.2006 2:23:56

Fery; naprosty souhlas s tvym nazorem, to ceho se kapri lekaji je kamera ktera je snima. Vlastnim podvodni kameru a byl jsem svedkem lekani kapru jak pri pootoceni kamery tak i ruznych odrazu svetla. Mam otaceni kamery a osvetleni na dalkove ovladani a tak jsem mohl videt rozdil kdy je kamera v klidu nebo kapra sleduje. Korda pouzil pelety, ktere po rozpadu vytvorily atraktivni metr ctverecni z vonavych drobnych castic, ktere prinutily kapry prosavat dno a tim ztratila nastrazena peleta vyznam. Vylozene cekal az se kapr do ni trefi...mel vyhodu ze docela presne vnadil, ze to v uvozovkach netrvalo tak dlouho. Celkem se divim co testoval za montaze, zvlaste pak delku navazcu, kdyz vedel ze kapri prosevaji kazdy cm.

pz - Profil | Pá 25.8.2006 23:33:28

fisky - no nejsi ty snad pravnik, ten taky slovickari? ;)

myke - existuje spekulace, ze clovek i zvirata dokazi do urcite miry zpracovat barevne vjem jen tycinkami, ale z hlediska miry barevneho vjemu je to hodne okrajova zalezitost a de to jednoduse vyvratit testem na barvocit (u lidi), takze tak zhave to rozhodne neni :)

myke | Čt 24.8.2006 10:08:32

Je to asi spíše o tom, každou drobností zvýšit i o nepatrné procentíčko pravděpodobnost záběru. Proč neudělat maximum.
Co se týká černobílého vidění ryb tak o tom se vedou spekulace. Četl jsem o nějakých testech s akvarijními rybami, které údajně prokázali, že ryby vidí barevně. Dokonce, že poznají svého pána :-))

Fishky - Profil | Čt 24.8.2006 8:21:34

pz: ehm, a co postranní čára? :))) s tou taky "vidí" prd, ne?
Myke: asi jak píše Fery, já toho taky moc nepoznal, ale když sleduješ třeba vyhřívající se kapry, z času na čas se některý vyplaší, i když k tomu nemá důvod, tedy možná má, ale vizuálně ani jinak tento nepostřehnu... no a když se jedná o potravu, může si dávat jen většího majzla a tedy se plaší častěji :)) nevím, teorii na to může mít každý, pravdu nám zřejmě šupináši neprozradi...

pz - Profil | Čt 24.8.2006 0:45:08

myke - neverici... :) ja se sem se ale neodkazoval na opatrnost, ale na viditelnost u dna, hosi ctete poradne prispevky
a k te spatne viditelnosti - deset let se potapim a par ryb sem videl, navic na rozdil od nich si mam moznost prisvitit a kdo se potapi, tak mi urcite prikyvne ;)

frostty - proste vim, ale kdyby si poradne cetl prispevky, tak se doctes i o moznosti korekce desitkou kontaktni cockou...

takze to shrnu - ryby maji oko sice prizpusobene videni ve vode, ale vidi cernobile a protoze u dna je docela tma, vidi tedy ve zkutecnosti diky spatnym svetelnym podminkam a zvirenemu kalu na dne celkem prd (pominu-li prosvetlene sterkoviste), naopak smerem k hladine vidi vyborne, takze cerne splavky, postavy lidi na brehu a pohyb vseho druhu na hladine rozenavaji dobre - toliko k vizualni strance veci, o cichu a jinych receptorech rozhodne vim mene, takze maximalne muzu pouze spekulovat, co jim hrabe v hlave, kdyz bagruji dno...

Fery | Út 22.8.2006 14:02:39

myke-já jsem z těch záběrů moc nepoznal:-((..většinou kapr zjistí,že je něco špatně až když nasaje montáž i s háčkem..problém je ten,že ji většinou zase bez problémů vyplivne:-))

myke | Út 22.8.2006 10:39:14

Fishky: Těch věcí může být celá řada. Od vznášejícího se návazce, přes chybně zvolenou zátěž až po nevhodné krmení na lovném místě. Z těch záběrů není patrné, co rybu vyplašilo ale je vidět, jak se krmící se kapr po přiblížení k nástraze splaší a prchá z lovného místa.
Sám jsem tomu nevěřil a byl jsem přesvědčen o tom, že když se kapr pase tak bagruje hlava nehlava.

Fishky - Profil | Út 22.8.2006 10:11:05

myke: a jaká drobnost může kapra od nástrahy odradit?

myke | Út 22.8.2006 10:07:28

Všem nevěřícím jako pz apod. :-)) doporučuji pokusit se dostat k nějakému DVD s podvodními záběry krmících se kaprů. Např. KORDA UNDERWATER CARP FISHING . Pak pochopíte, jak opatrně se někdy kapr na krmném místě chová a jaká drobnost může kapra od nástrahy odradit.

Tomáš Navrátil - Profil | Út 22.8.2006 10:01:23

Nevím jak sou kapři příliš mazaní, raději bych řekl že sou tzv. pěkně vyčuraní.. :-D páč. Stačí špatně zapíchnout vidličky (do měkyho) a nedat prut za očka.. a rázem jste bez udice.. Nechcu nic řikat ale mam pocit že jich je celá morava... :D

Bachy - Profil | Út 22.8.2006 6:17:45

Petrson - Pokud je to průvlačné moc lehké, může se v určité situaci krátce chovat jako pevné.

Frostty - Profil | Po 21.8.2006 20:29:31

pz - ® takže máme lepší oči než kapr:))?? to je goool...otevři oči v 5 metrovy hloubce a co uvidíš?...

Petrson - Profil | Po 21.8.2006 20:19:12

>> Bachy > jo, takhle, jak si to popsal, už je mi to jasné. Olůvko neopisuje pohyb nástrahy rybou, ale zůstává na místě, takže kapr do strany musí protáhnout další kus vlasce. Nějak jsem před tím měl dojem, že šlo o srkačku s pevným olovem.

Stanislav Krouzel - Profil | Ne 20.8.2006 10:28:21

kapr ma potom pochopitelnej strach pozrit dalsi sousta,ktery mu umoznily dostat se do kontaktu s rybarem,a tak je nejlepsi co nejjemnejsi montaz,ale kapr je vodni prase a zere a zere

pz - Profil | So 19.8.2006 18:00:30

bachy: smysly? oci a cit mame o hodne lepsi... navic nende o srovnani, ale o vyvraceni nekterych zde tvrzenych a tradovanych nesmyslu, hlavne z hlediska vizualniho...
nehlede na to, ze kapr je ryba dna a dno doslova rozryva, stejne treba jak prase... z toho je poreba vychazet...pro neverici tomase pak uz jen serum profesora ikebari :)

Bachy - Profil | Pá 18.8.2006 6:16:27

pz - Nejde srovnávat smysly člověka a smysly ryb, které jsou mnohem citlivější. V této otázce nejde ani tak o zrak kaprů, jako spíš o velkou opatrnost při zběru potravy na prochytávaných vodách. Nejde to porovnávat, ale přesto - zkus si představit takovou tu tenkou prádelní šňůru, na ni bys přivázal stovku hřebík na který bys napíchl housku ze salámem. Kdybys jedl po tmě, za jak dlouho bys přišel na to, že něco nehraje? :o)

pz - Profil | Pá 18.8.2006 1:48:06

nevim, jestli jsou mazani (ikdyz neco na tom bude), ale z hlediska vizualniho to "vidim" jasne - zkuste si dat kontakni cocky desitky (pro srovnani rozdilu indexu lomu vody a pro vzduchu prizpusobenemu nasemu oku) nebo klidne i bez cocek, oko celkem dobre akomoduje, a ponorte se na dno sveho oblibeneho reviru - pak me napiste co uvidite, nebo spise neuvidite a jeste si k tomu pridejte to, ze ryby vidi cernobile a tim, ze maji jiny (vetsi) uhel pohledu z duvodu oci na boku hlavy, se jiz radsi nezabyvejte...

Bachy - Profil | Čt 17.8.2006 20:06:20

Petrson - Bavil jsem se o průběžné montáži a právě jde o to, že při těžším olovu se vlasec olovem lehce protáhne a signalizuje záběr - máš možnost okamžitého záseku i po potažení o 2cm do strany, kdežto u lehkého olůvka může pohnout s olůvkem třeba i 10cm (i více) do strany aniž bys cokoliv viděl a pak samozřejmě nesekáš a kapr má spoustu času háček vyplyvnout, protože odpor cítí. Ono se ti zdá že lehké olůvko klade menší odpor, ale v podstatě je to někdy naopak. Dělám to tak právě kvůli těch větších, kteří nejsou takoví plašani a berou opatrně. U zdolávání mi 60g olovo nevadí, taky myslím že dost záleží na stylu zdolávání, důležitý je i tvar a velikost háčku, jemnost prutu.....

Fishky - Je to pravděpodobné, na srazu nebudu chytat průměrné ryby, spíše se budu všemožně snažit tyto záběry omezit na minimum. Na to abych si zachytal průměrné ryby nemusím jezdit na soukromák. Taky nezáleží jen na montáži, ale i na místu lovu atd., že. Jinak já ten 2cm záběr od přejezdu v polovině případů rozeznám. Myslím si, že při vhodném zdolávání to 60g olovo není na překážku. Není to zase až tak těžká váha.

Bachy - Profil | Čt 17.8.2006 19:43:47

Mirek Saf - Co se týče citlivosti tvého feedru a mého číhátka, tak to můžem na srazu klidně testnout. Možná budeš překvapen. :o) Jinak k tomu pražákovi - u takle hrubého silonu je mnou popisovaný efekt ještě mnohem markantnější - opět rád předvedu v reálu. :o) Tím samozřejmě neříkám, že se takto nedají chytat ryby. Ono kapry jde takto úspěšně chytat na krátkou vzdálenost i bez olova, že. Co se týče plašení dopadem olova - jistě souhlasím, ale taky dost záleží na hloubce a lovených rybách. Pokud jde o průměrné kapry a hloubku 3m+, tak jim 60g olovo nevadí. Taky nepřehazuju nějak často a co se týče záběru z propadu - možná nebudeš věřit, ale párkrát se mi stalo, že mi to vzal okamžitě po dopadu na dno (do 5s) i s takto těžkým olovem. Jak říkám má to své nevýhody i výhody. Těch výhod těžších olov vidím mnohem více. Co se týče problému při velmi razantním záběru, používám i pevné olova 80g a nakrátko si jistě dovedeš představit tu akceleraci ryb. Je to úchvatné a s vypínáním nebo urváním nemám nějaké zvláštní problémy.Je to otázka seřízené brzdy, dostatečně dlouhé špičky háčku atd. Je lepší pokecat než o tom psát. :o) Těch 80g je už ale takhle u břehu samozřejmě extrém. Jinak při lovu na bahnitém dně bych samozřejmě těžké olůvka nepoužil. :o) Na srazu s Tebou pokecám rád.

Petrson - Profil | Čt 17.8.2006 16:07:02

>> Fishky > to jistě, je to i o určité humanitě v přístupu a způsobu boje, proto osobně taky preferuji jemnost. Řekl bych, že v oné situaci víc rozhodují jiné faktory - nejen samotné olovo, ale schéma celé montáže - průběžná X srkačka, délka návazce, velikost háčku... Proto jsem se Bachyho ptal, jak to vidí ze svého úhlu.

Fishky - Profil | Čt 17.8.2006 16:01:34

Petrson: nejde mi o to, že poznám či nepoznám 2cm záběr, protože tohle vidím opravdu jako scifi, nerozeznám 2cm záběr od potahu do šňůry... ale spíš mě vadí, že těžká zátěž plaší krmící se ryby v prostoru nahazování, či že s menší zátěží je to prostě o něčem jiném, mít rybu jen na dvacitce silonu je jiné, než mít mezi ní a prutem ještě 60g olovo...

Petrson - Profil | Čt 17.8.2006 15:57:37

>> Fishky > Samozřejmě mně taky příjde lehčí olůvko nenápadnější, neklade odpor, a tudíž chytlavější. Zvlášť při lovu u břehu, o čemž je řeč. Kolikrát tam hážu jen nástrahu, bez zátěže, což je super na větší plotice. Ale zase uznávám, že Bachy kapry prostě chytat umí, tak mě zajímají tyto okolnosti. Třeba ho na srazu někdo způsobem jakým píšeš přechytá. Ale o tom rybařina a MRK je - kde jinde probrat tyto nejrůznější variace a odlišnosti. EDIT > a s těmi hodně jemnými záběry od kaprů musím souhlasit. Často to je patrné při plavačce. Zatímco jednou to K bez varování ihned potopí a rozjede, jindy splávek jen lehounce nadržuje, že je pohyb tak tak znatelný. Říkáš si: Je to záběr nebo vánek? Seknout, neseknout? Sekneš a je tam ponorka. A párkrát jsem ho takto zaháčkoval náhodou, při stahování, aniž bych si záběru vůbec všimnul.

Fishky - Profil | Čt 17.8.2006 15:50:30

Petson: věřím že na srazu někdo Bachyho s lehkým olůvkem přechytá a pak se bude moci srovnat efektivita obou "taktik" :))

Petrson - Profil | Čt 17.8.2006 15:48:49

>> Bachy > no jo, ale co když větší, zkušenější kapr v odporu těžkého olova pozná zdradu, pustí a nedobere? Nepříjdeš tak o značné procento záběrů?

Mirek Saf. - Profil | Čt 17.8.2006 14:56:46

Bachy : na srazu pokecáme a "prolijem hrdlo".

Mirek Saf. - Profil | Čt 17.8.2006 14:43:33

Bachy : já chytám na feeder, takže bych viděl každé zachvění špičky. Čili vidím i to co ty na sebelehčím čihátku nemůžeš vidět. No a na to malé olůvka mne před mnoha lety navedl jeden zkušený pražák, co každoročně jezdí si zalapat na Nežárku. Chytá na pruty 40-80g s 032 silonem a 15g olůvkem, také na kuku. Malý zarostlý prostor a brzda na krev. No a je velmi úspěšný. Jde to. Je to jen otázka důvěry. Výhodu malého olůvka vidím takto : dělá menší rozruch a méně plaší najeté kapry ( mám osobně ověřeno, sám jsem měl několik záběrů ala propad ), v případě, že se vlasec při náhozu zamotá, je menší šance upálit tenký kmen ( oba jej používáme ) při razantní jízdě, nebo při zaboření do bahna.

Bachy - Profil | Čt 17.8.2006 12:11:32

Mirek Saf. - Ani zdaleka ne všichni kapři berou razantně a ani zdaleka né všude a vždy. Abych to nějak vysvětlil - představ si průběžné olůvko 10g na tvrdším relativně rovném dně. V případě, že se kapr pomalu rozjede s nástrahou do strany, posune olůvko po dně aniž by se lehké číhátko na prutě pohlo. Má dost času malý háček vyplivnout. U těžšího olůvka bys i tento jemný záběr viděl, byť by kapr potáhl o 2cm. Důvodů je ale ještě víc, jestli by tě to zajímalo, pokecáme na srazu a můžu ti to i názorně předvést. :o)

Fishky - Profil | Čt 17.8.2006 10:45:59

Mirek Saf: aby mu to lehký olůvko nezvedli a neodnesli jinam :)) prý s těžkým olovem vidí i minizáběry... si taky o tom myslím své, ale každý chytá jak tomu "věří"...

Mirek Saf. - Profil | Čt 17.8.2006 10:43:42

Bachy: v tvém článku nerozumím tomu, proč blízko břehu dáváš olovo 30-60g. Zdá se mi to moc a podle mne při použití malého háčku nemá opodstatnění. Já dávám 10-20g, průběžné na feeder prutu a kapří záběry jsou vesměs dost razantní. Hrčáky, do luku, vyvrácené vidličky při nepozornosti.

Jiří 22 - Profil | Po 14.8.2006 8:56:47

Souhlasím s pány skutečně letošní rok stejně jako počasí je i velkou změnou v braní, výskytu na jiných místech než obvikle a hlavně změny techniky lovu. Skutečně letos jde víc plavaná na větší hloubce s menší nástrahou. A hlavně několikeré nechození k vodě znamená ztrátu ryb, které mění místo a opět horkokrevně je dostávám zpět. Stalo se mi, že jsem změnil gramáž a velikost anglána a bylo po rybách. Opět k vrácení se k předešlé montáži se ryby opět začaly lovit. Velké ryby jsou zkušené a opatrné hlavně na prochytávaných revírech. A chce to více zkušeností a více docházek, základ pravidelně krmit.

Bachy - Profil | Po 14.8.2006 6:29:40

Myslím si, že takoví kapři tam mazaní být mohou. Podstatné ale je, na co si dávájí pozor. To že jsou mazaní neznamená že je nutná nástraha mimo háček, nebo extra jemný feedr či plavačka. Oni si jen dávají pozor na jim známé nebezpečné věci - háček, extrudy, foukačka, vlasec, dopadání krmítka, ruch na břehu..... Většinou stačí malý háček, delší návazec a klid na břehu. U plavačky je pak ještě samozřejmostí tenký vlasec a dobře vyvážený splávek. Co se týče klasiky - kapři můžou být u krmítka víc opatrní, radši bych dal průběžné olovo, delší návazec 20cm+ a malý háček.
Jinak http://www.mrk.cz/clanek.php3?id=632

Petrson - Profil | Po 14.8.2006 0:56:20

Na rybnících s vyšším rybářským tlakem se mi dost stávalo, že když kapři nebyli zrovna při chuti, podařilo se mi jich pár přelstít feederm/jemnější plavanou (chce to tenčí forpasy, dával jsem 0,09 - max. 0,12) s pouze 1 červem, nastraženým na miniháčku. Případně by šlo nastražit na vlas 1 - 2 naklíčená semínka konopí. Nezdá se to moc selektivní, ale připadalo mi, že právě 1 napíchnutý ks vzali spíš kapři, zatímco při víc ks se mnohem dřív dostavil záběr cejna, karasa... Jinak myslím, že zkušenosti kaprů z předchozích zdolání se na jejich chování projeví, alespoň mi to vyplívá z průběhu mého "bobkaření" - letos oproti feederu propadák, zatím se mi touto technikou nedaří zlákat větší ryby, pouze BR a pár kaprů kolem míry. Přitom užívám malé háčky, tenké vlasce, zkoušel jsem přívěsy, růz. délky návazců, průběžné i trhací montáže, ale výsledky mám, jako bych to vůbec neuměl. Takže radím co nejvíc zjemnit, pevné nástrahy umísťovat na vlas a rozhodně bych se nevyhýbal plavané. Pokud ji moc neužíváš, budeš jistě překvapen, jak se zvýší počet záběrů proti klasické položené. I když třeba nepůjde o samé kapry, ale spíš bílou rybu, pěkně si zachytáš. S jemným plavačkovým proutkem užiješ mnohem víc adrenalinu, než při ráhnu s odhozem 150 - 200 g.