Dirkování a klid na přezimování ostatních ryb

Má podle Vás nějaký vliv dirkování a hluk na ledě potažmo nasazování PDčka na přezimování ostatních druhů ryb? Příkladně kapr, reaguje na hluk a zmatek ve vodě? Podle záběrů z podvodní kamery asi ano. Nemá potom tedy dirkování částečný vliv na úhyn kaprů z důvodu zbytečného vyčerpávání. Hlavně na malých kaprodromech si ryba prostě nemá šanci odpočinout. Nebo je to tak, že se prostě zpomalí metabolismus a kaprům je to šuma fuk co se kolem děje?
Autor diskuse: Kocháč - , 21.2.2006 všeobecné - revíry, cestování

Aleš V. - Profil | Út 21.2.2006 15:44:35

Moje zkušenost je, že kromě několika uhynulých pstruhů na jaře žádné další ryby nenacházím..Tento úhyn se ale týká nešetrného zacházení s ulovenýma rybama a s hlukem nemá nic společného..Kaprů se přes zimu chytí poměrně dost a jak píše Jumbo(zdravím tě), jsou v perfektní kondici a bojují skoro jako v létě..to samé bílá ryba..možná je to tady trochu nestandartní voda díky spodním teplejším pramenům..kdoví...výsledek je, že přirozený úhyn přes zimu je nula..

Frk - Profil | Út 21.2.2006 15:11:05

Moravák/ Já bych to tak striktně nebral..Pstruh se mezi kapry necpe. Tady spíš bude asi vadit zápas ulovené ryby. Ta pak nekouká do čeho vrazí a co splaší...
Místa, kde je uložená ryba se poznat dají, na některých je i možnost propadnutí kvůli tloušťce ledu. Návod ale tady dávat radši nebudu. Kdo umí najde, kdo neumí nenajde a většinou je to dobře, protože by opravdu mohl nadělat více škody než užitku. O tom není pochyb.......

Moravák - Profil | Út 21.2.2006 14:56:40

Po přečtení článku o přezimování koi kaprů je jasné, že příjímání potravy kapry přes zimu může znamenat jejich smrt, takže pokud je dírkaři vyruší a začnou přijímat potravu, tak jim jde o kejhák. Má na to vliv taky přístup majitelů. Nemůžete chtít mít na půlhektarovém rybníčku kapitální kapry, sumce a štiky a ještě v zimně chytat na dírkách duháky, kteří se musí každý týden přisazovat a slídí aktivně po potravě, čímž zimující ryby ruší. Velikost vody může být pro přezimování rozhodující, nedovedu si představit, jak někdo vyčlení část na ledě a ryby budou přitom přezimovat úplně jinde, jak jejich zimoviště najít? Možná by se dalo požírání krmení dírkařů kaprama zamezit dostatkem bílé ryby, která je aktivnější. Jenom příchod jara nakonec ukáže na každém dírkařském revíru, jaké následky měla zima a zase bude předmětem dohadů, zda to bylo dírkováním a vnaděním, nedostatkem kyslíku, vydrou, špatnou kondicí zimujících ryb, zavlečenými nemocemi...

Frk - Profil | Út 21.2.2006 14:38:01

osprey/...no vždyť to říkám..;))))

osprey - Profil | Út 21.2.2006 13:48:24

Nic není černé nebo bílé. Úhyn je už úplný extrém. Hluk rybám vadí, ale určitě je nestresuje tak, že by nepřežily zimu. Z pohledu prokysličování vody je aktivita dírkařů dokonce přínosem. Mnoho z nich chytá i v takových partiích nádrží, kde kapří lože vůbec nejsou. Navíc tato aktivita kulminuje o víkendech a během dne se omezuje v podstatě na několik hodin.
Takže bych to neviděl moc dramaticky.

Marin - Profil | Út 21.2.2006 12:22:50

frk:dá se říct, že pokud dírkaři nebo bruslaři odmetají ledovou plochu od sněhu, má pronikající sluneční světlo vliv na fotosyntézu řas a tím tvorbu kyslíku ve vodě ? což je asi jediný kladný vliv dírkaření.
Jinak samozřejmě vyrušení ryb je problém.
Četl jsem, jaké škody nadělá vydra, když vyruší kapry v komorových rybnících.
Jinak tomu nerozumím, jen můj názor :-)
jinak dírky nějak nepodporuju, ani mne moc nebaví,
ale nikoho za to neodsuzuju

Jumbo | Út 21.2.2006 12:15:51

Možná by se mohli k tomuto tématu vyjádřit provozovatelé tohoto způsobu lovu kolik mrtvích ryb na jaře najdou a kolik je z toho kaprů.Já osobně jezdím na dírky poměrně pravidelně /abych zabil nudu ne pro maso/ na jedno místo a byl jsem si tam v loni na jaře zachytat jak slezl led a žádné uhynulé ryby jsem neviděl natož kapry a vím že jsom tam pěkný kapříci.Pukud se podaří chytit na tomto místě při dírkování kapr tak je jako vymalovanej od Lady a ve skvělé formě.

Frk - Profil | Út 21.2.2006 11:14:17

Chlapi, každý máte kus pravdy.
U kapra je to ale jiné než u dravců. Obecně v klidu v loži při teoretické konstantní teplotě prostředí se snaží přečkat nepříznivé období. Potravu nepřijímá proto, protože by vzhledem k délce trávení mohla ve střevě nadělat paseku. No trav něco, když se nadechneš cca dvakrát za minutu a srdce ti tluče taky tak ;))
Dravci mají samozdřejmě také sníženou aktivitu ale ti tráví jinak, takže se musí snažit i přes zimu.
A s tím hlukem. Žádné rybě neprospívá, když je vyrušená. Spíš mám zkušenost, že permanentní hluk (samozdřejmě v mezích "normy") má menší následky na přezimovaní obsádky než nárazová vyrušení.(dělbuchy,deficit kyslíku)
Pokud se ryba rozjede z loží a nemá šanci se už uložit, pak teprve nastává ten pravý problém.
Takže slušní dírkaři-- pro mne žádný problém.
t

Kocháč | Út 21.2.2006 9:06:15

tulo - ® : Vidíš a já si myslel, že na té svoji fotce v kartě zrovna ty baterky pravou rukou vyměňuješ:o)

Jasně, že mají možnost energii doplňovat třeba těma granulema co jim padaj na palice, ale určitě z toho radost nemají.
Standas : Klidová zóna je dobrej nápad, ale už slyším dirkaře, určitě jsou všichni tečkovaní blbečci tam:o)

Jikr k - Profil | Út 21.2.2006 9:02:25

Kocháč -to máš určitě pravdu zase se do vody ale dostane nějaká potrava navíc tak má snadnější přístup k energii. Dravci přeci taky lov i v zimě.já se domnívám že když to není nějak přehnané že to ryby bez úhony přežijí.Ale nejsem zrovna fanoušek dirkaření ale nevadí mi .

Standas | Út 21.2.2006 8:56:07

Názor na dírkování mám podobný jako Kocháč. V našich podmínkách je to taková pouťová atrakce. Když už to musí být možná by bylo i v zájmu majitelů soukr, revírů vymezit si určitou klidovou zónu, kde se nechytá. jinak ten rozruch rybám klidu asi opravdu nepřidá.

tulo - Profil | Út 21.2.2006 8:52:08

Kochač-neboj kapr není na baterky.

Kocháč | Út 21.2.2006 8:50:12

Jikr k - ® : možná jde víc než o ton bordel na ledě o ten bordel ve vodě. Viděl jsem co dokáže udělat se zimujícím kapram klepnutí o dno. Okamžitě se z tohoto místa vzdaluje do klidu, sice letargicky odplouvá, ale výdej energie to je. A když potom cestuje každý den, aby našel klidnej kout, tak toho má asi dost a té energie nebude moc nazbyt.

Jikr k - Profil | Út 21.2.2006 8:25:15

Já myslím že je jim to fuk bruslaři na rybníku taky rybám nevaděj a dupou a řvou. Viděl jsem na dírkách chytit i kapra.Možná že ten ulovený (pokud se vrátí do vody) vysílí ale neslyšel jsem že by byl kůli dírkám nějaký velký úhyn.

Kocháč | Út 21.2.2006 8:09:35

Azbest - ®: já na nějaký kontroly a trestání kašlu. Celej ten tyátr kolem direk je jen byzna. Před začátkem ďourosezóny jsem se těšil až to zamrzne a vyrazím na led. Po třech výpravách mě totálně tento druh zábavy znechutil. Šaškárny, která se na ledě odehrává je velice podobná prodeji vánočního kapra. Proti normálnímu lovu na otevřené vodě to není ani to pověstné lízání čokolády přes sklo:o)
Otázku jsem zadal jen proto, abych se dozvěděl, jaký vliv má chaos ve vodě ( PDéčka, siveni,..) a bordel na ledu na ostatní osazenstvo příkladně malého kaprodromu, kde se nemůže kapr nikde schovat. A nebo je to o tom, že kapříci spomalují svůj metabolismus z důvodu nedostatku přirozené potravy? A tím, že se tam pořád něco sype budou papat a fungovat, i když jen v omezené míře?

Azbest - Profil | Út 21.2.2006 6:55:07

Tak to nevím a taky by mě to zajímalo.Ichtyolozi určitě poradí.Mě kdyby někdo při spaní furt dupal nad hlavou a vrtal do stropu,tak bych se asi taky moc nevyspal a přál bych mu vydatný proboření(teda ne na mě).Nicméně jsem už na dírkách taky párkrát byl a tak nevím,jestli jsem tím hajzl,nebo je to fuk.Údajně i dírkování na soukro revírech,tedy veřejná produkce,je v rozporu se zákonem o ochraně přírody atd.Prej choděj kontroly a trestaj na fleku.To je ale jen zprostředkovaná informace.