Co s tim?

jezdim po hornich tocich rek a predevsim na severni morave jsem zaznamenal neustale zasahy cloveka do reciste, srovnava se dno, upravuji brehy, atd,.... Co se mi stalo nedavno. Jel jsem na Opavu kde jsem videl pekne misto v chvili kdy jsem tam byl po prve voda kristalova, tak si rikam fajn sem si zajedu treba na vecerni chytani. pokracoval jsem jinam az jsem dojel na jinou reku a miste nad mestem voda cista pod mestem kava, nekde ve meste neco resili s bagry. nemel jsem chut v takove vode chytat a tak sem se vratil na Opavu kde ovsem take jiz tekla voda velmi silne prikalena. odjel sem jinam. ptam se: KDO NAM DAVA PRAVO MENIT? toto je asi nejvetsi problem vod pstruhovych kde si lide staveji v krasne prirode sve domy a pak kdyz prijde velka voda tak placou coze se jim to stalo za nestesti a zadaj pomoc, regulace, rovnani dna kde pak pri vetsi vode se ryba nema sanci udrzet a je splachnuta. Rikam nasrat. Nechci se dockat toho ze pridu chytat do vybetonovany reky ci potucku. Jakej je Vas nazor, jak se muzem branit, co muzem delat?
Autor diskuse: šídlo - , 21.8.2001 všeobecné - RŘ, MO, svazy

vráťa | Út 28.8.2001 14:31:26

Chacharius> jen nechápu, jak k tomu u nás (ještě že se to stalo) mohlo dojít "skrze peníze odtud tekoucí". Těm lidem šlo, jak jsem popsal, o vodu ve studni, kterou ještě dosud mají zaplaťpámbu zadara. Peníze "odtud tekoucí" šli asi spíš a jistě oprávněně na pomoc Moravě. Lidi v Čepicích pobírají platy v českých a v hospodě se normálně platí korunama. I německej režisér Villsmaier.

Chacharius | Po 27.8.2001 14:41:33

vrata: na severni morave se totiz kazdy maximalne stara o to, co se tyka jeho "od plotu k plotu". Co je mimo tento ramec, to ho zajima jen v souvislosti, zda-li se to treba neda nejak jednoduse vzit (ukrast) a prodat. V Cechach je vetsi kontakt se "zapadem" a skrze penize odtud tekouci se dobrali i k jakemusi prvotnimu ekologickemu vnimani.

vráťa | St 22.8.2001 18:09:09

šídlo, pavuh> máte recht. Ale třeba na Šumavě lidé při stavbě domů víceméně dodržují věky prověřenou minimální vzdálenost od řeky a přímé škody na majetku jsou oproti Moravě mizivé a bagruje se přesto taky. Prostě kdo chce řeku ničit, bagra si vždycky najde. Zajímavý je, že se nikdo nedovolává jediného skutečně účinného preventivního postupu, totiž zalesňování. Ale oproti Opavě lidé ve vsích Pootaví dali nekompromisně najevo řadou stížností, že si bagrování nepřejí, a tím se podařilo regulace zastavit. Trvalo to přesto 4 roky a obávám se, že zdaleka není vyhráno.

pavuh | St 22.8.2001 17:56:23

je to proste bordel nad bordel, kdyz se v zajmu ochrany majetku nekolika desitek obyvatel
meni raz krajiny v podobe regulaci vodnich toku jez tam plynou nekolik tisic let.
takze jak uz tady padlo, kdyz jsem takovej vul, ze si v zatopovy oblasti postavim barak a ten
mi velka voda odnese, tak zaslouzim v pravde nakopat prdel za blbost a ne statni dotaci na
stavbu novyho domu.

šídlo | St 22.8.2001 15:59:05

vrata> nejsem tak naivni abych si myslel ze neceho mohu dosahnout, nebo snad neco zmenit, ale jen se treba pozastavuji nad tim kde vsude je mozne vydat stavebni povoleni, ze pojistovny pojistuji rekneme v rizikovych oblastech staveni apod.

vráťa | St 22.8.2001 11:19:36

MIlé šídlo, moc TI nezávidím. JInak tě upozorňuju, že tady TI nejspíš nepomůžou ani činy, natož cancy.
1. Jedná se o tzv. protipovodňové REVITALIZACE (!!!!) toku, na 99,9....%. Na tyto "úpravy" se nevztahuje povinnost schvalovacího řízení ( a tedy vyjádření Referátu životního prostředí), ale pouze povinnost ohlašovací.
2. Není pravda, že " povodí samo o sobě neryje", i když požadavek můžou zadat i obce. POvodí na tyto účely čerpá prostředky m.j. ze státních dotací, a ty se vyčerpat musí, aby následující rok nedošlo k jejich krácení ( identický mechanismus jako u dotací kamkoli jinam).POkud se prohrábkou dna navíc získá kvalitní kámen, je možné jej zpeněžit jako surovinu pro výrobu štěrku apod.
3. Vzhledem k tomu, že takto je RŽP obejit, jsou možnosti boje velmi omezené.
a/zpětný tlak RŽP, zastavení prací vzhledem k výskytu "zvláště ohrožených druhů" - pokud vím, týká se to pouze mihule.
b/ tlak obzvláště lucidního obyvatelstva přilehlých obcí. Ten přichází zpravidla v momentě kritického úbytku spodních vod, způsobeného poškozením říčního podloží (ověřeno v praxi).
c/ mediální publicita.
Jinak je "Povodí" povinno uhradit rybářským organizacím škody na rybích populacích, pokud jsou MO schopny tyto škody objektivně prokázat.
Další možností je přivázat se řetězem k radlici buldozeru, nemuselo by to být neúčinné.

Chacharius | St 22.8.2001 9:27:57

Tohle je hodne slozita otazka a vinik onoho likvidovani se musi hledat jinde, nez na Povodich Odry a dalsich rek. To povodi samo o sobe do rek neryje, protoze je to stoji penize. Jedine kdyz voda porusi nejakou stavajici vodni stavbu. Ty nove regulace maji na svedomi obce, ktere preci "chrani" sve obyvatele pred skodami zpusobenymi vodnim zivlem. A pokud onen vodni tok netece na uzemi nejake CHKO apod., muzou si o nem rozhodovat temer jak chteji a muze za to absence zakona. Nejdulezitejsim krokem k naprave je ovsem obligatni "ekologicke podvedomi". Je potreba ho v lidech vzbudit, aby se konecne zacli citit jako soucast prirody a nikoliv jeji vladci. Diky vzdelanosti je to ale velmi tezke. jen si vzpomente na problematiku velkych selem v Beskydech. Vlk ve volne prirode je sice hezky, ale ovce stoji penize. Zivot v rece je taky hezky, ale barak stoji velke penize ! V tomhle je zakopany pes.

pike | St 22.8.2001 8:39:46

Uz jsi to vyjadril, tedy nasrat. delaji v tom bordel a tak to dopada. Neni to vsak pripad jen pstruhovek, staci si vzpomenout na dolni toky velkych rek, ted zase v Uh vykaceli vsechny stromy na brezich, takze ty jsou uplne hole.

luigin | St 22.8.2001 7:01:49

Severní Moravu a její pstruhové řeky devastuje Povodí Odry a to od záplav vroce 97.V TV jsem asi před rokem viděl jak se bránili ochránci přírody ve Frýdlantu n.O. stížností na Ministerstvu ŽP.Výsledkem bylo dočasné zastavení regulace.Jak to ale pokračovalo dál nevím.Docela by mě to zajímalo.Jde o neomluvitelné ničení přírody ,snad za to jednou někoho zavřou.

Urbo | Út 21.8.2001 19:29:14

Co s tim fakt nevim , ale ta představa je hnusná .