RADOST nebo POCIT VINY

Co se týče pstruhařiny( plech i mucha) vyznávám metodu C&R. Když chytnu pěkného pstruha jen se jím pokochám a pouštím jej zpět, avšak místo radosti na mne dopadne někdy smutek. Přemýšlím zda vlastně nejsem horší než masaři kteří ryby chytají pro maso, já to dělám pro radost. Nejsem horší tím že vlastně pro svou potěchu ubližuji živému tvoru, jímž ryba bez pochyby je ??? Vždyt i s největší opatrností vyndaný trojháčěk třpytky někdy dokáže puštěnému pstruhovy pěkně znepříjemnit život. Co si o tom myslíte? Potkal vás někdy podobný pocit.
Autor diskuse: Mida - , 25.7.2001 muškaření - příhody, kuriozity

ivo | So 7.12.2002 22:27:49

Na pstruhovce trojhák vůbec nepoužívám. Buď mouchu, nebo twistera a to ještě bez protihrotu. Zaleží na každém rybáři, s jakými ambicemi jde k vodě.

ViktorS - Profil | Út 12.2.2002 16:29:17

Pstruzi ba se na třpytku chytat neměli, vždyť to jde šetrněji s malou muškou. Pocit viny se u mě dostavil prvně při vyprošťování trojháčku z pstruhovy tímto trojháhem zešité tlamičky.

vráťa | So 18.8.2001 11:09:33

Rtep> k Tvýmu dotazu na začátku: bohužel si i já myslím, že mortalita ryb u C&R vzrůstá s jejich velikostí. Hlavně pokud se nejedná o duhové poličské mutanty. Laktátová acidóza je svinstvo a postihuje i ryby. Zatímco třicítku dáš ještě snadno " na hulváta" ( =z vody pluhem), pětačtyřícítka bude bojovat do úplného vyčerpání a položení na hladinu. Jinak ji na dnes používaných jemných vlascích ani nezdoláš. Proto nejsem příznivcem tenkých vlasců a půlhodinových zdolávání třícítek lipanů.
Další argument pro zavedení dvojí míry a někdy nějakou padesátku klepni, udělám Ti ji se smetanovou omáčkou s kapary. Na tý sóje taky nemůžeš bejt věčně!!!

Mida | So 11.8.2001 20:55:56

Hackel=Rasismus by to byl, kdybych nadřazoval duháka nad potočaka, ti mají jinou barvu "pleti"...

prof. Hackel | Po 6.8.2001 12:14:36

>Mida: Je mi moc líto, že ti kazím radost z úlovku, ale (!) rozhodně protestuju proti nadřazování jednoho druhu ryby ( z etického hlediska) nad jiný, to je rasismus.

Patton | Ne 5.8.2001 18:08:42

Mida. pokud jsem mezi těmi> atd <, nevadí,nijak se
mě to nedotklo.Ryby jsou opravdu krásné a obdiv si
zaslouží.Já jenom nerad moralizuji na toto téma.
Mám z něj ten pocit " mnoho povolaných,málo vyvolených".Jinak Ti přeji hodně dalších lovů a
chytej jak chceš,konec konců-je to na Tobě.

Mida | Ne 5.8.2001 17:03:00

Když jsem zadával tuto otázku vůbec mě nenapadlo že strhne takovou zuřivou debatu otom zda autor není blázen či ''ubožák'' bojící se jen o žívot nebohého němého tvora. Chtěl bych poděkovat těm kteří pochopili že tento článek je pouze interpretací jisté úvahy, která se přemýšlivému člověku - rybáří - musí jednou zákonitě vplést do myšlenek. Pro ty kteří si myslí že trpím záchvatem po každé píchnuté rybě, asi bych již z rybařinou dávno zkončil. Zatím mám z každého ulovku radost a budu mít ještě větší až lidé jako Chaharius, prof.Hackel.....atd, zmizí od vody.
Nemám nic proti lidem kteří ryby chytají pro maso, pokud jsou tací jací mají být. Sám lovím i kapry a beru si jich pár domů, ale vždy jen tolik kolik potřebuji, ale pstruh na mne působí jinak, poněkud ladně,okouzlujíce, mysticky, na to abych vněm viděl ubohý flák masa, asi pro že vím jak ubohý život v tom potůčku u nás má.

Pro ty, kteří mi radí loviti fotoaparátem - není to ono chybí tam kontakt, souboj, emoce i radost. Ale dík.

P.s.: Tuto otázku jsem nezadal jako srandu,nebo výsměch, jak si mnozí zvás myslí, bylo to opravdu z vážného zájmu. Prosím pouze se nad tím zamyslete.

P.s.s: Pozor slůvko někdy není vždy.!!!!!

LEVIT - Profil | Ne 5.8.2001 10:15:44

šídlo> Jenomže ty extrémy jsou možný jen u jednotlivých bodů a ne u všech čtyř (tří)jako nedělitelnýho celku, jak jsem to taky myslel.

I-netMaister | Pá 3.8.2001 18:41:42

Martin M. --->>>nekdo se musi starat o zarybeni rybniku kdyz to neumi delat porybny a hospodari.aspon na severu cech je clovek stastnej kdyz chytne ploticku, tak at se pak nikdo nedivi ze ji sezere.

šídlo | Pá 3.8.2001 16:08:34

Levit> jen sem zachazel u tebou popsanych bodech do extremu nic vic. zalezi na uhlu pohledu.

LEVIT - Profil | Pá 3.8.2001 14:34:03

Šídlo> Já jsem myslel všechny 4 body dohromady (pro c+r první 3, 4 se jich netýká) a ne jednotlivě. Takže co se těch odnesených ryb týče, říkám že to může být 0 ks až dle uvážení - například 30 000 ks ježdíků, když to je povolený a mám pro to rozumné důvody (extrém).

Ale když to vezmu z jinýho extrému, tak si můžeš za rok od vody odnést třeba i 36 500kg ryb. Ovšem za předpokladu, že na vodě, kde se smějí lovit dravci celoročně, dovedeš ulovit každý den stokilovýho sumce. :-)

Ale myslím si, že i jako sportovní rybář si rybu odnést můžu, ale jak jsem psal, nesmím tím omezit ostatní kolegy - aby měli co chytat, tzn, že z hektarovýho rybníčku si neodnesu za 5 dní lovu 10 candátů, ale třeba jen jednoho.
A taky nesmí být maso primární důvod proč jdu k vodě - to taky není o sportovní rybařině, ale o gurmánství či masařině. Ale nevylučuju z toho případ, kdy dostanu párkrát za rok chuť na úhoře a jdu si ho ulovit. Ale pokud se to tak děje pokaždý nebo většinou - mám chuť, jdu chytit, zabiju, sním...a tak pořád dokola, tak i když nejsem u vody moc často, např. párkrát do roka, ale z toho vždy kvůli masu, tak pak už pro mně není řeka místem lovu, ale masnou na sekundárním místě zpestřenou ukájením loveckých pudů....

Blablabla...moc kecám, jak řekl Patton, taky se mi v tom už nechce pitvat, bylo toho dost.

Patton | Pá 3.8.2001 13:08:00

>>>>autoremedura<<<<<<<- když -

Patton | Pá 3.8.2001 13:06:51

Šídlo> kcyž já mám rybyčky rád,k smrti rád.....

šídlo | Pá 3.8.2001 12:35:37

Patton> masari jeden !!!

Patton | Pá 3.8.2001 12:23:23

Co naprosto nebolí, je sběr sádrových trpaslíků.
Pokud rybář smutní nad tím že popíchá rybu ideální
cesta je nebýti více rybářem a zkusit třeba ty
sádrové trpaslíky.Pokud by se mně někdo zeptal,
zda-li mám svědomí ( co se týká popíchaných ryb)
moje odpověď je že svědomí nemám.Nicméně na háčky
bez protihrotu (třpytky,mušky,plavaná) chytám asi
10 let(protihroty zamačkávám).Když rybu chytím tak
se jí neklaním,ani neprosím za odpuštění,pouze si
namočím ruku a šetrně ji sklepu z háčku.Nemám
potřebu se pitvat v morálně-volních aspektech .
Co se týká této akademické debaty,nehledě na to co
kdo píše si myslím že výsledné konání bude přibližně stejné.Výjimku tvoří spořiví jedinci
(masaři), ale ti se této polemiky neúčastní.Ač je to neuvěřitelné občas také nějakou rybu sním.

šídlo | Pá 3.8.2001 9:12:52

Levit> fajn, proc sem se ptal. Videl sem novou kucharku Sportovniho rybare, tak sem doufal ze napises ze jako sportovni rybar si muzes rybu odnest, protoze jinak bych nechapal jeji nazev (ze by se to mohlo nekoho dotknout). Chapal bych nazev treba kucharka opravdoveho masare. Kde je ovsem hranice mezi sportovnim a ostatnima.
k 1) kdyz budu dodrzovat rad tak si muzu za rok od vody odnest az 2555kg ryb, nebo 730 uslechtilych ryb a presto muzu byt sportovni rybar.
k 2) pomineme-li stres ryby tak jediny zpusob, ktery rybu co nejemene poskuzuje je chytani s hacky bez protihrotu a pustenim ryby aniz se ji dotknes.
k 3) vzdycky budes nekoho omezovat, treba kdyz si stahnes ryby z okoli krmenim
v zasade se ale necha souhlasit.

LEVIT - Profil | Čt 2.8.2001 21:28:16

K Tvé druhé otázce: jo, ale netvrdím, že za dokonalého a jediného správného sportovního rybáře.
Ale když nad tím víc přemýšlím, tak se nejspíš nepovažuji za nic, snad jen za kluka co rád chodí do přírody, chytá tam ryby, norky, nechtěně i kačeny, a fotí co ho zaujme.

LEVIT - Profil | Čt 2.8.2001 21:20:44

šídlo> Co je sportovní rybařina? O tom se může polemizovat dlouho a nechce se mi do toho pouštět. Ale když jsem psal "...rybařina (ať už sportovní či jiná)...", myslel jsem tím, že lovecký pud se projevuje jak při rybolovu s prutem a papírama, tak i bez papírů a stejně tak i při lovu s vidlema, krondlí, harpunou, puškou, vzduchovkou, granátem, elektřinou, , podběrákem, sítěma, rukama, hypnózou a silou vůle ... pardon, trochu jsem se rozběhl. Jinými slovy jsem myslel to, že rybařina - lov ryb - je v prvé řadě záležitostí loveckého pudu, loveckých touh, pocitu vzrušení, vítězství nad protivníkem (rybou či kolegy) a u vyslovených masařů se k tomu připojuje i touha něco vlastnit. A v zápětí jsem navazoval jinými způsoby "lovu", které už se slovem lov nemají moc společného a vyplívají z pocitu sounáležitosti s přírodou, souznění, harmonie, áhimsá (yóginské pojmenování principu nenásilí) ...

Nicméně pokud jsi věděl co jsem myslel, tak tedy pro mně je sportovní rybaření:
1) lov ryb vybavením, které je povoleno rybářským řádem (za předpokladu, že je rř dokonalý, ale i když není, tak se alespoň snažit jej respektovat - ve smyslu fair play),
2) lov ryb způsobem, který rybu co nejméně poškozuje,
3) lov ryb způsobem, který neomezuje ostatní kolegy (jak co do chování u vody, tak i do způsobu samotného rybolovu, tak i v tom smyslu aby si i ostatní zachytali - mám na mysli ponechávání si ryb v rozmné míře (což může být 0 ks až dle uvážení) a neskrblení se svými úspěchy a způsoby lovu,
nevynechávám z toho ani 4) lov ryb i z gurmánských důvodů, ale s minimálním utrpením ryby a se zachováním bodů 1 - 3

Možná by se ještě něco našlo, ale v zásadě je to asi tak všechno. Snad jen ještě to, že by se to nemělo stát závislostí, to už potom taky o sportovní rybařině moc není.

Ale: tohle všechno je jenom můj názor.
:-)

šídlo | Čt 2.8.2001 17:04:38

povazujes se za sportovniho rybare??

šídlo | Čt 2.8.2001 17:03:32

Levit> Prosim te vysvetli mi pojem sportovni rybarina. Dik.

LEVIT - Profil | Čt 2.8.2001 16:54:16

Nejvýstižnější odpověď na tuto otázku naleznete na adrese http://www.joecartoon.com/downloads/index.html
, kde si stáhnete cartoon s názvem JoeFish.
Vlastně ještě přímější adresa je http://www.joecartoon.com/downloads/dljoefish.html
, odkud si to stáhnete rovnou. Má to skoro 1 MB, ale stojí to za to.

vážněji: Můj názor je ten, že pokud se věnuji koníčku lovce (a tím bezesporu rybařina (ať už sportovní či jiná) je) - ať už pro potěšení z lovu nebo pro maso - tak bohužel nějakou tu bolest budou muset ty ryby snášet. Jiná cesta není - buď ryby chytám a je to více či méně (bezprotihrotové háčky, háčky s molitanovou kuličkou, podběrák bez uzlíků, mastička na rány - viděl jsem to u kaprařů, šetrné zdolávání odháčkování a puštění či šetrné zdolávání, zabití a až pak odháčkování) bolí,
nebo se krásou přírody jen kochám a ryby obdivuju jenom s polarizačkama, při sběru a výskocích (dobrovolných) nad hladinu apod., někdy je "lovím" pouze fotoobjektivem. Určitě je zajímavé i potapěčské focení, jak píše Kondratov, ale to jsem ještě nezkoušel.

Jinak samozřejmě až budu ten 100%osvícený JógamaháršísatguruSvámírybánandarybygurumaharádžmuškovazohackomil, tak si budu i filtrovat vodu, abych co nejméně ubližoval všem živým bytostem - úplně bez toho to totiž stejně nepůjde - to bych musel odpojit svůj imunitní systém, přestat dýchat, chodit - šlapat po zemi a dotýkat se předmětů, které jsou obývané různými mikroorganismy (což jsou vlastně všechny):-).

Takže to chce klid a všeho s mírou.

Kondratov | Čt 2.8.2001 8:38:15

Eh, zrovna běží film Gladiaror. Tak mě napadá - masaře bych přirovnal k válečníkům a C&R k divákům gladiátorských her.

Kondratov | Čt 2.8.2001 8:35:46

Nepochopil jsem, Milane P., zda to myslíš vážně, nebo to je jízlivost. To je nečestné a nesportovní, to by Mirek Dušín nikdy neudělal. Ten za celý život neřekl jediné sprosté slovo...

prof. Hackel | St 1.8.2001 10:54:27

Kondratov: A Jan Tleskač? Měl velké bolení? Jinak samozřejmě s tebou souhlasím, není nad to vyžrat si měch rybama. Jsi rovný chlap a příliš velký poctivec do dnešní složité doby.

Milan P. - Profil | St 1.8.2001 10:00:10

Kondratov: Konečně je tady někdo, kdo má ve všem jasno. Už jsi porybný? Jestli ne, měl by ses přihlásit, takových jako ty je málo.

Kondratov | Út 31.7.2001 22:45:05

...pro C&R: Kdysi za totality běžel v televizi pořad "Lovy beze zbraní". (I knížka existovala). Zkuste investovat do potápěčské výstroje a foťáku a běžte pod vodu něco nafotit. Bez harpuny. To byste zase měli pocit viny, že harpunovaná a propuštěná ryba má bolení.

Kondratov | Út 31.7.2001 22:37:54

Pánové, rád bych znal jména těch zvířat, která zabíjejí z jiných důvodů, než z nutnosti nažrat se. Minulý týden jsem viděl lovit metrovou štiku. Měl jsem v kyblíčku plotičku a když jsem v jedné ruce držel tu plotičku a v druhé prošívací jehlu, tak jsem to nevydržel s nervama a hodil tu ploťku do vody. Asi jsem taky zcitlivěl. Takže chápu... Na štiky vytahuji třpytky. Náš hospodář tvrdil, že se dělaly pokusy s háčky v štičí tlamě. Má prý tak agresívní šťávy, že je háček za týden venku. Se pstruhem je to jiné. Jak vidíte krev ze žaber, má to, chudák, za sebou. Jak už jsem zde napsal, jsem "masař", jehož radost z úlovku nekončí u vody, ale pokračuje i v kuchyni. Když mě popadne pocit "viny" a chci se jen pokochat pohledem na pstruha, nepociťuji potřebu ho popíchat trojhákem, ale vezmu dalekohled a foťák a jdu se projít někam kolem chovného potoka. Když jsem viděl v TV reportáž z holandských jatek, stal se ze mě málem vegetarián. Málem... Zatím největší zvíře, které jsem zabil a sežral, bylo prase. Kdybych to měl říct stručně, tak zabití a sežrání zvířete mi nečiní problém. Zabíjím rychle, aby zvíře netrpělo. Když chci zabít a sežrat rybu, tak ji chytím a rychle zabiju. Když ji nechci sežrat, tak ji nechytám a nekochám se pohledem na pstruha pověšeném na trojháku. A "svůj" revír znám tak, že vím, kde je malý pstruh a kde velký. Takže posuďte sami: Masař chytí, zabije a sežere. Propagátor C&R chytá pro potěšení, udělá rybě díru do tlamy, pokochá se její krásou, s velkou pompou ji pustí a pak si dělá výčitky, zda to ryba přežila a zda měla velké bolení. Hm.

Martin M. - Profil | Po 30.7.2001 15:38:08

I-netMaister> i kdyz to pises pekne, tak jsi pytlak a sebral bych ti z feku papiry. Aspon to prosim nepis verejne, ctou to i mladi rybari :-(

I-netMaister | So 28.7.2001 19:17:46

Taky uz jsem premejslel jestli tomu tak je.Driv lidi lovili pro potrebu nasyceni a uziveni rodiny.Nekdy si myslim ze ten kdo lvi protoze mu maso chutna tak je lepsim clovekem v otazce rybareni nez ten co jim ublizuje a zranuje je pro svou zabavu.je to tezka vec a je potreba nechat na kazdem jak k teto otazce bude pristupovat.kdyz mi nejdou velky ryby,ale jen vetsi poter tak neudelam to ,ze je nahazim do igelitky, aby si kocka dala neco jinyho misto konzervy, nebo aby meli co klovat slepice ,ale kdyz chytnu kapra mezi 3 - 5 kg (nejlepsi spotrebni vaha) tak ho klepnu, vemu domu a dam si do nosu.Vetsinou okouny beru od 20-25cm, kapry od miry ,plotice od 25cm, pstruhy d. od 25cm.Ostatni podle situace.Obcas vemu neco pod miru, ale za ucelem vysazeni do jine lokality(kazdy ma svuj oblibeny revir), kde se staram o jejich blahodarny a blahosklony zivot.

Tomáš Doležal - Profil | So 28.7.2001 16:42:06

Ja jsem vegetos,ryby ani maso nezeru,a poustim vsechno.Ja to beru tak(chytam na privlac),ze kdyz se ryba splete u mne tak ma trenink proti rybarum co ryby zerou,a tak me to jeji popichani tak netrapi,kdyz to neni okoun kterej vezme hooodne rychle tazenou rotacku na bolena a ma potrhanou tlamku.

Urbo | Pá 27.7.2001 19:23:42

Kdyby ryby cítily libé pocity tak neexitují dny bez záběru.

Lubo | Pá 27.7.2001 13:50:52

Česky řečeno: "chrochtá blahem".

prof. Hackel | Pá 27.7.2001 13:40:32

Při výzkumu bolesti v jednotlivých partiích ústní dutiny ryby se pomocí EEG a algických evokovaných potenciálů dospělo k závěru, že ryba při záseku háčku pociťuje libé pocity.

Kamil Stupor | Pá 27.7.2001 13:32:23

Já problémy s ev. bolestivostí zapíchnutého háčku do tlamky ryby vyřešil tak, že střílím kachny.

MichalR | Pá 27.7.2001 12:51:45

Mida: Jo, o tyhle otazce premyslim dost casto, resim to tak, ze mam zamackly protihroty(muska a plavacka). Na pstruhovce nevlacim. U muskariny je to tak, ze vlastne ryba bere do tlamy umelou napodobeninu zradla, ve ktery je zandanej "podraz". Premejslel sem, co bych asi udelal tomu, kdo by mi treba do rizku zapekl par 16-ek hacku, a nejakej bych zkous. Neprej si vedet, co sem vymyslel.

luigin - Profil | Pá 27.7.2001 12:24:35

Z těchto důvodů na pstruhových revírech nevláčím.Tuším že se vyrábí vláčecí nástrahy i s jednoháčkem,to přece poškodí rybu mnohem míň než trojháček.To platí pro C&R i pro chyť a sežer.Pocity viny i při C&R dobrá,dobrá.Až ten pocit viny převáží nad vášní(rybářskou)tak s tím raději seknem co říkáš?

Pitris - Profil | Pá 27.7.2001 9:32:51

Já jsem četl, myslím v (nevím to jistě) Kakmanovy nějaký článek od Romana Mosera o chytání na Traunu. Tam popisoval nějakého rybáře, co chytal na mušky bez hrotu. Cílem byl záběr. Tím považoval rybu za ulovenou a necítil potřebu jí vláčet k sobě. Tak to dělej taky tak....

Honza Š - Profil | Čt 26.7.2001 15:55:05

Richard Klenot: pouze část Vltavy 28 je muškařská - tak si to líp přečti v popisu revíru