Jak na okouny?

Ahoj všichni,

chtěl bych se zeptat, na co chytáte okouny před zahájením vláčky? U nás na revíru kde jich je plno berou jen brzo ráno, takže ve všedním dnu na ně můžu zapomenout.

Díky moc všem kdo poradí, je to fakt pěkná ryba
Autor diskuse: Mlady_Rybar - Profil , 4.6.2007 dravci - nástrahy, návnady

henny - Profil | Út 31.8.2010 20:01:37

Chytám na řece Bečvě Je zde cca 2m hloubky a silněji protékající proud chtěl bych se zeptat co Za nádnadu nebo nástrahu použít abych tam ulovil Okouna 30cm i většího :) Zatím tu mám největšího 24cm. a jinak všechny kolem 10-20cm.

Předem děkuji za odpovědi.

tucnak11 - Profil | Po 11.6.2007 8:36:43

Na našem reviru pstruhovem od 2008 je zakaz použivani trojhaku a jsem velmi rat sam jsem zvedal ruku a jsem vlačkař,malo použival jsem trojhak miluj chytani na 5 cm smački vtem jsem nejvice uspěšny,potočaky podmirovych je moc škoda by byla je ničit trojhakami a jak sami vite ze skušenosti 15 cm pot.zešyty trojhakem ve nezkoušenyh rukou rybaře po vytahnuti trojhaku vypada jak by se narodil u černobylu.

PV - Profil | So 9.6.2007 14:29:31

x.y.c.h.t: s tvými názory mi nezbývá než souhlasit. Bohužel se zde vyskytují jedinci, kteří s myslí, že muškaření je jenom to pravé a ostatní jsou pro něj póvl...
jenom bych si dovolil zdůraznit, že všeobecná omezení a zákazy jsou naprd. Vše by se mělo týkat konkrétního revíru a ne se odkazovat na zákazy a příkazy se všeobecnou a v lepším případě, krajskou platností. Každý revír má svoje "špecfiká" a toto je potřeba důsledně respektovat

x.y.c.h.t. - Profil | So 9.6.2007 14:12:37

Scanix: Co se týká kulových plavátek, tak konkrétně v JČ nejsou povolena. Myslim, že vinu těhle rozporů nese především neuvěřitelně špatně připravená legislativa, kde panují velké nejasnosti a z toho vznikají spory u vody a i tady - zbytečně. Ale to je problém tohohle státu, kterej nefunguje proaktivně, ale jen hasí problémy a to ještě blbě...

x.y.c.h.t. - Profil | So 9.6.2007 14:07:48

Scanix, Flip: Vidím to tak, že strýmrování s větším strýmrem je evidentně lov dravců a ten není legální na MP před 16.6. Tahání strýmra muškařským prutem podle mě není vláčka, ale lov dravců to být může, ale je to prováděno muškařským prutem, takže je to podle mě muškaření. Lov s 8cm strýmrem je evidentně lov dravců a tudíž zřejmě porušením zákona/vyhlášky. Co se týká dementních názorů muškařů - nesouhlasím. Když pominu tu nadsázku, kterou někteří kluci používají, tak si myslím, že to není většinou myšleno zle. Podle mě je fakt, že muškaření je nejšetrnější způsob lovu a chápu, že některý lidi štve používání trojháčků při vláčce na P revírech - myslím si, že zejména v zájmu populace pstruha obecného by měla být vláčka buď bez protihrotů (u trojháčků) a nebo s jednoháčky, který nenadělaj takovou škodu. Neříkám, že při muškaření nejde poškodit rybu - už se mi to stalo, ale ty trojháčky s hrotama nejsou fakt nic moc. Mám pocit, že jsme se o tom už ale spolu bavili naživo a že jsme nebyli ve sporu - pokud vím, tak protihroty zamačkáváš.

Scanix - Profil | So 9.6.2007 13:44:20

xycht: Myslim, ze Flip dost jasne naznacil rozpor, ktery je rozsiren mezi "muskari", je to vlastne to same, co jsem chtel ukazat ja, souhlasim s tim, ze je proste demence chytat na streamer na MP pred zahajenim, pro me je to proste stejne, jako bych tam sel s woblerem, neni to tak davno, co v ML byly fotky krasnych bolenu z podjezi na "mouchu" tan 8 cm streamer a jeste cedule o zakazu lovu v pozadi mi fakt stacili. Nerikam, ze jsou vsichni stejni, tebe znam a vim, jak to vidis, ale obcas me jako vlackare nektere dementni nazory muskaru privadeji do bodu varu. Jasne, ze si podle radu muzu navazat kulovy plovatko a jit delat to samy, ale je to preci zhovadilost a obhajovani, ze oni maji musak a snuru je preci k nicemu takovemu nemuze opravnovat. Tohle jsou treba nazory lidi, ktere me leta od muskareni odrazuji, takove to kastovani me spis vylozene s..e. Napriklad, rekni mi o jedinem reviru vylozene pro privlac, tech vylozene muskarskejch je hafo, ale pro vlacku ani jedinej. Doufam, ze mi rozumis, myslim, ze ty jo, ale jini to pochopit nechteji :)

Flip - Profil | So 9.6.2007 10:49:21

Xycht-celková moje reakce na to ,proč je ten debilní řád postaven pouze ve prospěch jedné skupiny lidí,takže jestli to Pike pojal jako pouhé napadání uměleckých výtvorů vazačů,tak se omlouvám.
Jinak po skončení hájení ať to klidně mydlí na ty napodobeniny a bude mi to jedno.Muškařit umím taky a navázat si ludru,nebo strýmra mi taky problém nedělá,ale nepolezu s nimi na MP v době hájení dravců.A nebudu v řádu hledat kličku a mezeru jestli mi to dovoluje nebo ne.Před časem jsem tady zkusmo hodil názor,že Jig je vlastné jiná zátěž a twistr napodobuje červa.Takže vlastně můžu vláčet i po1. září a měl jsi vidět ty reakce.

x.y.c.h.t. - Profil | So 9.6.2007 10:38:53

Flip: ...ale Pike reagoval pouze na tvoje tvrzení, že lury / strýmry neimitují živé organizmy - o době chytání v době dravců nebyla řeč - na to Pike nereagoval. Je jasné, že některý lury v reflexních barvách nemůžou být imitace ničeho živého, ale min. černé a bílé vzory fakt mohou imitovat pulce nebo potěr. Nechci se hádat, ale tvoje tvrzení, že lura nebo strýmr nemůže napodobovat nic živýho asi nebude neprůstřelný.

Flip - Profil | So 9.6.2007 10:28:26

Pike-na ty kecy celkem kašlu, co by to mělo napodobovat mě to nepřipomíná nic.Co imituje černooranžová ludra.Zmenšeninu holandského fotbalisty.Nebo řvavá zeleň, ale nechme toho.Myslím si o tom svoje a tvůj názor ti také neberu. Jinak jsi se sklapnul do vlastní pasti s tím potírkem a vrankou v době hájení dravců. Ty podle tvého nazoru teda můžeš mydlit na imitace rybek,jenom proto,že máš v ruce mušák a imitace z peří a chlupůa druhej nesmí protože má také imitace,ale z gumy a plechu.To je docela férovka viď?

Pike - Profil | Pá 8.6.2007 22:02:58

Flip: Tradicni montana - jedna ze zakladnich luder napodobuje pulce. Dalsi ludra Slavista napodobuje potirek.Olivova napodobuje larvu vazky ci sidla, jak zminil Xycht. Muddler minnow napodobuje strevli, dalsi muddlery vranku, nektere streamry pijavice, plno streamru ryby - od okouna, pres ouklej, az po plotici. Doporucuju si tedy o dane veci nejdriv neco zjistit.

x.y.c.h.t. - Profil | Pá 8.6.2007 21:44:28

Flip: :-) No lura je především dráždidlo, ale může přece i něco imitovat..v tomto případě např. nymfu šídla:
http://www.muskareni.cz/czech/fly3.php?ID_Fly=254&Type=DragonDamselFlies&limit=1

Jinak souhlasim, že lury jsou obvykle fantastický vzory fungující jako dráždidlo...a co se týká strýmru tak ten přece obvykle napodobuje rybku ne? :-) A i ta je vodní organizmus :-)) Bílý lury mohou podle mě např. imitovat plůdek...

Flip - Profil | Pá 8.6.2007 21:03:25

Xycht-jestli je ludra,nebo strýmr napodobenina vodních organizmů,tak ode dneška do vody nelezu!:-))Jinak vidět v některém expresionistickém výtvoru lidového umělce za svěráčkem něco z hmyzu,to už chce mít skutečně trojku v krvi a nebo mít cítění světa jako Pablo Picasso.A víš sám dobře,že na mouchu chytám taky.
Ale v dané situaci cítím trochu nespravedlnosti vůči klukům,kteří za povolenku zaplatili stejně jako já.

Scanix - Profil | Pá 8.6.2007 10:14:32

MrKos: tak tady to vidis, formulace zase pro kona, nekdo by s tim mel neco udelat, jinak je to "never ending story" :)

x.y.c.h.t. - Profil | Pá 8.6.2007 9:35:55

Pike: přesně tak, jen přesný formulace zužujou prostor pro nějaký špekulace a dohady. Má to bejt prostě přesně stanovený a hotovo.

x.y.c.h.t. - Profil | Pá 8.6.2007 9:35:02

Scanix: No já osobně před 16.6. na MR nestrýmruju i když jsem o tom dost nakecal, že to zkusim :-)) Pokud jde někdo s větším strýmrem na MP, tak musí počítat s tim, že může přijít o papíry....tady bych ale spíš rozlišoval zda jde o lov dravců, protože z tohohle pohledu je fuk jestli mušákem taham větší strýmr nebo taham wobler.

MrKos - Profil | Pá 8.6.2007 9:20:52

Scanix: tahat žížalu vodou ještě nemusí zcela nutně znamenat vláčení ... a dokonce si troufnu tvrdit že tam nemusí být splávek... tedy i před 16.6. je to možné...

cituji z BP MP : " lov na plavanou:
je lov pomocí 1-2 udic na nástrahu, která může být v pohybu (unášena proudem vody) nebo i v klidu (stojaté vody) nastavena v libovolné výšce vodního sloupce. Nastavení nástrahy zabezpečuje převážně splávek. Pohyb nástrahy může být lovícím aktivně ovlivňován. Pruty je možno umístit v různých typech stojánků nebo držet v ruce. Způsob lovu na plavanou lze kombinovat s lovem na položenou. Při lovu na nástražní rybku mohou být použity víceháčkové systémy s maximálně třemi háčky (jedno až trojháčky). "

šeptal - Profil | Pá 8.6.2007 8:58:18

Asi musím vyměnit všechny šňůry. Zatím mám jen muškařské a přitom potřebuju šňůry k lovu na umělou mušku.

Pike - Profil | Pá 8.6.2007 8:37:46

Protoze vyhlasku a rad tvorili typicti zastupci naseho zakonodarstvi a navic i CRS a MRS vykonal praci jako vykonal, dopada to tak, jak to dopada. ZCela nesmyslna a zbytecna definice muskareni a lovu na umelou musku a dalsi hovadiny vedou k tomu, k cemu vedou. Stran streamru by plne stacilo omezit v dobe hajeni dravcu velikost nastrahy dejme tomu na maximalne 5 ci 6cm a je to. To same je definice lovu - muskareni jen s muskarskym prutem, navijakem a snurou + muskou.

Scanix - Profil | Pá 8.6.2007 8:33:12

xycht: Martine naprostej souhlas, vidim to stejne, me jen vadi fakt, ze nekteri jedinci se vypravi s vetsim streamerem na MP vodu pred 16.6 a "muskari", jinak chapu, ze chytat na luru bez tazeni se fakt neda. Sam jako vlackar bych si taky dovedl predstavit trapcit s kulovym plovatkem a streamerem a ukojit tak aspon trochu svou ryb.vasen, zvolil jsem jinou cestu, vydrzim to max. do 16.4 a vyrazil jsem na pstruhovku, vsem ostatnim do doporucuju, ale i vydrzet do toho dubna je tezky :)

rybarikkk - Profil | Pá 8.6.2007 8:21:39

Stanley87:to víš můj vlastní, to je normálka:)))

x.y.c.h.t. - Profil | Čt 7.6.2007 21:18:03

Scanix: Petře, je to sice v RŘ a BP, ale....praxe je jiná a i členové RS to ví. Když budu s muškařským prutem a šňůrou tahat strýmr, tak je to pořád muškaření....stejně tak když budeš mít smekací naviják a házet do vody kulový plovátko, tak to zase těžko bude muškaření. Samozřejmě vedle toho je tu ustanovení o lovu dravců, které není povoleno před 16.6. a strýmrování (muškaření) s dejme tomu cca 5+ cm velkým strýmrem může být posouzeno jako lov dravých ryb což je porušení zákona. Naproti tomu menší strýmr (lura)může klidně imitovat larvy vážek i jiných organismů. Domnívám se, že muškařit lze pouze s muškařským vybavením (muškařský prut, muškařský naviják, muškařská šňůra, návazec) a vláčet zase pouze se smekacím nebo s multiplikátorem apod. Závěr: pokud půjdu dejme tomu s 7-12cm strýmrem na MP vodu před 16.6., tak se nemůžu divit, že budu postihován RS, protože lovím dravce. Ale pokud tam mám luru 3cm, kterou pomalu oživuju, tak napodobuji třeba larvu většího hmyzu a její přirozený pohyb. Možná, že definice říká něco jiného, ale praxe je skutečně jiná. Jinak já si se štikovým strýmrem na MP vodu taky netroufnu - ne kvůli tomu, že bych snad vláčel, ale kvůli tomu, že evidentně lovím dravce.

Kumar - Profil | Čt 7.6.2007 20:11:50

Ja ti rikam svuj osvedceny recept na okouny !!! Navaz si vlasec 0,20 m a na nej splávek 1g vyvá~it kup si cerviky nejlepe bile a uvidis ;-) ponor dej tak 1-2 m vic ne !!! Tak zdarec a hodne uspechu

Scanix - Profil | Čt 7.6.2007 19:44:47

Alan: Co je ti platne vedet, ze muskareni je definovano jinak, kdyz v rybareskem radu je to zapsano takto (resp. se odlisuje od muskareni a lovu na umelou musku) : "Lov na umělou mušku v rybářských revírech mimopstruhových i pstruhových

Při lovu na umělou mušku se použije 1 udice, která je při lovu držena v ruce; jiná udice není nastražena. Na udici jsou nejvýše 3 návazce s jednoduchými háčky. Nástraha je nahazována pomocí muškařské šňůry nebo vlasce, kdy nosnou funkci zabezpečuje kulové nebo jiné plovátko, popřípadě jiná zátěž. Za umělou mušku se považuje nástraha imitující hmyz nebo jiné organizmy. Nástraha se nevybavuje doplňky, které svým pohybem zvyšují dráždivost pro ryby, například rotující plíšek nebo vrtulka. Při lovu zachovávají osoby provádějící lov mezi sebou vzdálenost nejméně 20 m, pokud se nedohodnou na menší."

Je fakt, ze veta o nastraze imitujici hmyz a JINE ORGANISMY je dost zavadejici, takze jak rikam, klidne chytejte s 10cm streamerem, pac je to lov na umelou musku. Ja nevim, co si porad dokazujete, je vam preci jasny ten rozdil, nejde o to neco "ochcat", ale dodrzovat pravidla, ale vetsina lidi se proste chova podle prvni moznosti, jen aby meli to sve "mouchareni". Ja osobne bych rad povolil vsechny druhy lovu, podobne jako je tomu ted na Slovensku a dodrzovat jen doby hajeni, tak je tomu totiz temer ve vsech evropskych a skandinavskych zemich.

karelc - Profil | Čt 7.6.2007 18:06:31

To u nás kdysi žilo taky. To je trilobit, to já poznám :-)

brach - Profil | Čt 7.6.2007 18:03:19

Takovou mouchu jsem před chvíli zabil. Jen to kladélko měla rovné a trochu kratší. A noh měla 6.

strejka - Profil | Čt 7.6.2007 16:10:43

Alan: ocumlana karamelka Alpenliebe spadla do rozsypane krabicky sirek?

Alan - Profil | Čt 7.6.2007 16:03:27

Scanix>Omyl. Muškaření (a mám na mysli muškaření jak je, ne zmrskané definice z BP) je definováno nástrahou a specifickou výbavou, ale nikde není určeno, co má ta nástraha napodobovat. Původní předloha - hmyz - je sice obsažena v názvu "muška", ale tím to končí. Pro představu, co se taky umělou muškou napodobuje, přikládám obrázek.

Stanley 87 - Profil | Čt 7.6.2007 15:50:51

rybarikkk - ® krasne jsi to uzavrel.paradni slogan.To jsi vymyslel sam???

rybarikkk - Profil | Čt 7.6.2007 15:19:07

TORARYK:vzdávat se nemusíš, jen častěji zkus více přemýšlet a potom něco piš. Ono kde kdo tu napíše slátaniny, i já napíšu blbosti, ale né asi tak často jako ty, zbytečně ze sebe děláš terč, ale tady je třeba být šípem!!!!

TORARYK - Profil | Čt 7.6.2007 15:00:28

ano.Máte pravdu-vzdávám se

Rasto. - Profil | Čt 7.6.2007 14:29:36

Tora cesky past neumim niesom cech ale toto rozhodne nieje cesky "vědčina" .Ked si vymyslal nove slova prikladaj aspon slovnik.Ci uz sa drzis alebo nedrzis tematu.
MR:na okouna pred sezonou toho moc nevymyslis.Takze moja rada hnojak,rosnak streamer na muskarke.

vasek - Profil | Čt 7.6.2007 14:21:54

Toraryk: Georgino na rozdíl od Tebe ví o čem píše a má pravdu v tom , co Ty jsi uvedl v posledním příspěvku jako nesmysl.

TORARYK - Profil | Čt 7.6.2007 14:20:22

stanley»no dobře máš pravdu.I když si tam napsal "pokazde"..Ale to je jedno máš prostě pravdu.