Tresčí játra

Jedu na jaře do Norska a protože se s této lokality vozí ryby, převážně tresky ptám se zná-li někdo způsob uchování,konzervování treščích jater.Díky.
Autor diskuse: Dromi - , 27.2.2006 všeobecné - ostatní

hraji - Profil | Út 28.2.2006 11:59:52

Jarin: musím ti oponovat, samozřejmě moc záleží na zvoleném koření a na jeho množství, ale když víš jak na to, jsou játra z konzervy chuťově mdlé proti tomu, co vyrobím já. A zatím nikdo, komu jsem je dal ochutnat neřekl, že se nadejí jíst, spíš by bylo potřeba aby každá treska měla játra nejméně dvoje až troje

Jarin - Profil | Po 27.2.2006 22:16:50

Dromi / s jatrami z tresiek nemam skusenosti ale z mienov ktore som ulovil na Dunaji som skusal nieco pripravit no nedalo sa to jest ani pes to nechcel a nemali ziadne cervi... proste zabudni ze budu mat chut ako tie z plechovky to je uplne ine...
Ak ich spracujes tepelne ten olej je az agresivne v uvodzovkach rybaci ja som dostal tip skusit ich nalozit do kysleho nalevu tak to v jeseni skusim...mozno ak bude z coho tuto jesen ani jeden mien...oooo))))))

OBr - Profil | Po 27.2.2006 21:58:33

hlavně bacha na racky, ty jsou po játrech jako divý. Kolega loni ze zoufalství nastražil játra z tresky, kterou jsem právě vyvrhnul. Dal tam jednoháček,zarovnal zpětný hrot, napíchnul játra a hodil to vedle lodi. Popojeli jsme kousek vedle a sotva dořekl "konečně pořádnej macek!" už se válel v lodi a racek jako blázen šílel kolem nás. Kravál na elé údolí a já čekal, jak budeme honit po fjordu racka s prutem v zobáku. Naštěstí se toho záhadně zbavil a prut i s kamarádem nám zůstal. Ale příště už to radši nebudem zkoušet!

Pája - Profil | Po 27.2.2006 21:01:45

Mám stejný názor jako "hraji" ,játra občas zavaříme taky,moje zkušenost,že z tresek obecnejch,jsou čistčí jak z polaků,ještě jsme je před vařením odblanili,olej jsme použili z těch jater,je ho tam dost.

hlinomaz - Profil | Po 27.2.2006 20:27:01

Za celý zájezd jsem chytil jen jednu rybu bez parazitů v játrech.Zprudka jsem je osmahl a málem jsem omdlel jak to bylo dobrý.

hraji - Profil | Po 27.2.2006 20:16:24

nedá mi to, ale dvakrát jsem si v Norsku játra zavařil a dovezl. Myslím, že to s těmi červíky nebude tak zlé, ale asi je to místní záležitost, museli jsme také vybírat. A pokud si někdo nechá pár tresek (tedy do těch povolených 25 kg na osobu) neudělá Severnímu moři žádnou škodu, podívejte se jak padají z rybářských lodí Norů do vody stovky kilogramů malých tresek zadušených v síti, které nikdo nezpracuje a jen je sežerou ryb a krabi.
Zbytečně to tady hrotíte. A když už ty tresky zabije, tak proč ta játra vyhodit?

llolo | Po 27.2.2006 20:12:45

Dromi ja to nemyslel tak spatne....jen nemam rad kdyz nekdo drancuje vodu.vim ze u nekterejch lidi je metrak ryb malo ale jestli mezi ne nepatris tak se omlouvam

kikirda | Po 27.2.2006 20:11:08

Řeknu ti to, jak to vidím já. Na nějaký uchovávání jater nebudeš mít čas ani náladu. Všechny játra,červy nečervi házej do igeliťáku a doma to použij jako přísadu do boilí- funguje 100% .

Dromi | Po 27.2.2006 19:56:20

Ilolo:myslím že Ti to pupák napsal výstižně.Samozdřejmě,že si jedu zachytat,ale at mi nikdo neříká že si v Norsku nedá rybu.Protože si občas tresčí játra kupuji dostal jsem ten nápad to vyzkoušet,ale vzhledem k radám s červíky a snad i pro Ilola tento nápad vzdám přesto děkuji.

rudolf - Profil | Po 27.2.2006 18:40:13

Byl jsem tam na podzim. Játra jsem nebral. Byly samý červík. Předeloni jsem nějaký zavařoval , ale za tu práci to nestojí. To ten čas raději věnuji chytání a játra si koupím v konzervě.

Vojtěch - Profil | Po 27.2.2006 18:26:51

Játra nebrat jsou v nich červíci,ale Dromi Ty přeci nejsi masař.

pupak - Profil | Po 27.2.2006 17:40:52

llolo - snaz se pouzit mozek nez neco napises

llolo | Po 27.2.2006 17:34:26

jedes si tam zachytat a nebo plnit mrazak a plechovky?

Vlado - Profil | Po 27.2.2006 17:14:07

Bol som v norsku už 3x, ale bezčervové játra som našiel max v 10 treskách! Pozor na červíky , je ich dobre vidieť na povrchu jater, stočené sú do oblúku s červenkastým okrajom.Môj návrh je NEBRAŤ.

hraji - Profil | Po 27.2.2006 9:47:10

Dromi: nesmíš je mrazit, to je blbost, obsahují látky, které způsobí, že po rozmrazení se roztečou

Dromi | Po 27.2.2006 9:05:35

Ještě jedna věc.Pokud je tam zamrazím je možné je ještě takto konzervovat po příjezdu případně jak je upravit po rozmražení.

hraji - Profil | Po 27.2.2006 8:42:47

No co se týče oleje, záleží na vkusu každého soudruha, ale vážně, nemusí být olivový.
Hlavn až budeš ta játra připravovat, zkontroluj, že jsou čistá bez červíků, kteří jsou na povrchu jako takové spirálky, taková vyhazuj.

Cestovatel - Profil | Po 27.2.2006 8:41:12

jaky olej je nejlepší, stačí normální, nebo je nutný olivový?

hraji - Profil | Po 27.2.2006 7:59:33

Ano znám, tresčí játra se uvaří v osolené vodě, potom se naplní do skleniček, do které dáš kousek bobkového listu, dva pepře a dvě nová koření na dno skleničky a po naplnění i na játra, zaliješ teplým olejem, uzavřeš a zavaříš jako zavařeninu, raději dvakrát. Vydrží rok.