Otrava na Labi

Tak jsem se díval na zprávy na Nově. Kdo z vás to viděl, dá mi za pravdu, že to bylo šílený. Labe od Poděbrad, přes Nymburk, Čelákovice až do Brandejsa. Otrava kyanidem. Když jsem tamně viděl ta kvanta lopat-žluťáků, kapři a další ryby.
Kapry doplněj snadno, ale tady šla pryč bílá ryba a ta se jen tak nenehradí. Co to udělalo s ostatními živočichy (škeble, raci, hmyz, červi ) neřekli, ale asi nic moc. A to to trvalo kolik let, než se Labe vyčistilo a změnilo v krásnou čistou řeku plnou ryb.Za jak dlouho se to vrátí do původního stavu a Váš názor na podobné katastrofy.
Autor diskuse: doncoyote - Profil , 16.1.2006 všeobecné - ostatní

dandys | Pá 14.4.2006 10:06:56

Cituji Novinky cz.: Odeznívající záplavy zpustošily dno Labe natolik, že už neexistují důkazy lednové havárie v kolínské chemičce Draslovka, která podle předběžných prognóz poškodila život na 83 kilometrech řeky.

JohnMcE - Profil | Čt 23.3.2006 19:47:30

Mike, Petrson : Dík za info, dnes jsem v Neratovicích zkoušel feeder, bohužel bez záběru. Ale pod jezem ve větší hloubce pod komorou ( zdymadlo ) už minulý týden nějaké cejny a podoustve místní vydry chytili a byli v pořádku. Dnes jsem viděl i rybu skočit nad hladinu. Tak se to s oteplením určitě rozjede. Voda je na Labi normální, zatím nic na horách netaje. Tak si snad rybáři dají na Labi vědět...

Petrson - Profil | Čt 23.3.2006 14:19:28

>> Mike > díky, snad to nakonec nebude tak hrozné. Já se znám, stejně tam pojedu, už jsem si tam trošku zvykl a je tam hezky. Dodal si mi naději :-)

Mike - Profil | Po 20.3.2006 9:09:23

JohnMcE, Petrson> byli jsme před 14 dny s kamarádem na Labi v Lysé s feederem. Kamarád pár potahů, rybu jsme nevytáhli žádnou. ALE - hodil jsem tam sondu od echolotu a ukazovalo to docela dost ryb. Na asi 300 m úseku jsem ještě 2 měsíce po havárii našel asi 10 mrtvých cejnů.
V Lysé se na česlech elektrárny vytáhly ani ne 2 metráky uhynulých ryb (vesměs cejnů, pár sumců a kaprů), spousta toho asi odešla s ledem, ale i tak si myslím, že ryby tam jsou.

Petrson - Profil | Ne 19.3.2006 22:27:59

>> John McE > díky za info. Sice to vyrovnání Draslovkou za ideální nepovažuji, na druhé straně jsem rád, že se podařilo vyjednat aspoň ty 3 mil. (jak píše Bosanac níže) bez čekání na soudní průtahy. Největší ztráta podle mě tkví v úbytku generačních ryb a jejich další potencionální reprodukci (které ostatně byly nejvíc vidět na záběrech TV), ty nenahradí ani nové násady - to je bohužel běh na několik let. Právě ty zprávy z Mého lovu mě zavedly k oživení tématu - ve srovnání s jinými revíry jsou postižené úseky Labe na chvostě. Ztráty se asi už reálně projevují v úbytcích úlovků. Taky na Labe jezdím (ještě o něco výš, k Lysé), tak jsem na ten vývoj zvědav. Ani nevím, jestli se tam letos vypravím. Ale rozhodně zkusím některá ramena, s hlavním tokem propojená. Už kvůli zjištění, jestli havárie napáchala škody i tam.

JohnMcE - Profil | Ne 19.3.2006 22:08:16

Petrson : včera výroční schůze u nás MO Neratovice, Labe 16, tedy postižená oblast. Ve zprávě bylo řečeno, že k 23.1. na tomto úseku prokazatelně uhynulo 600 kg ryb v hodnotě 24 000 Kč. Náhrada škody na opětovné zarybnění je cca 150 000 Kč, rozdělených na tři roky. Tzn., že každý rok dostane organizace 50 000 Kč na zarybnění postiženého úseku. Zarybnění bude provádět ČRS ÚS Středočeský ( v březnovém Rybářství je inzerát, kde hledají dodavatele bílé ryby a cejna ). Dále bylo potvrzeno to, co zde již proběhlo : ČRS je vůbec rád, že Draslovka něco nabídla jako " odstupné " za havárii, neboť v různých podobných případech předchozích k náhradě škody nedocházelo. Dále byla podána informace, že Krajský úřad bude provádět trvalý monitoring Labe, protože je podezření, že úniky kyanidu z Draslovky byly již i před tímto velkým případem.
Pozn. : v rubrice " Můj lov " se zatím úlovků z postiženého Labe moc neobjevilo, mám osobně již 5 docházek na Labe a zatím ani ťukec ( plavačka a feeder ). Sice je extrémně dlouhá zima, ale i tak jsem tady zvyklý chytat kromě extrémních mrazů celou zimu a úlovky vždy byly. Tak jsem zvědav, až se více oteplí, jaké ryby se tu budou chytat. Prosím - ostatní, jak jste úspěšní na postižené části Labe?

Petrson - Profil | Ne 19.3.2006 21:28:17

>> jettys > jakýsi význam mít petice obecně může, když se pod ní zadaří nastřádat pár desítek tisíc podpisů. V tomto případě jsem ale skeptik, myslím že tu předpotopní fabriku by sočasné politické vedení neuzavřelo, any kdyby se podpisů nastřádalo extrémní množství, tedy třeba 100 tisíc. Ony se do toho vloží odbory, chemické a zbrojařské lobby, takže před volbami by si to nikdo na triko nevzal. EDIT: Je to taky o přístupu organizátorů, jak zajistí distribuci petice. Kdyby je napadlo ji zveřejnit na rybářských (a jiných) webech, určitě by slušná řádka podpisů přibyla, možná tisíce.

ALL >> něco nového o vývoji situace? Od havárie uběhly 2 měsíce vody a nic se neděje. Že by stále vyšetřovali? Nějak s tou pokutou otálejí, mám z toho pocit, že MŽP zvolilo typicky českou vyčkávací metodu. Až rozruch ustane a zapomene se, srovná to pár šušňů a nikdo si pomalu ničeho nevšimne...

Rici - Profil | Út 21.2.2006 21:41:23

Mike: Vždyť mi to tu víme od začátku, že za to může "uklízečka", to není žádná novina:-))

JKL - Profil | Út 21.2.2006 16:24:44

Tak si myslím, že draslovka dosáhla úrovně ještěrky. Ta taky v nebezpečí obětuje kousek ocasu a vesele uhání dál....

TomášV. - Profil | Út 21.2.2006 14:40:44

Podle nadpisu článku dotyčný vytrávil všechny vody v České republice. Jinak článeček nevalné informační hodnoty.

Mike - Profil | Út 21.2.2006 13:37:08

převzato z iDnes :
13:31 - Lednovou ekologickou havárii na Labi, při níž unikl kyanid, zavinil zaměstnanec firmy LZ Draslovka Kolín. Ukázalo to vyšetřování. Pracovník porušil řády, byl přeřazen na jinou práci.
No comment.

plavčík Tom - Profil | Po 20.2.2006 12:58:59

Těžko posoudit, jestli má cenu, ale řekl bych, že naděje na dosažení cíle té petice je mizivá.

jettys - Profil | Čt 16.2.2006 8:48:24

Včera sem viděl v Kolíně petici pro ukončení výroby kianydu v draslovce kolín,myslíte že má taková petice cenu?

Bosanac - Profil | Čt 16.2.2006 8:04:45

ZN: Golema se jen tak nedockame :-)

plavčík Tom - Profil | Čt 16.2.2006 7:53:02

ZN: už v to přestávám doufat ...

ZN - Profil | Čt 16.2.2006 7:34:59

plavčík Tom :
proč je svrhnout? Jen ať tam ještě nějakou dobu jsou, třeba se někdo konečně probudí. Tím nemyslím ty funkcionáře.

plavčík Tom - Profil | Čt 16.2.2006 7:24:47

Je nějaká možnost současné funkcionáře svrhnout z jejich funkcí?

doncoyote - Profil | Čt 16.2.2006 7:06:37

Bosanac - ® -Jó, díky, už jsem úplně klidný. O Labe tedy nemá cenu se strachovat. Ale já bych spíš věřil tomu, že Grebeníček přestoupí do ODS.
Mám totiž poněkud jinčí informace. V dubnovém Rybářství (číslo 4) vyjde článek v rubrice "Napsali jste nám". Je to reálné zhodnocení stavu a řešení. Krátce potom, co ho redakce přijala, začali intervence, aby článek nevyšel. Psal jsem o tom minulý týden Martinovi M. Vzhledem k tomu, že nejsem autorem onoho příspěvku, pouze se známe, nejsem schopen ty intervence zaručit na 100%. Kdyby bylo všechno v pořádku, žádné intervence nebudou a nikomu neškodný článek nebude vadit. Jinak jsem zaslechl trávu růst, o tom, že Semeniuk mluvil, jako kdyby byl mluvčí Draslovky. Čas ukáže naprosto spolehlivě, jak se věci mají a já nejsem v tomto optimista.

Bosanac - Profil | Čt 16.2.2006 5:27:28

doncoyote: svaz dostane tri milony korun ve trech splatkach nasledujici tri roky .

Martin M. - Profil | So 11.2.2006 22:04:21

doncoyote> poslal jsem ti mail s vysvetlenim toho, co ty nazyvas cenzurou. Zadne nazory v tomto problemu na MRKu nebyly nikdy mazany a nikomu nebylo braneno se k nim zde vyjadrit. Bylo zabraneno pouze vzniku dalsich otazek, ktere maji stejny nebo velmi podobny nazev a jejich pritomnost na MRKu by byla nadbytecna a matouci. To je nase pravo a dokonce nase povinnost takto branit MRK pred totalnim chaosem.

doncoyote - Profil | So 11.2.2006 19:06:00

Mirek V - Fotky nemám, nicméně mě upoutaly záběry uhynulých ryb krátce po havárii. Jsem z Prahy a tak se na Labe dostanu v podstatě vzácně.
Souvislosti začnou docházet až později, aby si to člověk sesumíroval hned, to by nesměl dělat nic jiného, natož na něco jiného myslet. Ovšem zasažení parazity je samozřejmě možné.
Ty závěry však vznikají tím, že si člověk pomalu skládá mozajku informací. Fantazie vyloučí a tak z toho nakonec nějaký úsudek vyjde.
Ale myslím si, že admin MRKu nemá zájem o další pitvu problému, respektive ji brání rozvinout. Viz neuveřejněná otázka Otrava na Labi 2.
Kupodivu k problému se vyjadřují lidé i nerybáři, kteří píší své názory mě, na mrku prý polutuje jakýsi virus cenzorus. Ale jistě je to tak lepší. Jen jsem zvědav, jak přijdou prníze od Draslovky. Jsem v tomto velmi pesimistický. Ani nevím, na jaké úrovni byla dohoda mezi Střdočeským KV ČRS a Draslovkou. A možná to neví nikdo z Vás.

Mirek V - Profil | Čt 9.2.2006 14:15:51

doncoyote:>> nemáš náhodou fotografie poškozených cejnů - červené fleky u šupin ?
Možná to nesouvisí s otravou z Draslovky - loni v Pardubicích jsme na cejnech o velikosti nad cca 25cm nacházeli "krvavé flíčky" a po morfologickém rozboru jsme došli ke zjištění, že se jedná o parazita Tracheliastes maculatus - připravuji o tom článeček a zajímá mne výskyt i v jiných lokalitách ...

toku | Čt 9.2.2006 13:49:05

profo:odhadl jsi toho chlapíka z radnice dobře, když prohlásil, že o ryby nejde, že lidem se zatím nic nestalo, takže vlastně žádný problém.Počkáme tedy dalších min.5 let až někdo postaví tu "milánskou stěnu".O výšce svého IQ si nedělám přehnané iluze, ale přesto to nějak to nechápu :-(

maxwell - Profil | Čt 9.2.2006 13:46:53

No to se dalo čekat,magistrát musí mít z Draslovky slušný prachy.....Je to všechno stejný na prvním místě jsou prachy......