Jak by ste reagovali?....

Nazdar sporťáci, jak by ste reagovali kdyby ste viděli jak masař bezohledně zachází z trofejním karpem a poté ho odnáší dom.
A máte nějaké příběhy kdy ste něco podobného viděli?
Autor diskuse: sport carp - , 21.7.2006 všeobecné - ostatní

Pep@ - Profil | Ne 30.7.2006 16:02:31

Tak to nebylo myšleno. Jsou věci, které můžeme ovlivnit a jsou i věci, které jsou neměnné. Nelze se vrátit ke "staré " řece. Ona i přehrada je krásná. Taky mám ve výbavě vše od Shimana a ne bambusáky. Určitě jezdím k vodě autem a ne na koni. Rád potkávám u vody lidi, kterým příroda učarovala a ryby s ní. Ne ředitele zeměkoule, kteří se snaží otočit přírodu k obrazu svému. Jak jsem psal, jsem hrozně rozezlen posledními zážitky. Spoustu jsem jich nezmínil. Ne že by nestály za diskusy, ale nechci brát některým lidem iluze o "členech" Petrova cechu. Teď odjíždím na večerní relax na Kamýk. Spravit si náladu z Orlických setkání.A jestli jsem se někoho dotkl, nebo jestli se někdo v mých řádkách našel, tak se omlouvám. Je to jen a pouze můj názor a má filosofie. Už jsem kdysi poslal do jakéhosi fó dle mně vydařený obrázek. Je volně převoditelný i na toto téma. :-)
Petrův Zdar

Fery | Ne 30.7.2006 15:32:41

Pep@ -ve spostě věcí máš určitě pravdu,ale to"pojďme udělat z rybařiny zase koníčka tichejch bláznů"..to si přestřelil..všechno má nějakej vývoj a to nezastavíš..pojďme zase všichni chodit pěšky jako když nebyly auta,nebo pojďme zbourat paneláky a vrátíme se do lesů..no nebyla by to nádhera:-(((

Pep@ - Profil | Ne 30.7.2006 15:12:47

Když někdo bezohledně zachází s jakoukoliv rybou je to na pováženou. Je jedno jestli je to kapr nebo plotice. Nejlepší je když kaprař skopává bílé ryby z háčku a s kaprem se fotí v poloze 69.
A co to je trofejní kapr??? Jiné je to na 40tku vlasec a místo prutu stěžeň z plachetnice a jiné na 14ctku a třeba feeder. Je asi jedno co a na co kdo chytá. Pokud se budem u vody chovat jak prasata jak k přírodě tak k rybám, tak je vcelku jedno jestli je K70 nebo není a jestli jsou naše řády dobré nebo popletené jako teď.
A těch příběhů, po kterých prahneš, je teď na knížku. Můj domácí revír je Orlík včetně přítoků. Sjeď se tam podívat. Uvidíš věci nevídané. Jak postavit bivi a jakýkoliv pody tak , že už se vedle tebe nikdo nevejde, jak se chytá na 3 pruty, jak se chytá až do rána, jak zkrmit řeku čímkoliv, jak najíždět nafukovacím hunterem s motorem ke břehu stylem "vylodění v Normandii", jak využít ticho k co nejhlasitějšímu pípání několika párů hlásičů, jak vysypat třídení bordel z bivi do křoví, atd. Těch názvů kapitol možné knihy ne ja desítky.
Druhý díl knihy by se mohl zabývat tím, jak utrápit rybu ve vezírku na mělčině, jak vymrdat s RS tím, že vezírek s úlovky zapíchnu dva metry pod vodu a na břehu mám druhý a suchý, jak měřit rybí miminka v přilehlém křoví a pak s výkřikem "měl přes míru" schovat bezhlavou vykuchaninu do mrazící tašky v karavanu, který je hned vedle bivaku s televizí a osobního auta s elektrocentrálou, vše samozřejmě dva metry od vody.
Možná je můj vztek částečně dán prázdninovými zkušenostmi a zážitky z "mojí přehrady". Kdo z vás měl na prutě candáta, který má bez hlavy jeden metr a deset centimetrů. Píšu bez hlavy, protože ten zbytek na náplavce u Podolského mostu ji neměl. Asi si ji nějaký chlapák pověsí nad postel a bude dělat před stejnýma dementama velrybáře.
Pojďme udělat z rybařiny zase to,co byla. To je koníčka "tichých bláznů". Nedělejme z toho módní trend a věc, která je ve společnosti IN. Přestaňme sledovat vývoj v různých "čudla teamech". Je-li to závodní záležitost ,nemám námitek, ale dělat ze staré Otavy testovací revír a zkoušet kolik se vejde krmení do vody, dokud nenasypu novou hráz. Nevím nevím.
Snažíme se ulovit tvory, kteří jsou bezesporu moudří, buďme moudří i my.

Fery | Ne 30.7.2006 14:11:25

Pyzda-v tom s tebou souhlasím..mě to vadí taky a v zásadě jsem i proti vysazování kapra,akorát si myslím,že z vody už nikdy nezmizí..jsou revíry,kde se kapr přirozeně rozmnožuje a s tím už se nic neudělá..kapr je moje cíleně lovená ryba a kdyby se přestal vysazovat,tak mi to ani v nejmenším nevadí..ve vodě by zůstalo pár opravdu vychcanejch kusů,který bych s potěšěním chodil nahánět:-)

Pyzda | Ne 30.7.2006 13:55:41

Fery: Pochop, že je jedno jestli někdo ryby pouští nebo ne, jestli jde k vodě 1 měsíšně, nebo je tam každý den, jestli je ženatý, nebo svobodný. Z tekoucích vod zmizelo podstatné množství původních ryb a nikomu, až na vyjímky to nevadí. Mě zas nevadí, když zmizí z vod velekapři i malokapři. Myslím, že tady jde o něco úplně jiného a to je systémová změna rybařiny, její ceny a chování rybářů.

Fery | Čt 27.7.2006 7:48:33

Pyzda-ježiš ty plácáš:-)))..nepouštím ryby protože je to in,ale tobě to nevysvětlím a jak jsem říkal,pro me za mě..kdyby se kapr přestal vysazovat uplně,tak je mi to jedno a klidně to podpořím..spokojenej???

rybomil | Čt 27.7.2006 7:40:23

Podle očitých svědků chycen na Sázavě 12 šupi 88.
Protože dotyčný mladík zřejmě nezná K70 nebo na ni hodil bobek, uplatněna slamákova metoda hžihádu.
Jinak cca 80-90 % nasazovaných ryb do tohoto revíru tvoří karpoši, zbytek BR ( pro kormorány ), občas Š1, CA1 .
Tak si myslím, že alespoň jednou za 10 let by mohli
pražský zarybńovací chytrolíni vysadit třebas zas ostroretky.
soulfly : Kaprošů skoro jak sraček je např. v pstruhovce Sázava 12 P, pravidelně před velkou vodou vysazení totiž díky děravým jezům tam pak naplavou. A abys chytil větší zubatku, taky je pomalu třeba brát tu pstruhovku.

šeptal - Profil | Čt 27.7.2006 7:29:32

soulfly: Zmasím to, na co mám chuť a co s rodinou stačímě zbaštit. Tj. pár kilo za sezonu. A vyšší spodní míra zarybnění revíru kvalitní rybou přispěje víc, než nelogická ochrana několika přarostlých kusů. Jinak, co se týká mrtvol velkých ryb - myslíš, že je snadný kdekoliv v přírodě najít mrtvolu divokého zvířete? :o)

Pyzda | Čt 27.7.2006 1:05:06

soulfly : právě to ti neřeknu, protože jsem prevít. Za chvíli budou pstruzi zase hájený a tak se budu hojit na kaprech a určitě nepojedu na soukromák.

soulfly - Profil | Čt 27.7.2006 0:55:33

Pyzda- Kde je kaprů jak sraček??

Pyzda | Čt 27.7.2006 0:50:47

Fery : dobré ráno, je hezky, probral jsi se? Jdeme na kapry a hlavně na ty velké. Ty je budeš pouštět a já je budu dorážet vidličkou na konci mělčiny, protože kaprů je jak sraček. Proč si myslíš, že jsou války? Protože hloupých lidí, kteří se nechají dblbnout např. tím, že pouštění kaprů je in, začíná být taky jako sraček.

Pyzda | Čt 27.7.2006 0:34:55

Frostty : Pokud do vody patří vyjetý gumy, šlupky z brambor, vraky aut, tak proč by tam nepatřilo i boilí? Na tom se po "čuňácký" linii asi schodnem. Nevím o jaké vodě hovoříš, v chovných rybnících je kapr doma. Zkus si přečíst Bulletin VÚRH Vodňany o srovnávání populací kapra. V úvodu se jasně hovoří o jeho teritoriálním chování a riziku dopadu na životní prostředí při jeho úniku do volné přírody. Navíc Národní strategický plán pro oblast rybářství na období roků 2007-2013, kde analýza rozvoje a hospodářské činnosti chovu kapra koliduje s ochranou životního prostředí, včetně programu Natura2000. Nevím, jestli ti toto stačí?

soulfly - Profil | Út 25.7.2006 16:31:42

šeptal- prostě si myslim, že se přirozený smrti nedožijou. Jakto, že nevyplavou na povrch jako malí ryby když chcípnou? Třeba když někdo nešetrně zachází s candošema či štikama tak vyplavou na povrch. U mě na rybníčku po zimě taky vyplaval chcíplej kapr na povrch. Možná melu kraviny a prostě zdechnou na dně, ale i tak by je mohl někdo vytáhnout. Mě se stalo, že sem vytah chcíplího kapra ze dna prostě se podsek. fuj to byl hnus :-).
Spíš bych řekl, že se toho nedožijou. U nás na pískovnách máme pár velkých kaprů i pojmenovyný a každý rok ho náký kaprař od nás chytne a pozná se podle fotek a to má ta voda 100h. Kdyby je někdo sněd neudělaly i by radost dalším rybářům. Nicméně tvůj názor je taky dobrej zvednout dolní míru. :-) Zmas si co chceš to je čistě tvá věc.

Fery | Út 25.7.2006 16:06:19

Michal-takže zarybňovací plány se vůbec neřídí tím co se od vody minulé roky odneslo?..jestli ne,tak tomu vůbec nerozumím..fakt jsem žil v domění,že se nasazuje hlavně podle toho kolik se od vody odnese(mluvím o kaprovi)

šeptal - Profil | Út 25.7.2006 8:18:56

soulfly: Čoveče, a co myslíš, že se s těma velkýma kusama stane? Myslíš, že se věkem ve vodě rozpustí, či co? Prostě pojdou věkem a neděje se nic jinýho, než že z vrcholu potravní pyramidy sestoupí na její základnu. Prostě striktně chránit takovéhle jedince nemá smysl. Spíš jde o to, nechat těm mladším a menším kusům dost času k nasbírání zkušeností k očůrání rybářů, tj. zvednout spodní míry. Nakonec, když budu ku..a, tak do trofejní velikosti nenechám v rybníčku dorůst jedinou rybu. Prostě zmasím všechno, co má míru. :o)

Michal | Út 25.7.2006 8:04:01

Fery: musel bys asi změnit zarybňovací plány, který jsou naroky dopředu bez ohledu na to, jestli budou všichni všechno pouštět, prostě se asi bude furt cpát do revírů kapr a duhák a basta mudlerka

Fery | Po 24.7.2006 17:28:01

Ledňáček (Iceman)-je pravda,že do toho nevidím,ale přijde mi logický,že když rybu pustím,tak se nemusí nasazovat tak jako se masově nasazuje kapr do všech revírů..je přeci jasný,že když rybáři nebudou ryby od vody odnášet,tak se nebudou muset nasazovat v takovým měřítku???..fakt do toho nevidím,ale takhle to zní snad logicky ne???..určitě se nechci hádat,ale zajímalo by mě co by se teda dělo,kdyby rybáři ve valné většině začali ryby pouštět???(je ni jasný,že se to nestane)..vysazovaly by se ryby stejným způsobem???..myslím že je to nesmysl..

Le Big Mac - Profil | Po 24.7.2006 17:18:37

Já bych mu pogratuloval.

soulfly - Profil | Po 24.7.2006 16:54:05

šeptal- Já fakt si nejsem jist jestli u nás umíraj ryby stářím. Jakto, že nevyplavou na povrch jako malí ryby když chcípnou? Třeba když někdo nešetrně zachází s candošema či štikama tak vyplavou na povrch. U mě na rybníčku po zimě taky vyplaval chcíplej kapr na povrch. Možná melu kraviny a prostě zdechnou na dně, ale i tak by je mohl někdo vytáhnout. Mě se stalo, že sem vytah chcíplího kapra ze dna prostě se podsek. fuj to byl hnus :-).
Spíš bych řekl, že se toho nedožijou. U nás na pískovnách máme pár velkých kaprů i pojmenovyný a každý rok ho náký kaprař od nás chytne a pozná se podle fotek a to má ta voda 100h. Kdyby je někdo sněd neudělaly i by radost dalším rybářům. Nicméně tvůj názor je takydobrej zvednout dolní míru.

Frostty - Profil | Po 24.7.2006 10:04:30

Pyzda: podivej me...za boha tě nepovažuju...ale ještě si mi neukázal STUDII že kapr vodě škodí:-)) To bude asi jak stím boilisem..ten taky vodě škodí že:-)))))

šeptal - Profil | Po 24.7.2006 8:01:28

soulfly: Co s těmi přestárlými kusy, co bohatě přelezou horní míru? Nechat je v revíru pojít přirozenou smrtí?? Spíš bych zvednul míry spodní. Pak by byla šance zachytat větší ryby, bo by se řada z nich v podmírových velikostech "vyučila" a měla by šanci dorůst i do trofejních rozměrů.

Nakonec, tady se to prezentuje tak, jako že se žerou jen trofejní kusy. Kolik kdo z vás v životě chytil skutečně těch "trofejních" v poměru ke klasický "konzumní" velikosti?

Míra Rybář - Profil | Po 24.7.2006 6:44:12

Milda - V těch rybnících žádnéí dravci mimo těch okounů nebyly a potravy měli dostatek, jednak planktonu a jednak slunek, které jsme tam právě pro ně dosadili.

soulfly - Profil | Ne 23.7.2006 13:21:59

Bez ohledu na vysazování, původní či nepůvodní druh, trofejní ryby by se poušět měly! Příběhů by bylo dost. S rybářema co žerou trofejní ryby prostě na ryby nechodim, nic jim neporadim, naopak se jich zeptam jestli jim to připadá normální a jestli jim nezaskočily ty obří kosti. Nešetrné zacházení s rybyma to mě dokáže vytočit, že si pustim hubu na špacír. Naštěstí mam dva metry, sto kilo a dělam kick box takže my u vody do huby nikdo zatim nedal :-). Já sám pouštím všechny ryby částečně taky díky mrku , ale dřív sem si taky ryby bral tak mi nevadí když si někdo veme rybu ,pokud to neni 400kg ročně jako to u nás pár lidí má:-(. Co si myslíte o horních hranicích míry ryb? Mě se to zdá jako super nápad. Letos rozhodně na jihu pomohla k zarybnění komáří kalamitka, obvykle se po zahájení vychytaj na řece mírový dravci letos neni problém chytit třeba deset štik 40-70cm pokud tam vydržim aspon 2 hodiny.