Echolot při použití s GPS

Máte někdo prosím nějaké zkušenosti s používáním echolotu spolu s externí GPS ? (nemám na mysli echoloty s vestavěným GPS) zajímají mě kombinace zařízení jak spolupracují...preferuji značku Gramin. díky
Autor diskuse: Petrfox - Profil , 11.2.2006 kaprařina - náčiní, doplňky

carlos - Profil | St 15.2.2006 6:52:04

Patan - ® : ta jedna vteřina byla jen příklad, ve skutečnosti to ukládá bod pokaždé, když nastane jakákoliv změna jakékoliv veličiny (rychlost, směr, hloubka atd.). Takže teoreticky pokud jedeš např. stále rovně po dálnici, uloží se bodů jen pár, pokud jedeš v kopcovitém terénu serpentinama, budou bodů stovky na kousku cesty. Po vodě můžeš kličkovat jak chceš, cesta se uloží prostě jen klikatá a v každém bodě bude uložená i hloubka. Pokud se chceš třeba za měsíc vrátit na jakýkoliv bod, prostě si ho jen vybereš ze seznamu a zapneš jednu z navigací, dovede Tě to k němu. Přesně ale např. hranu musíš stejně dohledat echolotem.

Patan - Profil | St 15.2.2006 4:26:24

m.kindl; Pokud GPS vyuziva system WAAS, muzes se dostat na rozptyl 2-3m vertikalne a 1-2m horizontalne, nekdy se trefis skoro presne. Jestli mas bojku nekde na hrane, dohledas toto misto echolotem a polozis bojku uplne presne, proto jsem vlastne reagoval na tu otazku, neslo mi do hlavy, jakym zpusobem by mohlo echo a GPS spolupracovat, kdyz kazde pracuje uplne v jinsim rozptylu.

Patan - Profil | Út 14.2.2006 23:43:36

Carlos; Diky za vysvetleni. Je tu jeste jedna malickost. Pokud se budu pohybovat s lodi nestejnomernou rychlosti, pak mi to bude prece mapovat uplne bludy., nemyslis? Na lodi s motorem se da jeste jakz takz udrzet rychlost, ale co lod jen s vesly, vetr, proud atd. Pokud GPS prijima signal kazdou vterinu, je pak rozdil, jestli jedes chvyly 2m/s, nebo 5m/s. Nic ve zlym, myslysis, ze je to nejak osetreny?

Petrfox - Profil | Út 14.2.2006 16:56:25

Carlos: Díky za info....

maxwell - Profil | Út 14.2.2006 15:59:19

carlos:nemám zkušenosti s Garminem,ale u Humminbirdu to funguje stejně,akorát je připojeno externí čidlo přímo určené pro echa.Doplnit se dá i sonda na počasí.

carlos - Profil | Út 14.2.2006 15:51:31

Koukám, že už musím zasáhnout, MM prosím nemaž to jako reklamu.
Oba přístroje, např. Garmin FishFinder 250 a GPS eTrex Legend C se propojí seriovým kabelem, GPS se přepne do systému NMEA. Potom se zapne na GPS ukládání trasy a např.každou vteřinu se automaticky uloží bod, u něhož se místo nadmořské výšky uloží hloubka. Takže to funguje stejně, jako když chodíte po dně a ukládá to přesně trasu. Žádná jiná veličina se nepřenáší ! Získáte tedy přesný profil dna ale bez teploty, složení dna, výskytu ryb atd.

Petrfox - Profil | Út 14.2.2006 13:56:46

maxwell: nevím co je nepochopitelného na slovu externí? Myslím, že jsem to napsal dost jasně...firma Garmin nabízí u většiny ručních GPS (GPS60,GPSMAP60,eTrex atd.. těch výrobků je mnoho tak je nebudu všechny jmenovat) propojení s echolotem.Zrovna tak celá ředa echolotů Garmin nabízí připojení GPS pomocí kabelu.Cituji z návodu: Echoloty Garmin je možné připojit k jinému NMEA kompatibilnímu zařízení, například Garmin GPS přijímači.Po připojení může echolot posílat informace o hloubce,teplotě,a rychlosti pohybu do jiného NMEA kompat. zařízení.Na přístroji je také možné v případě propojení s GPS zadávat body s pozicí, nebo příjímat z GPS navigační data jako jsou pozice,čas,kurz,vzdálenost,ryclost atd.......konec citace. Tak takové to propojení jsem měl na mysli,doufám, že už teď jsem to napsal dosti srozumitelně..?

maxwell - Profil | Út 14.2.2006 12:40:31

Petrfox:asi jsi to opravdu špatně napsal "echolot s externí GPS".Co já vím tak echolot má buď GPS vestavěno,jak jsi uvedl,nebo se dá o GPS čidlo doplnit(třeba humminbird MATRIX),který po doplnění externí GPS sondou funguje stejně jako s vestaveným GPS.Vtip je v tom,že máš rovnou v mapě zanesenou k souřadnicím hloubku a profil dna.Pokud jsi myslel spolupráci s jiným separátním GPS tak si nemyslím,že je možné zpracovat oba výstupy nějak jednoduše do celku.(Určitě můžeš doplnit k souřadnicím nějaké údaje ručně).Každopádně bývají některá zařízení vybavena komunikačním portem s PC,kde múžeš data dále zpracovat.

Petrfox - Profil | Út 14.2.2006 10:08:59

Patan: Asi jsi špatně pochopil moji otázku, nebo spíše jsi ji asi nečetl do konce . V drhuhé části otázky se na to právě ptám jak to spolupracuje, když to výrobci nabízí...A děkuji za tvůj druhý postřeh, ale to že nemám namysli echolot s vestvěným GPS jsem uvedl schválně právě kůli tomu, abych se dozvěděl jak to spolupracuje a co to obnáší, případně jestli to má nějaký smysl oproti tomu když ji budu mít zvlášť....ale zatím jsem se toho moc nedozvěděl. Asi v této kombinaci stím nemá nikdo zkušenosti....

m.kindl - Profil | Út 14.2.2006 7:38:32

Patan - ® To zní celkem logicky.Jakou má přesnost GPS ? Je možný že když ti někdo ukradne bojku že jí dokážeš vrátit na stejný místo ?

Patan - Profil | Út 14.2.2006 4:50:51

Petrfox: Ja mam echolot Lowrance a rucni externi GPS take Lowrance. Stale nechapu proc by meli tyto dva subjekty spolupracovat. V GPS mam nahranych asi 250 map jezer v USA i s vrstevnicemi. Pokud jedu na nejake jezero, vytypuju misto, GPS me tam dovede a zbytek tedy dno dohledam echolotem. Mohl by jsi mi vysvetlit jakou spolupraci mezi echolotem a GPS si predstavujes? Jeste bych dodal, ze kdyz propojis externi GPS s echolotem, tak je z toho prakticky echolot s vestavenym GPS.

Kato | Po 13.2.2006 18:53:54

jaro: on to měl bez záruky jen za 5.000, tak se to dalo.

Jaro - Profil | Po 13.2.2006 18:52:15

Kato - tak s tým som nepočítal ani v sne :-))

Kato | Po 13.2.2006 18:28:57

Jaro: http://sunnysoft.inshop.cz/INSHOP/scripts/detail.asp?kat=33-C58
místo wifi by se tam dal namontovat modul GPS, to by vyšlo asi na rovných 55.000. Pálka co?

Jaro - Profil | Po 13.2.2006 18:03:41

Kato - skús zistiť ten typ.

Striker - Profil | Po 13.2.2006 13:05:16

Ta odchylka neni kvuli teroristum, ale kvuli tomu, ze ty GPSky pro bezne pouziti (navigace, geocaching...) nepotrebuji vetsi presnost. Existuji GPSky pro geodety a ty maji presnost v radu centimetru, ale ta cena ..

jurasoft | Po 13.2.2006 11:19:26

Petrfox : no kolegové co to byli kupovat jeli z Dobrušky až do Prahy a s externí anténou na střeše auta s připojením na notebook a nahranou mapou čr kopírovali celou cestu silnici. Tedy jejich šipečka jim ukazovala že jedou vlastně v příkopě. Jinak je prý gps přesně navigovala a cestou upozorňovala kde mají odbočit atd. A to určitě nejeli celou cestu mezi baráky. Ona ta odchylka je tam kvůli zneužití pro teroristické útoky tak se není čemu divit. Na silnici to až tak nevadí ale když ve vodě potřebuješ najít tu konkrétní plochu 2x2 metry pak to může být problém. nicméně jsem dohodnutý, že si pro letošek jednu kompletní soupravu (vč. všech držáků a kabelů) půjčím a prubnu ji při výpravách. Ten náš model má i nějaké funkce pro rybáře.

Petrfox - Profil | Po 13.2.2006 11:03:54

Jirka Šachl: V Garminu( GPS centru) jsem byl a kupoval si tam echolod.Garminy mají stejně jako Metrixi vestavěný soft pro toto použití.Přestnost polohy sice výrobce uvádí 7-10 m, ale byl jsem ujištěn při použití na vodních hladinách, kde nedochází k stínění satelitů je přesnost daleko lepší.Na přesné místo je samozřejmě potřeba použít echolot.GPS by měla sloužit pro navedení na přibližné místo dle tolerance udávané výrobcem.Udajně když technici s GPS centra mapovali celé Lipno včetně vrstevnic(mapa by měla být co nevidět na trhu) tak jim GPS ukazovali téměř na metr přesně.Je jasné, že ve městě mezi domy to bude asi horší s přesností.

jurasoft | Po 13.2.2006 10:47:30

Není mi jasné využití spojení GPS spolu s PDA. Spojení externího či interního GPS spolu Matrixy je mi jasné. Mají v sobě vestavěný soft pro GPS. Současné odchylky GPS mi ale v rybařině moc nepomohou. Máme v práci garmin gsmap 60c a podle manuálu má odchylku : "Přesnost určení polohy: 7-10 m nebo méně při normálním režimu GPS, WASS/EGNOS kompatibilita" viz http://www.garmin.cz/index.php?section=2001&category=outdoor&sub_category=outdoor_mapove&view=detail&product=32
a to například pro uložení si horkých míst pro pozdější nalezení nebo pro zavážení bez použití bojky je nedostatečné.

Petrfox - Profil | Po 13.2.2006 10:39:26

kosmak: Acera N 35 znám ten jsem měl na testování na týden půjčený jako navi do auta používal jsem to z mapami Navigon 5 které umí mimo jiné při navigaci i mod 3D.(není to určitě jená mapa co to umí) ale jak už jsem psal PDA a vlhkost případně voda to nejde dohromady.Kdyby jsi přeci jen o tom uvažoval tak velmi důležitá informace je, aby případná mapa v PDA uměla navádět na místa uložená mimo komunikaci, ne každá to totiž umí..

Kato | Po 13.2.2006 10:36:18

Petrfox: kamarád si nedávno kupoval voděodolné a nárazu odolné PDA i s GPS. Cena byla vyšší, ale že to měl nez záruky, tak ho to vyšlo levně. Typ bych snad našel v ICQ historii.

Petrfox - Profil | Po 13.2.2006 10:31:48

Patan: To je myslím jasné asi každému, že echolot ja na prozkoumání dna a externí GPS mohu používat i samostatně. Tyto dvě zařízení,pokud jsou od stejných firem většinou spolu umí spolupracovat a na to byla položená otázka.

Petrfox - Profil | Po 13.2.2006 10:26:50

Jaro: Také jsem o tom uvažoval použít to s PDA ale tam nepřichází vůbec v úvahu to , že by na to mohlo třeba pršet.PDA je přeci jen počítač a má otevřené všechny porty, kterými se tam snadno dostane voda.A další věcí je velmi veliká vlhkost vzduchu u vody ta PDA také určitě nepřidá.Samozřejmě existují vodotěsná pouzdra ale měj PDA v "igeliťáku" To mysím není to pravé ořechové...Díky na ten WAAS se podívám... .

Jaro - Profil | Po 13.2.2006 9:25:08

kosmak - áno, dokonca na niektorých sa môžeš pripojiť k internetu. Pri dlhom pobyte je to nepopierateľná výhoda. Tých mašiniek je spústa, treba si určiť priority, asi by som vyberal z vodeodolných /ak také existujú/ a GPS s WAAS.
Teraz sa buduje GPS európsky, má byť ešte presnejší ako ten americký. Možno treba počkať.

kosmak - Profil | Po 13.2.2006 9:00:05

Nad PDA s GPS přemýšlím už dlouho. Zatím mám vybrané značky Yakumo Delta X a Acer n35. Toho acera koupíš už pod 8tis. Oba typy mají v sobě ten modul zabudovanej a ze zadu jenom vyklopíš anténu. Výhoda není jen v tom GPS ale i v tom, že je to počítač. Přehraje hudbu, video a td... Takže když se budeš na rybách nudit, můžeš zkouknout třeba nějakej film. Tedy když ti ryby brát nebudou. Navíc cenově to vychází stejně jako jenom samotnej GPS navigátor. Jinak se mrkni sem www.svetpda.cz

Jaro - Profil | Po 13.2.2006 7:52:08

Patan - je to dosť podstatná výhoda kôli všestrannejšiemu využitiu.
Petrfox - som za oddelenie GPS a echolotu, teraz mi dlhší čas napadá myšlienka - kombinacia GPS a PDA, veľkosťou sa to príliš nelíši, využívaš pri vode výhody počítača a GPS. Skús si zadať do Googlu : PDA GPS WAAS ak by si mal záujem. Podstatnou bude otázka odolnosti voči poveternostným vplyvom.

Patan - Profil | Po 13.2.2006 4:42:10

Nevim proc hledas kombinace mezi GPS a echoloty? Echolot mas k prozkoumani dna a GPS, aby jsi si zaznamenal horke misto, ktere pri pruzkumu objevis a pri pristim tripu se k nemu bezproblemove dostal. Vyhoda externiho GPS je pouze vtom, ze jej muzes pouzivat i mimo lod. Neco jinsiho je propojeni jednoho ci vice echolotu, ci pouziti vice sond a echolotu pro lepsi zmapovani dna.