nemáte nějakej top plavačkovej trik?

zdravím chci vás poprosit zdali nemáte nějakej "trik" jak přelstít vychytralé ryby na plavanou...potýkám se totiž s problémem že mi vychází 5 z 10ti záběrů-ryba obstojně zabere,stáhne pod vodu a pustí-patrně jim vadí odpor splávku a to používám 1,5g tenký jemný splávky...na těžko tam lovit vůbec nejde ani s průběžnou montáží. At tak či tak předem díky. Rád bych si zalovil ještě víc protože jde o revír kde jsou sic menší kapři (mezi 40-55cm) ale líni mezi 30-48cm,karasi kolem 35-40cm,cejni 45cm apod zajímavé rybičky
Autor diskuse: mikiw - , 2.6.2006 plavaná - techniky lovu

siri - Profil | Pá 28.9.2007 14:07:51

Tak konecne jedna platna rada: dej tam poradny splavek, nic jemneho, vetsi odpor kolikrat vyprovokuje i malou rybu k neuveritelnym vykonum, budes koukat, jake 'poctive' zabery ty bestie zacnou predvadet...

rezi - Profil | Pá 28.9.2007 13:21:42

Taky se mi na řece stalo že ryby jen popotahují a tak jsem chytal na brko z bažanta a 0,5 g nebo 1g olovo a docela super chytačka

Bachy - Profil | Út 6.6.2006 7:08:46

stefan58 - Popsal jsem jen některý druh pro mne zajímavých záběrů, jsem rád, že Sander reagoval. Že si z naší debaty nic zajímavého nevybereš(musíš být velmi moudrý), neznamená že to nepomůže jinému. Já jsem řešil podobný problém jako autor a napsal jsem jen mé řešení.

jakub | Po 5.6.2006 23:31:21

hochu hochu .... nevim pod jakym dojmem si predstavujes slovo "plavacka"..... mas tam aspon"poradnou " snuru .....popravde po tom co jsem tu vse precetl, tak se pekne bavim a rad bych to aji vydel .....ty metrove zabery od kapru ....to musi byt bozi .....

Sander - Profil | Pá 2.6.2006 21:36:00

stefan58 > zato tvůj příspěvek je jasnou odpovědí na otázku!!!! Nezapomínej na to, že když se autorovi otázky naše diskuze nebude líbit, může ji smazat!! :-))

stefan58 | Pá 2.6.2006 17:35:23

mikiw : ešte že sa o tvoju otázku zaujímali aj Bachy a Sander , ale zese buď rád , aj keď si z ich velice konštruktívnej a odborne fundovanej diskusie asi nič nevybereš tak sa aspoň oni dvaja pekne svorne podebatili a hlavne že vyriešili tvoj problém , ono holt každý blbnem po svím :-) .

Bachy - Profil | Pá 2.6.2006 14:09:54

Sander - Měj se, ať berou. :o)

Sander - Profil | Pá 2.6.2006 14:06:43

Bachy > je to divné, ale když mi začnou brát zničeho nic plotice, je to jen otázka času, kdy to veme kapr. To jsem si nevymyslel, abych měl nějaký protiargument, ale je to tak. Pravda je, že chytání na kuku - v Tvém případě a chytání na střídku rohlíku - v mém, je značně rozdílné. Jak v braní, tak v zásecích. Jestli právě ty neseknuté rychlé ryby jsou plotice nebo ne, toť otázka, na kterou mi tvá odpověď, že do chvilky chytíš kapra, prostě nestačí :-))
Hele měj se moc pěkně, jedu na ně....

Bachy - Profil | Pá 2.6.2006 13:59:55

Sander - :o) Dobrá, zaprvé jsem pak vytáhl kapra, jestli tam zrovna tenkrát byli i bublinky nevím. Prakticky vždycky když mám takový rychlý záběr, tak pak do chvilky chytnu kapra. Za druhé - kdyby to byly plotice, tak aspoň sem tam nějakou chytnu, kdežto já si nepamatuju, že bych tam ráno chytl na kuku plotici. :o)

Sander - Profil | Pá 2.6.2006 13:23:16

Bychy > promiň, ale mě to fakt nedá :-) Jak víš, že to bylo od kaprů? Navíc, já chodil vždy zjara brzo ráno s plavačkou na stojáky, a musím ti oponovat, páč bílá ryba je v tu dobu velice aktivní. Tak, a máš to :o))))

Bachy - Profil | Pá 2.6.2006 13:12:06

Sander - No já jsem na ty bleskové záběry metr pod vodu taky nevěřícně koukal a dodnes přesně nevím jak to ty ryby udělali. Byli to ale kapři. Jinak mám samozřejmě normální záběry. Jinak kapři pěkně bojovní se slušnou akcelerací, bez gejzírů a kouře z navijáku. :o)

Sander - Profil | Pá 2.6.2006 12:55:20

Bachy > ale ne metr pod vodu :o)))))) Čoveče, vodu s tak rychlými kapry Ti opravdu závidím, musí se při zdolávání vždy kouřit z navijáku a sršet gejzíry vody jak kapr mastí, to bych chtěl někdy zažít. :-))))
Teď už se opravdu měj. Vím jak to myslíš, jistě to máš vyšpekulované, nebudu Ti rýpat do ryb :-)

Bachy - Profil | Pá 2.6.2006 12:51:20

Sander - Tobě to nedá :o) Myslím, že kapr je zhruba stejně rychlý jako plotice ale tím, že je velký mu stačí pouhé rychlé otočení na to aby splávek zafičel pod vodu. Měj se. :o)

Sander - Profil | Pá 2.6.2006 11:52:10

Bachy > autor promine....jestli výrazem "stíhačky" myslíš, že ty ryby jsou tak rychlé a vzápětí píšeš že krmné místo je plné kaprů....nějak mi to nejde do sebe. Kapr nemůže vyvinout takové zrychlení jako plotice. Tam přeci pracuje odpor vody atd. Zkus tam dát menší kousek rohlíku a jistě poznáš, co je to za ryby :-)) Měj se.

Bachy - Profil | Pá 2.6.2006 10:43:23

Sander - Byly by to teda pěkné stihačky, né vážně ti věřím, ale od plotic tohle aspoň tam kde chytám opravdu není. Chytám na plavačku hlavně brzo ráno při rozednívání a to je bílá ryba aktivní minimálně, taky podle jiných viditelných znaků jsou na krmném fleku kapři (bublinky od rytí ze dna....).
Pojďte poradit spíš autorovi otázky. :o)

Sander - Profil | Pá 2.6.2006 10:16:24

Bachy > mám vyzkoušeno, že takové záběry dělají z 90% plotice (nebo tedy bílá ryba). Přejezdy to nejsou, za to dám ruku do ohně :-)

Bachy - Profil | Pá 2.6.2006 9:55:21

hraji - Tvoje myšlenka je docela možná, nedovedu si to ale představit - bylo to hodně blízko břehu a záběry příliš rychlé a velké. Nevím, možné to je, ale nezdá se mi to, přejezdy nebývají tak prudké. Souhlasím, že klasické záběry vypadají i na těch místech jinak - nejsou vždy vyloženě pomalé a jemné jak uvádíš, mívám i dynamické záběry. :o)

hraji - Profil | Pá 2.6.2006 8:57:08

Bachy: je fakt docela možné, že potápění splávku způsobily průjezdy ryb na zakrmeném místě. Chytal jsem v úterý na splávek 0,8 gramu a občas se stalo, že se plávek rozjel jak raketa a zásek šel do prázdna, pak jsem vytáhnul kapříka chyceného za křílo a bylo to jasné. Skutečné záběry byly pomalé a jemné, jízdy byly podjezdy.

Bachy - Profil | Pá 2.6.2006 8:28:21

Bulk - Jestli nevěříš, tak nevěř. Splávek jsem měl tři metry před očima. Když jsem to několikrát sekl, což se mi povede málokdy, byl tam kapr. Chytám takhle jen kapry, občas to vezme amur. Tu vodu znám jak svoje boty, o kaprovi nepochybuj. :o)

Bulk - Profil | Pá 2.6.2006 8:15:13

Bachy: A neměl ta ryba na sobě modrou kombinézu s červeným pláštěm a na prsních ploutvích velký S?? A jak víš, že ty záběry dělali kapři??

Bachy - Profil | Pá 2.6.2006 8:11:40

silvan - Bylo to na prudším svahu, tři metry od břehu už tam je 2,5m hloubky. Nejde ani tak o to, kterým směrem splávek fičel - jde o to, že se to nedalo sekat. Taky to považuju za extrém, napsal jsem to tu schválně, abych demonstroval čeho jsou kapři schopni. Jinak ty prudké krátké stopy jsou tak 5 - 50cm.

silvan - Profil | Pá 2.6.2006 7:54:49

Bachy: skutečně jsi měl metr potopený splávek a nestačil jsi to seknout? Pokud tam byl metr hloubky, tak by se ta ryba musela zakrtkovat:-) Nejel ten splávek spíše pod vodou metr do boku než do hloubky? A netrénovali tam potápěči? Něco takového, co popisuješ, jsem ještě neviděl. Velmi rychlé potahy s potopením splávku cenťák po hladinu jo, ale toto?

Bachy - Profil | Pá 2.6.2006 7:04:45

mikiw - Nemyslím, že by 5 ryb z 10 záběrů byl nějaký špatný výsledek. Ryby sousto přirozeně nasávají a následně vyplivují - o to víc, když je na vlasci s háčkem. (Je důležité mít splávek správně vyvážený.) Třeba ti pomůže příklad: Na plavačku hodně blízko břehu při lovu kaprů na kukuřici používám splávek 0,5g - dikobrazí brčko, malý broček a háček, který celý schovám do puklého zrnka měkké vařené kukuřice. Na zakrmeném místě (dvě tři hrsti) někdy mívám záběry u kterých čekám jak se budou vyvíjet. Jde o velmi rychlé, prudké a krátké zajetí splávku někdy i metr pod hladinu. Pokud se tzv. šponuje vlasec, sekám, ale většinou splávek okamžitě vyplave na hladinu. Zjistil jsem, že se mi vyplatí počkat na regulérní plynulejší záběr, který často následuje do několika málo minut. A to si vem, že mám 0,5g spláveček, vlasec 0,12mm a háček schovaný do nástrahy, která se nijak neodlišuje od návnady. Při lovu u břehu jsem třeba v metrové hloubce měl ponor 1,2m - klasika, splávek byl tři metry předemnou asi 60cm od břehu. Asi každé tři minuty jsem dostal záběr - splávek během zlomku nanosekundy :o) zafičel metr pod vodu a já to nebyl schopný seknout. Šílel jsem a nevěřil vlastním očím. Asi po desátém záběru (průběžně jsem dokrmoval) se mi povedlo zaseknout malého lysce 46cm. A to jsem zkoušel dokrmit a lovit i dále v 1,5m hloubky. Většinou mám normální záběry, ale když přijde prudký krátký - řídím se podle vlasce. Není to ale žádný top trik. :o)

stefan58 | Pá 2.6.2006 5:37:44

mikiw : ono takto na diaľku je to dosť ťažké presne určiť ako je to s tvojimi zábermi , ale skúsim :
1.) mal by si najprv vyanalizovať či sa vôbec o záber jedná , ono totiž veľakrát ryba keď nemá záujem o nástrahu ( nevhodná , v zlej hĺbke , zle zostavený systém atď. ) tak naráža pri pohybe okolo zakŕmeného miesta do vlasca a to ti potom robí tie falošné záberi . Preto ak ich máš hodne tak zmeníš nástrahu ( z kukurice na hnojáča , kosťáka a pod. ) , alebo hĺbku ponoru , príp zmeníš systém ( zostavu na plav. prúte ) a lovíš na prepadávačku .
2.) Ryby sú častým lovením poranené a preto berú opatrnejšie , tak zjemníš systém tj. použiješ tenší nadväzec ( miesto 0,18 na až 0,08 ) a menší háčik až na č.18 .
Preto som ti na začiatku písal že ťažko je radiť ak to človek nevidí , lebo neviem aký systém používaš a neviem akú máš výbavu ( match odhoz , vagler , navijak , vlasce , háčiky atď.) preto ako doplnenie tvojej otázky napíš ako to vlastne máš zostrojené na lov a potom určite niečo vymyslíme.
Pekný lov.