patri ryba do snehu?

zdravim vespolek.
slysel jsem, ze ulovena ryba vyvalena ve snehu a nasledne pustena zpet, casto zaplisni a v dusledku toho uhyne. vzhledem k tomu, ze tady vidam fotky na kterych nejsou ryby, ale snehove koule, zajimalo by me jaka je tedy skutecnost. predem diky za relevantni odpovedi.
Autor diskuse: pavuh - Profil , 14.1.2006 všeobecné - ostatní

Petrson - Profil | St 18.1.2006 9:46:36

>> Xicht, Miros > s tím souhlasím, karimatka je dost "voděvzdorná", nejlepší to prostě bude vyzkoušet a uvidíme. All: Podebírání je určitě taky řešením, ale nedá se praktikovat na dírkách. Tam to chce vydumat něco jiného, šetrnějšího, než pokládat ryby na led. Je třeba si uvědomit, že zvlášť salmonidi, tímto způsobem loveni nejčastěji, jsou tak vitální, že přinutit je (i na sněhu) ležet v klidu je dost nadlidský úkol. Takže těmi kopanci se o tvrdou krustu s ostrými ledovými výčnělky připraví nejen o ochrannou vrstvu, ale mohou se i zranit.

Bachy - Profil | Út 17.1.2006 7:56:56

MrKos: Taky jsem měl dlouhá léta akvárko, a přiznám se, sněhovou lázeň jsem rybkám nedopřával. Na rybách taky neválím všechny ryby na sněhu. A myslím si, že ryba do sněhu nepatří, až na vyjímky, které si většinou odnáším na jídlo (zase tak moc jích ale není).

MrKos - Profil | Út 17.1.2006 6:38:29

Bachy: pořád mi nějak uniká to zásadní v čem je vlastně problém... nevím jak Kubík ale já mám sladkovodní akvárko s rybniční obsádkou už dlouhá léta ( asi 8 ) ... domnívám se že bych o tom něco málo už vědět mohl... ale i to málo co vím nic nemění na faktu že ryba do sněhu prostě NEPATŘÍ ... NEPATŘÍ !... podložka pod plotičky je kravina - na tom se jistě shodneme... ale i to nic nemění na věci.... a neutíkej od sněhu k akvárku :-)

Bachy - Profil | Út 17.1.2006 6:31:35

Fishky: Chtěl bych tě vidět chodit po břehu, chytat 3hod. tlouště a plotičky v -3st. a měnit přitom vodu na podložce.Jinak co se týká těch přirozených parazitů - je jich více druhů - pozjištuju přesně a napíšu. Vím určitě že se ryby dokážou docela dobře zbavit např. pijavic, po kterých jim ale zůstávají malé ranky. Většinou na jaře se dá sem tam nějaká ryba s pijavicema ulovit - je to běžné. Jak říkám těch parazitů je ale mnohem více, a je na rybě jak je silná. Ryba která má na sobě více parazitů už bývá letargická a nežere (takže se dá těžko chytit).
Bulk: No jestli jsi měl akvárko víc jak dva týdny, tak jsi toho o rybkách moc nepoznal. V tom případě bych Tě odkázal na spoustu akvaristické literatury kde o tom bývá napsáno celkem dost.

Fishky - Profil | Po 16.1.2006 17:33:57

Nad některými názory fakt mozek zastaví...
Rybě kontakt s ledem i sněhem škodí, ta podložka je dobrý nápad, jen by bylo třeba vodu často měnit :(
Bachy - Kterých parazitů se ryby sami zbaví?

osprey - Profil | Po 16.1.2006 17:00:51

Podle mě nepatří, vyjádřil jsem se k tomu ve svém posledním článku. Hodně ale záleží na teplotě sněhu nebo ledu. Břečka s teplotou kolem nuly moc vadit nebude. Sníh nebo led o teplotě -10°C odebere podle mě svrchní vrstvě pokožky, která vytváří ochrannou vrstvu slizu, tolik tepla, že dojde k jejímu poškození.

Ta ryba nemusí chcípnout, ale to neznamená, že jí to neva. My jsme teplokrevní a vážíme desítky kilo. A posadit nás někdo holou řití půl minuty na led - kdo byste to zkusil dobrovolně?
A tak rybu pouštím tak rychle jak to jde. Sem tam měřím, občas fotím. Když si ji chci nechat, praštím ji hned a když ne, dělám všechno proto, aby naše setkání přestála co nejlíp.

Bulk - Profil | Po 16.1.2006 14:34:06

Bachy: Akvárko jsem doma měl a nevšimnul jsem si že by se mi rybičky drbaly hřbet o kameny nebo kořen.

Bachy - Profil | Po 16.1.2006 14:30:32

Bulk: Asi jsi neměl doma akvárko. Ty ryby se
dokážou parazitů zbavit samy.

Bachy - Profil | Po 16.1.2006 14:23:02

MrKos: Taky ryby neválím ve sněhu a snažím se je co nejdřív vracet do vody když mrzne, ale sem tam si nějakou na sněhu přece jen vyfotím. Ale jak píšeš-
- všeho s mírou.
(Taky si nefotím každé očko,že)

Bulk - Profil | Po 16.1.2006 14:08:02

Bachy: Je tak teď mě napadlo, jak rybám pomoci od parazitů. Po chycení ji vezmu a pořádně odřu o nejbližší šutr abych ji zbavil parazitů. To je super nápad.

MrKos - Profil | Po 16.1.2006 14:04:11

Bachy: jasně... všeho s mírou... ale i ty plotičky jsou ryby a v této době se toho moc jiného ( těžšího ) až tak nechytne... ale nikomu nevnucuju svoje pocity a závěry... já si budu plotičky podebírat ( stejně je na tenkém forpasu nemůžu zvedat ) a ostatní včetně Tebe si je klidně zvedejte a pokládejte třeba do sněhu.... prostě si myslím že je zbytečné jim ještě přidávat zranění od ostrého sněhu když už jsme takoví magoři a i v mrazu je chytáme ( a tím ještě víc vysilujeme, stresujeme a pícháme jim huby ) ... to je celé... prostě stále nějak nemůžu přijmout třeba argument že když už ryba dýchá zmrzlej vzduch tak u toho může ležet ve sněhu....

Bachy - Profil | Po 16.1.2006 13:51:34

MrKos: No, nic proti Tobě nemám a těžší ryby taky podebírám do podběráku, ale plotičky?? To se mi zdá právě extrémní. Když chytáš v minusu tak stejně ryba dýchá zmrzlý vzduch, i když je v podběráku.

MrKos - Profil | Po 16.1.2006 13:37:20

Bachy: proč extremista? já jen reagoval na některé předchozí příspěvky... v čem je problém? považuješ snad podebírání ryby podběrákem za problém? já ne... a do sněhu ryby prostě nepokládám... ať je to jak je to... právě Tebou uvedené důvody jsou naprosto jasné a není pochyb o tom že sníh té rybě v tomto období na zdraví rozhodně nepřidá...

Bachy - Profil | Po 16.1.2006 13:32:17

MrKos: No klobouk dolů, ale nejsi tak trošku extremista? Chtělo by to asi ještě vypilovat a chytat jen když je okolní teplota podobná teplotě vody :-)

Nevím, kdo a jak přišel na to, že ryba po kontaktu se
sněhem zaplísní, ale myslím že je to totální blbost.
Ve vodě je spousta přirozených rybích parazitů, které se ryby snaží přirozeně ze své kůže dostat pryč. Odírají se samy o dno a překážky. Takto podřená ryba mívá slabší imunitu, když se k tomu
přičte nedostatek potravy v zimním období je zaplísnění reálnější než chvilkové položení do sněhu. Nebo se mýlím?

miki - Profil | Po 16.1.2006 13:11:15

MrKos: Děkuju ti z celého srdce.

MrKos - Profil | Po 16.1.2006 12:59:33

A abych neplácal ůplný ptákoviny tak před více než rokem jsem fotil ryby taky kde se dalo http://www.mrk.cz/book.php3?id=1000&page=1&usr=marekvot%40seznam.cz
ale potom i díky MRKu jsem si uvědomil že asi tudy cesta nevede... a myslím si že o tom to je.... teď se snažím hodně věcí dělat prostě jinak....

miki: zase to nežeň do extrému.... stačí docela málo...:-)

miki - Profil | Po 16.1.2006 12:57:51

Lidé dobří, já začínám být strachy bez sebe, až zase někdy půjdu k vodě. Největší hrůzu mám ale z toho, jestli něco chytím. Nevím, jestli mám brát rybu do ruky, nebo ji podebrat, nebo ji dát na měkkou podložku-něják v tom mám zmatek. Když si navíc uvědomím, kolik živočichů zabiju cestou na ryby-mravenci, broučci atp. a kolik kytiček a stébel trávy podupu na břehu, myslím, že nejlepší bude sedět doma na prdeli a čumět na řeku z vokna:-)))

MrKos - Profil | Po 16.1.2006 12:47:47

hmm, pěkně jste to tady mnozí popsali... takže v podstatě rybám nevadí nic a nebo všechno... a proto když už se navíc vyválí ve zmrzlém sněhu tak jí to vlasně nevadí protože je to srovnatelné s trávou nebo rokou a k tomu má ještě v hubě háček ?... a taky stejně je v zimě studená voda a plíseň tedy nežije... no že se chlapci nestydíte....

Já osobně jednoznačně i malou rybu v tomto počasí podeberu podběrákem ( protože na vyháčkování ve vodě jsou teď opravdu nevhodné podmínky ) a po vyháčkování v podběráku ji zase spustím v té mokré síťce zpět do vody a plave v pohodě s minimální ůjmou dál... v čem je vlastně problém?
A k otázce: Každopádně ve sněhu ryba nemá co dělat... a když už dělá tak jí to na kráse nepřidá...

šeptal - Profil | Po 16.1.2006 12:36:12

Bachy: Spíš jde o to, jestli je nad 0, nebo pod 0. Přimrznutí čehokoliv na tělo nikomu, ani rybě, neprospěje.

Bachy - Profil | Po 16.1.2006 12:20:53

Pánové, dívali jste se někdy na ryby, které plují pár
centimetrů pod ledem? Určitě tam nejsou 4st a nedá
se říct, že by ty ryby mrzly. Navíc je určitě horší brát
rybu do ruky, která má přeci jen o hodně stupňů více, než ji položit do sněhu. Kde bývá rozdíl mezi vodou/vzduchem/sněhem minimální. A kdo chytí jen trošku větší rybu (např. od 30cm), tak bych chtěl vidět jak se natahuje k vodě na zmrzlém zabahněném břehu aby ji šetrně odháčil a riskoval přetržení většinou hodně slabého vlasce.
Myslím, že rybám vadí položení na sníh v zimě, asi tak, jako v létě do trávy.

miki - Profil | Po 16.1.2006 12:04:34

Pro Krista pána, kam jsme se to zase dostali.

Zoidberg - Profil | Po 16.1.2006 11:58:32

Myslím, že ryba na led nepatří. Sliz na rybím těle má nějaké 4°C, takže hodně rychle se o led ochladí a přimrzne k němu. Tím se poruší ochranná vrstva, a je po ptákách - vastně po rybách. U sněhu to nebude až taková pruda - sliz se neodtrhne, ale zustane na rybě i se sněhem, ale taky asi žádná slast. Jsem pro nějakou podložku, ale muselo by se to nějak ošéfovat, aby nenamrzala.

PJ: S tou trubkou a vodou nemáš pravdu. Voda má největší měrnou tepelnou kapacitu ze všech látek, co existujou. To znamená, že na ohřátí jednoho litru vody o jeden stupěň spotřebuješ nejvíce energie - tepla.
--EDIT--
Sergo-Aš má pravdu s tou vodivostí - železo lépe odvede teplo, takže dobře ochladí třeba sliny na jazyku (vlhkost na ruce, ...), a ten pak přimrzne, jak jsme viděli v Obecné škole.

Detreux - Profil | Po 16.1.2006 11:30:38

hele lidi berte to takhle, k rybě není šetrnej led, ani sníh ani tráva ani ty super kaprařský podoložky.K rybě není šetrnej ani ten háček co jí pícháme do tlamek a asi ani krmeni čim krmime ve vetšine připadu nic moc extra pro rybí trávení nebude. Jestli to chcete hnát takhle do extremu prestante rovnou chytat ryby......

Vláďa S. - Profil | Po 16.1.2006 11:16:09

Sergo Aš, PJ> Rozhodně to k rybě není šetrné, takže myslím, že je lepší přehánět, než zlehčovat!
Ke sněhu se nepřimrzne, ale k ledu, tj. jako k hodně zmrzlému nanuku bez problémů. To myslím potvrdí víc lidí, že se dá "přilepit" k nanuku, i když samozřejmě to není o omrzlinách na rtech, ale mít ochranou slizovou vrstvu, tak by byla fuč ...

Frk - Profil | Ne 15.1.2006 21:40:20

PJ/ Při tom u mrtvého masa je to tak. Hm,Hm, kdo by to řekl? ;))))

Frk - Profil | Ne 15.1.2006 21:38:14

Detreux/ Dobrý ;)))). Podle zkušeností a literatury.Zaplísnění v jarních měsících je na 90% způsobená plísní achlyasaprolegnia (při poranění).
Jinak je způsobena prostředím, ve které ryba žije. Je to však vrstvou hlenu (slizu), kterým je ryba v nepříznivém prostředí "obalena". Čím horší, tím víc.
Na jaře je to vyrážka. Ta dráždí, víš?! ;)))))))

PJ | Ne 15.1.2006 21:35:52

PJ: mimochodem, ryby skladované v ledové tříšti nemají žádné známky "popálenin"....

PJ | Ne 15.1.2006 21:34:21

Sergo Aš: myslím, že spíš půjde o něco jako tepelnou kapacitu, prostě železná trubka se ohřeje podstatně pomaleji než stejný objem vody. Naštěstí! Dovedete si představit jak nebezpečný by mohl být třeba nanuk!

Sergo Aš - Profil | Ne 15.1.2006 21:31:16

Srovnávat zmrzlé železo a sníh je dost zavádějící.Pro to ,jestli pokožka přimrzne,či ne k předmětu ,je rozhodující tepelná vodivost materiálu.a tu má voda podstatně menší,než železo.Pro příklad:nevím ožádném případu,kdy někomu přimrzl jazyk při olizování ledu.Jak v nápojích,tak k rampouchům,které jsme za mého mládí horlivě olizovali k zahnání žízně,nebo jen z frajeřiny.Troufl bych si tvrdit,že sníh je k rybí pokožce o dost šetrnější,než tráva,nebo hlína.Svou roli určitě hraje i studenokrevnost ryb.Tím se ale nezastávám žádného zbytečného povalování ryb,ať už na čemkoliv.Prostě podle mého,pouze středoškolsky vzdělaného a selského rozumu,je sníh jedna z nejméně poškozujících "podložek".Nevěřící Tomášové ať vyjdou od Compu ven a odvážně si naberou sníh do mokré ruky a podrží jej.Asi budou překvapeni :-)

xycht - Profil | Ne 15.1.2006 10:15:31

miros: vidim to stejně
vraník: taky jsem to někde četl a docela bych tomu věřil

miros - Profil | Ne 15.1.2006 9:35:29

Xycht, Petrson - myslím, že to s tou karimatkou bude v pohodě, protože ona ze své podstaty vodu odpuzuje. Takže po použití s ní stačí párkrát klepnout o led a největší množství vody z dostaneš. Každopádně je to pořád lepší než přímý kontakt ryby s ledem.

xycht - Profil | Ne 15.1.2006 8:15:07

Petrson: tak jí pokaždý osušim ne? :-) Jinak když použiju jako podložku třeba ten kus karimatky tak to myslim půjde.

PJ | Ne 15.1.2006 7:51:44

vraníl: ryba nepatří na led, ale na máslo!

Honza T. - Profil | Ne 15.1.2006 7:51:17

Nevim to jistě,ale mám pocit,že ryba patří do vody...:))...A tam by měla taky zůstat...Pokud možno chytit a pokud ji nutně potřebujem vyfotit na detail na zemi,tak aspoň položit na podběrák...A pak pustit!!