Délka náhozu s feederem

Zajímalo by mne jak daleko jste schopni nahodit se svým feederem s klasickou průběžnou montáží a košíkem. Já mám měkký feeder Shimano hyperloop medium a nejvíce hodím 50 m.
Autor diskuse: Lubo - Profil , 30.5.2006 feeder - náčiní, doplňky

Lubo - Profil | St 31.5.2006 10:25:58

sova: obdiv néé :-))))))) Jen pořádná guma, její správná délka a optimální velikost a váha koule (safra když tak nad tím přemýšlím, bylo by to možná na článek ¨: "Technika vnadění prakem") :-)))

sova | St 31.5.2006 10:16:33

Lubo: nešlo mi ani o to do jak velkého čtverce to nasázíš,spíše jsem vyjadřoval obdiv jak to někdo může zvládat nad 50m.

Lubo - Profil | St 31.5.2006 10:05:05

sova: příjde na to, co myslíš slovem "přesně" . Návnadu střílím prakem, koule jako menší mandarinka, dutá guma č. 7, nebo č. 8 (teď právě zkouším tu 8)
90% návnady dostanu do čtverce 3 x 3 m.

Rasto - Profil | St 31.5.2006 9:46:57

Na 40-50m chytam bezne aj so silonom.Predpokladam ale ze nie vsetky zabery su detekovane.Pri pouziti snury by to bolo predpokladam lepsie ale snura mi nejak na feeder nesedela.Kazdopadne ohladom dlzky hodu.Raz som namotal novy silon 100m.Po love (pri brehu) sa mi stalo ze som nemal silon rovnomerne navinuty tak som nalozil na medium palicu 60g olovko.Stal som na 5m brehu strkovne.Hodil som to co to da....vytocil som celych 100m a ockami mi este presiel uzlik z podmotavky cca 5-6m pred palicu.....sam som bol z toho prekvapeny....zaver si spravte sami.Nerucim za to ze vyrobca namotal presne 100m a stal som na 5m co je tiez dalsi faktor

sova | St 31.5.2006 9:40:03

All:otázka pro všechny kdo jste uvedli, že chytáte dosti extremně daleko od břehu,jak potom vnadíte ?Prakem pálit přesně na vzdálenost 50m je dosti obtížné.

IgorŠ - Profil | St 31.5.2006 9:25:36

Mirek, či by som bol úspešný s mäkkými kaprárskými prútmi, to neviem. Nemám ich. Ale cítim, že prednosť feedru oproti kaprákom je v tom, že "ON LINE" vidíš, čo sa ti deje s háčikom. Hovorím o napnutej šnúre ako o mediu prenašajúcom informácie o zábere. Takisto sa mi zdá, že mi feeder lepšie sedí v ruke. Nie je tak robustnej konštrukcie ako kapraky. Zdá sa mi, že s ním presnejšie nahadzujem, resp. viem presnejšie nahadzovať ako s 3,60/2,75lb. Takisto zdolávanie na Feedra a na moje kapráky je o niečom inom.

Mirek Saf. - Profil | St 31.5.2006 8:50:43

IgorŠ : no nevím, u mé domácí organizace je použití lodě i na zakrmení na místních přehradách ( Žermanice, Těrlicko ) zakázané. Tak si nedovedu představit legálně dopravit vědro partiklu do vzdálenosti 80m. Navíc na tak rozlehlé vodě i to vědro denně nemusí nic znamenat. Ryby migrují po velmi dlouhém úseků a když mají někde patntkové lože, nebo škeble , mlže, tak je to co jim nasypeš moc neláká. Když to místo kde krmíš znáš, tak proč ne? Je ale mnoho rybářů, co to na přehradě nahodí co nejdál. V létě jim to spadne do hloubky třeba 12 m, kde je toplota vody klolem 5 st. C a diví se, že kromě osamoceného cejna nic netahají. No a na závěr , nemyslíš, že na tu vzdálenost a takto krmený flek by jsi s obyčejnou srkačkou a měkčími klasickými kapro pruty nebyl stejně úspěšný jako s feedrem?

Lubo - Profil | St 31.5.2006 7:58:26

MM. ano, tak nějak jsem to tehdy vyřešil. Akorát jsem neněl to krmítko, ale dal jsem tam obyčejnou olověnou kapku a to to pak lítalo běžně i za těch 55 m :-))
Mirek Saf.: pravda i to má svou logiku. Ale dříve mi kapři šli velmi dobře, když tam takový tlak nebyl. Pak už ne. Na žádném místě.

IgorŠ - Profil | St 31.5.2006 7:47:54

Mirek: Som rekreačny rybár, ktorý má svoje obľúbené fleky. Najčastejšie feedrujem na VN Domaša - je to veľka priehrada a väčšiu rybu v lete ťažko ulovíš blízko brehu. Ak zakrmíš blízko nasťahujú sa ti tam cejny dlaňovej veľkosti a máš o peklo postarane. Nebudeš stačiť dávať prút do vidličky. Preto volím väčšiu vzdialenosť. Možno na 70/80 m si zakrmím uvareným partiklom(repka/pšenica/kukurica), krmivom iba minimalne(zopár gúľ) a potom tam z brehu pálim svoju zostavu. Za tie roky som sa dopracoval ku pre mňa dostatočnej presnosti nahadzovania. Pri brehu by som si urobil zo života peklo.

Mirek Saf. - Profil | St 31.5.2006 6:57:46

Ono na Benešově to může být i tím, že v těch 100m je plytší brázda s hloubkou kolem 4m a blíže ke břehu i 7.5m.

Martin M. - Profil | Út 30.5.2006 22:45:53

Lubo: hodne zalezi na zatezi - na tvaru a velikosti krmitka. Perfektne litaji napr. bobkarske olovene vzory na tvrde trubicce. Rozdil muze byt i pres 10 m.

Lubo - Profil | Út 30.5.2006 22:20:05

Mirek Saf.: Autor neměl na mysli situaci na Benešově (tam už jsem dva roky nebyl a ani jít do toho cirkusu nehodlám) :-)))). Autor měl opravdu na mysli jen tu otázku, na jakou vzdálenost jsme schopni feederem dohodit. Nešlo mi o důvody proč házet daleko, nebo jestli jsou záběry víc čitelné, nebo jestli má větší dálka jiné výhody ...atd. To si už dokážu (a právě hodně i díky informacím z MRKu) odvodit sám. Jen mně prostě fakt zajímají možnosti běžného feederového prutu. Ta otázka mně napadla tak, že jsem jednou seděl na svém oblíbeném fleku a zjistil, že se mi podařilo nastřílet návnadu o cca 5 m dál, než jsem chtěl a potřeboval (viz. níže) a než dohodím svým feederem. Což byla chyba. Prostě jsem z té své "žvejky" víc než 50 m nevyrazil a těch 5 m mi chybělo (do té doby jsem ani víc nepotřeboval). A protože jiný feeder jsem dosud neměl možnost otestovat, napadlo mně, jestli by to jiný prut vůbec dokázal.
Ale jinak s tebou v mnoha věcech souhlasím, až na tu "hloupou zvyklost". Často to s tou vzdáleností je, jak říkáš. Ale právě na tom zmíněném Benešově jsem poslední rok, kdy jsem tam chodil, pohořel. Kolem mně všichni krmítkáři s těmi svými háky a třicítkami tahali kapry, jen já ani záběr (7 návštěv po sobě - to nepamatuju). Na břehu hlava na hlavě, rybář co 3 m a všichni to s těmi obřími koulemi futra prali 100 m daleko, 20 hodin denně, 7 dní v týdnu. Tak mně napadlo, proč by se kapr obtěžoval blíže, když má dál od břehu a skoro kolem celé vody krásně prostřeno? A tolik lidí na břehu a s tím spojený rámus - to kapra odradí od přiblížení určitě. Takže jsem dle mého názoru se svým feederem vzdálenost 40 - 50 m neměl šanci. Proto myslím, že někdy je nutno házet daleko. Ale to opravdu nebylo předmětem původní otázky.

Mirek Saf. - Profil | Út 30.5.2006 19:39:27

IgorŠ: souhlasím s názorem na jemnost a s rychlosti detekce záběrů. Nesouhlasím však s tvrzením "na priehrade a je nutnosťou nahadzovať ďalej " . Co tě k tomu vede? To je podlě mne jeden z dalších a mnohdy i hloupých zvyklostí. Nahodit dále a dále, dokonce i tam , kde nenahodí okolní rybáři. Zejména pokud se nenahazuje na boji s předem ( mnohdy zavážkou ) nakrmených míst. Opět zde uvedu ( již jsem to na MRKu presentoval ) dva příklady jichž jsem byl osobně svědkem. Oba se mi staly před rokem 2000 kdy jsem bobkařil.
1. Týdenní výprava na Žermanické přehradě, neustále na jednom fleku, nahazováno do stejného místa ve vzdálenosti cca 80m vždy koule šrotu na krmítku ( loni na tomto místě enormní rybářský uspěch ) a v inkriminovaný týden ani jeden kapr. Loveno od 4 do 24 hodin. Pak v sobotu ráno přišel lufťák - chatař, sedl si vedle, nahodil tak 10-15m jen olůvko háček a na něm brambor. Za necelou půlhodinu vodil na tamnější poměry slušnou rybu - kapra 50+. Říkal jsem si náhoda, měl štěstí a já ne. No a pak
2. Opět týdení akce tentokrát konec srpna a Lipno. Opět chytání vždy ráno a večer, vzdálenost 80m, na krmítku šrot,na háčku pufík. Tahaly se jen malé cejny a jeden 50- kapr. Lovilo nás tak několik, tedy aspon 6 udic bylo s krmítky v pravidelném intervalu přehazováno do stejného místa. Pak v 10:30 přišel místní děda, sedl si vedle ,hodil jen tak spodním obloukem před sebe 10-15m bez krmitka jen brambor na háčku a za 30 minut šel domů s dvěmi kapry 58 cm.

To mne donutilo přemýšlet a přehodnotit názor na dalekonosné hody.

Takže podle mne ryba ( zejména kapr ) žere tam, kde má dostatek potravy, klidu, adekvátní teplotu a množství kyslíku ve vodě. No a tyto podmínky se mohou měnit. Někdy je to i na rozlehlých vodách při břehu ( přečtěte si článek - příspěvek Knechta o jeho lovu - závodě na Benešově, neb mám dojem, že autor původní otázky míní tím situaci na této vodě ), nebo články Ricka, jindy naopak to může být i 200m od břehu, zejména za letního parna, kdy příbřežní zona je plná sinic a indikátorem toho je i to, že nemůžeš zde zavadit ani o plotičku, kterou nutně potřebuješ na candáta. Situaci ještě komplikuje enormní rybářský tlak, kdy většina "bombarduje" vodu 100g olovy se šrotem. Pak taková Zavada v Karviné ( chytá se jen ze břehu a zavážení návnad je tvrdě potíráno ), kde na úseku mnoha stovek metrů sedí co 3m rybář. Tam se nedivím, že se ryby stáhnou za zonu náhozu a jelikož rybník má poměrne malou a konstatntní hloubku, mají přirozené potravy dost. No a důsledek, na letošní rybářské schůzi se nespokojenci sesypali na předsedu, jak to, že na té vodě půl roku nezavadili o "jedlého" kapra.
Takže já chytám tam, kde dokážu adekvátně nakrmit. Je něco jiného půl vědra na 5 ha rybník a půl vědra na Benešov nebo Lipno, NM ap. No a zatím se mi to v příbřežních zonach v době kdy mi je na rybách příjemně ( v zimě raději lyžuji ) , daří lépe. No a asi nejsem sám. Sledoval jsem i MM pod Palavou, kdy dovedl relativně pod nohama , tahat jednoho cejna za druhým. Míním tím obyčejnou rybačku a né HiTeCh kaprařinu s cílem 20+ kg.

Martin M. - Profil | Út 30.5.2006 17:53:09

Ali> silon 0.16 netrhas pri nahazovani tak daleko?

Ali | Út 30.5.2006 16:48:30

s feederem medium, 30g průběžné krmítko a silon průměr 16, dohodím k 80ti metrům (odhad), ale pak dávám policajta- těžšího předpruťáka. Tento způsob na dálku pouze z nutnosti... a navíc se mi na tu dálku hodně kaprů vypíná...

osprey - Profil | Út 30.5.2006 15:35:17

Jinak s dobrým heavy feederem se s průběžným olovem 80 m hodit dá a možná i víc.

osprey - Profil | Út 30.5.2006 15:33:26

Zkoušeli jsme na srazu v Roudné jak rychle klesá schopnost feederu detekovat záběr s rostoucí dálkou. Klesá překvapivě pomalu a to i s vlascem (= i na dálku je to dost citlivé). Budilo to dojem, že vlasec oproti pletence způsobuje spíš časovou prodlevu než že by to nebylo vidět.
Věřím, že se dá chytat na velkou dálku a důvody proč sám patřím mezi zastánce lovu na kratší vzdálenosti jsou spíš v tom, že na dálku kolem 40 - 50 m už nejsem schopen se trefovat feederem do jednoho místa (ani jsem se to neměl kde naučit) a pocitově bych asi dal přednost normálnímu prutu s patřičnou montáží.

Je to hodně o tom, jak si to člověk zařídí a vychytá. Proto jsem začal psát ten "Feeder tuning". V průběhu psaní jsem zjistil, že opravdu mnoho z nás má k té technice určitý osobitý přístup, určitý pohled na věc a podobně. Je to dáno možnostmi, lovenými rybami i osobními preferencemi.

Díky všem co se nedali a hádají se i za možnost lovit na dálku.

Čudlař - Profil | Út 30.5.2006 13:16:16

Čudlař - Profil | Út 30.5.2006 13:15:40

Sice to nebylo s průběžnou montáží ale s Shimano Catanou Medium sme házely s 1oz olovem a přehodili sme řeku. pro představu ti dám fotku :) ale házely sme jen ze srandy chytat na takovou vzdálenost je ,,sebevražda,, :)

IgorŠ - Profil | Út 30.5.2006 12:47:52

Neviem akú skúsenosť s lovom na feeder na "diaľku" tí čo ho odsudzujú. Ja chytám na priehrade a je nutnosťou nahadzovať ďalej. Ako som už písal, ak dáš pletenku a MH feeder letí to ďaleko. Ďalším faktorom, ktorá ovplivňuje dĺžku náhodu je montáž. Ak dám ohnutú trubičku kvôli zamotaniu letí to o nejakých 10m menej ako keď dám "aerodynamickejšiu" montáž(jednoduchy paternoster). Dĺžka hodov sa dá predĺžiť pridaním hliny do krmiva. Krmivo má potom väčšiu hustotu(je ťažšie) a lieta ďalej. Nevyhnutnosťou(pre mňa) je použitie 30g krmitiek s tým, že by mali mať menší košík. Väčšie majú väčší odpor - horšie lietajú.
Feeder není iba o jemnosti - je to zlý zakorenený zlozvyk. Feeder je v prvom rade o rýchlosti detekcie záberu. Pri lovu na 70/80m má feeder opodstatnenie, pretože viem okamžite čo sa na lovisku deje. Bežne takto lovím cejny všetkých veľkostí. Signalizaciou s policajtami sa podľa mňa detekuke ťažko jemne ochutnávanie nástrahy. Samozrejme, hovorím o situácii, keď je ako kmeň použitá pletenka. Pletenka umožňuje i pohodlne zasekávanie a "vzrušujúce"zdolávanie, kedy rybár cíti "každé" cuknutie ryby.
Dosť často sa tu ľudia balamutia, že feeder je iba o jemnosti a iba o love "pod nohami". Treba sa zbaviť predsudkov a experimentovať.

Milan B. (MB) | Út 30.5.2006 10:03:48

Ahoj, s Hyperloopem M se spatne haze, je to hrozna zvejka, na vic jak cca tech 50 m jsem se taky nedostal. Myslim, ale ze nejlepsi vzdalenost pro lov je tak cca do 30 m, na delsi jsem snad chytal jen jednou....

Martin M. - Profil | Út 30.5.2006 9:40:40

PJ> v tom nejsme ne sporu. Pokud je dobra montaz, je feeder zbytecny. Pokud je potreba chytat na duveryhodne montaze, pak feeder a treba i 70m od brehu.