RS a kaprařina.

Dostal jsem nabídku se stát RS pro naší organizaci. Jenže má to své pro i proti. Jsem kaprař a kdo ví o čem mluvím, tak ví, že není zrovna jednoduché dodržet všechny pravidla RŘ. Na druhou stranu mnohokrát jsem u vody viděl takový věci, že bych se RS chtěl stát. Jak by jste to řešili vy a je tady někdo s RS a zároveň kaprařem co by se mohl podělit o zkušenosti?
Autor diskuse: Mates J - Profil , 18.1.2006 kaprařina - RŘ, MO, svazy

Neznámý | Pá 20.1.2006 18:22:56

Bachy - ono je to také o tom, že když přijdu k vodě,tak nežli si někam sednu,tak se podívám, chvíli pozoruji, a rozhodně si nesednu k někomu, komu bych vadil, vzhledem ke způsobu rybolovu, také to platí obráceně. Ono si sednout po nasazení mezi hladovou smečku - to chce dobrý žaludek.

profo - Profil | Pá 20.1.2006 12:50:02

Bosanec : ale to jo, vždyť jsem psal, že už vím, jak to myslíš a že s tebou souhlasím. A to co píšeš, že ti vadí, na to se mi vůbec nechce reagovat. Neber to jako něco proti tobě, vysvětlili jsme si to a pro mě je to v pořádku, špatně jsem pochopil to co jsi napsal a proto jsem tak reagoval. To co mi vadilo nejvíc byl tento tvůj výrok :"radsi si chytej kdyz jsi kaprar a ne rybar .", ale doufám, dle tvých dalších příspěvků, že to byla jen a jen momentání indispozice a nemyslíš to tak jak to píšeš. Ostatní jsem pochopil a souhlasím s tím.
Edit : to co se děje na Labi je hnus a nemám k tomu co dodat. Chybí mi ta správná slova.

modrý šílenec - Profil | Pá 20.1.2006 12:45:15

Je to velmi složité a proto jsem to raději vyřešil tak , že v naší organizaci jsem člen RS a na kapraření raději jezdím do zahraničí . Je tu totiž problém že když tě chytnou u nás a na referátu zjistí že jsi člen RS , tak už můžeš na kapry u nás zapomenout minimálně na deset let :-(((

Bachy - Profil | Pá 20.1.2006 12:40:18

šeptal: Chtěl bych aby se mi tak dařilo :-). S tím RŘ jsem to myslel tak, že když povolí vzdálenost 3m mezi rybáři a zároveň na všech revírech zavážení, mohlo by na břehu nastat spousta někdy zbytečných problémů, víš. Někdy se totiž rybáři chovají jako hyeny. Tak třeba u nás na Hlučínské štěrkovně nebo v Dolním Benešově......když je po vysazení (na Hlučínské št. po květnových závodech) sjede se tam obrovské množství rybářů. Pak se navzájem přehazují, nadávají si a někdy se i poperou. Zavážení v takové situaci si fakt nedovedu představit. Osobně bych tam v té době nikdy nešel, i když vím, že tam nasadily opravdu hodně pěkných kaprů. Říkám tomu prostě hyenismus. :-)

šeptal - Profil | Pá 20.1.2006 11:45:29

Bachy: Mám dojem, že tohle nemá pořád s ochranou ryb nic společnýho. Kolik jich z revíru zmizí souvisí s tím, kolik se jich odnese a zdaleka ne tak s tím, kolik jich zabera a kde zaberou. To máš jako sex a děti. Můžež sexovat tisíkrát do roka (když se daří) a děti můžeš mít dvě, nebo třeba žádný. :o)

Bachy - Profil | Pá 20.1.2006 11:23:16

šeptal: Psal jsem, že to nemyslím špatně. Jen jsem vyjádřil jeden z možných důvodů zákazu zavážení RŘ. Sám nezavážím a ani asi nikdy nebudu, velkých ryb bývá dost i u břehu.

šeptal - Profil | Pá 20.1.2006 11:07:35

Bachy: Tak to je pěkná hovadina. Abych to zamotal vedle sedícím, na to nepotřebuju zavážet k obzoru. Stačí, když hodím o 10 metrů dál a ryba mi hned po záběru bude zdrhat do strany. A jsem snad sobec, protože umím nahodit a házím dál než soused?

Bachy - Profil | Pá 20.1.2006 10:58:25

šeptal: Jasně, je to jedna ze sporných věcí RŘ. Avšak je vázána např. zavážením... a to může být za určitých okolností na obtíž ostatním rybářům. Myslím tím třeba když máš vyvezeno na 100m a vedle tebe si sednou dva co to hodí 20m. Z takové vzdálenosti toho kapra přece nerveš po přímce k Tobě. Pak to může být takové trochu sobecké a ostatní to obtěžuje. Ale nemyslím to špatně. :-)

TCorleoene - Profil | Pá 20.1.2006 10:32:31

No, nedá mi to a teké přispěji. Jakýkoliv zákon, ať špatný nebo dobrý je tu proto aby se dodržoval a nevládla anarchie. Zákony se musí dodržovat! Pokud zákon porušíš následuje sankce. Tedˇ jde o to jakou povahu má ono porušení. Pokud jedeš v obci 55km/hod asi tě kvůli tomu nezavřou na doživotí -dostaneš pokutu. Stejně by měla postupovat i RS. Jakýkoliv přestupek řešit, ale sankce udělovat vzhledem k povaze přestupku. Pokud se někomu RŘ nelíbí, měl by spíš usilovat o jeho modifikaci než ho pravidelně VĚDOMĚ porušovat. Toť můj názor.Můžete s ním nesouhlasit, ale to je tak jediné co s tím můžete dělat :-)) . PS: Jinak rybářské poskupiny jako kaprař, vláčkař... zamyslete se nad tím. Někdo se sice cíleně zaměřuje jen na onen oblíbený rybolovný způsob, ale pánové - jsme hlavně rybáři. Nechcete mi přeci namluvit, že např. takzvaným kaprařům (jak o sobě někteří prohlašují) je líto jen kaprů, co to "odnesli" v Labi. Asi ne, co. Takže jsme všichni na jedné lodi!!!

Bosanac - Profil | Pá 20.1.2006 9:56:29

profo: a mne vadi, a na to jsem i reagoval jak to napsal snobacek . Znovu si precti co a jak napsal . Jestli mam chut si zavlacet tak nastartuji auto a zajedu na Vltavu 7 / cca 65 km / a tam se vyradim a nevymyslim si ze je nespravedlive ze nemuzu vlacet vedle baraku na Labi . Jestli chci chytat 24 hodin zajedu kde se muze a basta . EDIT: mne vic se. e to co se ted deje na Labi , podivej se na cerstve prispevky v otazce Otrava na Labi .

jettys - Profil | Pá 20.1.2006 9:33:06

Mates J -došel ti mail?

profo - Profil | Pá 20.1.2006 9:31:57

šeptal : televize už tam je, na to ostatní ještě musíš počkat.

Bosanec : co nebo kdo je pytlák vím moc dobře, to mi nemusíš vysvětlovat. Jen se mi nelíbil způsob jakým jsi to napsal. Vzal jsem to tak, že kaprař podle tebe není rybář a to mi vadilo, i když nejsem kaprař (rozumíš mi?). Co se týká porušování RR a BP tak to s tebou souhlasím. Každý rybář pokud poruší RR a BP se stává jakýmsi pytlákem, ale není pytlák jako pytlák, i když trest by měl být v tomto případě pro oba stejný.

šeptal - Profil | Pá 20.1.2006 9:28:17

Bachy: Tomu rozumím. Ovšem nevím, co má co dělat zákaz bójky s ochranou ryb. Já si pod tím pojmem představuju hájení, lovné míry, a především důslednou kontrolu.

Bachy - Profil | Pá 20.1.2006 9:25:42

šeptal: RŘ je především pro ochranu ryb, ne proto aby Ti usnadnil lov.

šeptal - Profil | Pá 20.1.2006 9:06:45

Mates J: Já ho chci v mobilu. Když tam narvou i šachy, rádio, budíka a kalendář, proč by tam nenacpali i navigačku. Pak už zbývá jen televize a latrýna.

Harši - Profil | Pá 20.1.2006 9:05:55

for Honza M
Ty jsi chytrý jak rádio. Cituji: Na druhou stranu když se podíváš na PČR tak tam se s tím nezabývají :-( Jede někde 200km/h zastaví ho a ve směs když ukáže placku, je z obliga..... Kdyby jsi znal trošku zákony, tak víš, že policajt dostane větší trest než ty. Jinak si to můžeš přijít zkusit, pokud uděláš fyzické a psychické prověrky, o čemž silně pochybuji. Myslím si, že se díváš moc často na občanského joudu a na vlastní bulvy. Lovu zdar

Mates J - Profil | Pá 20.1.2006 9:02:37

šeptal: už je a není drahý kolem 3000,- ale není to mobil:-)

šeptal - Profil | Pá 20.1.2006 9:01:38

Už se těším, až bude nějaký navigační systém součástí mobilu. Pak se bez bójky klidně obejdeme. Ale zase můžeme doufat, že se na nás vymyslí jiná omezení, která nám lov rozhodně neusnadní.

Bosanac - Profil | Pá 20.1.2006 8:49:18

Mates J : zakrmil ano, ale kde je povoleno . Nechapu proc se to ptas ? Oznacil - ne .

Mates J - Profil | Pá 20.1.2006 8:45:20

Jettys: hoď prosím na mail nějaký koment.

jettys - Profil | Pá 20.1.2006 8:34:53

Mates J -já sem měl tuhle otázku před sebou taky a nakonec sem do toho šel.

Mates J - Profil | Pá 20.1.2006 7:24:03

Bosanec: ty jsi si třeba nikdy nezakrmil místo?Neoznačil?

Bosanac - Profil | Pá 20.1.2006 1:28:02

profo : Pytlak nema povolenku , potazmo je neznali BP , RR nebo zakonu , nepovolene zpusobi a dobu chytani nezna . Jak mam jmenovat toho kdo vedome porusuje BP a zakon , je majitel povolenky a je obeznamen s podminkami ? Vedome porusovani pravidel psanych nebo nepsanych je horsi nez nevedome . Reagoval jsem na snobackuv citovany prispevek .
MatesJ : Precti si treti vetu ve sve otazce a doufam ze se ty ujasni co znamena moje odpoved : radsi si chytej......

Mates J - Profil | Čt 19.1.2006 10:01:20

Chlapi já se rozhod.......u vody se sejdeme jako obyčejní rybáři. Nechci rozlišovat jestli jsem krmítko, vláčka, moucha a nebo se věnuji kaprařině jak se to tady děje. Každej má na to svůj názor a stejně mít bude. Všichni souhlasíme, že RZ je špatný a mělo by se proti tomu něco udělat a snad se to i někde pohne. Začíná se tady rozjíždět slušná debata mimo téma.Jak jsem psal....jsem rozhodnut. Zůstanu čím jsem:-)))

jindra - Profil | Čt 19.1.2006 9:59:48

Bosanac:K přívlači se nebudu vyjadřovat na P-vodě ji nepoužívám.K té mouše,proč zrovna štiky,Ty nechytáš tlouště na mouchu?

Bachy - Profil | Čt 19.1.2006 9:39:19

Taky si myslím, že rybář s takovými vyhraněnými názory by u RS neměl co dělat! Vemte si kdyby si na takového "kapráře" hráli všichni. Kam by to asi spělo. Užitečnější by bylo proti špatnému RŘ bojovat na svazu a ne ho porušovat s nějakým svým vysvětlením. Věřím, že i když nedokonalý RŘ by se měl dodržovat. A je opravdu ubohé tvrdit, že kaprář je lepší než rybář. Navíc když si takový "kaprář" vezme od vody byť i jen 5 kaprů nad 10kilo, mělo by mu být jasné, že takoví zkušení kapři se v revíru jen tak nenahradí, jako třeba dvoukiloví hloupí kapříci. No tak kdo je pak teda horší?

Honza M - Profil | Čt 19.1.2006 9:28:07

MrKos: Taky si myslím, že buď RS a nebo kaprařina... Samozřejmě dělání přestupků a následně je po někom vymáhat moc spojit nejde, nebo by spíš jít nemělo... Na druhou stranu když se podíváš na PČR tak tam se s tím nezabývají :-( Jede někde 200km/h zastaví ho a ve směs když ukáže placku, je z obliga... To se pak nesmíme divit, že to tu funguje jak na divokém západu :-)

profo - Profil | Čt 19.1.2006 9:22:40

MrKos : pokud je to tak, tak s tím souhlasím, a asi jsem si to přebral špatně. Myslím, že to měl trochu jinak napsat, ale už se stalo. Ale i tak myslím, že je to pořád rybář i když dělá přestupek. Jen tak na okraj :Víš vadí mi pokud někdo nazve někoho tím, že není rybář jen proto, že je vyznavačem jiného způsobu lovu než ten dotyčný.