RYBARSKA SKOLA versus UREDNIK

Ahoj,mam rybarskou skolu (TREBON) a jelikoz jsem asi dva roky nechytal ryby,chteji po me testy,jestli mam kvalifikacni predpoklady pro vydani rybarskeho listku!!!Tak vam nevim proc a co jsem vlastne 5 let studoval?(3 roky+2 roky nastavba)=5 dlouhych krasnych let.Opravdu se MUSIM NECHAT PREZKOUSET OD CLOVEKA,KTEREHO BYCH MOHL UCIT? Diky za nazory a rady. Honza Dvorak (26) Benesov u Prahy
Autor diskuse: stopar2 - , 4.3.2006 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Pyzda | So 11.3.2006 22:55:04

Pike, jenom tvé mládí a naivita tě může omlouvat, že si myslíš, že je horší studium rybářského oboru bez nové vyhlášky, než studium se silným marxleninským zaměřením různých domýšlivců. Teď si vem, v jakém průšvihu jsou např. řidiči, co dělali řidičské oprávnění dle vyhláškyč.80 a nyní už platí třetí vyhláška. To je ale binec viď? Naštěstí tě ale rybář školený podle neplatné rybářské vyhlášky jen těžko může nabořit nedáním přednosti zprava na kruhovém objezdu a ještě se na to vymlouvat? Co ty na to ?

hraji - Profil | Po 6.3.2006 9:58:49

Pike: ano souhlasím, vydávání RL podle současné legislativy je hodně ale hodně zbytečné. To je ten neš´tastný český zvyk mít všechno pod úřední kontrolou.

šeptal: tak to jsme na tom stejně. Včetně bublin :-))

Petr | Po 6.3.2006 9:55:43

nazdar, já teda nevím o co ti vlastně jde????? Máš školu v Třeboni tak to ty pitomé testy uděláš bez chyby ne???

šeptal - Profil | Po 6.3.2006 9:50:05

hraji: Ano, mě. Nazývám to tak kvůli nízké závažnosti, i když bolest hlavy, kloubů a mixomatické oči nejsou nic příjemného. Malým zpestřením jsou jen ty bubliny u nosu. :o)

Pike | Po 6.3.2006 9:47:09

Hraji: Na druhou stranu, kdyby bylo jen na mne, tak by sis listek mohl koupit na pumpe ci poste. Je to jen zbytecna buzerace a melo by byt na rybari, aby se sam s podminkami seznamil. Melo by take platit jednoduche pravidlo - porusis predpisy, nasleduje sankce. Stat tady zbytecne rozhoduje za konkretni osobu.

strejka - Profil | Po 6.3.2006 9:45:52

je s podivem, ze se v 26 letech pozastavujes nad takovou samozrejmosti, me se take 4 roky snazili naucit nemecky a 3 roky latinu, muzu tvrdit, ze jsem v techto jazycich vzdelan, lec skutecnost je uplne nekde jinde, prave od toho jsou ty testy, z hlediska ziskani RL neni a ani by nemelo byt podstatne, co si kdo o svych znalostech mysli a jaky na to mam papir...
ze jsou testy naprosto zbytecne pro tak banalni zalezitost, jakou lov ryb bezpochyby je, je vedlejsi...

hraji - Profil | Po 6.3.2006 9:41:50

šeptal: počkej, to dětské nachlazení postihlo tebe:-))), snad ne, já se prochladil včera a taky nejsem fit.

šeptal - Profil | Po 6.3.2006 9:33:12

hraji: Máš recht. Malinko mi unikly souvislosti. To bude to dětský nachlazení a povíkendová únava. :o)

hraji - Profil | Po 6.3.2006 9:31:27

Pike: tvá technická poznámka je velmi zásadní. :-)))
Ale jak vidíš, stopař2 sám si je svými hlubokými znalostmi víc než jistý. Dokonce tak jistý, že vůbec neví, že zkoušky nebude dělat u nějakého státního úředníka. A to je ta znalost právě ustanovení nového zákona a prováděcí vyhlášky.

Pike | Po 6.3.2006 9:29:04

Jenom technicka poznamka. Na rybarske skole Trebon se v dobe pusobeni stopare vyucoval soucasny zakon a vyhlaska?

hraji - Profil | Po 6.3.2006 9:02:45

šeptal: nemůže udělat ze státního úředníka blbce, státní úředník jej nebude ani zkoušet, ani nebude kontrolovat výsledky testů. Státní úředník potřebuje k žádosti o vydání RL jen Osvědčení o složení .....
které vydá stopařovi někdo, kdo má od MZe autorizaci takové zkoušky organizovat. Pravděpodobně nějaká MO, ale může se přihlásit třeba na Mendelovu lesnickou a zemědělskou univerzitu ke zkouškám, tam jej na ústavu rybářství pěkně prozkouší a těžko bude excelovat. :-)) Ten úředník je v tom nevinně.

šeptal - Profil | Po 6.3.2006 8:52:52

Proč z toho děláš kovbojku? Normálně bych na ty testy nastoupil a udělal z nich blbce. Já jim při poznávačce vysypal názvy ryb latinsky, utřeli slinu z brady a při odchodu mi málem salutovali. A našprtat pár ustanovení bližších podmínek, to je program tak maximálně na jeden večer. Pokud nehodlají tvé odborné a průkazné vzdělání akceptovat, tak ti nakonec nic jiného, než udělat úřednímu šimlovi za dost, nezbyde. Ale aspoň si to můžeš vychutnat.

hraji - Profil | Po 6.3.2006 8:27:06

stopar2: je zřejmé, že zákonodárce opominul zohlednit školní docházkou nabyté vědomosti při vydávání RL. Je skutečně nelogické, že můžeš být jmenován RS bez zkoušek, ale nemohou ti vydat RL. Myslím, že se ale dá najít řešení, v tvé MO by měli mít dost rozumu na to, aby ti vyšli vstříc a umožnii ti tu zkoušku složit co nejdříve, jak jim to předpisy dovolí. Taková zkouška by měla být pro tebe hračkou.
A je zbytečné se zlobit na státního úředníka, nebo se na něj vytahovat znalostmi z rybářství. On se řídí zákonem a správním řádem a tam je to napsáno jasně. On nemusí vědět o rybách vůbec nic, ale musí znát předpisy a těmi se řídit.

Pyzda | Po 6.3.2006 2:20:59

Petrson : Nevím, jestli jsi něco slyšel o Slušovicích? To byly "kostičky" které poskládaly špičky tehdejšího establišmentu. Jedna návštěva za druhou, byl to příklad všem. V tržním systému po roce 89 tento "zázrak" neobstál. K Hrajimu. Nechci tu neustále hovořit jen a právě o něm, z mnoha diskusí např. o vysazování pstruha p. a jeho hájení ve vysychajících tocích, na druhé straně vysazování pouze extrémě přerostlých násadových kaprů, neznalost redistribuce náhrad mezi svazy a hlavně neochota o tom zde hovořit mě utvrzuje o pravdivosti pořekadla o ne moc chytrém sedlákovi, který pěstuje velké brambory. Nechci aby to vypadalo jako kampaň proti někomu. Ty jsi se ptal a já ti odpovídám. Na druhé straně je pouze na Hrajim a jeho MO jak to bude u nich fungovat. To co zde říkám platí pouze o diskusích na tomto fóru a závěrech, které jsem si z toho udělal pro sebe. Pokud zde hovoříš o výsledcích, tak obdobné výsledky může mít i jiná MO, která např. násadu rozumně zakoupí.

Petrson - Profil | Ne 5.3.2006 21:28:31

>> Pyzda > někdo to může vidět tak, že právě na postavení jednotlivých kostiček závisí spolehlivost celé stavby. Kdyby takových organizací, jaké Hraji šéfuje, byla ve svazech většina, celek by mnohem líp fungoval a těch systémových změn by nebylo potřeba tolik. Chápu Tvé vyjádření směrek k stoparovi2, z toho srovnání pak Hraji výjde jako "amatér", ale to o ničem nevypovídá. Možná styl jeho argumentací vychází z povahy - já mám dojem, že nemá potřebu se bít v prsa nebo prosazovat subjektivní pohled. Ani nemusí, protože výsledky práce jejich MO, které se dají zjistit i z jejich internetové prezentace, hovoří za něj. Můžeme se na to dívat různě, polemizovat o závěrech - toho se rád účastním, ovšem nepatřím k těm, kteří by komukoliv brali jeho názor a Tvůj pohled na věc respektuji.
Nicméně stále jsem se nedověděl (a o to mi hlavně šlo) jak si přišel k tomu, že Hraji rybám moc nerozumí :-) Myslím, že právě ty výsledky vyjadřují opak.

Pyzda | Ne 5.3.2006 9:54:38

Petrson : Tyto diskuse nejsou osobní, Jestli jsi chodil do školky, tak víš, že paní učitelka vysype 30 kostiček a několik dětí se pokouší cosi postavit. Jestli si to pamatuješ, vždy se najde nějaké dítě, které bude stavět z více kostiček než ostatní a paní učitelka ho pochváli....
Hrajiho názorů si vážím, i když s nimi dost často nesouhlasím, ale polemizuji s nimi (myslím, že se o to snažím) pouze zde na čistě teoretické bázi, ale většinou jednosměrně. Hraji nepředkládá své názory, ale usnesení sjezdů, výborů... Hraji (ale není to o hrajim, ale o stylu vystupování) je asi dobrý amatér a podnikatel. Svůj příspěvek jsem uvedl ne základě dotazu stopar2, který jak uvádí má kvalifikaci, která mnohým snaživým chybí. Na závěr : já tady nediskutuji o té či oné MO, ale zásadně o systému. Pokud někdo zavede lepší systém v celém svazu, smeknu. Tyto dílčí "reformy" jsou ale jen o těch "kostičkách".

Petrson - Profil | Ne 5.3.2006 0:08:01

>> stopar2 > bohužel, jak vyplívá z citovaného výseku legislativy, zákonodárce v případě profesionálů nezohlednil doklad o absolutoriu jako předpoklad pro získání RL. Těžko říct, jestli jde v tomto případě o šlendrián při vzniku legislativy, pro naši krajinu tak typický, nebo šlo o to, aby žadatel - byť kovaný v oboru - vykazoval především aktuální znalosti pravidel závazných pro rybolov, které např. 5 - 10 let starý diplom nemusí zaručovat. 2 roky starý RL by měl stačit, pokud jej už nemáš, asi Ti nezbude, než si testík udělat. Ale nevidím v tom žádnou tragédii, koneckonců i Ty se z něj třeba dozvíš něco nového :-)

>> Pyzda > neber to nijak osobně, ale mohl bys prosím vysvětlit, jak si přišel na to, že Hraji nic moc o rybách neví? Má několik let praxe v "oboru", je předsedou jedné z nejprogresívnějších MO, na jejíž půdě - troufám si tvrdit - se věnují opravdu důkladnému zarybňovacímu programu s obnovou původních říčních, i chráněných druhů. Koneckonců to myslím vpohodě dokazuje ve svých zdejších "exkursech" z praxe. Nepíše je přece formou nějakých egomasáží, ale jako reakce na jiné příspěvky, výzvy nebo napadání. A teď tady čtu, že "o rybách nic moc neví, i když je to slušnej kluk a umí se ohánět." Vím, že jste se trošku chytli v jiné diskuzi, ale pokud to je Tvým palčivým kuřím okem, asi byste si to měli vyřešit mezi sebou. Ale jakýsi nepodložený výlev třetí osobě mi nepřipadá jako fér řešení.

Catfish | So 4.3.2006 21:39:54

Tak nějak jsem nepochopil proč si stěžuješ. Mohl bys mít v sobě trošku pokory a přimhouřit nad tím oko, ne?

Mira Ř | So 4.3.2006 10:56:18

Trochu jsem přehlíd ty 2roky nechytání.To mění situaci,odpovídal jsem spíš na to velké.Dle mých zkušeností(jsem z JM,tak to není pro tebe vůbec směrodatné),zkoušku vykonávat nemusíš,pokud se proukážeš starým lístkem.Pokud jsi však neměl 2roky členství,musíš si ho znovu zaplatit ,ale jako nový člen(tzn. i zápisné,které je dosti značné).Na Jm se uznává lhůta 5let.Po tomto období je vše jako úplně nový rybář,včetně zkoušky.Oficiální metodiku jsem neviděl,ale ani jsem se o ni nezajímal.Vše řečeno je pouze má zkušenost a názor.

Vláďa S. - Profil | So 4.3.2006 10:40:14

Pokud jsi již měl RL - jakože jo, když píšeš, žes jen 2roky nechytal - tak si zajdi na organizaci kde jis prve byl a ať Tě tam vydají osvedčení. Pokud máš někde třeba 20 let starý RL, tak to je také dostatečný doklad a můžeš jít rovnou na obecní úřad. Tedy pokud se nepotkáš s úplnými i.... Když nezečneš diskutovat slovy: "Podívejte já mám školy, já jsem někdo, Vy nuly v prachu cest u mých nohou, tak koukejte navalit, ..." tak se dá vše rozumně domluvit :-)

Mira Ř | So 4.3.2006 10:16:28

Asi problém bude ve slově osvědčení.Výuční list nemá název osvědčení.Vidím to taky bledě,ikdyž nepochopitelně.Vstupuješ do svazu na základě dobrovolnosti,takže musíš přijmout její pravidla.Bohužel ani stát v zákoně,tak ani svaz na totu možno pravděpodobně nepamatoval.Já bych jim u zkoušek ukázal co ve mě je a sem tam bych to přikořenil ironií.Taky si myslím,že při dobré vůli by ti to mohli uznat a nic moc by neporušili.Nebo,že by tvůj poplatek za zkoušku organizaci položil na lopatky?
V životě tě těchto paradoxů potká asi víc.Rybařina však stojí za to,aby jsi to překousl.

tulo - Profil | So 4.3.2006 8:28:25

stopar2-jestli jsi ho už jednou měl ,tak by ti ho snad měli dat.

kája | So 4.3.2006 8:13:16

Bohužel jak jsem si prošel zákon o rybářství tak to vidím bledě. Můžeš se stát rybářským hospodářem či jeho zástupcem viz. citace 1./ ale pro získání RL musíš mít osvědčení o získané kvalifikaci tj. ty testy o kterých mluvíš.viz citace 2./ :-(((
je to situace ad absurdum, znám ji z vlastní zkušenosti jsem absolvent Vodňan a MZLU v Brně obor Zootechnik- specializace rybářství. :-) Myslím si ale, že by ti na tvé MO měli vydat osvědčení o získané kvalifikaci na počkání a ještě být rádi, že tě mají v organizaci. Pokud neuspěješ požádej na škole v Třeboni.

citace1/
Rybářským hospodářem a jeho zástupcem může být stanovena fyzická osoba, která
a)je způsobilá k právním úkonům,
b)je starší 21 let,
c)je bezúhonná [§ 8 odst. 1 písm. g) zákona],
d)je občanem České republiky nebo občanem Evropské unie usazeným ve státech Evropské unie anebo má trvalý pobyt na území České republiky podle zvláštního právního předpisu,
2)
e)předloží doklad o ukončeném vysokoškolském vzdělání získaném studiem v akreditovaném bakalářském, magisterském nebo doktorském studijním programu v oblasti zemědělství ve studijním oboru se zaměřením na rybářství nebo v oblasti přírodních věd se zaměřením na hydrobiologii nebo ichtyologii nebo doklad o získání úplného středního odborného vzdělání ve studijním oboru rybářství nebo doklad o ukončení studia na vyšší odborné škole se studijním oborem vodní hospodářství a ekologie, v němž součástí absolutoria je zkouška ze základů rybářství, nebo
f)předloží osvědčení o úspěšném vykonání zkoušek na rybářského hospodáře.

citace 2./
Rybářský lístek
[K § 13 odst. 8 a odst. 11 písm. a) a b) zákona]
(1) Rybářský lístek se vydává pro celé území České republiky na dobu 10 let, 3 let nebo 1 roku ode dne jeho vydání.
(2) Rybářský lístek se vydává podle vzoru uvedeného v příloze č. 6.
(3) Kvalifikační předpoklady pro získání prvního rybářského lístku jsou základní znalosti z oblasti rybářství, biologie ryb, právních předpisů upravujících lov ryb, prokázané osvědčením o získané kvalifikaci, vydaným právnickou osobou pověřenou ministerstvem k ověřování znalostí žadatelů pro vydání prvního rybářského lístku. Vzor osvědčení o získané kvalifikaci pro vydání prvního rybářského lístku a rozsah znalostí potřebných pro jeho vydání jsou uvedeny v příloze č. 6.
(4) Kvalifikační předpoklady uvedené v odstavci 3 splňuje osoba, která doloží osvědčení o vykonání zkoušky na rybářského hospodáře nebo na rybářskou stráž.
(5) Osobám mladším 15 let může být vydán rybářský lístek na dobu jednoho roku se souhlasem zákonného zástupce.
(6) Druhý a další rybářský lístek může být vydán žadateli, prokáže-li se dřívějším rybářským lístkem, popřípadě jiným dokladem osvědčujícím, že již byl držitelem rybářského lístku.
(7) Cizinci může být rybářský lístek vydán, prokáže-li se platným rybářským lístkem nebo licencí vydanými v zemi, jejímž je občanem.
(8) Vydání rybářského lístku bude odepřeno osobám,
a) které byly zbaveny způsobilosti k právním úkonům,4) nebo
b) které se v posledních třech letech dopustily přestupku nebo trestného činu na úseku rybářství.
(9) Nastanou-li skutečnosti uvedené v odstavci 8 po jeho vydání, odebere obecní úřad obce s rozšířenou působností rybářský lístek.

Pyzda | So 4.3.2006 3:54:46

MrCement: to je právě ta škola života. Máš dvě možnosti: 1) Vím jak věc vyřešit, ale nevím jak to prodat, raději počkám, až to někdo vyřeší a prodá.
2) Vím jak věc vyřešit, všechny znemnožním, nejlépe zastraším, zeptám se jich na řešení a to prodám. Všechna ostatní řešení i to okopírované prohlásím za plagiát. Proto je nutné si neustále brousit drápky a drzost.

JKL - Profil | So 4.3.2006 3:09:18

On má pravdu, až dostaneš párkrát vynadáno, přestane Ti vadit i vítězství ouředlníka nad člověkem.
:-) Ale vážně - testy v autoškole musí udělat i ministr dopravy(i když ten by je asi neudělal). Tohle je drobnost, máš na to papíry - změň to.

MrCement | So 4.3.2006 3:08:52

stopar2: Asi tusis jaka je odpoved: ANO MUSIS. A treba nebudes vedet vic nez zkousejici :-), ale to nepoznas testem vedoucim k zisku RL.
Pyzda: jak pomuze stoparovi2 ohaneni a zralost ziskana diskuzemi na MRKu pri zisku RL ?

Pyzda | So 4.3.2006 2:46:51

stopar2: Vidíš, že studovat nestačí, protože si nedokážeš zodpovědět na základní otázky života. Podívej, kupříkladu na takového hrajiho. Je to slušný člověk, pokud ho někdo nerozpálí, o rybách nic moc neví, ale umí se ohánět. Ty víš asi o rybách dost, ale chce to praxi, chybí ti to ohánění. Zkus zde na lecos zareagovat a obrousíš si pazourek. Po takové 109 diskusi budeš zralý i na předsedu lecjaké MO.