Vícedílné pruty versus teleskopy

Zaregistroval jsem, že se už prodávají např. 4 dílné skládací pruty (nevím jak jiné, ale muškařské už jsem vidě). Pokud se dá vyrobit kvalitní 4 dílná skládačka, nevyrovnají se dnes i teleskopy svou kvalitou skládacím prutům? Jaké s tím máte zkušenosti a co si o tom myslíte?
Autor diskuse: Standas - , 25.1.2006 všeobecné - náčiní, doplňky

miki - Profil | St 25.1.2006 16:18:33

Teleskopy se dnes můžou opravdu přiblížit děličkám, ale jejich kvality nikdy nedosáhnou. Děličky mají díky třem spojům plynulejší celkovou akci a jsou jemnější i přesnější při samotném rybolovu. Dokonce mi připadá, že jsou i konstrukčně pevnější, než teleskopy. Co se týká cenového rozpětí, sežene se dnes kvalitní teleskop za podobné peníze, jako průměrná dělička. Ani s tou skladností to už není zase taková pravda, protože plavačkové teleskopy mají skladnou délku o cca 15cm menší, než dělička, tak že je na pováženou, pro co se rozhodnout. Výhodu teleskopu vidím osobně pouze v tom, že nemusím prostrkovat vlasec vždy cca 14 očky a prut pouze vysunu a můžu na něm mít montáž už předem připravenou--např. při chytání na waggler.

profo - Profil | St 25.1.2006 9:34:27

Fanda : a jak máš velký futrál (myslím délku) já když jezdím na kolo či moto po okolí a mám futrál na zádech a v poho se mi tam vejdkou dělený pruty s transportní délkou do 140cm. Osobně bych to netočil na futrál. Jinak máš pravdu, že je to individuální a dle možností.

beno - Profil | St 25.1.2006 9:33:15

děličku používám aspon 10 let a už několikrát jsem triumfoval díky min. přilnavosti vlasce k prutu takže když prut tak jedině děličku. kámoš si nedávno koupil 6m. pršák a dost mu ho závidím

Fanda | St 25.1.2006 9:29:18

Zopakoval bych vlastně předešlé příspěvky, takže trochu jinak : dva teleskopy jsem i s navijáky pořídil za 2.500.- korun jenom proto, aby se mi vše v pohodě vlezlo do futrálu na záda, když jezdím lovit na kole jenom po okolí. Nestěžuji si a nenaříkám, jen občas závistivě pokukuji po ostatních. Teď silně uvažuji o vícedenních rybářských výpravách, popřípadě o delší dovolené u vody, a pomalu se rozhlížím po dvoudílných prutech 3,60-3,90 m, protože ty už nějak do auta dám. Típ pádem bych do třídílu nešel, protože jsem z debat na MRKu odvodil, že si na dvojdílu zdolávání kapříka lépe vychutnám. Poraďte mi - výběr značky mohu zvládnout právě s Vaší pomocí. Jsem sám zvědav kolik těch delších výprav na větší vody letos nakonec stihnu, abych v tom neměl jenom uložené peníze. Sečteno a podtrženo : záleží na možnostech každého z nás, ale od začátku je tam nutně prvotní rozlišování mezi "pohoda při zdolávání" x "přepravní možnosti" x " finance".

Pike | St 25.1.2006 9:12:45

Muskarske pruty se delaji dokonce 5 dilne ci 7 dilne. Takove pekne cestovni proutky. Sam mam 4 a 3 dilne a jsem spokojen. Jen to chce pri chytani kontrolovat o jednu, respektive dve spojky navic.

profo - Profil | St 25.1.2006 9:02:04

Sergo Aš : měl jsi zajít k veitnamcům, ty je mají okolo 250,- Kč kus a pro začátek to opravdu stačí. Nic ve zlém. Já jsem jeden dostal kdysi od manželky "prý za trest" ale zkusil jsem ho a docela ušel. No není to sice žádný výstřelek módy (a už ho nemám), ale docela se snim dobře lapalo na služebkách.

Sergo Aš - Profil | St 25.1.2006 8:55:22

Na teleskop nikdy nedáte tolik oček a hlavně ne na optimální místa,jako na dělený prut.I když cenově se už teleskopy ,děleným prutům dávno vyrovnaj.Na vánoce jsem sháněl pro malého kluka,nějaký levný teleskop a ani u naprostých klacků jsem se pod 500 Kč nedostal. :-(

šeptal - Profil | St 25.1.2006 8:14:20

Dobrý teleskop by se kvalitou vícedílné děličce snad vyrovnat moh, ale já bych ho nebral z jednoho důvodu. Jak se u teleskopu dostane do spojky nějaká nečistota, tak je prakticky nemožné ji odstranit. U děličky je to to sranda, obě části spojky jsou hadrem v pohodě přístupné.

profo - Profil | St 25.1.2006 7:32:27

Jedinou výhodu teleskopů spatřuji v tom, že jsou velmi dobře skladný a ve složeném stavu malý. Abych to trochu vysvětlil. Sám mám obojí a raději používám vícedílné pruty, ale jsou chvíle, kdy někam třeba jedu za prací a ve voze je minimum místa a přesto chci tam ve volném čase jít na lapačku a tak využívám přávě výše popsaných výhod teleskopů. Taková to lapačka je většinou krátkodobější a na to mi ty teleskopy stačí.

Petrson - Profil | St 25.1.2006 4:53:06

OPRAVA - v příspěvku níže tvrdošíjně označuji vícedílné pruty za děličky. Vím, že je to špatně, mám to prostě blbě zažité z dob, kdy jsem vůbec neměl páru, co je skutečná plavačková dělička. Tak mě prosím nekamenujte, berte to, jako by tam bylo "skládané pruty". Za porozumění děkuji.

Petrson - Profil | St 25.1.2006 3:52:54

Čtyřdílné jsou např. také feedery, tedy vč. měnitelné špičky a druhého, vyjmutelného dílu, kterým zároveň můžeš měnit celkovou délku - což je jejich další výhoda. Řekl bych, že děličky kvalitou teleskopy předčí (mám obojí). Ani jemnější teleskop s doporuč. zátěží řekněme 15 - 30 g a měkčí špičkou se nevyrovná akci a odpružení děličky. Připadají mi tvrdší, většinou mají A, B - C akci, naproti tomu C, D akce a větší pružnost i těch masivnějších děliček skýtá možnost jak vyhrát si s menšími rybami, tak spolehlivě a zároveň s citem zdolat větší úlovky. Prostě ta akce mi připadá mnohem plynulejší, s děličkami také méně trhám.