Monofil za šňůru pro eliminaci tahu vody?

Má cenu výměnit monofil za šňůru? Mám za sebou první sezónu s feederem (Shimano Nexave Medium). Zkusil jsem tuto techniku mimo jine i proto, abych odstranil problém tahu vody u klasické položené s policajtem a přitom zůstala zachována citlivost. Chytám na stojaté vodě u přítoku, kde buď přítok nebo vítr dokáže občas rozpohybovat vodní sloupec. Nahazuji do vzdájenosti 30 - 50m a i se špicí 3 Oz a kmenem 0,18 to táhne tak, že jsou záběry málo vidět díky velkému ohybu. Pomohla by pletenka? Nebo tvrdší špice?
Autor diskuse: PeHa - Profil , 1.3.2006 feeder - náčiní, doplňky

Dromi | St 8.3.2006 15:23:24

Viděl jsem šnůru 0,06 mm s Nosností 6 kg a protože v sobotu jdu kupovat feeder tak chci jít do toho.

PeHa - Profil | Pá 3.3.2006 16:39:03

Tak abych to nějak shrnul:
- Nejlepší řešení by byl prut Heavy, ten by to vyřešil.

U prutu Medium:
- Tvrdší špice to nevyřeší.
- Výměna vlasce za šňůru je diskutabilní. Za pokus to stojí, ale na větší vzdálenosti asi nemusí fungovat především díky vlastnostem, které má oproti tenkému vlasci 0,16 na kmenu.
Jako koncovou montáž je vhodné použít pevnou, s větší zátěží, aby se docílilo samozáseku, který bude více vidět a rybu déle podrží.

Snad jsem to pochopil jak jste to mysleli a nezamotal jsem to.
Všem zůčastněným moc děkuji za názory a zkušenosti, o ktere jste se se mnou podělili.

Až to odzkouším, tak poreferuji.

attila - Profil | St 1.3.2006 21:24:40

Peha - s pletenkou si nekomplikuj život, má větší odpor než vlasec ,vyskoušeno na hodně proudný řece, jestli myslíš ,že je to průměrem ,zjemni na 0,15. je to rozdíl.Jinak stoják se i za mírnýho větru dá odchytat na 0,5oz špička u hladiny, chytám ale max. 30m. to že tě tvá "klasika" přechytá je známka, že máš na feederu asi něco špatně - sestavu, postavení prutu.

tomad - Profil | St 1.3.2006 20:33:39

PeHa-to zavisi od danej situacie. Na jar ked ryby nie su este rozozrane tak jednoznacne u mna vyhrava feeder alebo plavacka, v lete vacsinou pouzivam feeder len na riekach lebo sa venujem lovu na boilies, na jesen po minulo rocnej skusenosti davam prednost klasike(ale ako som pisal musi byt olovo na pevno inak klasika tiez moc nefunguje). Neviem to vyjadrit v percentach ale feeder ma bavi ovela viacej ako klasika, vytiahnem ovela viac ryb a vobec mi nevadi ze nie su kapitalne.

PeHa - Profil | St 1.3.2006 20:07:12

tomad - Mám podobné zkušenosti. Jelikož chytám na dva pruty, feeder a klasická položená, tak stále srovnávám. Občasné neúspěchy s feedrem oproti klasice si vysvětluji svojí nezkušeností (a někdy i leností stále něco měnit, když mi to bere na druhej) a tak feeder odložím :-(

ALL - jak jste na tom s úspěšností proti klasice průměrně za sezónu? Za tu svoji první s feederm to odhaduji feeder 60% / 40% klasika.

tomad - Profil | St 1.3.2006 19:49:54

PeHa-niekedy su ovela lepsie metody ako feeder. Minuly rok sa mi stalo, isli sme s kamaratom zachytat si nasadakov, ja som klasicky nasadil feeder, on tam hodil 120g olovo na pevno s malym hacikom uviazanym na vlas. Chytali sme asi 20m od brehu a tesne vedla seba. Jemu sa VZDY kaprik okamzite zasekol, ale mne iba jemne potriasol spickou a odisiel. Na konci asi 3-hodinoveho lovu on mal chytenych okolo 20 kaprov a ja asi 5-a pritom som skusal vsetko mozne. Zobral som si dobre ponaucenie-nie vzdy sa oplati jemnost.

PeHa - Profil | St 1.3.2006 19:32:34

Nerad bych, aby to vyznělo, že to mrskám jen 50 to ne, je to odhad vzdálenosti a ta na vodě klame!
mirmen - vyčerpávající.... Ale nadá mi to, neber to nějak špatně , spíš jako postřeh. V Zicu tě maj rádi, co... Jinak ale taky tam rád nakupuji :-)

tomad - Profil | St 1.3.2006 18:26:44

PeHa-50m je naozaj dost a este k tomu ten prud, Skusil by som to na pevno s 40-60g krmitkom, ak tam das tenky vlasec, navazcovy nejaku ozaj kvalitnu 0,16mm a koncovy 0,12mm alebo co najtensiu snuru 0,06mm. Za vyskusanie to stoji, ale rozhodne skus na pevno s tazkym krmitkom.

mirmen - Profil | St 1.3.2006 18:24:50

PeHa: lovím většinou na vzdálenosti 10-30 metrů , jako kmen pletenku Maxifeeder od Zico v 0,08 ( spíš v 0,10). Příjemná, jemná pletenka, kulatá, nosnost cca 3,5 kg. Často chytám na paternoster, podle podmínek ( síly toku aj.) ploché zátěže "mince" od 10 do 30 gr, návazec většinou cca 25 cm.
Jako nástrahu používám pečivo, burizon, dortový oplatek ( dobře se dipuje), , sladkou kuku, arašíd, těsto, případně jejich kombinace s čevi nebo hnojáčkem. Záběry jsou u cejnů do 50-55 cm důvěřivé a čitelné. Při lovu na nížinné řece na mírně tažném úseku s hloubkou do 5-6 metrů a na vzdálenost do 15-20 metrů používám i při bočním postavení prutu jemnější špice, např. 3/4 oz od Browningu. Jen ojediněle musím volit špičky okolo 2 oz, příp.více ( spíš na parmových úsecích).

Je větší nápor na jemné návazce, při pletence nepoužívám návazce pod 1,8 kg nosnosti. Zkoušel jsem eliminovat nápor na návazec gumou, ale prozatím jsem od toho upustil.

Např. k pletence 3,6 kg volím návazce 0,138 od colmicu o cca 2,5 kg nosnosti. Na místě, kde často kromě cejnů chytám kapry ( většinou 35-60 cm), dávám i návazce 0,16 na cca 3,4 kg nosnosti, taky colmic.

Ten "nápor na návazce" řeším citlivěji nastavenou brzdou. Ještě bych měl dodat, že tahle sestava nemusí platit pro všechna místa. Na obtížnějších místech se často musí přitvrdit, aby si ryba nemohla dělat to, co chce, například podjíždět pod převisy větví, zajíždět do kořenů apod.

Martin M. - Profil | St 1.3.2006 14:26:21

PeHa> prut neohrozis, ale je mozne, ze se ti misto spicky pri zaberu bude ohybat spodnejsi cast prutu. Bezne medium ale 4oz spicku snese (vyzkouseno). Stejne si ale myslim, ze to tvrdsi spickou ani pletenkou nevyresis. 50m je extrem, to chce bud idealni pocasi (bezvetri, mala voda bez plovouciho bordelu) nebo pevnou montaz ala kaprarina.

PeHa - Profil | St 1.3.2006 14:14:09

tomad - se šňůrami zatím zkušenosti nemám, ale odhadoval bych, že lochá způsobí "padákový efekt" :-(
ty máš s touto situací konkrétní zkušenost?

osprey - ten volný vlas si spíš vysvětluji tak, že se nesčítá olovo a vypnutí v takové míře a ryba díky tomu nemá takovou oporu při uvolňování. U průběžné bude asi efekt opravdu větší.

Pokouším se většinou o kapra a cejna, problém se vyskytuje většinou u cejnů.

tomad,KóĎA - Prut Heavy by to asi vyřešil, ale mám Medium, tak se pokouším vyřešit to s ním. Zatím se mi nechce pořizovat další, ale až přejdu na dva feedery, druhý budu určitě kupovat Heavy.

MISO - vzdálenost lovného místa příliš skracovat nemohu, top místa jsou v této vzdálenosti :-(

špička do nebe mi na vlasci udělá pitel díky větru, který je téměř stále.

ALL - mohu dát tvrdší špičku např.: 4 Oz na ten stávající Medium? Nebude se příliš zatěžovat navazujicí díl? Nehrozí větší pravděpodobnost prasknutí v druhém díle?

MISO | St 1.3.2006 13:08:34

moj nazor-snuru ne, bude este vacsi problem. Skus kvalitny monofil 015-016. Spicku do neba a tazsie krmitko. Skrat vzdialenost lovneho miesta. Ak to nepomoze, kupuj XXXHeavy 3,9m+. Vlastna skusenost.

osprey - Profil | St 1.3.2006 12:47:46

Samozřejmě tvrdší prut je řešení - ale ne z kategorie nejlevnějších.

tomad - Profil | St 1.3.2006 12:40:13

tvrdsi prut, ktory ma A akciu je tuhsi ale ked tam das makku spicku tak je takisto jemny a najviac ti pracuje prave spicka. U makksich prutov ti pracuje spicka aj cast udice cize su aj zabery menej viditelne. Ja mam udicu s akciou heavy, davam tam skoro vzdy najmakksiu spicku (aj na riekach a kanaloch) a zatial nikdy som nemal problem s viditelnostou zaberou.

KóĎA | St 1.3.2006 11:43:38

a nepomohl by tvrdší prut? na Catane M mi taky nešlo moc chytat dál od břehu v proudu. Kategorie H ten problém zcela vyřešila a nemyslím si, že by to bylo na úkor jemnosti chytání

osprey - Profil | St 1.3.2006 10:37:45

Profo: Ušlo by to, ale vyfotil jsem víc vyder (1 na 60 m) než chyti ryb...

PeHa - ta věc s tí povolením je použitelná. Já tak chytám na řece vlastně pořád, ani jsem nepřemýšlel, že bych to dělal jinak, protože vypnout to opravdu natvrdo dá dost práce. Jinak výraznější efekt to má u průběžných montáží. U toho Balatonu táhne ryba krmítko tak jako tak a volný vlasec tomu asi moc nepomůže.
A ještě detail - co se pokoušíš lovit - kapry?

tomad - Profil | St 1.3.2006 10:35:29

PeHa-do prudu ti pomoze trocha ta plocha snura-prisposobi sa ti prudu vody a otoci sa ti tou ploskou stranou v smere prudu cize ma mensi odpor vody. Urcite to ma vyhody, tensi priemer a lepsie viditelne zabery. Gulata snura je prierezom podobna klasickemu silonu ale mozes pouzit tensi priemer ale kedze je gulata budes mat vacsi odpor vo vode. Musis len skusat, snury maju zase nevyhody ze ti nic neodpruzia a kym sa naucis pracovat rychlo s brzdou tak par ryb aj vyrezes.

PeHa - Profil | St 1.3.2006 10:32:40

No, musím jít zase trochu makat, ale po O se vrátím.

Tak zatím

PeHa - Profil | St 1.3.2006 10:29:03

osprey - větsinou jsem používal "balaton" s návazcem do 15 cm a alespoň trochu těžkým krmítkem nebo olovem. Někdy to fungovalo, ale někdy jen jedno nesekatelné cuknutí. Přitom jsem vedle měl druhý prut na klasickou položenou se stejnou montáží a tam jsem bez problémů záseky proměňoval. Trochu mi nasadim bročka do hlavy Martin M vychytávkou s povolením kmenu cca o metr aby měla ryba trochu více prostoru, třeba ten proud to šponuje až příliš. Určitě to vyzkouším.

Jinak špici mám většinou díky větru u vody tak jak tu píšeš.

profo - Profil | St 1.3.2006 10:20:10

PeHa : netvrdím, že to tak není. Jak jsem psal nemám s pletenkou zkušenosti. To co jsem psal jsem si dal dohromady ze zkušeností kolegů a z toho co jsem měl možnost mít v ruce. Jelikož jsem do ruky dostal jen pletenku v "placatém" provedení, popsal jsem toto. Věřím, že existuje i kulatá, ale neměl jsem ji v ruce.

Osprey : zdravím, jak se máš?

PeHa - Profil | St 1.3.2006 10:13:05

profo- To si také myslím, ale v jiných diskusích jsem se dočetl, že existují i kulaté. Navíc mohl bych si dovolit mnohem slabší průměr a i při oblouku by byla větší citlivost. Alespoň zatím takto uvažuji.

osprey - Profil | St 1.3.2006 10:12:55

Co použít koncovou sestavu, kde by byl větší samozásekový efekt a tím pádem by byly výraznější záběry?

Ve srovnání s 0,18 mm vlascem už by řada typů pletenek měla mít menší průměr a mohlo by to trochu pomoci, ale hlavně - na tuhle dálku budeš vidět záběry díky pletence líp.

A poslední - najdi vrstvu vody, která proudí míň - nejčastěji je to u dna. Když budeš mít špičku 3 cm nad hladinou, mohlo by to být lepší.

profo - Profil | St 1.3.2006 8:45:00

Myslím si, že pletenka ti moc nepomůže, protože je oproti monofilu placatější a proto bude její pohyb v proudu větší. Předem říkám, že jsem to nezkoušel a jsou tu jiní, kteří chytají s pletenkou a mají mnohem víc zkušeností. Mě osobně se lov s pletenkou moc nelibí a proto ji nepoužívám. Ale ten tvar bude asi to hlavní co se bude v tom proudu řešit nejvíc. Myslím, že pletenkou problém nevyřešíš.