Rousnice-tipy-triky

1.způsob jejich lovu-čekáte na déšt,zalíváte,el.proudem 2.způsob jejich přechovávání-dlouhodobé,krátkodobé,a vše okolo, aby byly fresh:-) 3.způsob nastražování- jak a na jaké druhy ryb
Autor diskuse: obrisek - Profil , 28.5.2007 všeobecné - domací dílna

dada11 - Profil | Ne 3.2.2013 9:22:43

obrisek - >> 1: mám čelovku s červeným světlem. Po dešti nebo během deště jich je samozdřejmě nejvíc, ale jdu je lovit když mám čas a potřebuju.
2: mám je v kyblíku ve sklepě. Je jich tam kolem 50-200. Sem tam vyměním hlínu s trávou (nejlepší jsou drny) a když jdu na ryby mám sebou termosku s kafem a ten lógr jim vždicky dám. Takhle to mám od jara do zimy.
3: nastražuju většinou na bago, chytám na ně celý rok a všechny možný druhy ryb. Jak na stojáku, tak na řece.

knik-licht - Profil | So 2.2.2013 22:46:36

Jak je zima tak studuji abych na ryby byl co nejvíc připraven. Na žížaly jsem profík. Už jsem je dodával dokonce do rybářských potřeb. Radím vám z elektrikou si nehrajte. Ta funguje jen když je půda vodivá. Sám jsem koupil elektrocentrálu na benzín nastartoval na poli a jezdil s ní sem a tam a honil žížaly :) Vše zbytečné. Zem musí být hodně mokrá !!! Doporučuji si udělat větší nádobu kde od ryjete drny hlíny a kam dáte potom žížaly. Po samotném sběru jsou některé poničené to poznáte tak, že nezavrtají se do těch drnů. Měl jsem na to kýbl 25 l a plechové síto z otvory cca 10mm - takový děrovaný plech. když prolezly dostaly se do hlíny. Ty co ne jsem na druhý den z chytal nebo vyhodil. Na skladování doporučuji studený sklep. K samotnému sběru. Informace jsem shromaždˇoval roky a nebudu se tu rozepisovat. Jen to co je důležité, žížaly jde především o rousnice vylezou po dešti. Je třeba sledovat intenzitu. Pokud prší už druhý den a půda je vlhká stačí počkat několik hodin po té co je tma. Slabé mrholení nestačí k namočení půdy. Jinak si vyberte místo kde je co nejvíc posečená tráva. Žížaly vnímají každý pohyb. to jsem zažil nejednou. Svítím do trávy a ta se začala hýbat, velké množství žížal utíkalo před mojí svítilnou až rozpohybovaly stébla trávy. Někdy narazíte na žížaly které se doslova slepí k sobě tím silným pruhem na sobě to je ten způsob množení. Doporučuji čelovou svítilnu se slabší žárovkou, žížala nemá ráda světlo. Pokud na ni zasvítíte intenzivně uteče do díry. Totiž většinou nejsou celé venku z dirky a svůj konec dokážou zplacatit jak kobra když má hlavu a tím se vzpříčí v díře. Nejdůležitější je být pohotový. Já to dělám tak, že ji jednou rukou přimáčknu k zemi a druhou rukou nahmatám a chytím. Pak jen trpělivě tahnout a nepřetrhnout !!! Je to namáhavá činnost. Jste v podřepu namáháte oči ale výsledek za to stojí. Za hodinu někdy nasbírám i 200 kusů. Pěkně s toho bolí záda ale jinak můžete vzít rýč. Je to ještě větší dřina a není takový výsledek. Dále je dobré vědět o nějakém družstvu které má vyvezený hnůj. Tady u nás to skladují u jednoho pole a je to hromada jak stoh sena. Takový hnůj pěkně smrdí zato pokud není čerstvý skrývá obrovské množství hnojných červů. Stačí dvakrát zarýt. To samé máte-li na zahradě kompost můžete tam mít vlastní žížaly. Na žížaly se dá ulovit každá ryba je to tedy originální nástraha. Především sumec,kapr,úhoř,parma,cejn, někdy i štika.

Michal K. - Profil | Po 13.2.2012 15:42:33

Bylo by na čase tuto diskuzi znovu obnovit. Nebo tu už snad všici chytají na boilies a pelety?. Já chodím vždy v noci okolo domu bosky a na baterce mám červenou látku. A ty noviny mohu doporučit.
Já to vylepšuji tím , že mám koupený takový termo kyblík na živé nástrahy. Jinak na lov proudem si trochu netroufám :D

obrisek - Profil | Čt 19.1.2012 18:18:57

GRUPA >> No no :))

prdec - Profil | Čt 19.1.2012 18:18:29

Zdravím,
jelikož na hlísty chytám tak jich uchovávám v plastové krabičce s deklem a v něm dírky.Ve vnitř mám hlinu kterou sem tam zavlažím,protože vysichá a na hlině 2 trsy trávy.funguje to,jo a mám jich v temnu.

GRUPA - Profil | Čt 19.1.2012 18:15:27

obrisek >>
Se;pořád;nechlub more...

obrisek - Profil | Čt 19.1.2012 16:11:01

GRUPA - zdarec,,,co si to vykopal za archiv :)

Takže moje poznatky za tu dobu:)
šalinó sem nelovil a nikdy lovit nebudu.
Ve Feroně jsem koupil silný plát železa, když jej zatluču do země, a přejíždím po něm dřevem, funguje to, ale vylízá střední a malá velikost do okruhu cca 3-4m.
Když zaprší, nachytám mezi panelákama i 200 kósku za hodku.
Dá se na ně chodit už od března, ale sou dost citlivé.Jak na světlo tak na úschovu.
Kafe nedávám, mám strach z aroma.
Nejlepší je mech, mám ho z vysočiny.
Mám ve sklepě plastovou nádobu na míchání malty.Tam se v poho vtěsná 100 kousků.
Na přepravu v létě používám camping ledničku+mech+zmrzló petku
Na loď pak termosku+pár kostek ledu.Jedině tam se rósnice neuvaří.
Jednou jsem koupil v Hornbachu kůru.Byla napuštěná nějakým hajzlem, rósnice zdechly před očima.
Rok 2011 byl nějaký zakletý.Měl jsem problémy z úschovou, hodně mě toho zakalilo a zhublo.Zkusím na tento rok vše pořádně vyčistit a vydezinfikovat.

Má snaha se zatím vyplácí.Každý rok, na ně lapnu něco většího.MORE:)

MaTTeSeK18 - Profil | Čt 19.1.2012 14:28:56

Keporkak >> Normalně když ji vídíš nesvit na ni přímým světlem a podivej se kde má díru a chytni ji přímo u díry přímáčknout ji můžeš ale při tahaní se země ji nesmíš moc tahat:)já chytám jen takhle žížaly a není problem:)

GRUPA - Profil | Čt 19.1.2012 14:25:48

obrisek - >>
Ahoj

otázka tošku staršího data, ale teď z jara bude zase aktuální. :-)
1) proudem jsem tauce ještě nikdy nechytal, stačí mi počkat až zaprší a v noci vyrazit na lov.
2) tatík mě je naučil uchovávat v masňácké bedně s trochou hlíny a mechem. Přikrmujeme je socem z kafé. Úplně se toho nacpou a pak to z nich teče jako pr...e.
3) žádný extra vyhraněný styl na napichování nemám, prostě ho tak - nějak navlíknu... většinou na háček s delším ramínkem. Háčky s těma spešl protihrůtkamam na ramínku nepoužívám, protože jsem zatím na tyto háčky z nějakého kvalitního drátu nenarazil.
Ať ti to hrrčííí.......
MORE....
:-))

Keporkak - Profil | Po 11.5.2009 10:38:04

Mám z toho smíšený pocity... Chodím na ně čumět na zahradu po dešti do trávy a vždycky jich zahlídnu třeba i 30, ale jamile se jí jen trochu dotknu zmizí v zemi. Nestihnu ji ani chytit a nechci ji přimáčknout, abyych jí nerozmáznul. Takže sem přemejšlel nad proudem. Mám doma nějaký trafo po tiskárně, který dává 30V, tak ho večer vyzkouším, ale je to asi málo. Na 230V se mi hcytat nechce, abych třeba špatně neupadnul... Není tu třeba nějaký zběhlý elektrikář který by poradil? Hodně věcí si udělám sám, ale nevymyslím to, na to moje středoškolské vzdělání nestačí.

vojáček - Profil | St 13.8.2008 21:47:45

aj ja kdyz je zbiram v noci tak su zohlej a pak se nemozu narovnat:-0

ignor - Profil | St 6.6.2007 18:38:02

Mě se osvěčilo je chytat v noci pod lampou. Tam si na to světlo nějak zvyknou, a já už nepotřebuju baterku.

yzak!!! - Profil | St 6.6.2007 18:20:36

Vodnik Kebule: No u nás už to mám vysbírané nej tak kolem 25-30cm. Musím asi přejít k sousedovi :-).

Vodník Kebule - Profil | Út 5.6.2007 23:56:11

yzak!!! Sbírám ohnutej, taky jsem teď přišel a jsem bolavej... Jenže když lezeš po čtyřech, plašíš si většíma vibracema v hlíně rousnice...
Jaký máte největší? Moje nej z dneška od potoka má tutově 40cm!

yzak!!! - Profil | Út 5.6.2007 23:33:32

Tak jsem teď začal sezonu rousnic. Dneska to celkem šlo, plnou sklenku jsem nasbíral. Jakým způsobem chytáte ,jste sklonění nebo lezete po čtyřech? Ďíky za tipy, už mám toho dost, jak mě z toho bolí hřbet...

MarPit - Profil | St 30.5.2007 23:01:43

Hlinomaz: :-) S 0,40 vlascem šel z vody jako beránek, čuměl jsem jak tele ........, chytáno 2 m od břehu. Další kolega, kterej se tam snaží o sumce dva roky, málem upadl do bezvědomí když to viděl.......

Hlinomaz - Profil | St 30.5.2007 22:55:56

147 cm na kaprák to mohl bejt dobrej zážitek.

MarPit - Profil | St 30.5.2007 22:44:42

Hlinomaz: Tak to nemůžu potvrdit ani vyvrátit, protože mi to zatím vždycky něco vzalo.
Minulej víkend na "Bobří řece" sumeček 80 cm a pak druhej, kolegovi na boilí, 147 cm, ale podle mne tam najížděli do cejnů, kteří se nám třeli pod nohama.

Hlinomaz - Profil | St 30.5.2007 22:34:45

MarPit :Slyšel jsem ale že ale rousnice chytaný elektrikou moc nevydrží. Je to pravda?

Hlinomaz - Profil | St 30.5.2007 22:29:40

Matka má na zahradě tolik rousnic že jí žerou zeleninu.Normálně jim musí dávat mezi mrkev nasekanou trávu aby žraly tu trávu a nechaly mrkev na pokoji.
Stačí mi jen zavolat ať pořádně proleje záhony a ještě ani není tma a už lezou ven.Vždycky si nasbírám kolik potřebuju a ještě su za hodnýho synka co pomáhá mamince se zahrádkou.Většinou si k tomu ugrilujeme nějaký maso no prostě paráda. Někdy chytá celá rodina.
Dřív jsem čekal na déšť a chodil na ně v Brně do parku ,ale tam vylízaly až okolo jedenácté.
Jednou jsme byli glgat na karaoke párty a když jsem šel ve dvě hodiny domů tak bylo po dešti a plný chodníky rousnic za hodinu jsem nasbíral zásobu na celou sezónu.
Protože nemám studenej sklep uskladňuji je v lednici v plastových krabkách a dovnitř dám mech, trávu a trochu hlíny. Zkoušel jsem i mokrej papír, ale neosvědčil se protože plesnivěl.

MarPit - Profil | St 30.5.2007 22:17:02

El. proud, jedině elektrickej proud

speedo: Hlavně nesmíš stát, na té mokré zemi, bosej a dotýkat se té tyče :-))))) Jako to udělal můj kamarád, to neskákaly jen rousnice .............

Hlinomaz - Profil | St 30.5.2007 22:10:25

Vyhodí to snad nějaký fíčko nebo jak se ta ochrana jmenuje.

speedo - Profil | St 30.5.2007 20:36:48

nevihodi drat z prodluzky vrazenej do zeme proud?

obrisek - Profil | St 30.5.2007 20:14:23

Pvl te ne proč se ptáš?jinak dík... už sem myslel že nepoznám soulož i u žížal:-)))