lov v Černé hoře

poradí mi někdo na co chytat v moři a jestli budu potřebovat povolenku na moře
Autor diskuse: James - Profil , 21.7.2006 všeobecné - revíry, cestování

Pavlik - Profil | Pá 21.7.2006 12:20:50

TADY TO MÁTE CHLAPI:sportovní rybář má v Černé Hoře možnost vybrat si rybolov (ribolov) v moři, řekách a jezerech. Ať však loví kdekoli, nesmí ulovené ryby prodávat, ani směňovat, smí je používat jen pro vlastní potřebu.

Rybolov v moři
Může se lovit z pobřeží, z člunu, do sítí, do vrší. Podle toho, jaká ryba se loví, používá se příslušná technika. Úlovky většinou předčí očekávání. Loví se tzv. bílé i modré ryby. Bílé ryby jsou ty, které žijí při zdejším pobřeží trvale, většinou při dně. Modré jsou ryby, které migrují a při černohorském pobřeží se objevují jen v určitých obdobích. Možný je i podmořský rybolov, a to bez dýchacích přístrojů, při němž jsou dovoleny harpuny a vodní pušky.

V poslední době je stále oblíbenější Big Game Fishing, což je lov velkých a silných ryb. Ještě nedávno chybělo na černohorském pobřeží nezbytné adekvátní rybolovné vybavení pro tento způsob rybolovu. Rybáři tak mohli jen přihlížet, jak se v poměrné blízkosti pobřeží prohánějí nádherné exempláře tuňáků o hmotnosti pár set kg a v ohromných množstvích lodí makrely a palamidy. Nyní je v Budvě a v Ulcinji k dispozici odpovídající vybavení, včetně silných člunů, mezi úlovky patří tuňáci, mečouni a menší druhy žraloků.

K rybolovu je zapotřebí rybářský lístek, který stojí na den 15 eur, pro podmořský rybolov a pro Big Game Fishing je zapotřebí zvláštní povolení a poplatky jsou vyšší. Rybářský lístek je možno koupit na místních obecních úřadech nebo u příslušných rybářských organizacích, tj. střediscích, klubech apod.

Specialitou na ostrově Ada Bojana je muškaření. Mořské muškaření se stává v Evropě stále populárnější. Údajně nikde v Evropě nejsou bohatší úlovky trofejných ryb touto technikou než právě zde, na nejjižnějším výběžku černohorské pevniny.

Rybolov v jezerech
Jezerní vody v Černé Hoře jsou bohaté rybami. Nacházejí se vesměs v krásném přírodním prostředí, ať už je to Skadarské jezero nebo horská jezera. Informace poskytují rybářské organizace přímo v místech, konkrétně na Skadarském jezeře ve Virpazaru a v Rijece Crnojevića.

Rybolov v řekách
Jde vesměs o horské řeky a rybolov na nich je velkým zážitkem. Loví se pstruzi, lipani aj. I k říčnímu rybolovu je potřeba rybářský lístek.

xycht - Profil | Pá 21.7.2006 10:00:04

Do Č.Hory se taky chystám a zatim to zjišťuju, ale záleží na tom jestli budeš chytat klasicky ze břehu nebo pojedeš v Big Game :-) to je totiž dražší...Jinak já se tam chystám muškařit na Ada Bojaně a na Boce Kotorský