střevlička východní (Pseudorasbora parva)

Zdravím, pročítal jsem vizitku střevličky a nelíbil se mi konec. Výhoda této ryby... nevidím žádnou výhodu mít ve vodách ČR invazivní masově se rozmnožující nežádoucí druh. Vytlačuje drobné kaprovité ryby, ničí tak biodiverzitu ichtyofauny, o problematice jejího rozšíření v produkčních rybnících nemluvě. Nešlo by to upravit?
Autor diskuse: Jan Černý - , 24.5.2006 všeobecné - druhy ryb, rekordy

Salamanterus - Profil | Ne 25.4.2010 22:19:45

Ahoj tato potvůrka mi brázdí rybník lépe řečeno potvůrka neboli tisíce a tisíce. Dnes sem tam dal potočáka, uvidíme, jestli se uchytí a kolik by jich mohl zhltat. Jestli to někdo ví, kolik jich tak může za den sníst ať napíše. Jinak nevím jak to řešit. Okoun nepřipadá v úvahu, štika ani candát taky ne... a bolen asi no nwm. Dal bych tam asi pstruhy...

osprey - Profil | Čt 8.6.2006 17:22:04

heiko, cerinek: Jo, ten nahoře, to je on. Kolem roku 92 - 93 tam byli karásci stříbřití a střevličky na stovky, zakrnělá populace perlína, chytil jsem tam dvě střevle a raka... Dnes tam může být cokoli.

Petrson - Profil | Čt 1.6.2006 0:37:11

>> cerinek > poslal jsem ti to v mailu.

>> hraji > tak to je dobrá zpráva, protože v onom rybníku se drží poměrně stabilní populace candáta, každý rok jich tam ulovím slušné množství (i když většinou menší, tak je pouštím). Nevím, jestli vysazují i Ca1, ale každopádně taky malinkých je tam dost, při čeřínkvování skoro pokaždé (myslím při každé návštěvě, ne na každé vytáhnutí :-) nějaký kolem 10 cm v síti uvízne. Občas zabere i na žížalku. Myslím, že částečně pochází ze samovýtěru. Měl jsem taky minulý rok dojem, že střevliček už tam tolik není (zatímco předloni jich bylo v síti hejno na zátah, loni se jen semtam zadařilo 3 - 5 ks), což by teorii potvrzovalo.

heiko - Profil | St 31.5.2006 9:23:59

cerinek: no myslim ze nez riskovat, by nemel byt problem nejakeho rybare pozadat at ti nejake nachyta....

cerinek | St 31.5.2006 9:12:56

Takhle to vypada, je to ono? Treba je uz zase napustenej (nebo tam taky muze byt autobazar...)

Robert(původní) - Profil | St 31.5.2006 9:11:52

cerinek: Tak nečeřínkuj před 16.6., jinak budeš přitahovat průser jako nacucaný bonbón vosy.

cerinek | St 31.5.2006 8:33:36

Diky, dival jsem se na mapy.cz (letecke snimky pred povodnema 2002 - ale nevim jestli celou republiku sestavili za jednoho obdobi) a mozna nasel tu lokalitu. Ten vetsi je dal od pivovaru smerem na lhotku, kousek nad mensim, ktery fotil heiko. Nekdy se tam podivam, jen pro zajimavost a muzu dat vedet, jak to dopadlo. Podle tech leteckych snimku se zda byt bez vody, vypusteny. Kazdopadne diky za zajimavou informaci, prozkoumam i okoli, nejradsi bych sel ale na jisto, abych se zbytecne neexhiboval mezi rybari, kdyz nemam povolenku.

heiko - Profil | Út 30.5.2006 17:20:45

osprey:toto je foceno ze zacatku chodniku(schodu) ktere vedou smerem na sidliste Novodvorska, kdyby ses otocil vlevo tak bys videl branicky pivovar. Myslim ze kousek dale je jeste nejaky rybnik, to bude asi ten co myslis

osprey - Profil | Út 30.5.2006 16:21:37

heiko: Člověče, jak na to koukám, nemohl by být v tom údolí kus nad tou vilou na fotce?

osprey - Profil | Út 30.5.2006 16:20:38

heiko: Ne, tenhle byl o dost větší, prakticky hned u silnice z levé strany. Břehy bez stromů. Jezdily kolem linky z Kačerova na Nádraží Braník (106?). Promotal ses sídlištěm s paneláky a sjížděl jsi z kopce. Po pravé straně nějaké rodinné domky a vilky, po levé údolí s potůčkem, nějaké to křoví a stromy a mezi tím ten rybník. Asi 200 - 300 m pod ní podjel bus železniční trať. Ale je to 15 let...

heiko - Profil | Po 29.5.2006 19:48:08

osprey: je to ten co myslis?

osprey - Profil | Po 29.5.2006 15:24:02

cerinek: Když sjíždíš ze sídliště Lhotka busem k branickému pivovaru, po levé straně býval malý rybníček s kamennou hrází a tam jich bylo jako much. Je to ale 15 let, tenkrát jsem v Praze studoval.
Jinak na každém druhém výlovu chovného rybníka jich najdeš co hrdlo nebo akvárko ráčí.

hraji - Profil | Po 29.5.2006 14:42:54

Petrson: je roky praxe ověřeno, že nejlepší způsob jak omezit střevličku východní je nasadit dostatek candáta ve velikosti Ca1, ten je zdecimuje během jedné sezóny a ještě krásně naroste

cerinek | Po 29.5.2006 8:03:35

Petrson: Kde je ta lokalita blízko Prahy? Chci si je nachytat do akvária (neutečou, a přebytky chovu zkrmím, klid).

Ostatní: nevíte o takovém místě, ne moc daleko od Prahy. Nemám lístek, ale když budu s čeřínkem rychlej a taktní, tak to snad tolik neva.

Díky za případné odpovědi.

Pyzda | Ne 28.5.2006 23:19:48

Petrson : Pod Alpami dělají ze střevliček pražské grundle a zapíjejí je americkým Budvarem. To není nic divného. Žijeme v globalizovaném světě. Ale zajímalo by mě, co brání v takovém to revíru vysadit víc dravců, třeba i těch "bassů", nebo duháků? Odpovím si sám. Je to slavný harmonizovaný zákon a cizelovaná vyhláška, která dává vší moc BP a hospodáři, který ale nemůže nic zásadního udělat, protože by přišel o revír, nebo vážnost.

Petrson - Profil | So 27.5.2006 11:51:52

>> Mlady rybar > kdyby jen v Alpách. Já ty tisícehlavá hejna znám bohužel i z jedné lokality takřka v Praze. Ale příkladů určitě bude víc. Jeden kolega tu psal, že se jistému podnikateli na soukromém revíru zadařilo s nimi trochu zatočit tak, že tam vysadil okounky pstruhové (tzv. Bassy). Naši domácí dravci po nich taky jdou; na rybníku, zmíněném výše, jsem na ně dostal okouny, candáty i štiky. Ale při jejich způsobu a rychlosti množení je úvaha, že si s nimi běžná obsádka dravců poradí, zcestná. Zvlášť, když dravců je v revírech obecně málo; pro střevličku je příznačné, že nejlépe prosperuje ve vodách, kde se běžným "plevelným" rybám (C, Pl, Pe) také "daří"- do té míry, že se vydatně přemnožují a zakrňují v růstu, což jasně hovoří o nedostatku dravců.

Mlady_rybar | St 24.5.2006 17:33:26

Střevlička je děsná sfině, v Alpách na Koenigsee jich byly u břehu snad tisícový hejna.....

Jan Černý | St 24.5.2006 17:09:29

detreux: já střevličku vůbec neobhajuju! je to fakt nepříjemné. Šlo mi o češtinu vpodstatě. Kdyby se napsalo přímo dejme tomu: Tato ryba má snad jedinou výhodu pro akvaristy, bla bla... Prostě jeden o koze..., nenapsal jsem to přesně, myslel jsem, že to bude pochopeno jak jsem to myslel já. Mimochodem, střevlička je schopná žít ve šlápotě v blátě, kde je trochu vody...ověřeno. A rozmnožování je neustálé. Ověřím na bakalářce, pak napíšu. Zdravim

Catfish | St 24.5.2006 13:17:12

Osprey: No tam se toho změnilo dost, ale nevím jestli je zrovna vhodné to zveřejňovat laické veřejnosti, protože zákon 114.... no však ty víš k čemu by to mohlo vést...

osprey - Profil | St 24.5.2006 12:13:24

Jestli myslíš "vizitkou" kartu v atlase, nemám pocit, že bych tenhle druh nějak chválil.
Jediná výhoda je, že málokterá naše volně žijící ryba se tak snadno chová v akváriu.

V atlase jsou závažnější nesrovnalosti a to u čeledi sekavcovitých. Tam se poslední dobou změnilo plno věcí a pokouším se s tím něco dělat.

Jestli mluvíme jeden o voze a druhý o koze, tak se omlouvám, jestli je to ono, zkus být konkrétnější.

detreux - Profil | St 24.5.2006 10:17:08

upravit?? proč?? dit je to pravda, je to hnsuná mrcha ktera u nas nema co dela, rozmnožuje se až třikrát do roka, kde se vyskytznou je jich za chvili jak zrazavejch mravencu, je u nich prokazano ze dokazou nejakym spusobem zabranit reprodukci nasi puvodni slunky ( nevim jak ale prostě kdyz je v rybniku střevlička a slunka, slunka behem tří let vymizí) nema zadnej hospodařskej vyznam prostě schit ryba, vybít, vymlatit, vystřilet. Jedina vyhoda je snad pri "pouzivani" do rybniklu cilene určenejch pro odchov ročku dravejch ryb. Dokonce se ani nedaj jíst protoze jejich maso je hořký ( znamej je skoušel udelat na styl grundle)