Proc chytam stale male dravce ?

Chytal jsem na vsechno mozny od ruznych velikosti, pres barvy az po druhy nastrah a porad to same, vzdycky dostanu stiky a candaty do 55 (teda ty candaty do 50 a stiky 55 ).Najvetsi stiku mam letos pouhych 59 cm.Je to normalni?Stava se vam to tyky?Porad ctu jak tady chlapi z mrku lupou dravce kolem 70 cm bezne a ja nemuzu dostat ani 60-ku.Jste na tom podobne nebo jsem tady jediny neandrtalec ???
Autor diskuse: Spinner - , 1.9.2001 dravci - techniky lovu

Spinner | Pá 7.9.2001 19:26:07

O Sb mi nemluvte-nic jsem na to nechytl.Jedine priroda,Ft,Rcl,Rh...

pampalini - Profil | Pá 7.9.2001 13:49:52

problem muze byt i v barvach nastrah. Na nektery berou hodne ale cudli (napr rapala SB)

Spinner | Čt 6.9.2001 17:28:06

pike>chytal jsem napriklad na dyji kde kazdej taha jednoho dravce za druhym a ja nic.Ani toho blbyho okouna.Naopak jsem byl na reviru, kde se pry stiky nevykytuji a tahal jsem jednu za druhou.Castecne mas urcite pravdu, ale musis to brat tak, ze na vetsi vode je vic velkejch ryb, ale taky vic mist kde muzou byt.Naopak na male vode je tech stik ohodne min, ale zas je snadnejsi lokalizovat.Podle mne je to taky ve vedeni a v nastraze.Na svratce jsem napriklad chtel jeseny-domaci je chytali na stribrne 2-ky jedno jake a tahali pomalu na kazdej nahoz a ja se tam celej den moril a skoro nic.Nebo dalsi priklad.Na jedne lokali jeden rok funguji bile twistry a druhy rok na ne nechytnes nic a vse jde napriklad na nejakou rapalu.Nebo dalsi priklad prides k vode a zacnes chytat jenze nevis, ze na teto lokalite se loupou stiky jen na tech urcitejch mistech a zbytek je ztrata casu.Zvlast markantni je tento jev na velkych vodach.Male lokality jsou bez problemu-obejdes je cele a driv nebo pozdejc to misto najdes, ale co takova prehrada?

pike | Čt 6.9.2001 15:26:15

To ti reknu jeste jinak. Ja to nevim, ja nemam takovy cuch na ryby jako Marfic, takze kdyz jsem chodil na dravce, tak jsem chodil na revir, kde jsem vedel, ze v golbalu velke stiky jsou, coz na Morave jsou. No a tam jsem chodil na tradicni mista jako jez, soutok s mensim potokem apod. A ony tam ty stiky byli. Pokud pojedes na revir co neznas, pak je nejlepsi se zeptat, usnadni ti to plno prace. Takze ptat se, ptat se, ptat se, pripadne pozorovat. Nevim co bych k tomu jeste mel rict, ale co muzu autorovi otazky poradit, tak pokud chce chytat vetsi dravce, at jde na revir kde jsou. To je zaklad. Mas to jak se pstruhama, nekde jsou sami mali do miry, a treba na Policce mas velkou sanci na chyceni hovadka.

sidlo | Čt 6.9.2001 14:23:54

pike> no diky za odpoved, to jsem rad ze jsi mi odpovedel na moji dle tveho mineni provokacni otazku, ale ona je ceklem na miste. neni problem najit stiku kdyz lovi, predpokladat ji v miste kde jsou nejake prekazky, ale jak ji hledat v miste kde je velka vodni plocha neznam dno, apod.???

pike | Čt 6.9.2001 13:20:46

Mily Jiri, neni nic snadnejsiho. Pocinaje sledovanim vody, kolikrat uvidis zaloveni, ze. Neni to uricte stoprocentni, kolikrat se velke stiky nemusi ukazat. Ja jsem to myslel spis tak, ze budu chodit na revir, kde velke stiky jsou a je jich tam dostatek a kde vubec jsou. Pravdepodobnost ulovku velke stiky v malem potoce, kde z kazdorocnich vykazu o ulovcich vidis, ze se tam chytla jedna stika o hmotnosti 2 kg a pradvdepodobnost ulovku velke stiky na rece ci prehrade, kde vidis, ctes ci slysis o ulovku vetsiho dravce je dost rozdina a jiste uhadnes v ci prospech. Jako priklad muzu uvest reku Moravu a jeji slepe rameno, pri pouziti stejne navnady. Na Morave jsem chytl na stejnou trpytku {rotacka KAJ] stiky od 65 do 78 cm + na rippera 89 cm, na slepem rameni pro zmenu stiky od 35 do 55 cm. No a na te Morave je prumerna veliksot ulovenych stik i u ostatnich rybaru vetsi nez na tom rameni. Samozrejme vyjimka potvrzuje pravidlo a nelze to brat jako dogma. Jinak, ze jsi to Jiri ty, tak tu tvou provokacni otazku prechazim, takovemu Rtepovi a spol bych uz neodpovedel:-]]]]]

sidlo | Čt 6.9.2001 13:07:22

pike> jak poznam mista kde ty stiky sou, ty velky moc velky???

pike | Čt 6.9.2001 11:06:44

Na velikosti nezalezi. Ja jsem sve nejvetsi stiky [nejsou zas tak velke, ale na to ze jsem se na ne nespecializoval to slo] chytl na 7 cm rippera a male rotacky pri lovu okounu. Jedine na cem zalezi je misto. Kdyz tam stika velka neni, tak ju nechytnes a basta. Takze jedine co ti mozu doporucit, chod na mista kde ty stiky sou, jinak je to ztrata casu a vse ostatni je blbost.

vráťa | St 5.9.2001 21:36:20

Nejsem štikař, ale myslím, že 20cm velký wobler je pro metrovku stejně "malý" jako 8 cm. Takový rozdíl v malosti nehraje velkou roli . Něco jiného je nástraha živá dejmě tomu od 30cm výš. Jít cíleně na velkou štiku s nástražním cejnem v systémku, to je jiná. Dokonce jsem kdysi slyšel o člověku, který (prý) na Jesenici chytal trofejní štiky na štiky v systémku 50-55cm velké!
Jdu , Bublíku, vázat!!! V neděli mě čekej u vody s věrnou napodobeninou kapra 45cm!!!

Maty - Profil | Út 4.9.2001 21:32:19

Vlada S: Nejsem přesvědčen o tom, že jakýkoliv dravec při lovu jedná racionálně. Když štika loví, tak vezme cokoliv co je dobře schopna uchvátit, rozhodně nepohrdne ani malým soustem. Pro mne je to jednoznačně otázka výběru lokality.

Chacharius | Út 4.9.2001 14:03:23

Martin i dalsi: moje zkusenost je takova: kdyz stika nebo i ostatni dravci lovi, tak lovi, tzn. ze sezere vsechnu potravu, kterou dostihne. Dobre tazena mala nastraha je i pro "velke" dravce zajimava korist, protoze je mnohdy mnohem jednodussi na uloveni. Pokud je ovsem dravec pasivni, vetsinou nepomuze ani "velke sousto". A k te informace z Nechranic mam taky jednoduche vysvetleni. 20cm dlouhy wobler uz je vetsinou pro malou stiku prilis velky, proto je ten vysledek "nadprumerny", navic jsou to obvykle woblery jdouci mnohem hloubeji nez mensi modely.

Radek | Út 4.9.2001 9:01:21

ja si myslim, ze nejdulezitejsi je byt ve spravnou chvili na spravnem miste a pak staci jakakoliv nastraha, ktera je spravne vedena a tu rybu musis dostat (ted myslim hlavne stiku). Ja vlacim intenzivne asi 7 let a zatim si porad vystacim s par trpytkama, ktere umim dokonale ovladat a vim, jak ve vode pracuji. jak rikam, hlavni je toho dravce najit.

Vlada S. | Út 4.9.2001 7:40:15

Já sice chytám hlavně na malé nástrahy, protože říkám, že i velká ryba zabere na malou nástrahu, ale malou na velkou chytím jen náhodně a jde mi především o to si zachytatt. Přesto si myslím, že na velkou rybu bude účinnější velká nástraha. Prvda, když bude zrovna ryba uprostřed lovu nebo ji to protáhnu přímo před hubou tak vezme i malou nástrahu, ale rozhodně se velká štika nevyrazí přesvědčit několik metrů, cože za čudličku to dělá ve vodě rozruch. Pokud tam hodím velkou nástrahu, tak už se jí vyplatí vydat energii na to takovou nástrahu ulovit. Myslím, že ryby instinktivně jednají maximálně racionálně tak, aby při lovu nevydaly víc energie než získají.

Martin M. - Profil | Po 3.9.2001 17:21:43

Chach.> myslis tedy, ze kdybys srovnal prutohodiny s malou a velkou nastrahou nahazovanou do stejneho mista, ze by mala byla na velkou rybu dokonce ucinnejsi? Konkretne z Nechranic mam informace, ze tam casto tahaji velke stiky na 20cm woblery tazene kolem jakychsi schodu nebo ceho (nikdy jsem tam nebyl).

Chacharius | Po 3.9.2001 17:15:16

Kdyz chces chytat velke dravce, musis najit misto s velkymi dravci. Pravidlo s velikosti nastrahy neplati. Na uplne obycejnou boobu (muska) na 10 hacku se da vytahnout i velka stika nebo candat, kdyz ji to projede kolem tlamy. Velikost hraje roli zejmena u privlace, kdyz je potreba daleko nahodit, protoze se vetsi ryby moc u brehu nevyskytuji (prikladem budiz Nechranicka prehrada nebo Slezska Harta).

Mates | Po 3.9.2001 13:53:52

Pravdu má asi Spinner,podle mě je to v revíru.Já jsem chytil na 5cm woblera štiku 85cm i okouna 12cm.A to na jednom místě,podle mě na velikosti nástahy nezáleží.

lukasjicha - Profil | Ne 2.9.2001 20:50:25

No já jsem na tom podobně- největší štika 60 letos a candoš 54,ale našel jsem 2 jakýsi handmade ingot woblery 25cm asi 100g a ten má zářezy jak od krokodýla. Problém je, že ho v vláčákem nenahodím a boilisák je na denní vláčení trochu těžkej. Slyšel jsem o chlápkovi, co na přehradě vláčí ty svoje potvory přes 25cm a tahá 80cm štiky běžně. Před třemi lety měl prý 22 štik a průměr 5kg na rybu.Já ho viděl jednou jít s osmdesátkou a pětašedesátkou.Takže asi budu muset zkusit ty ingoty :-(

Spinner | Ne 2.9.2001 19:34:35

Podle mne je to spise v lokalite.

Spinner | Ne 2.9.2001 19:34:05

Ve velikosti to nebude!Pouzivam az 18 cm woblery.

Urbo | Ne 2.9.2001 9:15:20

Spiner- jsem na tom podobně, s tím ruzdílem , že jestli ty jsi neandrtálec tak já jsem nevyvinutá opice.Mě to berou taky samí čudle.

ice | Ne 2.9.2001 8:45:00

když jsem chuchnul svýho prvního +70 candoše,měl v sobě 20cm plotici-tak jsem začal lapat na CDJ 11 a SSR14 a chyt jsem jich víc.Velký okouny zase chytám na velký tvistry-ale musim jim dát šanci to sežrat.Velký štiky zatím nechytám.Zaměřuju se na ty okouny a candáty.

vráťa | So 1.9.2001 23:06:15

ice> fakt je to jenom vo velikosti nástrah? Pak je problém vyřešen.

ice | So 1.9.2001 21:33:00

A MÁŠ NÁSTRAHY PŘES 10-15 CM?