Jak napíchnout jigovou hlavičku na twistra?

Prosím o radu ohledně nejlepšího napíchnutí jigové hlavičky
Autor diskuse: Pepíno - Profil , 27.6.2006 dravci - nástrahy, návnady

Srneček - Profil | Pá 30.6.2006 16:33:58

Ano je pravda že někdo napichuje ocáskem nahoru , ale tak jak to má mirmen je to správné.Nedělej si násilí přepichovat jigové hlavičky jak ti radí tomm za lehčí či težší.Hlavičky i twistery stojí pár šlupek tak si jich kup víc a nějaké velikosti hlaviček a můžeš si přehazovat na karabince celí gumy.Bohužel se stálím přepichováním za větší čí menší poškozují uvnitř.

karelc - Profil | St 28.6.2006 15:18:12

Takynení od věci dát jinak tvarovanou hlavičku (takovou větší marmyšu) a na ní pak gumu. Jinak se to hýbe a je to občas znát.

Občas ale ne a to pak zaberou jenom na rychle stahovaný kaprový háček 2/0 :-)

Flip - Profil | St 28.6.2006 15:13:21

pepíno-zkus to někdy i na bok,protože změna vibrace na kterou jsou ryby zvyklé při vláčařském tlaku na určitou vodu je může vytrhnout z apatie.

Endy - Profil | St 28.6.2006 14:38:18

4 mirmen
delam to presne naopak...ocasek me smeruje nahoru :)

mirmen - Profil | St 28.6.2006 14:26:36

.

JH - Profil | St 28.6.2006 12:33:05

tomm: já ten nálitek při navlékání hlavně menších gum nasliním. Líp se tělíčko přetahuje a dorovnává. V případech tvarů ála rybička (kopyto, banjo) vyjedu s háčkem přiměřený kousek za hřbetní plotví v tužší části abych zbytečně neomezoval pohyb mrskacího konce.

tomm - Profil | St 28.6.2006 9:53:14

Pepíno> Hraji to popsal velmi přesně. Já ještě před napíchnutím twistera odstraním z hlavičky olověný nálitek s hrotem, který má za úkol zabránit sklouzávání gumy z hlavičky. Dělám to proto, že když se mi nepodaří napíchnout twister úplně rovně, můžu ho znova sundat a napíchnout lépe, guma se nijak nepoškodí. Zároveň mohu hlavičku snadno vyměnit za lehčí nebo těžší. Se sklouzáváním twisteru během lovu nemám žádné problémy. Nálitek na hlavičce nechávám pouze při lovu duháků, kteří gumu často strhnou.

macek | Út 27.6.2006 12:42:32

hmm, proč nejde napíchnout hlavičku na twistra? a jde napíchnout nástěnku na špendlík?

hraji - Profil | Út 27.6.2006 12:37:21

Začnu tím, že opravím tvoji otázku. Nelze totiž napíchnout hlavičku na twistra, ale jedině opačně, tělíčko twistru se napíchne na háček v hlavičce. Jak to udělat co nejlépe, je těžko popsat v krátkosti.
Ale základem je vybrat k velikosti twistera a hloubce a charakteru vody, kde budeš lovit, přiměřenou hlavičku (přiměřenou hmotnost a velikost háčku). S příliš lehkou hlavičkou se nedostaneš ke dnu, kde jsou ryby, s příliš těžkou hlavičkou nebude chod twistera vodou elegantní a dráždivý, ale bude padat jak pytel brambor ke dnu. Háček je přiměřený tehdy, jestli jeho hrot vyjde z nástrahy normálně navlečené těsně před pohyblivým ocáskem.
A te´d k tomu navlékání tělíčka twistera. Špičku háčku hlavičky nasadiš na střed čelní plošky twistera a zapíchneš a navlékáš twistera na háček až jsi v požadované hloubce, potom vyvedeš špičku háčku ven. Tělíčko by mělo být krásně rovné, nijak deformované a mělo by dosahovat až k samotné hlavičce. Někdo napichuje twistery tak, že ocásek míří směrem nahoru, někdo opačně, ocáskem směrem dolů, to už je otázka důvěry v nástrahu a její přípravu.