Jak potrestat MO?

Myslím, že pořádek by se měl uklízet prvně tam, kde je největší špína, proto! Touto cestou bych chtěl požádat o pomoc - radu. Jak podat trestní oznámení na MO za nepřiznaný příjem? Můžete mi odpovědět i mailem, jedná se mi jen o to, že nehodlám dál trpět zanedbávání a okrádání revírů, půjdu proti svazu, ale potřebuju fundovanou radu jak na ně "udeřit" co nejefektivněji! Jak? Na koho se obrátit, jakou formou? Pod koho spadá "svaz"? MO? Děkuji za každou pomoc, prosím příspěvky typu "nevím", to neřeš a chytej, nezadávejte, děkuji
Autor diskuse: Zklamaný - , 14.2.2006 všeobecné - ostatní

JKL - Profil | Ne 26.2.2006 23:43:08

Naše MO to má zařízeno tak, že člen dostane při odevzdání ÚL jakýsi tiskopis, kde si sám podle předtištěných kolonek spočítá platbu (příspěvky, povolenka, brigáda...) Částku zaplatí poukázkou a s tiskopisem a útržkem si jde pro povolenku. Nikde tam nefiguruje hotovost. Neříkám že je to neprůstřelné ale dost to zužuje prostor pro všivárny.
Jinak - když kupuju v kšeftě něco za 500,- beru si přece taky doklad, už kvůli reklamaci. Pro toho kdo za jakoukoli organizaci přijímá peníze je vydání dokladu zákonná povinnost. Nebo se pletu???

Petrson - Profil | Ne 26.2.2006 23:31:48

>> Fishky > máš pravdu, členové by si o něj říkat neměli, vydavatel by ho měl vystavovat automaticky. Blok příjemáků stojí pár kaček, nasázet tam dopředu razítka zabere pár minut...

Orion | Ne 26.2.2006 23:21:15

Fishky:No s těmi slovy se nediv.Takových případů je v poslední době hodně.Rybář zaplatí brigádu nedostane od toho řádný doklad, dokonce je tak hloupý , že o něj nepožádá a pak si stěžuje.Pak se to řeší zdlouhavě.
Nemusím ti nic namlouvat, ale je to tak .I kdyby těch platících členů za brygády bylo 10 000 tak budu muset vypsat 10 000 příjmových dokladů.Bordel je v tom ve vašem případě , že je nevypisují.
Osobně jsem u výdeje povolenek.Funguje to tak , že krom vypisování očíslovaných dokladů za zaplacení jsem povinen do KARTY člena a knihy brigád zapsat zda-li brigádu zaplatil nebo odpracoval.Ale garantuji ti,že pokud si nějaké prachy strčí do kapsy tak se v těch kartách pojistí a napíše místo zaplaceno 500 kč pouze splněno a bez dokladu o tom ,že jsi to zaplatil se špatně něco prokazuje.

Petrson - Profil | Ne 26.2.2006 23:02:03

>> XAXAP > konkrétně ty dva pojmy jsem vůbec nezaměňoval, pouze nabízím jinou alternativu, než "podávat zbrkle T. O." - což je jediná zmínka s touto terminologií. Doufám, že i Ty uznáš, že ne každý soud, byť v rámci obč. práv. řízení, zastoupený státem, nemusí pro podatele dopadnout kladně. O tom jsem psal, přičemž onen soudní proces jsem nijak nespecifikoval. Asi bys měl méně slovíčkařit a zabývat se PODSTATOU příspěvku:-)

Fishky - Profil | Ne 26.2.2006 23:00:54

Orion: aby mi někdo "nadával do pitomců", na to už jsem trošku "háklivej", važ slova. Ptal jsem se, na něco jiného. Opravdu tomu nerozumíš? Snad mi nechceš namluvit, že všech 1200 členů si musí říkat o potvrzení, to snad ne! To by v tom byl bordel nad bordel. Zajímalo by mne, zda si třeba organizace nevede nějakou evidenci, kde si píšou, kdy a kdo si odpracoval brigády, i o toto by se dalo "opřít"... navíc přijmový pokladní doklad nemá žádné číslo, chybí na něm podpis příjemce i plátce...

Orion | Ne 26.2.2006 22:50:32

Fishky: A proč by si neřek?Sakra nebudte blbí.To chcete napomáhat takovým podvodům

Funguje to tak ,že prodej povolenek k lovu se odrbat nedá stejně jako prodej členských známek.Obojí hospodář nebo pověřená osoba k prodeji nafasuje a pak podle počtu prodaných známe a povolenek vyučtuje.To co neprodá pak vrátí.Tady se to odrbat nedá,ale prachy za brigády jsou něco úplně jiného.
POKUD JI ODPRACUJEŠ ODEVZDÁŠ LÍSTEK ZA BRIGÁDY ,POKUD JI PLATÍŠ,JSOU TI POVINI VYSTAVIT PŘÍJMOVÝ DOKLAD!!!!!!!!!!!!!
V PŘÍPADĚ ŽE TO TAK NEDĚLAJÍ TAK JSTE VŠICHNI PĚKNÍ PITOMCI A NAHRÁVÁTE JIM DO KARET.S takovýma prachama si pak může kdokoli dělat co chce.Třeba strčit do kapsy a pak si užít někde u vody za tvé prachy.

Fishky - Profil | Ne 26.2.2006 22:48:38

XAXAP: jseš můj člověk! Zájem mám a jdu do toho, jestli potřebuješ další info, dej vědět, jinak mail jenž uvádím platí. Další dotčené seženu, to není problém!

XAXAP - Profil | Ne 26.2.2006 22:43:32

Petrson: udilis rady, ale pletes si pojmy. Trestni oznameni je neco uplne jineho nez obcansko pravni spor reseny soudem. Ten, kdo poda trestni oznameni, "neprojizdi" soud, jak jsi uvedl. Zalobcem je v pripade trestniho oznameni stat, ktery vymaha dodrzovani zakona.

Inu, nez tedy zacnes priste pisemnou formou polemizovat a nasledne fabulovat, rozum do hrsti, popr. ti muzu zajistit u nektereho z mych fundovanych poradcu konzultaci a vyklad. Za to ale jako bezny smrtelnik zaplatis.

Fishky: presne jak psal Orion, VZDY oproti sve platbe VYZADUJ DOKLAD !!!! tech 20 Kc uz je jina pohadka. Pokud si sezenes dalsi dotcene, muzete se relativne snadno zbavit vedeni MO. Vice pripadne mailem, pokud budes chtit. A dalsiho fungovani bych se nebal. Rad ti vysvetlim(e), jake mas v ruce trumfy :-)

Fishky - Profil | Ne 26.2.2006 22:34:07

Orion: ptal jsem se na něco jiné, koho je to "chyba" vím, ale přece si nebude každý z 1200 členů říkat o fakturu... ted namítneš, že pokud to tak udělá prvních 600, snad hospodáři dojde a další půlku nebude pokoušet... a já zas namítnu, že nehodlám být mezi prvními 600 a ty zas na to... přesto dík za odpověď :))

Orion | Ne 26.2.2006 22:25:29

Fishky:Nerad to říkám, ale je to tvoje chyba.Při výdeji povolenek v případě, že platíš brigádu je ti dotyčný hospodář povinný vystavit příjmový doklad, který dokládá , že od tebe převzal částku 500kč.Pokud takto neučiní máš o tento doklad požádat.V případě, že odmítne NIC neplat a obrad se přímo na předsedu.Je to velká chyba samotných rybářů, že netrvají na vystavení příjmového dokladu a tím dávají možnost takovým lumpům. Tu druhou částku 20 kč na ples NEJSEŠ povinný paltit. Jinak ten paskvil co je na fotce nic neřeší a není žádným dokladem.

Petrson - Profil | Ne 26.2.2006 22:24:56

>> Fishky > pokud to tak dělá běžně, asi lidí ve vaší MO s touto zkušeností a nespokojených bude víc, proto radím se pokusit domluvit s ostatními. Úplně sám těžko něco zmůžeš. Pokud jak píšeš nic nevyúčtovává, to by právě měl být podnět, aby se tím začalo vedení zabývat, nemyslíš? Když už nějaký návrh padne veřejně před mnoha svědky, nelze to jen tak zamést pod koberec a výbor musí přijat aspoň nějaké usnesení. Také lze podat (nejlépe písemně a doručit osobně na zasedání výboru) podnět na zahájení šetření v této věci Kontrolní a revizní komisi. S tím nemusíš čekat až na členskou schůzi.

Fishky - Profil | Ne 26.2.2006 22:00:37

Petrson: hospodář ale v případě 500 kč v kapse nic vyúčtovávat nebude... proto taky na schůzi nic ani řešit nebude a dle mého suše pronese, že sem si brigošky "odpracoval" a bude... a hádat se před ostatníma s ním, že tomu tak není, to je tvrzení proti tvrzení, náhodou zůstane tam kde je a ze své pozice mi dokáže letos, nebo následně, jako obyčejnýmu "smrtelníkovi" pěkně zavařit...

Petrson - Profil | Ne 26.2.2006 21:49:29

>> Fishky > o problému s financemi platí, co jsem napsal níže - zkus se domluvit s ostatními členy a na schůzi prohlasujte transparentní vyúčtovávání + každoroční předkládání účetních podkladů a rozpočtu. Vybírat "dobrovolně povinný" příspěvek na ples si může dovolit pouze v případě, že to členská schůze schválila jako závazné ustanovení pro všechny. V opačném případě se může jednat o rozkrádání a pokud by nebyli schopni tyto platby účetně doložit, v krajním případě to může zavánět trestním činem.

Co se týče těch stavebních "úprav" a navážek, svaz s tím nemusí mít nic společného. Může se jednat o aktivitu vlastníka pozemků, majitele revíru, podniku Povodí, rozhodnutí obce v rámci územního plánu apod. Ale vedení MO by aspoň měla být informována, chtěj po nich vysvětlení na schůzi.

Fishky - Profil | Ne 26.2.2006 21:21:02

Měl bych dotaz:
U nás je to asi takhle: přijdete, požádáte o povolenku... vytiskne ji /například/ zástupce hospodáře, finance přebere hospodář... Kde je však problém? Jako student bych měl platit ČP 300 + Manip. popl. 30 + MP RS 350 + brigády 500 = 1170 by tedy mělo skončit v kase, ale ejhle! Pan hospodář je natolik vynalézavý, že: 500 za brigády nevyúčtuje, pouze tento fakt dopíše na fakturu perem! Takže 500,- třeba za mé brigády skončí v jeho kapse a né tam, kde je to třeba... navíc má tento člověk i to "svědomí" říct si o dalších 20 Kč /prostě Vám je nevydá/ jako poplatek do tomboli na rybářský ples! Prostě koupím si povolenku, ta mi je dána se vším k tomu potřebným, ale bez dokladu o zaplacení, když o něj požádám, rukou připíše 500 za brigády a jak odcházím, tak na mě křičí - "jo a těch 20 kaček je na ples"... na rybářským plese sem v životě nebyl a je mi až trapný říkat mu každý rok o 20 Kč, kterými se neprávem obohacuje! Otázky tedy zní:
Co změnit, aby:
1) nebylo možné každého člena reálně okrást o 500, respektive ne člena ale organizaci.
2) jak znemožnit "žebrání" o 20 kaček...
- odpovědi typu: řekni ať ti těch 500 dá na Fa, neberu - to by musel říkat každý člen a máme jich 1200, pokud toto dělá jen s každým druhým co nedělá brigádu (počítám, že tu nedělá polovina členů) přijde si pan tunelář na 150.000,- ročně! + "dvacka" za brigošky = 6000, tedy reálně cca 156.000,- ročně jen z prodeje povolenek, tento člověk má však i občerstvení v objektu naší MO + prodej kaprů celoročně, ono z ošizených násad je opravdu co nasazovat a taky na rybničku, jenž by měl sloužit nejspíš k chovu ryb, provozuje "kaprodrom" a rakušáci tam v létě chodí jak na běžícím páse...
Ještě jsem se chtěl taktéž zeptat, jak je možné znemožnit dalšímu "zavážení břehů" revírů smetím ze staveb, pod záštitou "navyšování břehů" - neboť tatrovky odpadu ze staveb se na břehu opravdu nejeví, jako pěkné... chápu, že za to naši milí na MO něco dostali, jinak by si nenechali na příjezdovou cestu vysypat tatrovku se střešními taškami (cyklista se div na tom nezabije), no oni toto neřeší, za utržené chechtáky mají pěkný auta a na kole nejezdí...
Jak tedy na ně? Jednotlivec nic nezmůže, to je mi jasný, a "sebevrah" abych "škádlil" tygra špilkou taky nejsem, jak by jste to řešili Vy? Občas si říkám, že rybařina není detektivním a udavačským koníčkem, a tak to "neřeším", ale opravdu mě tyto praktiky netěší a rád bych, aby takový lidé nepokračovali ve svých neřestech, ale jak dospět ke splnění přání? Díky za každou radu

plavčík Tom - Profil | Čt 16.2.2006 7:22:28

márvin: ale to je "jen" zákonné ustanovení, které se od skutečné praxe občas diametrálně liší, viz. poslední odstavec Petrsonova příspěvku. Myslel jsem si, že jsem najivní, ale koukám, že ještě tolik ne ...

modrý šílenec - Profil | St 15.2.2006 19:16:43

Ach že jsem sem chodil !!!!!
Pánové mě tal připadá že bude nejlépe , aby každá OM vyhlásila rozhlasem že sa bude vysazovat např.1000 kaprů a že sraz je ve tři odpoledne u kašny a tam každý dostane tři kapry a o ten zbytek sa bude losovat !!!!
A o těch hospdářích , pokud je nějaký finanční příspěvek , tak je vždy schválen na výroční členské schůzi , podívej sa do stanov a mopžná pochopíš že sám hospodář nemůže určit skorto nic .I zarybňovací plán na revír je určen na základě rozlohy revíru a navštěvovanosti a to určuje ministerstvo zemědělství. Pokud hospodář překročí tento plán je sám pokutován a taky pokud je zájem může být odebrán dekret . To by znamenalo že při novém výběrovém řízení na revír nemusel vyhrát svaz , ale jakýkoliv soukromník a můžeš mít i dochytáno .

márvin | St 15.2.2006 18:52:42

plavčík Tom

Prostuduj si § 158 tr.ř. a zapomeň na agenturu JPP :o)
Myslím, že v mém příspěvku máš dostatečnou odpověď a věř, že jsem zasvěcený a to minimálně od doby, kdy tobě ještě přeskakoval v pubertě hlásek - "panáčku".

Petrson - Profil | St 15.2.2006 3:17:54

>> Zklamaný > z toho co jsem po přečtení celé diskuze vyrozuměl mám dojem, že máš pouze určité podezření, bez jakýchkoli důkazů. Myslím, že lepší, než podávat zbrklé trestní oznámení, aniž bys měl něco v ruce, bude tuto problematiku probrat se členy MO, jíž se to týká, a pokud se Vás shodne víc potencionálně poškozených se stejným podezřením, nadnesl bych problém nejprve na členské schůzi a požadoval po vedení organizace, ať doloží evidenci oněch poplatků a jejich další použití. Pokud je to hra s "malou domů" jedné osoby, jistě to podle mě bude zajímat i ostatní funkcionáře - a hlavně platící členy, i jim půjde o to, aby se věc zprůhlednila.
Xaxap má sice pravdu v tom, že kdokoliv může podat t. o. na kohokoliv, má ale ve zvyku se často v těchto věcech vyjadřovat v obecné a teoretické rovině, názory svých - byť právně fundovaných - známých vydává za obecně platné teorie atd., takže ho ber s rezervou. On už ti neřekne, že pokud nemáte nic v ruce, soud s největší pravděpodobností projedete, což v lepším případě bude znamenat, že se asi postěhuješ do jiné MO, v horším se Ti může někdo začít mstít...radši ani nedomýšlím. Praxe totiž bývá jiná, než suchopár legislativních pravidel a papírová nedotknutelnost.
Rozhodně, máš-li tu možnost, než se do případného soudního sporu pustíš, se nejprve poraď s právníkem.
Osobně bych se bez jakýchkoliv důkazů na soud neobracel, a to nejsem nějaký strašpytel. Jde například o to, že spor by vyšetřovala místní policie, a je velmi pravděpodobné, že někdo z vedení Vaší organizace tam má "svého" člověka, jak je, zvláště třeba na malých městech, zvykem. V takovém případě ani nepostřehneš, že někdo v zákulisí maří a ovlivňuje vyšetřování, zatímco zazdít velký tunel (pokud se o něj opravdu jedná) veřejně před členskou schůzí nebude zdaleka tak jednoduché.

M52J - Profil | Út 14.2.2006 23:45:51

fikus: není nic jednoduššího pokud nevydáváš doklad,skásnout peníze za nedpracované brigády a pak dodatečně části členů účast na brigádě dopsat. Potom už je částka podstatně zajímavější než za adm. poplatky, ba i na obnovu vozového parku by to mohlo postačit

plavčík Tom - Profil | Út 14.2.2006 22:50:51

márvin: nevím, na jaké "kecy" narážíš, psal jsem o vlastní zkušenosti panáčku. Pokud podání učiníš na SZ, tak policie pro něj v rámci dožádání provede určité úkony a má na to zákonem stanovené lhůty. Pokud to ovšem podáš na policii, neznám právní předpis, který by nějaké lhůty určoval. Pokud je zde někdo zasvecený, rád se nechám poučit.

fikus | Út 14.2.2006 19:23:16

tak vám zase nevím, buďto si tady zase někdo dělá prdel na známé a masově prodiskutovávané téma, nebo se ptá někdo, kdo nemá nejmenší páru jaký má být princip fungování Svazu a jeho organizačních jednotek.
Zklamaný: z Tvých odpovědí je cítit strach. Neboj se a seznam nás, za co a kolik vybírá hospodář od Tebe peněz.
Podle Tvých minulých odpovědí vybírá hospodář zřejmě stejné peníze i od dalších asi 1000 členů. (viz. Tvůj příspěvek z 17:31:58)

Předpokládám, že se bude jednat o nějaký poplatek na administrativní výdaje, který některé MO vybírají navíc k členskému příspěvku.
Sám jsem členem MO Vsetín, která vybírá takový poplatek ve výši 30,-Kč.Když spočítám x 2.000 členů už to je celkem slušná částka. Ale nikdy by mě nenapadlo obvinit MO ze zpronevěry bez důkazů. A to i když jsem nikdy nedostal potvrzení na vybrané peníze. Mohu kritizovat, ale obviňovat nemůžu a nechci.

herik | Út 14.2.2006 19:19:33

Myslim, ze aj ked nemas doklad o prevzati penazi, musi pan hospodar preukazat pôvod nadobudnutého majetku, aspon u nas je to tak.

márvin | Út 14.2.2006 18:59:37

for Zklamaný
Pokud máš indicie, že někdo u vás na svazu rozkrádá a chceš podat trestní oznámení tak ho podej na policii. Na kecy některých zasvěcenců, že se něco na policii zamete pod koberec nebo se tím nikdo nebude zabývat nedej, protože plácají nesmysly, tomuto absolutně nerozumí a je mi takových pomlouvačů vlastně i líto. Pokud oznámení podáš, tak se toto vyhodnotí o co jde a ve věci pokud se bude opravdu jednat minimálně o podezření z nějakého tr. činu bude zahájeno trestní řízení. Podle povahy tr. činu se tímto bude zabývat buď místně příslušné obvodní oddělení (které má ve svém územním celku sídlo vašeho svazu) nebo pokud bude značná škoda nebo se bude jednat o hospodářský tr. čin tak se tímto bude zabývat Služba kriminální policie a vyšetřování. Pokud oznámení podáš na státním zastupitelství, tak toto bude stejně k šetření postoupeno na policii, kde tě stejně budou muset znovu vyslechnout na příslušný protokol, proto si ušetři cestu a podej oznámení přímo na policii. Hlavně pozjišťuj a uveď co nejvíc informací.
Pokud by si chtěl víc informací, tak mě klidně svůj problém napiš na mail, pak ti budu moct poradit víc a nebo na jaký případný trestný čin máš svoje oznámení podat. Pokud se v místě svého bydliště obrátíš na dozorčí službu na obvodním oddělení policie, tak věřím, že ti poradí stejně jako já, když jim popíšeš přesně svůj problém tak ho sami zkvalifikují na to o co se jedná, to ty vědět nemusíš. Jo ještě dodatek. Někdo zde správně psal, že trestného činu se nemůže dopustit organizace, ale pouze konkrétní osoba.

Flip - Profil | Út 14.2.2006 18:15:44

Zklamaný-sory,nejsem od tamtud-nicméně mě to žere jako bych byl,svaču na rybách nežeru,protože se těším na to až sežeru to,co přinesu domů a o úlovek se nějak postarám sám.
Takže drž se rad Xaxapa a mášli důkazy jdi do toho!

hraji - Profil | Út 14.2.2006 18:11:21

Flip: nevím co bude, neumím věštit z koule. Pokud vím, existuje na stránkách vašeho ČRS k tomuto tématu diskuzní fórum, budeš muset zadat svoje dotazy tam. Jsem z jiného svazu. Ale když se šikovně zeptáš tady na MRKu, tak ti určitě nějaký všeho znalý génius odpověď dá. A to s tou náhradou za ježdění za rybami někam dál, to je fantastický nápad, odpověď někoho z rady ČRS by mě taky zajímala.

Zklamaný | Út 14.2.2006 18:05:43

Filip: Jasně, benzín Ti proplatí, nabalí Ti sváču a ještě Ti budou ryby přemlouvat k záběru, abys nebyl nespokojen. Prosím o reakce pouze k otázce. děkuji

Flip - Profil | Út 14.2.2006 18:03:02

Hraji prosím ještě jeden technický dotaz.Je vidět,že máš k té problematice otravy blíže než já.Za ty prachy se nakoupí ryby pro tu oblast,kterou to postihlo?Kde je koupí?A budou tak velké jako ty co pochcípali?Budou taky proplácet lístky na benzín všem, kteří budou muse díky tomu jezdit dál za rybami a tím pádem se jim to prodraží.A dost dlouho.Vzal toto někdo v potaz,když požadoval náhradu?Jinými slovy zase to bude mít řadoví člen o něco dražší.

XAXAP - Profil | Út 14.2.2006 18:02:28

Mily Zklamany, podat trestni oznameni kymkoliv na kohokoliv je svatym pravem kazdeho obcana. Muzes podavat anonymne i podepsane, na konkretni osobu i na neznameho pachatele. Cinne organy se tim vzdy musi zabyvat. Pokud ovsem mas jiste indicie, podepis se a zkus ho co nejvice konkretizovat. Z podani trestniho oznameni nemuzes nest zadne legalni nasledky (snad jen pokud bys jej podal na tr.cin spchany tebou samotnym).

Hrajiho neposlouchej, mele mimo misu. Mysli asi 17 let opozdene, je znamym obhajcem cehokoliv svazoveho a uz se parkrat ukazalo, ze ani sam mozna nema pred svym prahem uplne cisto. A jeho argumenty od vizionaru z jihu, co prohlednou z Budejovic az pod led a labske jezy, to byl vrcholny Monty Pythonovsky humor. Nasledna soudni paranoia uz zase jen tradicni ukazkou neschopnosti smirit se s jinou dobou.

hraji - Profil | Út 14.2.2006 18:00:11

Flip: ano, je řada poctivých lidí a je řada gaunerů, ale nelze je házet do jednoho pytle jen proto, že nemáme důkazy o gaunerovinách těch špatných. Bylo by to minimálně nespravedlivé k těm poctivým. To je problém, který zde nevyřešíme, stejně jako nevyřešíme nepoctivost v obchodě a braní úplatků ve státní správě atd atd. AKždý si má udělat pořádek doma a ve svém nejbližším okolí a nebýt lhostejný ke špatnostem páchaným jinými. Ovšem populární to moc není, to mi věř