Slabý nebo silný vlasec?

Jaké méte zkušenosti s rybolovem na slabé(kol15ky)nebo silné vlasce (kol 30ky)?Mohli jste někdy lov na tyto průměry vlasců vzájemně porovnat?Vy jste zastánci rybolovu na které vlasce a proč?
Autor diskuse: Mira Ř - , 28.2.2006 kaprařina - náčiní, doplňky

Mira Ř | St 1.3.2006 12:47:07

Co se týče vlasce či šňůrky od háčku,tak preferuji co nejslabší,tak ,aby vyhovoval charakteru vody a cílové rybě.

Kormorán | Út 28.2.2006 21:27:10

I srkačka - pro benny - ® Út 28.2.2006 13:01:32

Kormorán | Út 28.2.2006 21:25:13

I srkačka se dá udělat tak aby olovo upadlo a ryba ho netahala, tak tento způsob neodsuzuj, protože všechny se dají udělat dobře a zrovna tak blbě.

Mira Ř | Út 28.2.2006 16:34:48

MrKos-rozumíme si.Dnes už nemám čas,ale jak se příště najdeme,tak půjdem jinam .Tam to trochu rozeberem,ať to tu neblokujem.Zatim.

MrKos - Profil | Út 28.2.2006 16:11:09

Mira Ř: já vím jak to zarybňujete a taky vím že na závodech to většinou nebere... jestli si dobře pamatuju tak vloni se jich nevytáhlo ani deset dohromady.... ale to není problém jen této vody... když si představím jak na jednom břehu sedí 150 lidí a každý tam kromě nástrahy hodí ještě nějaké to kilo šrotu... to se i cejnkovi zvedá žaludek... ryby zalehnou a nebo jen jezdí kolem a pravé hody začínají až po odchodu lidí od vody.... možná by pomohlo omezit počet startujících a povolit chytat na obou březích.... to by se nějaká ta ryba i dala ukecat... na druhé straně je dobře že to podvědomí tam jaksi stále není a většina se drží osvědčené 3cítky... obávám se totiž že změna výbavy by nepřinesla změnu myšlení...
a k rybám: o sumci jsem přesvědčen že tam minimálně jeden je... ale ten se nebude honit za cejnkem když má kolem sebe malé kapříky a líny.... :-( je tam i dost malých candošků ale moc malých na to aby cejnka žrali... chybí ten dravec mezi tím... taková ta střední cesta....

Mira Ř | Út 28.2.2006 15:58:36

MrKos-bohužel tuto vodu postihla asi před 5léty nemoc štik.Téměř všechny uhynuly.Pak se sem nasadila štika rychlená,je pryč.Teď je tam pár nasazených štíhlat.Měl by tam být i nějaký sumec.My to zarybňujem na závody poctivě,ale bohužel ryba nebere.Je nám to líto.Letos jsme proto přešli na ten skorý termín.My tam ale nechceme mít jen velké kapry.Ti by měli sloužit jenom pro zábavu a hlavně rybářský zážitek.Přál bych si, aby tam jezdili mladí rybáři pro které je kapr nad60 obrovskou rybou a obrovským zážitkem.Závody dětí proto silně dotujeme a sháníme sponzory.Menší kapři by sloužili i ke konzumu.Je to výchova lidí na tomto rybníku,bude zde téměř soustavná RS,kterou tou štamprdlí nedostaneš. Bylo by báječné mít takovou svazovou vodu a někde a někdo by to měl aspoň zkusit.A teď si představ tam dostat do podvědomí,že se chytá do 20tky vlasce,lépe do 15tky.To by bylo žůžo!K jeho životnosti jsem ,tak jak jsem psal, dost skeptický.

MrKos - Profil | Út 28.2.2006 15:31:42

Mira Ř: určitou logiku to má a z mého vlastního pohledu by mi to nedělalo problém ... já totiž kapry nejím :-) obávám se však že kdyby člověk udělal takový namátkový průřez populací rybářů tem sedávajících tak málokdy narazí na případ že nejdou pro maso... toto není jen záležitost jednoho rybníčku ale většiny... ono právě to drancování kapra a dosazování opět jen skoro výhradně toho kapra od takové vody odrazuje rybáře kteří si chtějí jen slušně zachytat a kumulují se tam masaři... v posledních letech tam jezdívám sotva párkrát do roka... obsádka se posunula do stavu kdy převažuje malý cejnek malý a malý cejn velký... dravců je tam minimum a když tak jsou to mimina která toho moc nesežerou a ještě je občas někdo píchne a nebo dokonce sežere sám... jedinou devizou toho revíru je krátká vzdálenost ... to bohužel platí o mnoha podobných stojácích...

Mira Ř | Út 28.2.2006 14:40:15

MrKos-není to přímo k této otázce,ale ty budeš vědět o čem.Nevíme ještě jakou rybu seženem,chceme velké,třeba i nad 70cm.Tomu upravím i alternativu pro závody.Neudělám haura a neřeknu ,že kapr nad 70cm puštěný do vody o závodech získa příští lístek zdarma,když jsem tam takového nevysadil.A podobné se pokusím doporučit i během roku.Ale nevím co dostanem.Stará ryba tam je a pěkná.Já si přeji tam tahat pěkné ponorky,pro zábavu a oddych.Škoda,že tam nezůstaly dřeva,ryba měla šanci.Jsem však ke K60+ skeptický.Je to spíš utopie.Ale cestu vidím třeba v tom,že soused řekne šťastlivci,že by od něho očekával puštění takového kapra.Na tomto rybníce prostě platí tato nepsaná zásada.A když třeba ho zas někdy chytne,tak mu mnohé dojde,že si ten boj vlastně může díky sobě zopakovat.
Omlouvám se ostatním diskutujícím,že sem příspěvek patří velmi okrajově.

MrKos - Profil | Út 28.2.2006 14:17:44

Mira Ř: ten nápad s pouštěním K60+ je zajímavou alternativou... když si však vzpomenu kolik se jich na závodech vytahá tak mnohem horší pro tu vodu jsou nálety masařů hned po závodech a mnoho týdnů potom :-( vzpomínám si jak předloni těsně po závodech jsem jich tam vytáhl asi 6 za dopoledne a přitom to ostatním telefoňákům nikterak valně nebralo... to jsem si vyslechl poznámek :-)

MrKos - Profil | Út 28.2.2006 14:09:11

Hlinyr: jsi trochu mimo. Na tenký vlasec a k němu patřičně odpovídající ostatní výbavu se dá vytáhnout až překvapivě slušná ryba... a co si pamatuju tak za celý loňsky rok jsem jich utrhl hodně málo... myslím že ruzné srkačky a podobná zvěrstva nadělají v nešikovných rukách mnohem větší škodu...

Bachy - Profil | Út 28.2.2006 14:01:17

Hlinyr - jak jsem psal - vlasec 0,15mm je dostatečně silný aby běžné ryby do 4kg vytáhl. Nejhorší je, když někdo chytá na tenký a ještě starý opotřebovaný silon, pak se rve. Osobně měním vlasec 2 - 3krát za sezonu a o ryby utržením vlasce přicházím málokdy, spíše výjmečně. Používám na plavačku Tectan a na těžko Stroft GTM.

Mira Ř | Út 28.2.2006 13:48:59

Hora-ať žije vojsko!
Hlinyr-je to trochu dylema.Samozřejmě nemůžeš zajistit,že rybu neutrhneš.Ale ve vázce urveš i pletenku.Pak si polož otázku,která ryba je na tom existenčně líp.

miki - Profil | Út 28.2.2006 13:48:10

Používám už tradičně 0,15-tku od Byrona (tefloncoated)-snad jsem to správně napsal- za cenu cca 40Kč/100mt. Na posledním srazu MRKu v Dešné jsem na něj doslova vyrval kapra 63cm. Myslej jsem, že je menší a tak jsem ho přitáhnul jako voblera. Až po podebrání a přeměření mě bylo jasné, že to není žádnej pionýr.
Chytám na tyhle vlasce cca 3-4 roky a zatím v pohodě. Kdykoliv je můžu díky své ceně vyměnit-třeba 2x do roka, ale zatím jsem tu potřebu neměl, protože tyhle vlasce jsou v pohodě. Dělám tak 70 vycházek ročně.

Hora - Profil | Út 28.2.2006 13:36:33

Mira Ř - myslel jsem 15 let společném rybolovu a co se známe.A nenapsal jsem pohrdal,ale smát !

Hlinyr - Profil | Út 28.2.2006 13:10:57

Co si budem namlouvat, že. V podstatě je chytání pro ryby brutální. Jedná se jen a pouze o naše osobní pocity, jací jsme borci.

Mira Ř | Út 28.2.2006 13:07:39

Hora-Ty to určitě vyhraješ.Ale trochu Tě poopravím.jJe to asi po 40letech a nikdy jsem osmnáctkáři nepohradal.Jedině,že bych Tě s ní potkal ve stromě!Ono dospět k nějaké technice není jednoduché.Když budeš chodit na jednu vodu ,tak si to vymakáš(Někdo nikdy-všeobecně).Ale v našem okolí jsme procházeli od mušovských jezírek až po dnešní mušovské giganty.Zcela diametrální podmínky.Nikdy nerybařím pro to ,kdo je lepší,hlavně když si zachytáme oba.Tak někdy u vody.

benny | Út 28.2.2006 13:01:32

Hlinyr ja chytam na tenke vlasce uz dlho, ale zatial som ziadnu rybu neutrhol a dokonca na feeder davam nadvazec slabsi aby sa utrhol len s kuskom silonu, ale zas som vytiahol vela ryb z rozrezanymi papulami a to si myslim, ze im ich vyrezali s brutalnim zdolavanim pri hrubych vlascoch, alebo snurami.
Ja by som bol za aby sa nemohlo pouzivat olovo na srkacku je to fajn, ze ryba sa sekne sama ale potom nema ziadnu moznost sa olova zbavit

Hlinyr - Profil | Út 28.2.2006 12:55:38

Nepřijde vám používání příliš tenkých vlasců trochu brutální vúči rybám? Byl jsem u výlovu chovného rybníka, který je i jako sportovní a přiznám se, že nebyl hezký pohled na množství ryb (kapr i štika), kterým z tlam trčely různě dlouhé vlasce. Někdy i s obratlíkem a olůvkem.

Hora - Profil | Út 28.2.2006 12:50:10

Mira Ř.- jsem rád že jsi dospěl po asi 15 letech k takovému názoru a nebudeš se mi příště smát až začnu chytat na 18ku.Doufám,že si to rozdáme v lovu feederem,ať se konečně rozhodne kdo je lepší.Ať Ti to vydrží ? !

Mira Ř | Út 28.2.2006 12:34:24

Bachy-proti gustu žádný dyšputát.Plně s tebou souhlasím.Ta dramatičnost boje to je super.Navíc,dáváš rybě větší šanci na únik(tvojí chybou,časem,materiálem,pohybem ryby a podobně).Vytáh jsem na podzim na Mušáku kapra kol 60cm.Byl jsem zedřený jako mezek.Fantastický zážitek!To podvědomí lovu na 16,je už vlastně na této vodě adrenelin.Nechytám na špičku,ale zásadně na předšpičkový policajt.Můžu si déle záběr vychutnat(ale to je věcí názoru).Záběr,ten ti už zvedá tep!

Mira Ř | Út 28.2.2006 11:45:41

MrKos-jsem rád,že v tom nehledáš způsob jak lépe vymlátit vodu.O Syr. jsi psal zkresleně v oblasti morálky(to bylo jinde).Za některé ruku do ohně nedám,ale to platí zajisté i o tobě.Dokonce jsem navrhl,abychom dali plakáty s žádostí o puštění kaprů nad65(60)cm.Na závodech chci uplatnit,aby rybář, který takového kapra pustí ,dostal lístek na druhé závody zdarma!Bohužel na závody asi nemůžeš dát omezení vlasce do 20.,ikdyž jsem o podobném uvažoval.Pro tebe-co bylo ,to bylo.....,vše OK.

Bachy - Profil | Út 28.2.2006 11:40:06

Mira Ř - Svatá pravda, kontakt s rybou po záběru je prostě nádhera. Když cítím tu sílu ryby, výbušnost - s lovem v dálce nesrovnatelné. Taky se dá použít lehčí číhátko/swingr, což někdy přinese nějakou tu pěknou rybu navíc. :o) I když jedu na "velkou vodu", vybírám si takové místa, kde se dá dobře lovit blízko břehu. Ostatní to hážou 80 i více metrů, já sedím stranou a občas vidím i opravdu velké ryby třeba jen v metrové hloubce - je to prostě krása. To je pro mně ta pravá rybařina a né tam někde tahat kládu ze 150m. :o)

Mira Ř | Út 28.2.2006 10:48:00

Já jsem letos koupil vlasce12-18.Chytával jsem na 25-30(kapry).Vysledoval jsem taky,že v průměru je více záběrů na slabé vlasy.Nejde jen o záběry,ale vytahování ryby-zážitku z jejího zdolání.Taková 50kapr na 15 ,to je balada a navíc na lehkou udici.Myslím,že je to srovnatelné s kapry kol 10kg.Ten kontakt s rybou, si myslím,nelze tak docílit ani na dalekonosných děličkách nejmodernějších druhů.

Zoidberg - Profil | Út 28.2.2006 9:42:06

Jsem pro nejjemnější dostatečně silnou sestavu.
Příklad: Lovil jsem na 5m bič kapry na rybníce u padlé vrby, takže je bylo potřeba hned po záseku otočit od stromu pryč. S 0,13mm vlascem jsem trhal pokaždé. Časem si ke mě sednul borec s teleskopem, protože chtěl mít také záběry. Měl tam 0,22mm a nebralo mu to ani půl metru ode mne. Nakonec byl správná volba 0,16mm, ale bylo to o nervy.

Bachy - Profil | Út 28.2.2006 9:22:35

Míra Ř - rozdíl mezi tenkým a hrubým vlascem jsem nejvíc poznal u plavané - tam bych řekl, že lov na třicítku je ztrátou času - teda pokud nelovíš větší dravce. U položené rozdíl v záběrech tak razantní není - ale při důvěryhodné montáži ryba opět snáze odhalí třicítku než patnáctku. Největší rozdíl ve vlasci u položené je v signalizaci záběru. Například nához 8m a dáš velmi lehké číhátko, tak u třicítky se ti nepodaří vhodně napnout vlasec a potažení o 2cm ani neuvidíš. Zato když dáš šestnáctku - napneš vlasec s minimálním průvěsem. Je zajímavé jak si stále spousta lidí myslí, že vlasce okolo 0,15mm jsou vhodné jen na plavanou a použít je na položenou si netroufají. Dnes už jsou přeci brzdy navijáku o něčem jiném než před 15 - 20lety.
plavčík Tom - rozdíl v záběrech a ztracených rybách mezi 0,28 a 0,25mm - no to snad ani nemyslíš vážně. Rozdíl byl určitě v něčem jiném!

Bachy - Profil | Út 28.2.2006 8:52:25

Způsob lovu jen jen jedno kriterium z mnoha. Vemte si položenou, plavanou s náhozem okolo 5m. Tam můžete dát jak 0,30mm, tak 0,10mm. Samozřejmě záleží na cílové rybě a překážkách ve vodě. Jsou ale revíry, kde je rozhodnutí složité. Ve vodě jsou překážky - spadlé větve, částečně v bahně a pod., ale když chytáte na 0,25 - nechytíte nic, když dáte 0,14mm - chytáte ryby, ale zdolávání chce trochu zkušeností a samozřejmě o určité procento ryb příjdete. Další příklad třeba 6ha stojatá voda bez větších vázek. Přesto, že 99,9% ulovených kaprů zde nepřesáhne 60cm loví se tu na vlasce okolo 0,25mm a tuhší pruty. Já osobně jsem jednoznačně pro vlasce okolo 0,15mm a jemnější náčiní, zdolávání si pak mnohem více vychutnám. Ono vlasec 0,15 není zase až tak slabý a ryby okolo 5kg nejsou problém. Samozřejmě když dám 25mm boilies s cílem chytit opravdu velkou rybu - nechytám na patnáctku, že. :o)

MrKos - Profil | Út 28.2.2006 8:34:38

Mira Ř: i toto je těžké porovnání... když vezmu jako příklad stoják - Syrovice ( a nerozčiluj se že je zase beru do huby :-)) tak v podstatě všechny tamní ryby chytám bez problémů na kmen 0,15 a 0,16 - forpasy většinou 0,12... a k porovnání ůspěšnosti se stačí mnohdy rozhlédnout okolo a pozorovat spící bobkaře u nehnutě trčících policajtů velikosti malého pomeranče :-) na této vodě při této technice jsou jedinou nedostupnou rybou ti amuři... ale na druhé straně kolikrát do roka se stane že ho píchneš? Ono je to těžké... zobecnit se taková věc rozhodně nedá ale pomineme-li kaprařinu nebo lov s feederem na dlouhé vzdálenosti tak jednoznačně tenký vlasec vede... a ůměrně tomu i velikost háčku....

carpdu - Profil | Út 28.2.2006 8:30:33

Mira Ř : No tak v tomhle případě bych řekl že čím slabší vlasec tím je méňe nápadný a tidíš bude i teoreticky víc ůspěšný a čím silnější tím více nápadný atd. atd.
Ale samo někde bude lepší silnější a anopak.
To už záleží na situaci ....

Mira Ř | Út 28.2.2006 8:24:58

Kluci ve způsobu lovu se vám meze nekladou a porovnávat můžete u všeho.Samozřejmě,jak uvádí MrKos a další,velmi záleží a místě rybolovu(vázky).Mě jde spíše o to,že jste nějakým způsobem lovili na slabý vlas a pak jste to vyměnili za silný a výsledek byl znát,nebo ne.Nebo jste měli na 1 udici silný vlas a na druhé slabý.

MrKos - Profil | Út 28.2.2006 8:21:27

carpdu: ano, máš pravdu... předpokládám že každý zájemce si to v kartě přečte :-) on ani tazatel nespecifikoval jak že to vlastně chce chytat takže Tvoje poslední věta platí dvakrát ...

carpdu - Profil | Út 28.2.2006 8:05:07

MrKos : Ale zapoměl jis dodat že chytáš na feeder nebo plavačku. Je rzdíl dát 0,16 na udici na kterou budu chytat např na boilis ve 100m a nebo na feeder, to je něco ůplně jiného.

Možná by to chtělo upřesnit otázku na jakej způsob to myslí - feeder,plavačka,na těžko,přívlač,...

MrKos - Profil | Út 28.2.2006 7:57:40

Kdysi dávno jsem začínal také s třicítkou a potom pětadvacítkou. Naštěstí technologie nám trochu poskočily dopředu a dá se říct že to co unesla tenkrát pětadvacítka dnes zvládne i 18ka. Poslední roky už chytám většinou na kmen 0,16 a forpas 0,12 - 0,14 mi stačí na většinu lovených ryb a většinu běžných svazovek - stojáků. Předložení nástrahy hraje v tomto případě podstatnou roli a pokud chytám tradičně třeba jen pár hodin a chci si zachytat tak nemá velký význam zesilovat sestavu. Jsou vyjímky v podobě řeky s překážkami a nebo lovu na delší vzdálenosti ale to je v mém případě zanedbatelné %. Na to stačí jedna náhradní cívka s pletenkou. A porovnání? zrníčko kuku na háčku 10-12 a vlasci 0,12 je nesrovnatelně atraktivnější než totéž na háčku 1/0 a vlasci 0,30...

plavčík Tom - Profil | Út 28.2.2006 7:54:03

Při lovu na tvrdou kukuřici na vlasu jsem přešel z vlasce 0,28 na 0,25 a záběrů přibylo (hlavně od větších ryb), ale zároveň přibylo ztracených ryb. Když jsem dal kmen 0,28 a návazec z 0,10 pletenky, byl jsem bezrybka.

CARP-TOMI - Profil | Út 28.2.2006 7:41:07

CARPDU má pravdu. Velice záleží na způsobu lovu. Pokud chceš vlasec pro chytání na těžko a budeš lovyt především kapry tak bych volil vlasec od 0,30 do 0,20. Ale pokud budeš lovit na vodě s překážkama nebo s kameným dnem tak určitě silnější vlasec pokud víš že ve vodě nic není tak klidně i tu 0,20 možná že i menší průměr ale musíš počítat s tím že pokud budeš chtít házet na větší vzdálenost nebo velká olova tak budeš trhat to samé i když chytíš většího kapra. Pokud chceš chytat na větší vzdálenosti tak doporučuji šňůru a nakonec dle potřeby pár metrů vlasce aby to pružilo.

carpdu - Profil | Út 28.2.2006 7:11:36

Podle mě nejde an itak o sílu vlasce ale spíše o to jakým způsobem hodlám lovit, těžko si dám 30tku vlasec na feeder a 15tku vlasec když budu nahazovat nějakejch 100m a nebo vyvážet boilis. Teoreticky by to šlo ale prakticky asi nee.