Škody na rybí obsádce

Včera (2.4.) jsem se byl projít kolem oblíbeného stojáku a pohled byl velmi nehezký. Sice revír byl v zimě udržován a ošetřen proti zamrznutí okna, ale i tak za dobu vycházky jsem napočítal 24 ks padlých kaprů okolo 45+cm. Asi čtyři byly ještě uvěznění v ledu. Led zatím roztál pouze cca 1m od kraje a už je jich tolik. Jak to vypadá u Vás a co myslíte, že je hlavní příčinou této situace.
Autor diskuse: profo - Profil , 4.4.2006 všeobecné - ostatní

profo - Profil | Čt 6.4.2006 15:03:47

JKL : v pohodě a dík. Zkusím se se zastupitelstvem ještě jednou dohodnout a uvidíme. Jinak klidně to pošli na kterýkoliv email z mé karty (jsou tam dva). V sobotu sem dám fotky od nás, ale je to hodně podobný tomu co sem dal Onder. Ještě jednou dík za rozebrání situace a za rady.

JKL - Profil | Čt 6.4.2006 15:00:56

profo : Pošlu večer. Pokud vím, není limit členů dán. Čili alespoň 2. Dobrý by bylo předjednat to s někým ze zastupitelstva.
Koukám na fotky od Ondera - to je hrůza. Čím víc poznávám lidi tím mám radši zvířata.

profo - Profil | Čt 6.4.2006 14:55:52

Onder : opravdu není slov. U nás je to podobný.

profo - Profil | Čt 6.4.2006 14:55:22

JKL : zkusím sehnat pár z těch ochotných co to chtěli dělat pod záštitou MO a zkusim se s nima domluvit na tom vzát si to na sebe. Jestli tě můžu poprosir a nebude ti to dělat problémy, tak mi prosím pošli ty dokumenty na email. Rozhodně bych to chtěl zkusit a uvidíme jak to dopadne. Ještě otázka - kolik je potřeba členů na to založení OS?

JKL - Profil | Čt 6.4.2006 14:14:54

profo : Zkušenosti jakési mám, mmj. jako reakce na článek. Pomáhal jsem při založení 2-3 občanských sdružení. To není problém a je to zadarmo. Stačí vyrobit příslušnou agendu - není složitá- a poslat na MV. Po schválení a zapsání se stane OS normálním právním subjektem. Pak lze vstoupit do jednání s vlastníkem, v tomto případě obcí. Podle mapy se mi rybník jeví jako požární zdroj i jako retenční nádrž - a obec je povinna takovou vodu udržovat - podle zákona o požární ochraně. Tuto povinnost vezme na sebe smluvně sdružení - je to součás eventuální smlouvy: O pronájmu nebo o užívání. Jakmile takovou smlouvu sdružení má, může na rybníku hospodařit, vyhlásit revír, stanovit pravidla a t. d. Je dobré obci garantovat možnost jiného využití - koupání, bruslení, odběr vody pro zálivku zahrad a pod.Sdružení je ze zákona neziskové - co se vybere nebo jinak získá by mělo být vráceno do činnosti sdružení.Pokud obci nabídneš péči o rybník, možmnost používání, udržování stavu vody, hlídání pořádku - mělo by po tom zastupitelstvo skočit. Vzory těch podání mám.

Onder | Čt 6.4.2006 14:14:32

Bez slov.........

Onder | Čt 6.4.2006 14:12:11

Bez slov........

Onder | Čt 6.4.2006 14:10:28

Bez slov........

Onder | Čt 6.4.2006 14:08:50

Bez slov..

Onder | Čt 6.4.2006 14:07:05

U nás to vyzeralo asi takto.Ryby zimu síce prežili, ale neprežili zásah človeka.Vedľa rybníka sa stavá nová diaľnica a do rybníka presiakli nejaké sračky a výsledok je tento....Čo viac k tomu dodať...

profo - Profil | Čt 6.4.2006 13:42:28

JKL : ten rabník je obecní a katastrálně i fyzicky patří obci Opařany. Už jsem o tom co říkáš taky uvažoval, ale ze strany obce zatím není zájem i při nabídce vyššího nájemného než mají teď. Asi o tam bude i o jiných aktivitách než jen obecních, ale to je jen spekulace a do té se pouštět nebudem. Jinak se mnou nic necloumá neboj, jsem úplně v klidu, jen mě trápí to, že si tam asi letos moc nezachytám. Výbor této MO je už přes 15 let stejný a co taky chtít od MO, která má asi 80 členů a z toho je 90% starců na chmelu. Ti mladí se jim do toho ani míchat enmžou, páč je osazenstvo nezvolí a basta. Jenže to vypadá, že ta omladina asi přeběhne k nám a oni budou muset něco přehodnotit, páč se jim to začne hroutit. Ale to je jejich věc. Máš nějakou větší zkušenost jak se to dělá přes to sdružení, páč já tozatím zkoušel jako firma a to neprošlo.

JKL - Profil | Čt 6.4.2006 13:22:28

profo : Nenech prchlivost cloumat svojim majestátem... jak pravil klasik. Tohle je běžné - nikoli normální - ve skoro všech dobrovolných spolcích, snad vyjma části hasičů. Je to podle hesla když mi chcípla koza- ať chcípne i sousedovi. Lidi si závidí i normální stolici. :-)). Proč by se povolovalo něco, co jinému přináší rsdost a užitek? Brigáda přece MUSÍ být otrava, tak proč to měnit?
Jenže ten problém s úhynem to neřeší, že. Možná jsme se jádra problému dobrali, možná ne. Důležitější ale je, aby se lidi neotrávili a nezačali na všechno kašlat. Úhyn se dá vyřešit - najít příčinu, zarybnit. Ale péčí lidí o vodu nenahradíš. Moc dobře vím, co je kolem téhle "zábavy" práce. Ukočírovat výbor MO musí jedině členové. Jinak nelze. To už se tady řešilo v několika otázkách. Smutné je, když členstvo rezignuje na všechno a nechá věcem volný průběh. Pokud není vedení MO opravdu na výši - může to znamenat totální zkázu. Komu ten rybník podle LV KN patří? Řešení by bylo, kdyby si ho vzal do nájmu někdo, kdo mu dá co potřebuje. Dělává se to přes Občanské sdružrení.

profo - Profil | Čt 6.4.2006 12:51:24

JKL : ato už leta. Oni jsou na ptákoviny vzlhledem k vodě a obsátce experti. To je nechci pomlouvat, ale jen konstatuji to co jsem stačil odkoukat za ty leta co je znám a tím myslím i členy jejich výboru. Úplně ze začátku byly totiž našimi členy než si vzali do hlavy, že to budou dělat samy a svaz jim to umožnil. Jinak pro malou ukázku. V Opařanech je tenhle rybník a cca 30 členů této MO, ale když tito členové chtěli se o ten rybník starat výměnou za brigádnickou činnost (nic nenormálního), tak MO řekla, že to nejde a oni musí na brigády na opačnou stranu vod než je tato a odtamtud zaje musí tamnější členové jezdit plnit brigády na tuhle vodu. Teď asi píšu trochu zmateně, ale snad mi rozumíš co tím chci říct.

profo - Profil | Čt 6.4.2006 12:44:19

JKL : no kondice to nevím, páč jsem ty ryby viděl až padlé a na těch bylo vidět, že spíš ničím netrpěli. Kanibalismus tu taky funguje, ale díky poměrně silnému porostu rákosu po břehu až cca do 1,5 metru ob břehu je tu velká možnost úkrytu pro malou rybu. Díky tomu dorůstá dravá rozměrů, kdy je pro ostatní svého druhu už nazajímavá a pak následuje planení malé bílé ryby. Té je tam taky požehnaně. Letošní zima stála přes 3 metráky úhynu bílé ryby a podle pohledu na tu vodu to sice prospělo, ale od k´jejího počtu to moc nepomohlo. Je tam (teda zatím se ještě neví jestli náhodou už jen bylo tam) pár kusů tolstolobika o velikosti cca 80 cm, ale to jen spíš na pohled a né na lov. Ale s tou aktivitou dravé je to asi jak píšeš a tady to bude platit dvojnásob. Tomu hájení nerozumí asi nikdo krom výboru MO. Snad se mi povede je nějak přesvědčit, že je to blbost, alespoň pro tu dravou, ale nevím jsem jiná MO než oni. Snad přes kolegu, který je u nich. Dřív si nechali od naší MO poradit, ale pak kdoví proč si postavili hlavu a nepohodli se s naším výborem a bylo po holportu a tím pádem i po možnosti jakoliv jim pomoct nabo poradit, když dělají ptákoviny (což mimochodem je jejich specialita)

JKL - Profil | Čt 6.4.2006 12:29:43

profo: Může být- pokud je přemnožená dravá ryba, svým intenzivním lovem před i během zimy ruší ostatní rybu, takže se nedokáže důkladně "nafutrovat" a vynucenou aktivitou během zimy ještě energii ztrácí. Nebylo na úhynu znát mizernou kondici? Na přerybnění bych moc nevěřil, my to máme jak rybí polévku a nevadí to. Ale u nás se dravce moc nedaří vytírat - je to malé a svoje asi dělá kanibalismus. Možná by nebyl od věci alespoň rozbor vody z přítoku. To přerybnění by mohlo být problém vzhledem k úživnosti vody. A pokud je voda přecpaná kaprem, je asi problém v rytí ve dně - uvolňuje se víc plynu. Tomu hájení moc nerozumím, rybě stačí k rozplavání poměrně krátká doba, a pokud má MO zkušenost, že násada žere moc až do zimy, vypadá to na mizernou úživnost a jsou blázni když přerybňují - lepší by asi bylo nehájit ale přikrmovat.Tím poměrně dobře zreguluješ úlovky. Já to u nás řeším namočenou pšenicí - větší ryba po ní nežere a místní pytláky to přestane bavit.

profo - Profil | Čt 6.4.2006 12:18:47

JKL : tím to neber, že jsem masař, ale poukazuji jen na nevyváženost obsádky. Taky raději rybu pustím.

profo - Profil | Čt 6.4.2006 12:15:18

JKL : ten objekt je sklad firmy Kafka a to je spediční firma a akladuje tam jen náklady, které musí překládat. Dílnu mají jinde, tady je skladují a parkují vozový park (asi 90 kamionu se tu sejde o vánocích jinak tak do 20) S tím vodním porostem jsi to trefil, ač tedy voda není ani v létě zelená, je v ní poměrně dost rostlin a ty většinou na dno lehnou tak v polovině června a tam samo hnijí. Ty pole se ohospodařují, ale nepoužívají se na nich chem. přípravky, jen postřik z jara na rostliny, jinak se to nestříká a na podzim se tam ani nenaváží hnuj. Podzim byl úplně v pohodě a i bez jakéhokoliv náznaku na úhyn. Rozbor ryby nevím proč, ale nechtějí nechat udělat (prý je to drahé). Já bych spíš hledal ten problém v té vodě než ve vnějším vlivu, tím myslím tu vodní rostlinou havěť. Myslím, že je tu i problém s obsádkou a její vyvážeností. Dokud se tu nechali chytit ryby typu Amur a Lín, tak to bylo v pohodě(docela), ale pak dravá začala vybíjet malé línky a amurky, kteří se tu třeli a vrchol tomu všemu dali v MO, když prozřetelně tam hodily dva sumce, kteří se postarali i o ty větší kousky lína. Amura zmasili masaři. Od tý doby je to takovýhle a myslím, že pokud se s tím něco neprovede, tak taková bude každá zima. Dělaj si to v MO samy i tím nesmyslným hájením od 1.11. do 31.12. Podle mě pokud chtějí něco hájit, tak ať s zahájí toho kapra, ale dravá je v tu dobu dost při chuti a je jí tam až moc. Sama se tam tře a nic jí nehrozí. Opravdu se tam běžně chytá štika na foukanou kukuřici, páč je jí tam tolik, že útočí na vše co se hne.

JKL - Profil | Čt 6.4.2006 12:02:18

profo: Docela pěkná voda. Co je to za objekt naproti přes silnici:¨? Vypadá to na nějakou dílnu. Co se tam skladuje ? Nebývá ta voda v létě hodně zelená? Jesti se tam přemnožuje mikroflóra a vodní rostliny, ukazovalo by to na vysoký obsah dusíku. Kytky ho nestačí zpracovat, po ochlazení lehne na dno silná vrstva biohmoty, přemnoží se anaeorobní bakterie a malér je na světě. Nebyl tam na podzim větší úhyn? Tím by se to násobilo. Ale stejně bych to spíš tipnul na nějaký vnější zdroj znečištění. Ty pole nad rybníkem se podle mapky dost intenzivně obhospodařují - nestříkali tam na podzim ? Ale je to jen můj názor. Jasné by to bylo po rozboru mrtvé ryby. Rozhodně by to chtělo najít příčinu - jinak je nové zarybnění dost riziko.

profo - Profil | Čt 6.4.2006 10:33:05

Bíza : vzhledem k faktu nastalých povodní i letos, si myslím, že pokud něco daj, tak zas na ty povodně a na jiné škoda asi ne, ale je to můj názor

Bíza - Profil | Čt 6.4.2006 10:26:00

Myslíte si že by se alespoň část škod mohla pokrýt nějakou dotací od krajského svazu (jako např. v případě povodní)?Máte s tím někdo zkušenost?

profo - Profil | Čt 6.4.2006 10:18:30

JKL : je to dobře vidět v beta verzi map na Seznamu

profo - Profil | Čt 6.4.2006 10:18:04

Tom B : není v okolí nic takovýho co píšeš a i přes rok ty ryby moc nenarostou bohudík na vztek masařům.

JKL : ne ne to si nerozumíme. V létě cítim není, ale letos v zimě v okolí okna byl docela citít smrádek a nikde nic nebylo (tím myslím v okolí toho okna), takže to muselo jít z něj. Ne ne nad rybníkem jsou sice pole a už leta tam nesmí zemědělci hnojit močkou a je to dost hlídaný, páč jsou mezi rybníkem a polem RD a lidi si to hlídaj. Splašky tam taky nejdou, páč je tam kanalizace (poměrně nová a funkční - to se kontrolovalo). JJ jinak je to v Opařanech na Táborsku a ten rybník mám cca 50m od baráku. Hned u hlavní silnice.

JKL - Profil | Čt 6.4.2006 10:11:07

profo: Jestli je voda cítit i v letním režimu, bude asi někde něco špatně. Tipnul bych na něco co tam nepatří. Nemohlo se do vody dostat větší množství nějaké biomasy? Myslím třeba po přívalovém dešti-enormní množství slámy, sena a podobně.Malér může být hnojení-nedělal se někde nad rybníkem rozstřik kejdy nebo nevyváží se tam močůvka? Masivní hnojení (třeba pod cukrovku) taky nepřidá, hlavně pokud se nedodrží lhůta pro zaorání. A co vyvážení splaškových vod od baráků? Nebyl někde poblíž založen kompost nebo deponie hnole? Pokud se tam dostane větší množství organických zbytků a voda se podchladí natolik že se tlení a odbourávání zpomalí, můžou nastat problémy pod ledem. Tu situaci neznám, nemohl bys napsat bližší určení lokality-podíval bych se na mapku a možná by mne něco napadlo - víc hlav víc vidí. :-))

Tom B. - Profil | Čt 6.4.2006 10:06:59

profo: Já mám takovej pocit, že problém by mohl být z nějakých splavů dusíkatých látek (močka). Ryby přes léto pěkně rostou protože mají dost planktonu, ale v to výrazně zhorší kvalitu zimování. Není v blízkosti rybníka nějaký takový zdroj. Předem říkám, že množství by mohlo být minimální - nemyslím rovnou uplné stoky.

profo - Profil | Čt 6.4.2006 9:57:54

JKL : rozbory se nedělali. alespoň o nich nic nevím, ale s tou aklimatizací bych řekl, že to nebude ten problém. Ryba je nasazena v polovině října a to si myslím má dost času na aklimatizaci a od konce října je tam hájení do konce roku, takže má i klid (sice je to nepochopitelný hájení, ale je a nedaj si to vymluvit). Jo ty plyny to máš pravdu, ale tady to i normálně dost smrdělo jen na čuch u okna a to je myslím i dost silný. Co ty na to?