Rybářská stráž a otázky kolem ní.

Zdravím všechny kolegy rybáře. Jsem docela čerstvým členem rybářské stráže (RS) a tak by mně zajímal Váš názor na její působení a obecně na to co se Vám na ní líbí nebo spíš asi nelíbí - věřte, že si to vezmu k srdci a až Vás bude kontrolovat služební číslo 7978, tak budete vědět o koho jde ;-)))))))))

Náměty k vyjádření :

1. Jak by se člen RS měl k rybáři chovat ?
2. Jste vždy ochotni vyjít členu RS vstříc ve smuslu plnění jeho poviností ?
3. Co se Vám na RS nelíbí ?
4. Přiznali by jste členu (hypoteticky, zatím to nejde) pokutovat i dopravní přestupky (vesměs nedovolené parkování) v blízkosti vodních ploch a jakou částku by jste určili, za tento přestupek (stávající max. pokuta, kterou může člen RS je 5000,- Kč, ale nesmí se jednat o dopravní přestupek) ?
5. Jaké jste měli problémy s členy RS?

Díky za náměty .... 7978

Mida | So 21.7.2001 21:58:05

1, Slušně, nenadřazeně.
2, Dle podmínek, pokud po mě nebude chtít hlídat pytláka o 30kg těššího, tak i ano.
3, Rybářská stráž by se neměla zaměřovat na blbosti a otravovat v nevhodnou dobu. Neznalost rybářského řádu. Nevhodnost chování. nedodržování Kodexu rybéřské slušnosti. Někdy mámale pocit
že když starší člen rs vidí 18-letého kluka u vody jde mu vyloženě jenom o buzeraci.
4, Nemohu soudit, avšak kdyby parkovalo na obvzlášt' nevhodném místě?
5,Stojíte u vody skládáte udici u malého pstruhového potůčku hned nad spalvem (jedno zmála míst z celého revíru kde lze ještě dobře chytat ), Přijede škodovka vystoupí muž a žena. Pán pošle manželku přímo nad vás, aniž by se zeptal kam půjdete, ta si stoupne 20m nad vás a začne vláčet. Muž vyrazí k vám prokáže se průkazem, předložítemu povolenku a sumář. První problém, nemáte datum v kroužku. Po vysvětlování,že datum mán zapsán z domova, ale že jsem se nerozhodl ještě zda pstruha či tlouště,dostanete napomenutí ač jse samotný rybolov prokazatelně ještě nezačali. Chápu měl jsem se rozhodnout dříve, ale co kdybych neměl zapsáno vůbec,nic se nestane?
odchází,zkovávám povolenku, přivazuji woblera a co nevidím!!! Chlápek slezl pod splav a celý ho prohazuje. Co ted 20m nad vámi jeho žena on hned pod váma - tomu říkám rybářská etika.
Co se týče ostatních kontrol vždy dopadly absolutněv pohodě.

LEVIT - Profil | Čt 19.7.2001 16:35:02

1)slušně, nepovýšeně (a neponíženě - autorita je taky důležitá, ale nesmí se změnit v povýšenost)
2)Pokud zrovna nezdolávám rybu, tak jo, pokud nejde o buzeraci.
3)(násl. se týká jen některých) povýšenost, arogance, neznalost rybářského řádu a ryb, chození k vodě kdy se jim to hodí a ne když je třeba, kontrola a bazírování na formalitách (typu nemáte fotografii, stojíte na rozhraní P a MP...) a absence kontroly podstatných věcí (peán, ryby(míra, druh),...)
4) Ne, pokutování rozhodně ne (je to zneužitelné, navíc jsem v Rybářství četl, že r.stráž má právo pokutovat pouze nerybáře, členy rybářského svazu trestá nikoliv pokutou, ale zápisem nebo odebráním povolenky(pokud se mylím, tak mi dejte prosím určitě vědět), ale zápis do papírů ano.
5) už jsem to tady mockrát psal, odkážu vás na otázku "Co porybnny a jejich chovani jake mate zkusenosti" ze 14. 6. (zadal SBF) a mou odpověď z 15.6.. Je to dlouhý, ale stojí za to si to přečíst - pro odstrašující příklad.

Jinak ostatní letošní kontroly (asi 3) proběhly zcela korektně, asi to byl ojedinělý případ.

pavuh | Čt 19.7.2001 14:49:13

1) prijemna inteligentni osoba
2) dle uvazeni
3) nepamatuji se - naposledy jsem byl kontrolovan cca pred 4 lety a predtim ani nevi kdy
4) v zadnem pripade
5) zaplatbambu zadne

šídlo | Čt 19.7.2001 14:13:21

Kecos> krom toho jsem RS letos potkal jen v unoru (a to asi jen proto ze zrovna svitilo slunko), to je proklate malo.
jetli si ovsem nedokaze RS vynutit pomoc policie tak at se na mne nikdo nezlobi, pak je k nicemu.

Jiří Janeček - KECOS | Čt 19.7.2001 13:16:56

Pro jindra :
Souhlas na 100%, už mám doma asi 10 cívek silóny s pytlačkama a počet vzrůstá ;-)))))))
Pro Mihal :
Co tím myslíš? Jejich nadřízené? Tak to ani náhodou, jeden to tady zkoušel a pěkně se mu pomstili - už rok se marně snaží sehnat techničák a pokud ho má tak maximálně na tři dny :-(((((
Pro šídlo :
Tak tohle (mytí aut) se u nás naštěstí neděje, ale i tak ti musím říct, že RS má docela svázané ruce výhradně na RR a zbytek postupuje policii :((

šídlo | Čt 19.7.2001 12:21:09

co mne fakt sere je to ze buzeruje jen rybare. chatari a vyletnici okolo vody mnohdy delaji okolo vody takovej bordel ze tim porusuji nektere zakony, ale kdyz jde okolo RS tak se nic nedeje. ja nevim jestli mate k tomu opravneni, ale jestli treba nekdo si u vody meje auto a splasky se pak dostavaji do vody, tak promin to preci neni mozne prejit jen proto ze se nejedna o rybare. tohle neni o RR, ale o zakonech.

Mihal | Čt 19.7.2001 12:16:23

J.J: Kladně hodnotím přístup k diskusi. Co se týká těch pytláků, tak se domnívám, že nejjednodušší způsob je uzavřít s policií dohodu o spolupráci. Pokud jsou policajti u vás líný, tak se domluvte s policií o trochu výše. Jsou případy, kdy to takhle funguje celkem dobře (např. v Plzni).

jindra | Čt 19.7.2001 12:14:54

Hlavně ať RS začne chodit na pstruhové potoky. Tam se to pytlákama zvláště teď o prázdninách jen hemží!!!

Milan P. - Profil | Čt 19.7.2001 10:49:04

1. Slušně, poučeně, inteligentně.
2. podle naplnění bodu 1
3. Už jsem ji dlouho nepotkal, Marťani mi taky nevadí.
4. Jsme v 21. století, existuje mobil a číslo na policii, pokud nemají policajti zájem, je to jejich problém.
5. dle bodu 3

Jiří Janeček - KECOS | Čt 19.7.2001 10:29:44

Pro Mirek S.
ja jsem neřekl, že se pytláků bojím, ale fakt je to kolikrát ohubu a na pomoc policie spoléhat nemůžu (alespoň té naší kde bydlím a působím). Řeknou, že mají svých starostí dost a tím končí :-((((. Nevím sice z kama seš, ale u nás jsou pytláci tak zdechlí chodit k vodě v noci a plahočit se po tmě, že s klidnou tváří chodí i v to pravé poledne. Normálně s kompletní rybářskou výbavou a když po nich chceš povolenku, strčí ti bouchačku mezi žebra a řeknou "Tohle je moje povolenka!!!" a ty než zalarmuješ policii, tak jsou pryč ....

Pitris - Profil | Čt 19.7.2001 10:15:42

Zdravím. také jsem člen RS a bohužel jistá skepse, vůči RS ve mě je. Asi to zní hloupě, prakticky střílím do vlastních řad, ale fungování RS se mi prostě nelíbí. Těžko chtít nějaké převratné změny, když se lidé na místech RS prakticky vůbec nevyměnili. Mluví se o zkouškách. Pominu - li, že s trochou nadsázky by se 150 otázek nazpaměť naučil trochu inteligentnější papoušek, tak způsob, jakým probíhalo zkoušení, což se mimochodem na veřejnosti asi ještě nevyřklo, tak byla naprostá fraška. Obligátní "kluci, doufám že nebudete opisovat" ve všeobecně bujaré náladě a z radosti, ze shledání s kolegou, jaksi zaniklo. Když se tedy testy "udělali", mohlo se vyrazit na "ty" rybáře.. Bylo mi z toho smutno a trochu na zvracení. Takhle se chovají děti v 1 pomocné. Já jsem se RS stal proto, že mě o to požádal předseda naší organizace, aby nás byl daný počet. Znám vyjímky, zrovna u nás je člověk, kterému bych chtěl vyseknou poklonu, s jakou profesionalitou to dělá. Je to mladý, příjemný a inteligentní muž. Takových je málo a jsou platnější než 10 jiných. A tady vidím jediné východisko. Profi rybářskou stráž, do které se bude opravdu vybírat... Dříve se změn k lepšímu asi nedočkáme.

Salmon | Čt 19.7.2001 10:04:40

Ještě bych chtěl dodat k těm nočním kontrolám. Jsem názoru (alespoň podle našich malých revírů), že kdyby se povolil lov non stop, tak by alespoň částečně odpadl tento problém s pytláky. U nás totiž platí, že když je u vody rybář, tak si tam pytlák netroufne. Mezi půl jednou a půl čtvrtou ranní se to tam pytlákama jen hemží. Dříve si tam netroufnou.
Otázku lovu non stop tu ale nyní řešit nebudeme...

Mirek S | Čt 19.7.2001 10:03:58

Souhlas se Salmonem, jinak se mi stalo, ze RS byl u zkoumani chyceneho sumecka amer. a cca 10 minut to zkoumali a hadali se s ostatnima duchodcema jestli to neni sumec :-((.

Pro J.J. , ctu a divim se, proc tedy delat RS, kdyz se bojim pytlaku ???? Chapu , ze se da narazit na ruzne individua od pytlacicich dorostencu pres ukrajince po mozna i ozbrojene party, ale to neni preci omluva. RS si snad muze domluvit spolecne kontroly s Policii, nebo ne ? Chodit a kontrolovat pres den radne rybare je jen sotva polovina prace, jako pytlak si preci radsi dojdu k vode v noci a ne v poledne .

Mates | Čt 19.7.2001 9:53:10

Souhlasím se Salmonem akorát bych chtěl napsat svojí příhodu z Orlíka.Byl jsem s kamarádem na Popelíkách zažátkem května,přijela RS ve dvou autech ,kontrola proběhla docela dobře ale při odchodu se jeden otočil a povídá "Jo kluci dou candáti"kdyby tam jich nebylo 9 tak jsem ho poslal do hajzlu.Tohle měli v popisu práce STBáci,provokovat lidi.Zřejmě nějakej zastydlej.

Jiří Janeček - KECOS | Čt 19.7.2001 8:49:48

Pro Salmon ...
Všeobecný souhlas.
AD 4, Máme pravomoc dopravní přestupky hlásit na Policii, ale ti se na to v drtivé většině vykašlou :-((((
AD 5, S hlídáním po půlnoci jsou problémy ve smyslu, že se člověk opravdu bojí o vlastní život. Sice mám osobní zbraň, ale i tak si dvakrát rozmyslím, než ji vytáhnu. Fakt jsou s tím jenom problémy. Sice můžu požádat Policii o pomoc, ale platí to samé co v bodě 4. Jinak souhlasím, že tebou popisovaný člen RS nemá nírok na nošení odznaku - klidně ho nahlaš na okresní úřad a oni s ním rychle udělají pořádek (pokud to není nějaká papaláš :-((((

Salmon | Čt 19.7.2001 8:22:08

1. Při příchodu by měl pozdravit a hlavně ukázat odznak!
2. Ano, pokud nechce po mě nesmyslné věci typu: "Sbalte si ten stan, nebo jste bez papírů" - když mám bezpodlážkový přístřešek
3. Nelíbí se mi, že mnohá r.s. nezná dobře rybářský řád a neumí v něm hledat v případě sporu
4. Tu pravomoc bych jim nedal, ale dal bych jim mobil a ať v takovém případě zavolají policii
5. Při kontrole byl ožralý a nedalo se s ním rozumně diskutovat, neznali dobře rybářský řád, nikdy jsem neviděl změřit zapsanou rybu a jen výjimečně se kontroluje po půlnoci (nejedná se mi dodržování povinné přestávky, ale o hlídání revíru před pytláky