Chod woblera

Chtěl bych se Vás zeptat, jestli ovlivní chod woblera to, že místo trojháčku nasadím dvojháček. A jestli tomu lze nějak zamezit (v případě že ano), aby chod byl normální.
Díky
Autor diskuse: Kubík - , 18.4.2006 všeobecné - nástrahy, návnady

Sander - Profil | Út 18.4.2006 10:22:31

Vláďa S. > máš pravdu, zkoušel jsem voblery bez háčků, jeli výborně, avšak po navléknutí háčku se chod docela změnil. A to právě do té vývrtky. Je to jistě tou nepřesností v ose.... Po seřízení pracovali perfektně. Jedná se ale o domácí výrobu, tak to neber nijak vážně. Vím, že když má vobler přesnou osu, háček nemůže mít na chod vliv. A právě ta osa byla problém u těch voblerů Dorado, kde odchylka byla dosti markantní.

Vláďa S. - Profil | Út 18.4.2006 10:16:06

Sander> Háček visí v ose (u kvalitních woblerů), ať je to dvoj či trojháček. Vývrtka je samostatný problém, tak jak jsi ho popsal. Odlehčení nezpůsobuje vývrtku, ale mění rozkmit woblera, agresivitu chodu, jak moc se "staví na čumák" a tím i klesavost, ... Máš pravdu, že pokud je to mimo osu, pak tam odlehčení způsobí i takovýhle důsledek, ale není to příčina.

Sander - Profil | Út 18.4.2006 10:09:44

Já naopak myslím že ano. Je to znát asi jen u malinkých voblírků, ale rozdíl je dosti markantní. (Malinké voblery uvažuji tak do 25mm délky). Zamezit tomu lze velice snadno - voblírek se většinou natáčí na nějakou stranu, dělá takovou "vývrtku" a my musíme malinko ohnout očko do protipohybu této "vývrtky". U voblerů vlastní výroby je tento problém ještě větší, je tam pak znát i sebemenší vybočení osy, ale u koupených se mi to stávalo jen u pár kousků, a to u malinkých v. DORADO.
U větších voblerů pak výměna pův. háčků za jiné nemá vliv.

Vláďa S. - Profil | Út 18.4.2006 9:01:41

Ne! To je tak nepatrný rozdíl, že neovlivní. Pokud ho úplně sundáš, tak je to něco jiného, ale tam už to záleží model od modelu. Náchylné na tohle byly/jsou Rappaly, tam jsem skutečně pozoroval změnu chodu k horšímu. Ale dnes mám prakticky na všech woblerech jen jeden, max. 2, jednoháčky bez protihrotu, občas, zvláště u velkých modelů nechávám trojhák se zamačkanými protihroty a chytám taky.

Vendax - Profil | Út 18.4.2006 8:26:08

Já si myslím, že to chod moc neovlivní.
I když už si tu někdo dříve stěžoval, že když vyměnil původní trojháčky za jiné, tak mu přestali brát ryby a některý lidi tu snad psali, že je to snad díky jejich hmotnosti. Osobně bych trojháček tedy nahradil větším dvojháčkem, aby ta pomyslná hmotnost, pro jistotu, zůstala tak nějak zachována.