jak se vytahují velké ryby

pokaždý když tahnu velkou rybu tak nevim co mam delat kdo odpoví má zlaté srdce děkuji je mi 12 let
Autor diskuse: alík tomík - , 13.7.2006 plavaná - techniky lovu

brach - Profil | Pá 21.7.2006 11:14:05

Pokud máš dobrou přední brzdu, stačí seřídit cívku tak, aby ti prostým tahem za silon probzučela a silon NEPRASKL (nezáleží, jestli 0,10 nebo 0,35). Zbytek lehce doladíš během zdolávání ryby.

Bachy - Profil | Pá 21.7.2006 7:09:20

Zdá se to být jako samozřejmost, ale já vidím jako jednu ze zásadních věcí mít s rybou stále kontakt a sílu tahu přizpůsobovat všem aktuálním podmínkám. Tím chci říct, že pokud rybář zdolává velkou rybu u břehu relativně jemně aby ji nevyříznul, ale stejný tah udržuje i když mu ryba odjede do vzdálenosti třeba 150m, tak se není co divit když se mu tam vypne. Zrovna tak vidím chybu povolovat rybě pod nohama při náhlém výpadu až když svou silou skloní prut k vodě do směru vlasce. :o)

Sander - Profil | Čt 20.7.2006 21:37:36

Bylo zde řečeno, že v závěru zdolávání se do ryby můžeš "opřít" - to bych považoval za tu největší chybu, co můžeš udělat. V případě trofejní ryby si zdolávání raději prodluž o 5 minut, vyplatí se ti to. Když už rybu nějakou dobu vláčíš a dotáhneš ji kousek od sebe, bylo by to o to horší ji "podělat" po již skoro vyhraném souboji.

Mr.Stick - Profil | Čt 20.7.2006 21:27:04

Před dvěma dny jsem 35 minut doloval z vody kapříka 73 cm na 0,16. Myslím, že základem je dobrý prut nejméně s poloparabolickou akcí...ten zachrání i chyby s brzdou a nekvalitní vlasec...

Don Carlos - Profil | Čt 20.7.2006 18:15:38

JarKoto - ®: Já bych tu brzdu lehce povolil dřív, než těsně před podběrákem. Na mělčině většinou začne jančit a zvětšuje se její šance na únik. A největší pozor se podle mě musí dávat u břehu na amury. Ten když se rozhodne, tak prostě jede. Takže se s brzdou musí pracovat skoro celou dobu, co jde ryba z vody ven. Alespoň já to tak dělám. Záleží na citu... Jednoduchý recept neexistuje. Já než alespoň trochu zjistil, co a jak, tak mi spousta pěkných ryb utekla...

JarKoto - Profil | Čt 20.7.2006 18:09:21

Je to úplně jednoduchý - hlavně musíš mít seřízenou brzdu - když chytáš na volné vodě bez vázek v okolí, tak ji klidně nechej úplně povolenou. já třeba nahazuju před takovej ostrůvek ke kůlům, tak ji mám seřízenou tak, že hrčák nemám, ale když ryba poprvé po záseku zabere, tak může jet. Po zaseknutí namotej provislej vlasec a jemně k sobě přitáhni prut - ryba asi bud pěkně dovádět, takže ještě neutahuj brzdu. Tak to udělej asi třikrát a potom trochu přitáhni brzdu a začni pumpovat (přitáhnou-navíjet-přitáhnout-navíjet...). Když už rybu bude mít skoro u břehu a ryba už bude u břehu tak si povol brzdu, protože je možný, že jak o ni štrejchneš podběrákem, tak se ještě rozjede (nejednou jsem takhle ztratil rybu). No a pak už jenom podebrat a je to!

(Tohle je jenom obecná šablona - záleží na velikosti a síle ryby a na stávajících podmínkách)

Mirek Saf. - Profil | Čt 13.7.2006 13:53:17

Vše již bylo řečeno, nicméně ujasni si předem několik základních věcí. Seřízení brzdy v okamžiku záseku ( očekávej první zběsilý výpad a je flustrující po 20 ti kapřících to hned vpočátku urvat ), v pozdější části zdolávaní se do toho můžeš " více opřít"; pokud je to možné, zdolávej větší kousky na volné vodě, blízkost břehu v nich vyvolá ještě větší zuřivost a to je právě ten okamžik, kde se mnoho ryb ztrácí, proto i když chytám s oblibou při břehu, nechám v první fázi úníku rybu zajet na volnou vodu třeba 30m; někdy musí při tobě stát i "sv.Petr", tj zejména když si to kapitální kus namíří do vázek a ty jej potřebuješ obrátit a přitom to neurvat nebo nevyříznout.Takže i profíci nevytáhnou každý kapitální kousek na břeh, nedeprimuj se tím. Předpokládá se samozřejmně, že vše je OK, tj zejména náčiní, uzly, vlasce, háčky. Právě to jsou ty momenty, kdy jakákoliv nedbalost ( třeba přehlédnutý uzlík na návazci, na který "není čas" ho vyměnit), se vymstí. Přeji hodně zážitků a věřím, že brzy najdeš ten správný cit pro kapitální rybu.

Bruno.fly - Profil | Čt 13.7.2006 11:58:08

Každá velká ryba Tě většinou rozklepe, ale fakt to chce dát jí víc času a nehnat to na krev. Samo, že nesmíš úplně povolovat, ale musíš jí dát prostor, aby se vyřádila a pak teprve podebrat, jak už tu bylo řečeno. Velkej podběrák je taky dobrá věc.

Míra Rybář - Profil | Čt 13.7.2006 11:27:44

Souhlasím se svými kolegy, akorát ti poradím, polož podběrák do vody a rybu do něj natáhni. Nesnaž se rybu, která se snaží ještě uniknout, podběrákem dohonit. To jí ve většině případů urazíš i s návazcem.

tomm - Profil | Čt 13.7.2006 9:58:15

Jistotu získáš jedině tak, že zkrátka ty ryby budeš chytat a časem ten klid přijde sám. Nebylo by špatné, kdyby jsi se vypravil na nějaký soukromý revír, kde je těch větších ryb přece jen trochu více a jejich častějším zdoláváním si to rychleji osvojíš.

šeptal - Profil | Čt 13.7.2006 9:36:48

Zachovat, i přes velké vzrušení z úspěšného lovu a chvějící se ruce, chladnou hlavu. A nejlíp použít podběrák. A nespěchat se zdoláváním. Prostě rozvaha je to nejdůležitější. Si myslím.