presne hody

Jak docilite co najpresnejsich hodou?
Pouzivate na rovnaku vzdialenost hodou klip na cievke alebo mate oznaceny vlasec. Netrha sa vlasec ked sa nahadzuje cez klip?
Autor diskuse: durino - , 12.4.2006 všeobecné - techniky lovu

profo - Profil | Čt 13.4.2006 9:36:31

Harmon : jj je to centropenka na bázi lihu.

Hamon - Profil | St 12.4.2006 21:47:02

Otazka,Lihova fixka to je centropenka alebo nieco ine?Prosim o slovensky preklad,vdaka ;))

miki - Profil | St 12.4.2006 17:28:46

Co se týká přesnosti-přímky-náhozu, funguje, když na místo na které chceš nahodit namíříš po náhozu špičku a tím pádem udáváš směr. Chce to trénink, ale dá se to po pár náhozech docela slušně ovlivnit. Tohle mám od mistrů v rybolovné technice na cíl.
Co se týká vzdálenosti, je několik možností. 1.- můžeš použít už zmiňovanou bavlnku, resp. uzlík, který můsí být perfektně utaženej a nesmí na vlasci klouzat. Mám na to jednu fintu a to, že uvážeš uzlík stejnej, jako na zarážku u angličáka a natřeš vlasec lihovou černou fixou v délce cca 0,5mm. Na to natřený místo pak vtáhneš předem uvázaný uzlík. Ten se tam jakoby přilepí a perfektně drží. Když pak budeš nahazovat, uslyšíš, jak ti uzlík brnká přes očka a můžeš vlasec zabrzdit a nebo naopak, když vlasec stahuješ, poznáš podle zvuku, že už seš na svém místě. Tohle je vynikající při chytání v noci.
2.- Můžeš označit vlasec obyč. lihovou fixou a máš vzdálenostní zarážku. Používám to poměrně často a někdy použiju i barvu v tužce. Orig. tužky na značení vlasce nepoužívám, poněvadž jsou dost drahý a lihovka je korunová záležitost.
3.- Při chytání běžných malých bílých ryb-cejnek, plotice atp. používám někdy už zmíněnou zarážku z gumičky. Po nahození na místo lovu sundám cívku z navijáku a navlečču gumičku ustřiženou od duše od kola. Tu na vlasci 2-3x překroutím a nasadím na cívku. Po náhozu musíš vlasec prstem jemně dobrzdit a namotat zpět pár metrů-3-4x otočit kličkou navijáku, abys měl rezervu při proklouznutí brzdy. I kdyby ti zabralo něco většího-kapr atp., tak ti gumičku v pohodě strhne. Je lepší, když si označíš i kousek vlasce před gumičkou lihovkou, abys ji potom zase nasadil na správné místo.
Tak tolik o zarážkách.

Milan B. (MB) | St 12.4.2006 10:47:04

Pokud chces opravdu presne nahozy, da se toho docilit obycejnou gumickou, nebo znackou na vlasci (bavlnka).
Odhodis na spravne misto, na civku navleknes gumicku. Pri dalsich nahozech se vlasec zastavi vzdy o gumicku. Nehodi se pro silove nahozy.
Nebo na silon uvazes kousek bavlnky, ktere ti oznaci potrebnou delku vlasce.

Standas | St 12.4.2006 10:38:32

Mluvíte o klipu na cívce, nebo je to jiná vychytávka?

jurasoft - Profil | St 12.4.2006 9:00:48

Hodilo by se zdůraznit o jaký typ rybařiny se v otázce jedná. Jiné to bude u muškařiny, přívlače, lovu feedrem, se splávkem, s koulí šrotu v krmítku + 2 návazce, nebo při kaprařině. Jiná je přesnost při hodu na dálku, jiná na krátké vzdálenosti.

domino - Profil | St 12.4.2006 8:14:56

Při používání klipu jsou situace kdy se může přetrhnout. Dá se ale získat určitý "grif" a v krajní situaci když cítíš velkou rybu vlasec z klipu vyháknout. Několikrát si to vyzkoušej a uvidíš že na tom není žádná věda :-) Jnak je to super pomocník. Do tajů chytání s klipem jsem pronikl teprve nedávno a na ůlovcích je to znát. Hodně zdaru xxx

stefan58 | St 12.4.2006 5:23:16

durino : ja to robím tak že si označím vzdialenosť lovu na vlasci ( je na to špeciálna ceruzka ) a potom vyhodím systém na maximálnu vzdialenosť v smere lovu a zaseknem vlasec do klipu, porátam koľko otočení kľučkou navijáka je potrebné aby sa plavák dostal na lovné miesto a potom tovždy po nahodení počítam . Takto sa vždy vieš dostať na miesto lovu s pár centimetrovou odchýlkou . Ešte na záver , núti ťa to však používať primerane ťažké plaváky tj. mal by si mať rôzne druhy predvážení a nosností aby si nemusel veľa priťahovať .Ono keď bereš do úvahy že aj tak musíš ponoriť vlasec tak jetoto asi najlepšie technické riešenie dá sa použiť aj na feder.
Pekný lov .