Jemné branie

Minulý víkend som bol na 1 ha rybníku, chytal s pickerom asi 4 m od brehu pod zatopeným kríkom. Kapre tam urcite boli, druhý den sa aj vyhadzovali ale ja som napriek zmene hacikov a dlzke navezcov nic nechytil, "zabery" boli len kratke drcnutia do spicky, vo vetre nerozoznatelne. Nastrahu som mal burizony, kukuricu, mini-pufi, krmivo bolo master gara. Skuste mi povedat, kde som urobil chybu.
Autor diskuse: bello - Profil , 14.6.2006 feeder - techniky lovu

Bundik_ova | Čt 15.6.2006 19:16:42

Bello> zkus navazec spise kratsi, na stojaku opatrne ryby poziraji nastrahu na miste a teprve az se pichnou, leknou se a ty uvidis slabe zatreseni spicky. Pokud ale mas delsi navazec a nastraha lezi u olova ci krmitka, navzac nemusi byt naply -> neuvidis nic a ryba se hacku zbavi aniz by navazec napla. Pokud chytas u brehu, chytej bez krmitka, dela zbytecne velky hluk, lepsi je jen male oluvko. No zkusim pridat svou trosku do mlyna. Chytam na rybnicku podobne velikosti, o kterem vetsina rybaru co tam chodi tvrdi, ze tam kapri uz nejsou. Kdyz prijdu k vode, usadim se za nejaky kerik, nastrelim prakem kuku z plechovky na flek 5x5m, klidne i pul konzervy a v pohode si slozim a navazu feeder, atd. Vetsinou chytam na patera, kde na hornim fousu je oluvko 15g a na spodnim hacek s 1 kuku. Delka spodniho fousu s navazcem je kolem 20cm. Spicka 0,5oz. Tim ze rozkrmis vetsi plochu a pouze partiklem, kapri po najeti nejsou tak opatrni, po nejake dobe zacnou kukurici verit a 9 z 10 pokusu konci chycenim kaprika. Dulezite je byt porad schovany, diky feederu muzes chytat "za roh" a samozrejme klid. Pokud dokrmuji (po case kuku vyberou plotice), tak jen nastreluji samotnou kuku z praku. Na mem fleku je hloubka kolem 1,5m. Jinak pocitej s tim, ze kdyz chytnes kapra, vetsinou ostatni rozplasi a dalsiho chytnes az jindy. Co se tyka zaberu, nekdy jsou hodne jemne, jindy temer hrcaky. Zalezi na rybe. Hodne stesti.

bello - Profil | Čt 15.6.2006 18:42:22

No ako som napisal, experimentoval som s dlzkami naväzca: 5cm nic, 20cm obcas tuk a nic viac, 70 cm dva tuky za sebou, obcas jemnepotiahnutie, ale nedalo sa to seknut. Na hladine sa chtat neda, vietor mi to veje k brehu a su tam male kacky, co dost ignoruju moju snahu chytit rybu:-) vidim to na volny vlas s kuku alebo tam dat cervika. diky za rady, ako som spomenul, pekny rybnik aj ryby tam su len ich prekabatit.

IGI - Profil | Čt 15.6.2006 8:49:24

bello: To ze nemas matcku vobec nevadi. Poznam vela ludi, co matchkuju s feederkou. A na taku vzdialenost mozes matchovat pokojne aj s privlacovkou :-DDDDD

Bachy - Profil | Čt 15.6.2006 6:47:50

bello - Nevím jak jsi chytal a jak jsi zkoušel tu kukuřici. Jestli to chápu dobře, tak burizony a mini-pufi by měli plavat, jestli kapři zbírali ze dna, na cokoliv co je nadednem se mají tendenci vykašlat. S tou kukuřicí bych ti doporučil jedno zrnko na vlas, je to spolehlivé. Třeba vařená, měkká. Neznám podmínky, ale těch 70cm návazce na stojáku může být zbytečně moc. Jestli chytáš na mírném svahu a není tam moc bahna zkusil bych tak 20 - 30cm. U nás na stojáku chytá plno lidí na kukuřici a stejně prt chytne i když mají kapry na fleku, zvláště v tomto období. Každý revír je jiný, ale jedno zrnko kuku na vlasu dokáže zázraky, zvlášť na fleku prokrmeném kukuřicí. No taky tam mohou kapři najíždět na přirozenou potravu - kdyby nezabrala kukuřice, zkusil bych půlku rousnice. Taky tam může někdo jiný mít delší dobu dobře zakrmený flek jinou návnadou. Někdy pomůže to hodit o metr hlouběji, nebo naopak. :o) Jinak jak píšou kolegové dole.

Petrson - Profil | Čt 15.6.2006 0:08:12

Nejsem v tomhle zkušený bard - feederuju intenzivně první sezonu, pravda ale je, že hodně na stojácích a dlouhé paternostery se mi osvědčují, mám dojem, že ryba má prostor k plynulému rozjezdu, protože necítí zradu zátěže, jako při pevné nebo krátkém návazci. Odtud taky pořádné cloumáky. Ale nutno podotknout, že skoro vždy tam dávám červi nebo jejich kombinaci, které podle mě berou s větší důvěrou. Může to být samozřejmě jinak - jiná voda, jiné chování ryb. Nějak se mi při tom zatím nestalo, že by záběr byl jen ťukanec a konec (a to chytám na medium, většinou 2 oz.). Pokud na takový záběr dojde, tak většinou po něm hned příjde pořádné ohnutí, někdy se dokonce sekne sám a pak povoluje kmen jízdou ke mně (asi už se těší do podběráku :-)

karelc - Profil | St 14.6.2006 23:40:17

S dlouhým forpasem na stojáku nemám dobré zkušenosti. Ryba má dost času na ochutnání a prozkoumání i na vyplivnutí. A toho si ani nemusíš všimnout. U kratšího se mi daří jemný chvění sekat...

Petrson - Profil | St 14.6.2006 23:34:40

Zkusil bych, co psali kolegové přede mnou - změna montáže z pevné na průběžnou nebo delší jednoduchý paternoster, ale hlavně dát živočišné nástrahy - červi, hnojáky. Většinou, když jsou méně při chuti, se záběry na rostlinné nástrahy takto projevují - lehký drbanec a konec. Zvlášť při lovu na burizony a puffy se tyto nástrahy rychle rozmočí a rybě pak stačí jeden letmý kontakt k jejich setřepnutí. Naproti tomu červi berou většinou spolehlivěji a snaží se je strhnout, což se může projevit intenzivnějším nebo opakovaným záběrem.

mirmen - Profil | St 14.6.2006 23:19:24

bello, zkus jako nástrahu kousek chleba nebo napařenou veku. Na blízko postačí zátěž 3-5 gramů.

A krmivo - možná raději směs, master gara s trochou strouhanky, ovesných vloček a několik zrnek kukuřice.
Prohodit jen na začátku lovu a pak raději nepřikrmovat - jestliže jsou ryby opatrné.

A na prokrmeném místě začít chytat třeba až za 1,5 hodiny.
Někdy kapříci najíždějí až za 1-2 hodiny poté, co se na místě začali pást cejni a jiná bílá ryba.
Nahazovat raději pár metrů za nakrmené a lehce pár otočkami potáhnout a nechat zlehka dopadnout .
Určitě platí - čím víc potichu při lovu nablízko - tím líp. A samozřejmě - nedělat jim kravál nad hlavou.

Stojí taky za úvahu, zda nutně lovit na feeder, zda by nebylo vhodnější dát kostku chleba na volný kmen na hladinu.

karelc - Profil | St 14.6.2006 23:12:40

bello: takhle chytá brach, říká tomu na mačkanku. Zkus se na něj obrátit, třeba ti poradí nějaký fígle...

Já bych naopak návazec zkrátil, žádný krmítko, jen malý olůvko, špička co nejvíc u hladiny...

bello - Profil | St 14.6.2006 23:07:55

No ja som mal hačik extra ostrý, kiwami velkost 14, nadvazec-forpas 70 cm kvalitnej 0,15 a krmitko bez zataze. Kapri si tam hovaria Pan profesor. Na plavak sa mi neda chytat, nemam matchku. A bolo to pod vrbami, kriky idu do vody , kde je az 2 m hlbka, dna sa dost meni, je tam sypana hradza. No neviem, ale mozno by to islo len na hacik na volnom silone, bez zataze. Vtedy aky silon a aky hacik?

petr.k - Profil | St 14.6.2006 18:24:26

Já bych zkusil zjemnit a prodloužit forpas.Ještě by jsem se pokusil chytat na menší háček.Jako nástrahu bych volil kostňáky,pařenou housku.

Hamon - Profil | St 14.6.2006 17:41:34

Skusal si lov s obycajnym hacikom,bez olova alebo zavazia.Staci kulicka,alebo zrnko kukurice, nahadzovanie na tych 5-10 metrov to zvladne v poho,len to chce trochu cviku.Ako signalizator by som skot pouzil nejaky drot(Vyhoda je,ze podla hrubky drotu a podla velkosti vies urcit,aky bude ten ideal, chce to co najjemnejsie.)A hlavne dost velky previs.Takto som chytal ja na nasom rybniku a stalo sa mi raz,ze vsetci okolo len sedeli a ja som sa siel potrhat,zabery boli jemne a pomale a ja som dost casu na zasek.Mozno to bude to prave.Potom sa pochval

Musqwa | St 14.6.2006 17:31:55

Chytam na podobnom reviri a v case ked pada z topolov ten sajrajt je to hruza, vyhadzuju sa ako sialene a ani IGIho drasticky prepad nezabera, nemas tam nahodou tie topole alebo vrby? Mozno to bude tym...

Vláďa - Profil | St 14.6.2006 15:04:58

Já nejsem znalec a někdy řeším podobný problém. Spousta drbanců a nic. Nejspíše bych sázel na to že problém je v moc krátkém návazci. Ale ani to nemusí být pravda . Na 1ha rybníku bych to viděl na solidně proškolené kapříky. Snad by pomohla vlasová montáž. Jo a pokud tam ryba byla co takhle přejezdy??

IGI - Profil | St 14.6.2006 14:27:59

dufam, ze si nemal pevnu montaz? Ja osobne v takych pripadoch pouzivam plavacku (pouzivam ju vlastne stale), a male prirodzene nastrahy, hlavne ziv. povodu (patentka, kostnak, pinka, vodny slimacik, lucny konik bez zadnych noh, kusocek hnojaka). Ryba zvykne na viac-menej prirodzenu potravu reagovat lepsie. Dalej davam zataz dalej od nadvazca, prip. pri love s anglanom idem na drasticky prepad, ak sa da = neni tam vela drobotiny (vsetka zataz v anglicaku, na silone nic, alebo 2x 0.04 - 0.07g brocky).