jak by jste se zachovali

Nedávno mi jeden kolega říkal o věci, která se stala na nejmenovaném revíru. Osmiletý kluk chytl kapra 81cm, zapsal a chtěl si ho odnésta vtom přišli dva chlapi a kapra mu tam hodily. Jak by jste se chovali k takovím lidem? Jak se stavíte k tomuto činu z hlediska otcú? A měla by to nějak podle vás postihovat i domovská MO? Doufám že bude otázka uveřejněna. Děkuji.
Autor diskuse: béčko - Profil , 30.3.2006 všeobecné - příhody, kuriozity

muf - Profil | Po 17.4.2006 19:29:05

Zjistit jmena obou lidí a počkat si na ně, hlásit to MO nemá cenu, stejně se nic nevyřeší. Nebude důkaz a ani svědci a tvrzení proti tvrzení nic neřeší.

LudaT - Profil | Út 11.4.2006 14:56:37

Frostty: Stou poslední větou moc nesouhlasím. Sice si o policajtech nedělám iluze, ale minimálně to budou muset zapsat a nějak řešit i kdyby jen domluvou, ale rozhodně to nebude těm dotyčným příjemný. De o to že věci by se měly řešit a to jakkoliv, ale nechat to tak nějak odeznít jenom nahrává takovejm gaunerům, protože když mě to prošlo jednou proč by to nemělo projít podruhý, nebo potřetí.... A je úplně jedno jestli to bylo v zájmu nějaké pochybné K70, nebo jenom závist.

Frostty - Profil | Po 10.4.2006 15:43:11

LudaT: takhle sem to myslel i když sem to řekl poněkud "buransky"...když sem byl malé tak si na mě taky vyskakovali starší..čily silnější jedinci..(viz. základka:)))) )...no a od tý doby tohle jaksi nikdy nemužu překousnout...sice časy se mění lidé rostoua dospívají a z "šikanátoru" se stávají zákrsci kteří mi ani nešahaji po ramena ale furt mám v sobě ten pocit že když si někdo na někoho vyšlápně (a navíc je kure*sky starší a silnější) že nebude něco asi v pořádku...
PS: policajti vyřeší leda hovno:))))...sry těm rybářum co jsou od Policie..

LudaT - Profil | Čt 6.4.2006 9:13:52

Jelikož fyzicky nemám nato abych nějaký dva chlápky kopal do prdele, tak bych pravděpodobně zavolal PČR , i když nevím jestli se dopustily trestného činu nebo přestupku, ale každopádně by měly problém.
Nejhorší na tom je že ti dva burani se teď někde v hospodě cachraj jak uplatnily K70 v praxi a ostatní je za to ještě poplácávaj po zádech.

Azbest - Profil | St 5.4.2006 18:10:14

Vy už tady máváte kabelkama?Těbůh...

Frostty - Profil | St 5.4.2006 15:02:56

Normálně byt jeho otcem tak jim nakopu prdel že se z toho nespamatujou...takovy radorybáři mě fakt udivüjou...k pouštění ryb musí člověk dojít sámˇ:) a takovy rychlokvašky jak často vídám u vody nějak moc nemusím..jo a pokud by to někdo chtěl řešit právní cestou proč ne? že? ale pokud by se to někdy v budoucna stalo mýmu "mímovy" tak těm chlapum udělam co sem výše jmenoval..

UFo | St 5.4.2006 14:38:55

§ 234 TZ říká, že loupeže se dopustí ten, kdo proti jinému užije násilí nebo pohrůžky bezprostředního násilí v úmyslu zmocnit se cizí věci. Tudíž nezáleží na tom, jaká je cena toho kapra, ani na tom, co s ním ti chlapi chteli udelat (zmocnit se neznamená přivlastnit si!). Jestliže si kapra ponechám, je v tu chvíli pro každého cizí věcí, a pokud dva dospělí lidé vybafnou na 8letého kluka, je to pohrůžka, příp. užití násilí bez nejmenších pochybností (právo totiž za násilí považuje i psychický nátlak!).
To jenom abych vyjasnil, jak je to s tím přestupkem nebo trestým činem

Jinak je naprosto zarážející, jak někdo dokáže prosazovat svoje přesvědčení vůči jiným, zejména proti těm slabším, to jde nejlíp. Normálně bych jim rozbil květák a hotovo dvacet, udělat to mýmu dítěti, tak jdu k soudu místo nich já za to, co jsem jim pak proved...

Michal | St 5.4.2006 12:30:10

márvin: jo, to jsem napsal jen jako srovnání krádeže a loupeže, jen to nebylo nějak ohraničený a vypadalo to jakože to patří k sobě, správně to je, jen mezi patřila větší mezera

šeptal - Profil | St 5.4.2006 12:08:24

Já se vyjadřoval k problému, který zazněl v zadání otázky. Nějaké kdyby a nějaké důkazy nemá cenu pitvat. Je napsáno, že mu to tam ti dva provedli tak a tak a co by jsme v takovém případě dělali. O důkazní břemeno tu neběží. Prostě, když chytnu hajzlíka za ruku, kterou mi šmátrá v kapse, tak ho proplesknu a neřeším, jestli mě chtěl okrást, nebo si chtěl jen sáhnout, jakou mám po dvou dětech prdelku.

profo - Profil | St 5.4.2006 12:04:19

márvin : ok nechme toho, je to jen diskuze nad ničím a jen spekulace coby kdyby. Vím, že to co popisuješ je holá realita a nechci a ani nemám zájem se hádat. Ber to jen jako rejpnutí, ale nic ve zlém. Nebudem to dál pitvat. Jasné je, že to co ti dva udělali je proti zdravému rozumu a nemělo by jim to projít tak snadno. Bohužel zásadní pravdou je, že kde není žalobce tam není ani soudce. Stalo se a odstát se to nedá. Je mi líto toho kluka a nejraději bych ty dva opravdu nakopal za to co udělali. Dík za trpělivost.

márvin - Profil | St 5.4.2006 11:56:29

profo. Když seberu kabelku s 10.000, mrknu dovnitř, nic nevezmu a tu zahodím, tak proč jsem ji tedy bral? To samý s mobilem. Ovšem pokud toto zahodím na útěku, pokud mě bezprostředně po činu někdo pronásleduje, tak jsem to udělal, abych se zbavil kradené věci, pak záleží na soudu.
Michal. Ta ptákovina byla myšlena v tom, že si psal, že pachatel nemusí použít násilí, že stačí pohrůžka násilí a hned sis odporoval tím, že se pachatel bude o kabelku přetahovat až ji vytrhne z rukou a uteče. To už je násilí. Pohrůžka je slovní nebo již zmíněné zastrašení přesilou (např. dva dospělí proti dítěti).
Rici. Tak to bohužel chodí. Jedna věc je si něco myslet a logicky klidně správně, ale druhá věc je to prokázat. V trestním právu bohužel i debilní průhledná nevyvratilená lež musí být považována za pravdu. Pachatel se k věci taktéž může vyjádřit a musí být k tomuto přihlédnuto.

Rici - Profil | St 5.4.2006 11:04:57

Myslím, že by nikdo ze zde diskutujících nehnal až k soudu, to je přece blbost.

Jistý je, že ti dva byli kreténi a zasloužili by nakopat do sedací částí a putovat za kaprem do jeho rodného živlu.
Příště už třeba klučina půjde s tatínkem a jeho kamarádama a když tam ty dva uviděj tak jim třeba tatínek dá co proto a bude věci učiněno za dost.

Michal | St 5.4.2006 10:52:39

LZ: nevím, jak je to na Slovensku, ale u nás se jedná o loupež, i když hodnota věci nedosáhne 5.000,-Kč, primárním objektem trestného činu u loupeže totiž není věc, ale svoboda rozhodování člověka, k dokonání trestního činu loupeže (neplést s dokončením) dojde již samotným použitím násilí či samotnou pohrůžkou bezprostředního násilí s úmyslem zmocnit se cizí věci, k samotnému zmocnění se věci (dokončení trestného činu loupeže) ani dojít nemusí, věc je totiž až sekundárním objektem trestného činu loupeže

Lubos Zabcik - Profil | St 5.4.2006 10:46:25

michal, septal, marvin-Kazdy mate trochu pravdy..Avsak na Slovensku by to bolo posudzovane urcite ako priestupok, nakolko hodnota ukradnutej veci nedosiahla podla platnej trestnopravnej legislativy sumu na trestny cin...a este k tomu boli dvaja, stacilo povedat ze bol kapor pri vode, tam ho chalan vyhackoval, isiel si pre sietku a kapor padol do vody..Nikto by im nikdy nic nedokazal ze to tak nebolo...este mozu povedat ze chlapec si len myslel, ze toho kapra hodii do vody oni, ale vobec to tak nebolo..v tomto pripade by to nemali ani na priestupok..Inak suma ktora by bola povazovana ako trestny cin kradeze, resp.lupeze je 8000Sk, inak je to brane ako priestupok.Myslim ze ten kapor nemal zlate plutvy.:o))
Bohuzial je to vsak takto.teda aspon u nas.

Michal | St 5.4.2006 10:30:16

márvin: nenapsal jsem ptákovinu s přetahování, jen sis to blbě přečetl :-), pokud dojde k přetahování (ne jenom stržení z ramene), jde o loupež, co ti na tom připadá jako ptákovina ? :-)

Rici - Profil | St 5.4.2006 10:27:14

někde už nevím kde možná v televizi, nebo ve vyšetřovně když jsem byl nahlásit vykradení auta říkal jeden četník, že když chytnou zloděje v autě a ještě s ním neodjel nebo má vytržené rádio položené na sedačce spolujezdce a on bude tvrdit, že se chtěl jen posadit a pokochat se posezením v tom daném bouráku, tak mu můžou napařit jen přestupek a poničení cizí věci a udělat tytyty.
Přijde mi to jako padlé na hlavu, debilní zvrhlé a vůbec to nechápu, ale je to prej tak.

Kamarádům vykradli nějací feťáci obchod, chytli pouze jednu holku s částí ukradených věcí a jestli se ona nepřizná a bude tvrdit že to našla a neschodí kumpány tak je z toho venku. Další píčovina.

profo - Profil | St 5.4.2006 10:13:06

márvin : mě totiž vrtá hlavou to co psali kluci níže. V případě, že tady ukradnu mobil a zahodím ho a budu tvrdit, že jsem si ho nechtěl nechat, ale jen že jsem ho chtěl zahodit, nebo s tou kabelkou odcizím kabelku, nic si z ní nevetmu a zahodím ji a budu tvrdit, že jsem ji chtěl jen zahodit, pak dle tvého vysvětlení jsem se nedopustil ničeho krom přestupku a to i v případě, že mobil stál víc jak 5000,- Kč a v kabelce bylo třeba 10 000,- Kč, které jsem tam nechal. Rozumím tomu dobře?

JM - Profil | St 5.4.2006 10:11:15

A aby to byl úplně dotažené do konce, tak ty dva násilníky zpacifikovat a naházet do vody. Maláho kluka utěšit a jako náplast mu dát svojí zapsanou a zasakovanou třeba 70-tku kapra. V tom přichází porybný a vidí, jak "daruji rybu přímo u vody". A teď jak se zachová? :-))))))

profo - Profil | St 5.4.2006 10:09:29

márvin : no právě na základě toho příspěvku jsem reagoval, ale budiš. Tvůj názor.

márvin - Profil | St 5.4.2006 10:06:29

profo. Vysvětlené to už máš v 9.42. Víc k tomu není co dodat. Pokud se jedná o hodnotu toho kapra, pak může být vzniklá škoda uplatňována cestou občansko-právního sporu.
šeptal. Přesně tak.

Lubos Zabcik - Profil | St 5.4.2006 9:56:15

Rasto-mas pravdu presne o tom to je..kazdy ma pravo rozhodnut sa sam co s ulovkom spravi,teda aj 8rocny chlapec

profo - Profil | St 5.4.2006 9:55:25

márvin : nejsem sice právník, ale pokud dobře rozumím základním právním úkonům, tak s tebou nemohu úplně souhlasit. Vždyť došlo k tomu, že sáhli na něco (bez ohledu co to bylo) co v danou chvíli nebylo majetkem ani jejich a ani vody(tím myslím provozovatele či majitele vody). Tím pádam sáhly na věc, ketrá je v soukromém vlastnictví a pokud tomu dobře rozumím, porušili tím zákon a dopustili se neoprávněné manipulace s cizí věcí. Tím, že ji pustili(nebo odhodili) se jim to nemůže brát jako polehčující okolnost. Úmysl je zde jasný, ale způsob provedení je velmi zarážející. A vzhledem k tomu, že byli v značné přesile oproti klukovi, pak se to dá klasifikovat jako násilné zmocnění dané věci. Pokud nemám pravdu, rád se nechám poučit, ale takto to vidím já.

šeptal - Profil | St 5.4.2006 9:48:09

márvin: Takže to shrneme. Tak jako tak jednali v rozporu se zákonem a dobrými mravy. Ideální by bylo, aby dostali taky výchovnou lekci. Místo pár po tlamě by třeba stačilo šplíchnout do xichtu dávku slzáku. Pak by jistě svůj výchovněekologickosportovněrybářský přístup přehodnotili. Tohle se prostě nemůže tolerovat.

márvin - Profil | St 5.4.2006 9:42:32

Michal a šeptal. Musí se hodnotit úmysl pachatele. Jejich úmysl nebyl si rybu přisvojit, i když si ji na moment přisvojili, ale hodit ji do vody. Proto naschvál. Pokud by tam došlo k nějakému přetahování, vyhrožování nebo možné psychické újmě (to by musel posoudit znalec) pak by přicházel v úvahu tr. čin vydírání, ale to jsou jen dohady, které nemá cenu rozebírat.
šeptal. S tím mobilem to taky není tak přímočaré. Záleží na tom, co se pachateli prokáže, ale to je od tématu.
Michal. S tím násilím a kabelkou si napsal ptákovinu, protože to přetahování je už násilí. V daném případě stačilo jako zastrašení už to, že se stálo osmileté dítě před dvěma dospělými chlapy a tím pádem mělo i zcela jistě pěkne sevřené půlky. Ale neznám bližší okolnosti průběhu tak jsou to opět jen dohady. Navíc úmysl činu pachatelů je zřejmý, nechtěli se zmocnit a přisvojit, ale pustit.

Michal | St 5.4.2006 9:26:42

márvin: pokud mi někdo ukradne mobil a hodí ho do koše, pak se nejedná o krádež ? to je docela zajímavej názor. Samozřejmě, je zde málo informací, ale u loupeže nemusí jít jenom o přímé násilí, ale stačí pohrůžka násilí, jinak když někdo strhne ženské kabelku z ramene a uteče s ní, je to krádež, pokud se s ní o kabelku bude přetahovat a vytrhne ji ženské z ruky a uteče, už je to loupež

Michal | St 5.4.2006 9:24:10

márvin: taky bych to viděl spíš na trestný čin loupeže než přestupek, proč myslíš, že se jedná "pouze" o přestupek ?

šeptal - Profil | St 5.4.2006 9:23:49

márvin: Jak ho mohli sami hodit do vody, aniž si ho před tím nepřisvojili? Když mi někdo ukradne mobil a druhý den mi ho vrátí, pořád platí, že mi ho ukrad, ne?

márvin - Profil | St 5.4.2006 9:20:18

šeptal. Pokud by si toho kapra ponechali, tak je to minimálně tr. čin krádež při sobě. Pokud by proti tomu klučinovi užili násilí nebo v případě, že to byli dva chlapi a on jenom dítě, tak by se to dalo považovat i za loupež, ale na to je málo informací o tom jak to probíhalo - zda ho nějak zastrašovali atd. Ovšem u obou těchto trestných činů by se museli kapra zmocnit, tedy si ho přisvojit, což neudělali, protože kapra hodili zpět do vody.

šeptal - Profil | St 5.4.2006 9:10:52

márvin: Když ti někdo něco z tvého majetko sebere, tak je to přestupek? Nejsem znalý §§, ale vidím to spíš na tu loupež. Stejně, jako když mě chytí pod krkem ukáčko, napálí mi jednu na solar a sebere peněženku.

márvin - Profil | St 5.4.2006 8:57:32

Odpověď na otázku. Kdybych to viděl na vlastní oči tak bych takovou prasárnu určitě nanechal jen tak být. Pokud by se jednalo o moje dítě tak by to ty dva určitě bolelo.
Pro azbest a Holátko Josef. I z toho minima informací se rozhodně o loupež nejedná. Ono si totiž nestačí jen přečíst §§ znění. A navléct to až na organizovanou skupiny to mě už docela pobavilo. Ta dvě hovada se bohužel dopustila pouze přestupku proti občanskému soužití a to naschválu. Ještě tak max. by se jejich jednání dalo považovat za trestný čin vydírání, ale to by bylo potřeba mít více informací.

šeptal - Profil | St 5.4.2006 7:52:14

Azbest: Stačila mi ta první věta. Nezklamals. :o)

Hlinyr - Profil | Út 4.4.2006 21:01:02

Podle mě by ten malý klučina měl dostat pochvalu a poučení - chytit, odnést, náležitě připravit a sníst. V žádném případě nepodporavat globální masakry rybích populací jejich koupí v supermarketech.

Jaro - Profil | Út 4.4.2006 20:47:05

XAXAP - asi trochu preceňuješ možnosti rodičovskej výchovy, skús tam v rámci privatizácie školských zariadení zaviesť predmet " vzťah lovca ku koristi ", alebo niečo také :-))
Kocháč - hneď sa mi to nepozdávalo :-))

Kocháč - Profil | Út 4.4.2006 20:11:28

Lubos Zabcik - ® , Jaro - ® : jasně, že máte pravdu, jen jsem myslel na toho jednoho kapra a ne ty ostatní a už vůbec na toho klučinu s nudlí u nosu.

Azbest - Profil | Út 4.4.2006 19:57:58

Ti dva imbecilové byli jistě komunisti.To poznám!!Moje první mírová štika byla asi ve třinácti letech.Chodil jsem s ní významně kolem zahradní rstaurace a sklízel ovace.Gigant teda nebyl(asi 52), ale pocit náramnej.Ti dva soudruzi by si jistě zasložili postih, ale pokud k němu nedojde hned, tak ony ty mlejny melou furt...Bylo to normální elpaso a basta.

Neznámý | Út 4.4.2006 19:42:02

Čistě hypoteticky - kdyby se takový případ stal, tak je na něm zajímavý jeden monent, na který nikdo neupozornil, a každý případný takový ,, ranař" by ho měl mít na mysli. Jak tady bylo napsáno, může to být pro toho hocha traumatizující vzpomínka na celý život.Jenže - zase hypoteticky - maníkům mohlo být kolem třicítky, v plné síle, možná z vesnice nebo vedle, z hošíka nám vyroste za pár roků ramenáč, s dobrou pamětí, časem se někde potkají, a karty už jsou v tu ránu rozdány úplně jinak.Hezky se to čte, co? Malý dodatek: Mému synkovi by se to stát nemohlo, neumím si představit ho nechat v osmi letech někde u vody bez dozoru.

ХАХАР - Господар на приватизацията - Profil | Út 4.4.2006 17:43:06

Lubos, Jaro i dalsi: moralni dogma je moralni dogma :-) reagoval jsem na Jaruv prispevek: "K C&R sa človek musí dopracovať a sám to pochopiť" ... deti zvladnou bez problemu prijmout i slozitejsi veci, nez vztah k ulovenym rybam ... dopracovavat se musi jenom ty, u kterych rodicove nezvlad-li/aji vychovu