Vaření boilie a fígle okolo

Chtěl bych rozjet diskusi na téma přidávání aditiv do boilie.Dočetl jsem se že někdo dává např.Multimino až do sáčku.Jak dlouho vaříte,sušíte a myslíte že když by se tekutá aditiva přidávali až po uvaření tak jich může být míň ? Zkusil jsem teď uvařit boilie a do půl kila směsi dát jen 4ml esence a 10ml Multimina.Potom do sáčku 1 ml esence a 10 ml Multimina před zamražením,co vy na to ?
Autor diskuse: m.kindl - Profil , 5.2.2006 kaprařina - nástrahy, návnady

Fishky - Profil | Po 6.2.2006 11:30:17

Zajímavá diskuze, CDB - proč vaří všichni? je to tím, že to je nastejno, nebo vaření je v něčem oproti napařování lepší?
Já napařuju, nechám den oschnout, pak s bobkama hurá do kýblu, přidám olej /s mírou, jen opravdu minimum/ suprovně promíchat, ať je trošička na každý a pak přidávám suchá aditiva, a opět promíchávám. Potom nechám bobky chvilku stát a pak sáčkuju a šupem do mražáku. Proč to takhle dělám sám nevím, ale jdou na to... /vím, že olej není zrovna pro kaproprasata OK, tak opravdu s mírou/

Petr | Po 6.2.2006 11:15:02

Hoší mám dotaz mužete mi někdo napsat o kaprových prutech zn.Tica.Jaký jsou.Dík

Lubomir Zabcik - Profil | Po 6.2.2006 10:04:02

Moj osobny nazor varit /parit, je ten ze mi ide v podstate o to, za akych komponentov si skladam zmes..ak su to veci ako spominal m.kindl teda PPC, alebo multimmino, aminokomplexy, a pod, tak potom urcite radsej varim, nakolko kazdy vyrobca vacsinou pocita s varenim a tak ako aj Hutchie pisal, tieto produkty su najucinnejsie ak ich urcitu dobu povaris..ale ak si skladam zmes cisto prirodnu, bez arom a podobnych aditiv, tak bobule parim..
Marfy-teplota pary je vyssia od bodu varu vody v zavislosti od vysky nad vriacou plochou.=ak mas sitko okolo 1cm nad vriacou vodou, tak uz to nemusi byt vobec pravda a teplota pary moze byt mensia..

m.kindl - Profil | Po 6.2.2006 9:04:07

Janousek Dík že jsi se vyčerpávajícím způsobem zůčastnil diskuse :-)
Já myslím že taky asi záleží na esenci,protože třeba Solar zdůrazňuje že jejich esence jsou na bázi rafinovaného alkoholu který má bod varu vyšší než voda a tudíž se neznehodnocuje vařením.Asi spíš budu dál dodržovat doporučení výrobců a zalejvat multiminem jen boilie pro okamžitou účinost...

Korda | Ne 5.2.2006 22:29:25

No tak teď je z toho pěknej guláš:-))Vařit či pářit:- )))Amk před a potom.:-))Esence nebo bez:-))Jsem z toho volaký zmetený:-))

Cucák - Profil | Ne 5.2.2006 22:22:33

Já osobně leju AMK na boilí až po uvaření a usušení, použiju doporučenou dávku, kterou lehce naředím vodou a boilís pokropím, nechám přes noc vsáknout a druhej den na to chytám. Mám to vyzkoušený a funguje to dobře, používám 30 ml na kilo, půl na půl směs Multimina a CSL. AMK degradují vysoulou teplotou ale i vysycháním.

Libor Kadań | Ne 5.2.2006 21:13:25

CDB-Naprosto s tebou souhlasím.

CDB - Profil | Ne 5.2.2006 20:50:02

Před jistým časem byla v anglii velká mela kolem vaření ve vodě a v páře.Rybáři se rozdělili na dva tábory a došlo to tak daleko ,že nechali udělat rozbory a výsledek? Vaří všichni dál ve vodě.
K době varu jen asi tolik ,neexistuje přesný čas vaření ,stopky jsou úplně k ničemu,každá směs se chová jinak,dobu varu stanovuji až koule vyplavou a zvětší objem asi o 1/3 pak jsou správně provařené.

Ondra (carpman) - Profil | Ne 5.2.2006 20:39:06

Miras: Větší a smradlavější ho.... stejně nechytneš:-))))

Marfy | Ne 5.2.2006 19:14:40

Pokud chceš tak napařuj pokud chceš vařit tak vař. Jaký argumenty by jsi ještě chtěl :o))

Klikař - Profil | Ne 5.2.2006 19:13:18

No zkoušel jsem pařit i vařit a já osobně si myslím že je to jedno.Je fakt že preferuji vaření a nechávám to vařit 3min,ať vyplavou či nikoli.Po uvaření nechám cca 24 hod uschnout a po vložení do sáčku přidám buď trochu oleje nebo Multimina to používám 2 roky a myslím si že je to paráda.

miras - Profil | Ne 5.2.2006 19:05:47

Drahoš: vyplavuje, nevyplavuje - to není věc, která by mě trápila. Boilies nebarvím a doporučené dávkování aroma počítá se ztrátami způsobenými vařením. Tak další argumenty pánové:-)))

Libor Kadań | Ne 5.2.2006 18:52:10

Zkus to bez esence .Stačí 10ml tekuté potravy na 1kg boili a zamrazit.Já to vařím jen chvilku jak to začne plavat tak to jde ven.

Petr | Ne 5.2.2006 18:39:15

Zdravim Vás kolegové, rád bych Vás požádal o poslání receptu na výrobu boilie. Chtěl bych letos zkusit boilie na lipně a potřeboval bych nějakej ten TIP. můj e-mail- sima.peta@tiscali.cz
Dík a hodně štestí

Drahos | Ne 5.2.2006 18:27:43

Miras-Napiš CDB.Ten Ti to zdůvodní a vysvětlí

Marfy | Ne 5.2.2006 18:05:40

Miras: já to používám z toho důvodu, že se nevyluhovávají esence a ostatní složky. Pára taky ničí aminokyseliny z důvodu vyšší teploty než vroucí voda.

Drahos | Ne 5.2.2006 18:04:54

Miras-Pára ti nevyplavuje .Zkus to .Uvydíš že když ji třeba obarvíš boili, tak na páře jsou barvy živější.To samé platí u složení.Ve vodě se ztrácí hodnoty boilies vyplavováním..Na páře to není tak rapidní.Jinak se ztrácí taky ,

miras - Profil | Ne 5.2.2006 17:56:23

m.kindl - nechat nasáknou AMK, by měla být ta správná volba
all: pára - vysvětlí mi někdo, proč by pára měla být lepší? Nějak mi uchází logické zdůvodnění... Argument, že neničí AMK neberu, není to pravda:-)))

Janousek | Ne 5.2.2006 17:19:23

návnady-výroba boilie

pavel-max. - Profil | Ne 5.2.2006 15:41:23

dost zajímavá debata,jde hlavně o to,jak velké kapry chceme chytat,to co píšeš o esencích,potravách a potom zmrazit,je pro většinu kaprů a častější záběry.Já to dělám klasikou,vařím,suším přes noc a jde to do mražáku.Pokud děláš koule s ryb.mouček,tak to podle mě musíš vařit,ptačí zob a koule na mléčnych komponentech nad párou dělat jdou,tam nehrozí tak moc plísně.Je dobré koule poprášit betajnem hned po uvaření a těsně před zamrazením je pokapu olejem který jsem dával do těsta.

Marfy | Ne 5.2.2006 15:24:48

m.kindl: podle mě je to o kšeftu-vaříš ve vodě a tudíš toho musíš přidat víc z důvodu vyluhování do vody. Pára má vyšší teplotu než bod varu vody a tak se tím podle mě docílí stejného efektu za kratší dobu. Já koulím pouze z tepelně upravených mouček a ty už podle mě mají ty nej vlastnosti.

m.kindl - Profil | Ne 5.2.2006 14:52:40

Ale já myslím,že když se dělá v páře tak se může dávat míň aditiv ne ? Mě jenom vrtá hlavou proč když je (čistě hypoteticky )lepší pára,to výrobci nedoporučují? Oni přece musí sami vědět co je a není dobrý,navíc jak píše Hutchinson tak některé složky fungují skutečně až když se dýl vaří...
Např. Solar doporučuje 18 mm vařit tři minuty a 24 mm pět minut.Radši to dodržuju a musím říct že zatím to funguje.Ale tekutá potrava jako dip ( v mém případě Multimino PPC ) Taky přitahuje menší ryby nebo ne ? není nijak výrazná,spíš asi nutričně hodnotná řekl bych...

Lubomir Zabcik - Profil | Ne 5.2.2006 13:46:54

m.kindl-Je to fakt skvela vec na preteky,rychlo ucinna,ale nieje moc ok na velku rybu..Nestihne sa k tomu dostat skor ako ta mensia..:o))

Marfy | Ne 5.2.2006 13:45:22

m.kindl: já zkoušel jak vařit v páře tak ve vodě. V páře jsem vařil tak 1,5 min a ve vodě dokud koule nevyplavaly. Pokud jsem vařil v páře tak se do vody nevypavovali esence a ostatní složky a koule jsou podle mne lepší.

jirkaT | Ne 5.2.2006 13:33:06

boilí vařím, dokud neplave.dýl ne. určitě jste to tu už rozebírali. (jsem na přijmu chvíli) Jaký máte zkušenosti se skořápkama kvůli efektu křupnutí?

Martin - Havířov | Ne 5.2.2006 13:30:13

m.kindl - ® : je to těžko, jeden ti to potvrdí a druhý zase vyvrátí. Setkal jsem se s názorem, že boili v žádném případě nevaří a po vyválení kuliček ho jen suší a nic víc. Dostal jsem od něj pár kuliček, ale problém byl, že byly moc křehké a hodně praskali. Je to na každém čemu věří a ten člověk se mě snažil přesvěčit, že zrovna ten jeho postup je nejdokonalejší. Samozřejmě sem mu to nevyvracel, ale moc velkou důvěru jsem v tento způsob neměl. O té ůpravě v mikrovlnce jsem četl tuším v časopise Kapří svět a z těsta udělali cihlu, kterou zabalili do celofánu a šup s ní do mikrovlnky. Další věc, která se dá použít a tím zvýšit atraktivitu boili, je obalit samostatnou kuličku připraveným Těstem stejného druhu. Daleko dřív to uvolnuje atraktory, ale myslím si, že to přiláká spíše menší a nežádoucí ryby.

m.kindl - Profil | Ne 5.2.2006 13:17:36

Martin - Havířov - ® Já vlastně pořádně nevím proč, ale všichni Angličtí výrobci doporučují vyválet boilie a potom vařit 3 - 5 minut podle požadované tvrdosti.Jenom to co se dá použít k dipování se může do sáčku nalít před zmražením, esence a ostatní aditiva se vařením neznehodnocují.Nemám až tak dalekosáhlé zkušenosti, ale určitě to doporučuje Tim Paisley, Martin locke a Solar, Richworth, Rod Hutchinson nebo Kevin Nash.Nikdo z nich nedoporučuje vaření v páře kvůli tomu že to je nedostatečná úprava.Nevím proč přesně to tak je , ale tahkle jsem to četl :-)

Koloušek - Profil | Ne 5.2.2006 12:50:50

m.kindl - Podle mě, je tvoje poslední varianta to pravé- vořechové!
Martin - Havířov - Takových pokusů už jsem dělal!
A nej je klasika. Jen to chce friťák, nebo jinak zajistit, aby voda nepřestala vařit. Rod Hutchinson prohlásil, že vše musí být vařené, aby to bylo dobře rozpustné..........
A při použití mikrovlnky, podle mě zničíš víc, jak při bběžném vaření.

Marfy | Ne 5.2.2006 12:35:29

Já do směsi před vařením přidávám pouze esenci, melasu a oleje. Esence používám pouze 1/2 dop. množství, olej dávám 20ml/kg. Aminokyseliny přidávám až po 1-2 dnech sušení, protože se varem znehodnocují.

Martin - Havířov | Ne 5.2.2006 12:30:26

m.kindl - ® : nazdar kindle, taky jsem nad tím uvažoval a neskoušel si třeba boili vařit jen v páře, nebo v mikrovlnce ? Nebylo by to lepší, kvůli zachování kvality všech látek v tekutých složkách ?

duro | Ne 5.2.2006 11:43:59

cottam pisal o priprave boilie v mikrovlnke. hovoril, ze vzhladom na inu techniku pripravy treba znizit prisady (amino, aromy apod.) o 25 percent. varenim sa stracaju urcite nejake hodnoty. chcel by som s tym aj ja experimentovat - len uvarit mix vysusit a potom pridat nejaky "vlastny" aminokomplex, len neviem ci to vo vode rychlo nevyprcha... neviem ja by som to znizil o stvrtinu , mozno aj o polovicu. este ma napadlo pridat do boilie komplex ihlou a injekcnou striekackou, len to by uz bola fakt piplacka, ale zrejme by sa to tak rychlo nastracalo marty: ked rozrezes potom boilie mas tekutu potravu aj v strede gulicky alebo je to len na povrchu?

m.kindl - Profil | Ne 5.2.2006 11:43:44

No nakonec jsem to udělal jinak.Dal jsem do vajíček všechno a jen 10 ml Multimina jsem nechal vsáknout do půl kila hotovejch koulí :-) Už aby sakra rozmrla voda ...

Márty - Profil | Ne 5.2.2006 11:03:01

ahojky. já si to myslim taky, esence je moc koncentrovaná na to aby se přidávala až po uvaření kuliček. já uvařený kuličky nechávám dva dny schnout a pak je namáčim do potravy nebo olejů.
potravu dávám už do těsta, prostě klasika. usušený koule potom dám do kýble zaliju to tekutou potravou, pak to zavřu a třesu a třesu. potom to v tom kýblu nechám den macerovat a pak je zamrazim. oleje do těsta přidávám jen minimálně. potom to dělám stejně jako s tou ptravou. používám hlavně lososovej, z tresčích jater, řepkovej a z konopí. ale pozor na dávkování, oleje se podle mě hůř vstřebávají tak to nepřeháním abych neplejtval, určitě je důležitý to natřásání vstřebává se to líp.

jirkaT | Ne 5.2.2006 9:55:33

ahoj.esenci bych po uvaření nedával. moc velká koncentrace. tekuté potravy kolik se vsákne