Netradiční nástrahy

Jaké máte zkušenosti s méně známými nástrahami např.:kroupy,soja,hrach,játra,zvláštní těsta či další.Máte recepty,jak je upravovat a používat,tak sem s nimi!
Autor diskuse: Mira Ř - , 26.2.2006 všeobecné - nástrahy, návnady

Breakdown - Profil | St 18.2.2015 20:41:55

Ja se chystam letos odzkouset na kapry a amury naky ty gumovy medvidky nebo neco podobneho..slysel sem,ze na to opravdu jdou..:) A z hladiny potom JoJo marsmelouny..:) Jde spis o zvedavost,jestli bude na to uspech..kazdopadne na to asi moc rybaru nechyta,tak verim,ze by to pro ryby mohlo byt zajimavy..:)

Dobříšák - Profil | Po 15.2.2010 12:23:42

Z netradičních nástrah mám taky jednu. Potřeboval jsem nachytat nástražní rybičky na dravce a nebylo čím, tak jsem na malinkej háček na plavanou dával kuličku ze zvýkačky. Nachytal jsem bez problému plno ouklejek.

Dobříšák - Profil | Po 15.2.2010 12:20:59

MrKos >> S tím pořadím důležitosti bych i trochu souhlasil. Párkrát se mio stalo že jsem s kamaráden chytal na Berounce, on na klasickou srkačku s dvěma háčky, já feeder montáž s průběžným krmítkem a návazec 0,5m. Stejné krmení do krmítek, stejná nástraha, házeli jsme to do jednoho místa a já tahal kapry a on nechyt žádného. Byl zde markantní rozdíl v tom, jak se stejné krmení odlišnými způsoby rybě podávalo.

šmudla - Profil | Po 15.2.2010 12:07:29

Z netradičních nástrah mám docela dobré zkušenosti se sojovým masem:

buď jako sojový granulát nebo ty kostky, Granulát nechám jenom namočit v osolené vodě, přidám trochu skořice na chuť a k vodě nesu zalité slunečnicovým olejem. Na granulát chytám plotice, cejny. Na sojový kostky sem chytil pár pěknějších kaprů a karasů( kostku nechám povařit v jídle a těch pár kostek si vyberu. Sojový maso má docela tuhou konzistenci a díky tomu dobře drží na háčku, vůni to bude mít podle jídla(polívky) ve které se to vařilo, neozobávají to drobný ryby(malý ryby na to prostě nejdou a velká sežere cokoliv poživatelného na co narazí).
Játra sem nezkoušel, sýr párkrát - bez záběru, občas chytám na kuřecí párky(berou na ně jelci a jednou sem jako poslední nástrahu nastražil kousek párku ze zbytku svačiny a za 5 minut tam byl kapr). Kapra sem chytl i na kousek vařeného vajíčka(bílek).
Když to chutná rybářovi tak to obvykle chutná aji rybám (obráceně bych to neaplikoval, ryby žerou všecko).

natas - Profil | So 21.2.2009 19:19:44

Kamarád měl dost štěstí když chytal na těsto s příměsí melty Přidával ji i do krmení. V minulosti se též hodně chytalo na žlutý hrach. Pokud se s ním krmilo, tak za pár dní neměli turkyňáři ani drb. To však bylo v dobách, kdy o boili neměl nikdo ani tucha.

Mira Ř | Út 28.2.2006 15:18:22

Petrson-je to jako podmíněný reflex.Např.-žlutá barva=kuk=mňam,takže i další žluté bude dobré.
LubosK-experimentátorům zdar!

Petrson - Profil | Po 27.2.2006 21:39:36

>> Mira Ř. > barvy zkouším často, přesto nemohu vyvodit nějaká jednoznačná pravidla úspěšnosti konkrétních odstínů. Asi rozhodující vliv má použitá návnada a zákonitosti konkrétních revírů. Obecně dobarvuji nástrahu tak, aby "ladila" s návnadou, v takovém případě ji ryby začnou přijímat s větší důvěrou a bývá úspěšnější. Např. při jednom několikadenním lovu jsem vnadil směsí s asi 40 % kuku. Tu jsem dával i na háček. Brali na ni ale vesměs menší ryby. Zkusil jsem je vyselektovat většími kolínky žluté a bílé barvy. Na ty žluté se mi podařilo ulovit několik kaprů 50 +. Naproti tomu na bílá kolena přicházely záběry poskrovnu, a jen od bílých ryb. Jinde se mi zase směsí s peletami, kuklami a červeným barvivem podařilo se slušným výsledkem oddělit záběry kaprů od přemnožených karasů. Zároveň kombinace této návnady s rohlíkovým boilies "oliheň" stejné barvy vedla k jednoznačné úspěšnosti této nástrahy ve srovnání ostatními. A obdobná zkušenost s těstem - při obarvení obyč. strouhankového těsta na růžovo (stejnou barvu, jakou získala návnada po rozpuštění pelet) na něj přicházelo víc ryb, než na stejné těsto bez barvy.
Myslím, že se vyplatí si s barvami za pár těch pár kaček pohrát, hlavně je dobré si nechat i pár nebarvených kousků nástrahy pro srovnání úspěšnosti.

LubosK | Po 27.2.2006 14:36:52

zkoušel jsem křížaly, sušená jablka nakrájená na kolečka, původně jsem je měl jen tak na chuť k vodě. Kousek jsem uždibnul a nastražil - výsledek 2 cejni A ještě bych chtěl vyzkoušet kousek melounu, popř, hroznové víno, banán apod...

Mira Ř | Po 27.2.2006 14:20:40

Petrson-vidím,že krom jiného zkoumáš vliv barvy.Já to též považuji za důležité.Citronově žlutá se mi jevila dobře,ale ve srovnání s natural.Jiné barvy jsem použil minimálně.Myslím ale,že barva velmi podléhá hloubce a čistotě vody.
MrKos,Fishky-nastolily jste zde zase zajímavé téma-vztah nástrahy a vnadění.I zde bychom asinalezli netradiční možnosti.

Mira Ř | Po 27.2.2006 14:09:26

Kluci jezdil jsem dlouhodobě do Luhačovic.Jeden rok tam dojel rybář z Galanty.Udělal těsto z mouky,vody a pálivé papriky.Syrové.Z nás udělal statisty a on měl rybářský čardáš.Nevím ale,co mu řekla žena,když se jí dotkl rukama od ryb a pálivé papriky.

MrKos - Profil | Po 27.2.2006 13:59:56

Fishky: u ortodoxní kaprařiny je všechno jinak :-) ale máš pravdu že v takovém případě je nástraha na prvním místě... ovšem na Mlýnech se nejedná o těsto :-)

Fishky - Profil | Po 27.2.2006 13:44:28

MrKos: ta důležitost neplatí všude, dokonce bych si dovolil tvrdit, že třeba na Mlýnech je to úplně obráceně, tj. nejdůležitější je nástraha, pak strategie krmení, poté háček případně AE, a zda bude kamená, trhací, klasická či jiná montáž /při kaprařině/ je až na posledním místě :o) //nejspíš co rybář, to názor...

MrKos - Profil | Po 27.2.2006 13:34:47

Mira Ř: ono u toho těsta je nepopíratelná výhoda v tom že se dá snadno a levně připravit obrovské množsví chutí, barev a vůní... kdysi jsem také zkoušel vařit ( a dokonce na ně i chytal ) různá těsta z krupice a já nevím čeho... přidával jsem do toho od papriky po kakao snad všechno :-) ale poslední dobou ten čas raději věnuju přípravě krmení a co je potom na háčku nepovažuju za až tak podstatné... řekl bych že asi podle důležitosti je :
1.montáž
2.háček
3.krmení
4.nástraha

no a když před to všechno předřadím lokalitu, výběr místa, počasí, techniku lovu... tak to těsto je chudák až kdesi daleko vzadu.... možná ho lehce podceňuji ale zatím mně nic nedonutilo to měnit....

Fishky - Profil | Po 27.2.2006 13:29:44

vod "exkrementu", přes vatu až po dubový listí sem zkoušel snad vše :) nej-lepší byli třešně srdcovky, z kýblu jsem vždy sežral snad polovinu a nej-horší 3 dny pošlí červy, to byl fakt grupáč...

Mira Ř | Po 27.2.2006 13:16:53

Kolikrát jsem zkoušel na amury různě řezaný rákos.Na plavačku,ve sloupci i u dna.Přestože se tam pohybovali,záběr jsem nedostal.Největší úspěch jsem měl na rohlík z hladiny.
rybomil-ta cuketa je zajímavá.Navíc má zajímavé fyzikální vlastnosti.
MrKos-tady budem doufám v pohodě.Ty právnické debaty se sem asi moc nehodily.Víš já jsem před30roky bez těsta nevyšel.Dnes jeho roční přípravu spočítám na prstech jedné ruky.

rybomil | Po 27.2.2006 8:26:27

Na amury se dá vyzrát větvičkou jetele, nejlépe i s květenstvím ( medulkou). Nejdřív navlíknout kostku chleba, za ní prošít sem tam velkým háčkem tu jetelovinu. po nahození povolit, aby vyplavalo na hladinu. Taky vnadění bobem nebo lupinou na menší vodě spolehlivě přetáhne karpoše z míst , kde se vnadí kuku nebo hrachem. Zkoušel jsem i povařenou
cuketu aj. speciality místo brambor,taky ty bílo zelené nebo bílorůžové bombony JoJo z Maryši Rohatec ......

Petrson - Profil | Ne 26.2.2006 20:35:13

>> Mira Ř > Účinky těsta bych nepodceňoval. Zde jsem ho neuvedl, protože ho za netradiční nepovažuji; chytám na něj docela často, především na plavanou. Oproti jiným nástrahám má 2 podstatné výhody: 1) je velmi variabilní - můžeš použít spoustu různých surovin, barev a dipů. 2) nastražováním různých velikostí a barev můžeme docílit selektivního efektu. Např. při plavané mi na zakrmené místo najely větší ryby, než jsem chytal dosud (kapři a velcí cejni). Problém záběrů malých ryb, které byly u nástrahy jako první, částečně odpadl, když jsem začal stražit větší sousta (1,5 - 3 cm) a nahodil ne přímo do krmného mraku, ale tak 2 - 4 m od něj. Malé ryby nástrahu sice také najdou a snaží se ji pozřít. Jde jim to však mnohem hůř, tudíž záběry jsou velmi jemné a snadno rozeznatelné. Obvykle stačilo sestavu posouvat a vyčkat na regulérní záběry větších ryb. V loňské sezóně bylo obyč. strouhankové těsto s vanilkovou příchutí a špetkou červeného barviva (vznikl světle růžový nádech) pro mě dokonce jedna z nej nástrah na kapry při plavané (vedle konzerv. kuku a žlutých kolínek, na červy kupodivu tolik nebrali).

MrCement | Ne 26.2.2006 19:40:41

Mira Ř: amury chytali kamaradi na gumove medvidky. Ja na zelene kousky rakosu - dost selektivni nastraha. Nejvic jsem jich ale dostal na kuku nebo na kuku+zizala.

MrKos - Profil | Ne 26.2.2006 19:34:50

Mira Ř: Těsto je dobrá nástraha. Proč myslíš že dnes je zázrak potkat s ním rybáře... nepopírám že je to zázrak... ale proč asi ? a jak jsi myslel toto? " O sterilizované cukr.kuk. není pochyb, že bude od té vařené jinde "....

Detreux - Profil | Ne 26.2.2006 17:19:03

míra no chytal jsem amury na piškoty :))) Jinak jsme chytali hlavne z hladiny na rohlík a chleba, nástrahy typu bahínko, špenát atd nechteoli vubec :-/ Kamoš chytal amury na plavačku na zabitou mouchu masařku

Mira Ř | Ne 26.2.2006 16:03:32

Detreux-použils nějakou atypickou návnadu rostlinného původu na amury?

Detreux - Profil | Ne 26.2.2006 12:04:20

nedokazu si predstavit jak nekdo zakrmuje jatrama. Ja jednou skousel hrách, neco na nej slo ale je naprd, ryba se ním hodne zasytí a nebo v ni dokonce muzte jeste bobtnat a zabít ji. Jinkak jsme skouseli trebas tresne ( cejni, amuři perlíni, kamos dokonce i maleho sumce) hmyz- mouchy , vařený vajíčko, jablko, ...... bylo toho hodně

Abe - Profil | Ne 26.2.2006 8:59:32

Kroupy jsou dobré bílou rybu a všeobecně na rychlejší a vratné vodě pod splavy, namočit, uvařit, zcedit, do sáčku nasypat strouhanku s dipem, vsypat kroupy a protřást, jinak drůběží střívka a játra, preferuji játra - tloušť v zimě. Jinak v zimě toto těsto http://www.mrk.cz/r/atlasy/nastrahy_navnady/nastrahy/testa/cesnekove_testo_na_tlouste/

Mira Ř | Ne 26.2.2006 8:22:26

Petrson-díky.I neúspěch je výsledek.Třaba pojem kukuřice je poměrně široký.Pokud chytáš na různě vařenou vymlácenou kuk,tak výsledky budou taky různorodé.Ryba má asi schopnost na dálku poznat konzistenci potencionální potravy.O sterilizované cukr.kuk. není pochyb,že bude od té vařené jinde.Dříve jsme chytávali hodně na pařené těsto,prakticky všechny ryby,dnes rybář s těstem je prakticky zázrak.V současnosti chytám hlavně na ster.cukr. kuk.

Petrson - Profil | Ne 26.2.2006 3:36:24

Zkoušel jsem cizrnu (u nás málo rozšířená odruda hrachu - http://www.mrk.cz/r/atlasy/nastrahy_navnady/nastrahy/rostlinne/obilniny_a_jine_plodiny/cizrna_z_plechovky/
Byla účinná hlavně při možnosti předvnaďovat, i když docela krátkodobě. Pokud se na zakrmený flek sjelo hodně ryb (hlavně kaprů), kukuřice na záběry jasně vedla. Na jiném revíru se ale cizrna osvědčila na karasy, pár velkých kousků na ni s důvěrou zabralo.
Kroupy jsou dobré na plavanou, třeba i na oukleje a jiné hladinové ryby (pl., pe....), i do proudu - ve sloupci se chovají celkem přirozeně (nejsou zas tak těžké a proud je nadhazuje), na propad, dobře drží na háčku (to je o vaření :-)), snadněji se s nimi manipuluje než třeba s těstem. Jsou úspěšné v kombinaci s červi, hnojáky ad. Vůbec, na kaprovité ryby (cejny, kapry, podoustve...) osvědčená, standardní nástraha.
Játra jsem nastražoval při plavačce a položené. Plavanou jsem přelstil tuším pouze 1 rybu (asi zase karasa). Na polo jsem játra nabízel v proudu, myslel jsem že parmám, tloušťům, příp. úhořům, ale ryby si myslely opak. Těch pokusů však bylo málo, nedá se z toho nic vyvozovat. Mají nevýhodu - jsou velmi měkká a nedrží dobře na háčku; chce to asi použít nastražení mimo, např. do punčochy: http://www.mrk.cz/montaze.php?id=335
Tipuju, že by játra mohla být dobrá s plavačkou na líny, letos to prubnu. A v určitém období na tlouště. Ten se dá lovit taky na drůbeží střívko, ale nezkoušel jsem.
Pro užívání neobvyklých nástrah je dobré vnadit předem, ideálně - v létě místo provnadit před koncem lovu (funguje to na revírech s noční aktivitou ryb, hlavně kaprů). Tyto ryby se obvykle podaří na místě udržet až do úderu zahájení lovu. Pak stačí zkusit chytat bez vnadění (jsou-li tam kde být mají, není dobré je návnadou probudit). I tak berou rozkrmené ryby většinou s důvěrou.