Varit či nevariť gule?

Prave som dorobil test: 1/2 guliek som uvaril, druhu nie, dal som ich do pohára s vodou a čumel čo sa bude diať...
neuvarená sa rozpadla do 2,5 hodiny ale pritom nadherne uvolňovala do okolia svoje zložky...
Uvarena guľka tam bola vyše jedného dňa a jedine čo sa s ňou stalo bolo to že zmäkla. Ani len omrvinka sa z nej neodlupila.....
Z toho mi vychadza že asi budem, resp. nebudem gule viac variť, radšej montáže do tých dvoch hodín prehodím (pripadne co mam do toho dať, aby ropadavosť bola dlhšia?).... co vy na to?
Autor diskuse: grafi - Profil , 23.2.2006 kaprařina - nástrahy, návnady

Bachy - Profil | Po 27.2.2006 14:25:03

Petr.J - Záleží jakým způsobem, kde a jak dlouho jsi to testoval, ale každopádně díky za Tvůj názor. Jsem rád, že tu o tom aspoň někdo něco napsal.

pajda - Profil | Po 27.2.2006 14:24:06

Během sušení v troubě dojde k vysrážení (upečení) vaječného bílku. Při sušení v pokoji tomu nedojde, jen se vypaří voda z bílku.
Osobně jsem pekl bobule v trobě (15 min/150.C) a musím vás připravit na smrad, který se stím vařeným nedá srovnat. Málem jsem to odnesl rozvodem, když jsem to dělal za přítomnosti manželky. Dejte si čas navíc na vyvětrání.
Hlavně to nepřežeňte s pečením, nebo budete mít plovoucí bobule.
A ještě jedna perlička. Zkoušel jsem je také fritovat v oleji. Naštěstí to byla jen vanilka, ale moje překvapení nastalo, když mi je moje drahá polovička začala jíst v domnění, že to jsou krokety.

Petr.J | Po 27.2.2006 13:20:03

Bachy : Nechci ti brát tvé pokusnické nadšení, ale podobné pokusy mám také za sebou a dnes pouze vařím. Dá to nejméně práce a výsledek u vody je stejný, jestli se vaří, paří, suší nabo dělá v mikrovlnce, nepozoroval jsem žádný rozdíl co se týká braní, ve slkeničce s vodou to rozdíl byl, ale jinak ne.

Bachy - Profil | Po 27.2.2006 12:06:41

Lucciano - 70st zase není až tak moc, taky by se dalo sušit třeba při 50st a taky by to tam nemuselo být nutně 4hodiny. Já jsem chtěl jen pro svůj experiment napodobit sušené boilie a proto ta rychlejší úprava. Co se týče těch látek o kterých mluvíš, tak o tom si opět myslím, že úprava v 50 - 70st nezničí tolik chuťových a aromatických látek jako úprava ve 100st, byť krátkou dobu. S tím proschnutím do hloubky to taky není tak horké - vše se dá úpravou udělat podle potřeby - stačí jen chtít. Když si to ale vyzkoušíš a uvidíš ve sklince sušené boilie jak ve vodě "pracuje" a přesto zůstává tvrdé a vedle toho v druhé sklince vařené "mrtvé" boilie, budeš vědět o čem jsem psal. Myslím, že je to určitě velmi, velmi zajímavá alternativa klasicky vařeného boilies. Nic víc, nic míň. :o)

Lucciano - Profil | Po 27.2.2006 11:36:32

Bachy > neviem, či bude efekt vysusenia v trube rovnaky ako ked ho budem tyzden susit pri izbovej teplote. K tomu sa moc vyjadrovat nechcem, nemam odskusane... Moj nazor ale je ze pri suseni horucim vzduchom boilies preschne viac do hlbky.

Ja boilies varim, pokial nevyplava, podla potreby susim 30min až 2 dni, potom idu k ladu. Preco by som ich susil tyzden? Tym sa odpari mnozstvo toho, co chcem aby tam ostalo. A potom to tam mam opat duplicitne pridavat? Aky to ma vyznam?
Ina situacia nastava, ked som na dlhsej vyprave a boilies chcem trosku ozivit. Pre tento ucel ich prelejem nejakou tekutou potravou ci olejom.

"Pocas varenia v boiles prebiehaju urcite chemicke reakcie, ktore neprebehnu pri pareni ani susen." >Ken Townley, Steve Briggs, Rod Hutchinson

Tymto Ti nechcem brat tvoj nazor, len sa podelit o ten svoj na danu vec..
p.s.Problem neriesim, lebo ja ziaden nemam:)



Bachy - Profil | Po 27.2.2006 10:51:35

Lucciano - ber to tak - vypaření přísad bude podobné jako když necháš boilie sušit třeba týden při teplotě 20st. Taky není problém sušené boilie pak třeba do AK namočit - určitě lépe "nasaje" než vařené boilie a opět bude atraktivnější!! Zkus první přemýšlet jak problém řešit, než se spokojit s tím, že všichni vaří a basta fidli. Ještě dodám, že ty pouze sušené kuličky voněly samozřejmě mnohem výrazněji než vařené, že.

Lucciano - Profil | Po 27.2.2006 10:32:13

Bachy > myslis si, ze takym dlhym susenim v trube sa neodpari znacne mnozstvo atraktivnych tekutych prisad?? Ano, pri vareni sa samozrejme urcite percento tekutych aditiv "vyvari" ale je to zanedbatelne a v boilies ich stale ostane dostatok.Urcite to bude menej drasticke ako pri 4 hodinovom suseni.
To co opisujes, je o dobe a sposobe rozpadu, nie o atraktivite....
p.s. svoj nazor som uz ale vlastne vyjadril nizsie....

Bachy - Profil | Po 27.2.2006 10:07:01

Fishky - už jsem psal že vařené.

Fishky - Profil | Po 27.2.2006 8:36:00

Bachy: a to si porovnával se sušeným napařované, či vařené?

Bachy - Profil | Po 27.2.2006 7:46:05

O víkendu jsem opět experimentoval a zkusil část boilies z vlastní směsi místo uvaření pouze vysušit v elektrické troubě na 70st(asi 4hod). Poté jsem dal oba vzorky do vody a výsledek: Za 30hod. ve vodě byly oba druhy prakticky stejně "tvrdé". Jediný rozdíl byl v tom, že sušené boilie do vody postupně uvolnilo více drobných částic ze své povrchové vrstvy než vařené boilie, které uvolnilo těchto lákavých látek jen minimum. Mám za to, že vařené boilie tyto látky už uvolnilo do vody při vaření a tudíž na nesprávném místě :o) . Samozřejmě se každý druh směsi bude chovat jinak, ale za trochu přemýslení to rozhodně stojí.

Bachy - Profil | Pá 24.2.2006 9:03:54

grafi - Něco pošlu, ale není to ani tak o receptu - ten stejně musíš podřizovat aktuálním požadavkům. Na boilies jsou tu jiní experti, já jen zkouším jít svou vlastní cestou. :o)

grafi - Profil | Pá 24.2.2006 8:37:11

Bachy: mohol by si mi poslat nejaky ten tvoj receptik na pelety s dobou rozpadu 5-7 hodin?
Ja som to sušil cca. 5 dní a vydržali tak maximalne 1,5 hod... Mam pocit ze v dobe rozpadu bude mat prsty trebars aj podiel sušeného mlieka....

Bachy - Profil | Pá 24.2.2006 7:43:09

grafi: Vem si to tak, přemýšlení většiny rybářů nad skladbou boilie končí ve chvíĺi, kdy si vyberou vhodnou značku/recept a určí množství přídavných atraktorů(AK, esence...). Spousta z nich pak stejně kupuje různé pelety, které taky nejsou zrovna levné, ale už mají zcela jiné složení než nástraha. Když budeš hledat, tak zjistíš, že někteří velmi dobří kapráři na pelety i chytají pěkné kapry. Různou úpravou můžeš udělat "boilie - pelety" s různou dobou rozpadu. Mám vyzkoušen rozpad od asi 1hod až do zhruba 5-7hod. Podle mne jsou dobré na zatraktivnění krmného místa, ale ve většině případů jen jako doplněk k vařenému boilie. U nástrahy záleží za jak dlouho kapry čekáš. Když víš že máš na fleku kapry, nebo když víš v kolik hodin ti na flek najíždějí - použití takových (maximálně voňavých) boiliepelet bych se rozhodně nebál. :o)

Bachy - Profil | Pá 24.2.2006 6:19:55

Richard: A čím doplňuješ tekutou složku? Musíš tam přece něco přidávat abys koulel. Já jsem taky zkoušel nahradit 3 vejce vodou, ale nechat jen 4vejce se mi zdá až moc málo.

Richard - Profil | Čt 23.2.2006 19:06:02

Ja si myslím, že čím míň vajec dáš do mixu tím víc to uvolňuje aroma. Vajicama to zabetonuješ. Stačí tak 3 - 4 na jedno kilo a po uvaření je dostatečně odolné proti nájezdům plevelu.

ahma - Profil | Čt 23.2.2006 18:27:28

sazan- ty blaho ty si fakt Evžen. To se nemužeš alespoň pokusit něco vypátrat? Tady na MRKu jich maš habaděj!!!

Milan B. (MB) | Čt 23.2.2006 16:41:54

To sazan: K cemu mas google?
treba http://www.kapripohoda.webzdarma.cz/

sazan - Profil | Čt 23.2.2006 15:04:57

nedělá si někdo boilie sam prosim o recept

Fishky - Profil | Čt 23.2.2006 14:04:09

Boilie = selektivita, je to hlavní myšlenkou, proto nerozumím, na co se ptáš? Způsobem výroby a některými komponenty můžeš docílit rychlejší rozpadavosti, nebo větší lákavosti. Třeba tady: http://www.mrk.cz/clanek.php3?id=537 MM dává pár rad, jak "zatraktivnit" bobky...

Bachy - Profil | Čt 23.2.2006 13:31:53

Záleží jak dlouho chceš mít boilie odolné vůči ostatním rybám, popř. za jak dlouho očekáváš že ti najedou kapři. Osobně jsem řešil stejný problém jako ty. O názorech jako "všichni vaří - tak vař taky" si myslím svoje. Boilies drží pohromadě v podstatě vejce a vliv teploty na vejce. Když kuličky jen vysušíš - máš pelety se stejnou konzistencí jako nástraha a maximálně voňavé. Čím déle je sušíš - tím se později rozpadnou, když je usušíš moc - můžou plavat! Když je dáš do trouby na pár minut, můžou praskat, krásně voní ale stejně se rozpadaj. Nakonec jsem to vyřešil tak, že v rolbalu nadělám jen válečky, ty dám na tři minuty nad páru a pak hned nařežu na požadovanou velikost. Voní víc než vařené a vydrží déle než sušené. Dá se to ale použít jen někde :o).

tomad - Profil | Čt 23.2.2006 12:25:01

nad touto otazkou som pramyslal aj ja. Ked dobre gulu vysusis (2-3mesiace) tak sa ti predlzi doby rozpadania, tu predlzis aj pridanim albuminu, glutenu ktore by ti mali gule viac spojit. Ja varim boilesi ale pouzivam celorocne velmi hrubozrnnu zmes a tak troch skratim dobu rozpadu. Neviem, tento rok budem skusat.

boyscout - Profil | Čt 23.2.2006 12:12:12

V čem vidíš problém. Prostě na háček dej uvařenou kuličku a ten vlož do PVA sáčku v kterém budou ty nevařené a budeš mít perfektní kombinaci na lov. :-) Bude tam hodně smradu ale jediné skutečné sousto které budou mít možnost vzít bude to na háčku.....a vždy po 2,5 hodinách tam přihoď dalších pár nevařených aby místo zůstalo lákavé .....

liborcarp - Profil | Čt 23.2.2006 9:46:55

Výhoda,kterou má těsto proti boilie je ta,že aroma může unikat ven rychleji.Protože nebylo tepelně zpracované,zůstává zachován původní stav přísad.Když vnadíš nevařeným těstem,máš výživnější návnadu se silnějším potravinovým signálem a jak popisuješ ty tak i rozpad je rychlejší.A to je právě zase nevýhoda těstových nástrah,protože to láká plevelné ryby.A další nedostatek je že kvůli měkčí konzistenci se nemohou těsta nahazovat na větší vzdálenosti.Já používám boilie těsta když chytám na feeder,je to super ale když jdu jen na kapra tak jedině na uvařenou kouli.

harpunar - Profil | Čt 23.2.2006 9:36:32

Ked som používal neoprenové prsačky,joj,to sa mi gule varily!!!! Teraz už mám z lepšího materiálu a už sa nevarí!!!!!Prajem pekný deň!!

Lubomir Zabcik - Profil | Čt 23.2.2006 9:20:47

grafi-skoro hamletovska otazka byt,ci nebyt:o)))))

m.kindl - Profil | Čt 23.2.2006 7:58:04

Určitě vařit, tvrdost boilie a odolnost od normálního těsta je základ celého lovu na něj.Jak píše kolega dole, všichni přední výrobci doporučují vařit po dobu dvou až třeba pěti minut :-)

Lucciano - Profil | Čt 23.2.2006 7:52:24

grafi> Zjednodusene povedane z 1/2 guliek si mal peletky :))
Atrakcny ucinok u peliet je samozrejme vacsi.
Varenim sa urobi na povrchu boilies korka(slupka) ktora znizuje priesakovost-lektaz gule. Tento nedostatok mozno odstranit pridaním vtacich zobov, cim sa gulka "otvori" a priesakovost sa zvacsi. Vyhoda boilies je prave v tom, ze su tvrdsie, cim su odolne voci bielej rybe(nerozbije ho vdaka jeho tvrdosti) a vydrzia vo vode dostatocne dlho, pokial ich ryba objavi. Neviem si predstavit, ze by som vyvazal povedzme na 300m a kazde 2 hodiny by som mal prevazat:) Ale ak chytas na nahod, ako uvadzas ....

Nie je to tak davno co spicky svetovej kaprariny rozeberali, ci je lepsie navnady varit alebo naparovat--->> vsetci dnes varia a "asi" vedia preco. To je ale uz o chemii a uplne iny debat:)

p.s. myslim, ze doba rozpadavosti bude dlhsia ak ich budes kratky cas naparovat