Co zlepsit na praci svazu?

blizi se clenske schuze a tim i sance tem co nas ridi ukazat ze to jakym zpusobem svoji praci delaji nas, clenskou zakladnu neuspokojuje, nebo lepe receno a troufam si tvrdit ze vetsinu z nas co se obejvuji zde na tomto serveru. Tedy, pokud si dobre vzpominam tak jedinou sanci jak neco zmenit je navrnout to prave na schuzich, presvedcit ostatni o celkovem prinosu a schvalit. takze pokud by mel nekdo zajem sem napsat sve navrhy, ktere by se mohli prednest, tak sem s nimi. pokud by se pak nasel nejaky aktivista, ktery by z toho udelal vytah, ktery by se pak dal pouzit, verim ze by to bylo ku prospechu veci.
uvedomte si ale, ze clenska zakladna ma zajem o chytani kapru a jejich prisvojovani. toto je neprustrelne a meli bychom to respektovat.
predem upozornuji ze budu mazat vsechny prispevky, ktere sem nepatri, jako napr. zminky o privatizaci, nadavky na svaz apod.
Autor diskuse: Pan Slamáček - , 13.1.2006 všeobecné - RŘ, MO, svazy

georgee1981 - Profil | Út 20.3.2018 0:37:05

Bosanac pokud maji na morave mesic hajeni po nasazeni,tak to neni prace organizace ktera revir obhospodaruje jelikož hospodar na takovem reviru muže stanovit dobu hajeni max.na 14 dni stim že min. 24h pred vysazenim a hajenim musi byt na reviru umisteny cedule. pokud nekdo cedule vytrhne a presto bude na reviru chytat,tak se nic nemeni a muže byt potrestan, protože každy ma povinost si pred prichodem na revir zjistit zdali na tomto reviru nejsou nejaka omezeni.jinak bych rad vedel co je teda lepsi,chytat po nasazeni a 80 procent ryb si odnest hned po vysazeni a cely rok plakat že na reviru nejsou ryby a nebo hajit to par dni at se to rozjede po reviru a chytat tam pak cely rok pekne ryby.ja chytam tzv na fotku.chyt vyfot a pust, takže pro me je ta druha varianta prijatelnejsi

hraji - Profil | Po 23.1.2006 9:45:36

golem: nevím, jestli bych se měl přimlouvat za někoho, kdo tu vypálí obvinění a když se ukáže, že nemá žádné důkazy a je to jen jedna paní povídala, tak nemá ani tolik chlapské cti tu napsat, že se omlouvá. A konec konců, hospodář neovlivní, jak bude hlasovat členská schůze. klidně a´t se Fishky přihlásí do kontrolní komise a chodí kontrolovat vysazování ryb. Alespoň uvidí, že to není sranda, ale práce.

ZN - Profil | Ne 22.1.2006 8:43:06

Petrson:
pěkná historka.

Petrson - Profil | Ne 22.1.2006 8:20:08

Uvádím na pravou míru, co jsem uvedl v příspěvku ze 14.1. ve 22:56:35. Vadila mi nekomunikativnost ze strany rady ČRS. Pan Ličko z rady si to na MRKu přečetl a mailem mě ujistil, že dotazem, radě odeslaným, se nezabývali z důvodu nedopatření. Proto jsem mu ho přeposlal, postoupil informaci kompetentnímu hospodáři ÚSm. Prahy a od něj mi za pár dní dorazila odpověď - viz otázka Lín v Praze a okolí.

golem - Profil | Pá 20.1.2006 15:18:39

Fishky> mas moznost se navrhnout do kontrolni a revizni komise, ktera se voli kazdorocne na clenske schuzi. Ovsem pochybuju, ze se tam dostanes :o) Ale mozna se za tebe hraji primluvi u sveho znameho hospodare.

Pike | Pá 20.1.2006 13:29:05

Pupak: Mile rad, jsem pripraven vypomoct. Staci dat vedet alespon par dni predem.

pupak | Pá 20.1.2006 13:26:31

Pike - umoznim ti kontrolu, reknu ti datum a priblizne hodinu, presne to bohuzel nereknu bo nasada nejezdi s houkackou:-))) a doufam ze prijedes . . .

Pike | Pá 20.1.2006 13:24:08

Slamak: toto je ciste hypoteticky priklad. Jak chces provadet kontrolu na reviru organizace, u ktere nejsi clenem? Tvou pripominku beru, kdyby se tak delo v me organizaci. Ale i presto, kdyz ti nereknou, ze se nasazuje, tak zkonrolujes prd. Na druhou stranu, nevim proc bych ja mel stat nad svou organizaci jako drab a kontrolovat samozrejme veci. Jinak kdyz tak se o tom muzem pobavit nekdy u piva, nejak se nechci dohadovat

Frk - Profil | Pá 20.1.2006 13:07:02

Milan, Hraji/ Holá pravda a ještě k tomu dobře napsaná.
Říká se, že neznalost hříchu nečiní, ale co už napáchala průšvihů. Stačí si jenom pozorně přečíst příspěvky některých diskutujících.
V letošním RŘ (BP) u nás jsou stanovy a tuším i jednací řád. Každý člen (i ten bez internutu) má možnost se s nimi seznámit a mít tak možnost přispět svými podnětnými poznámkami k (dobrovolné) práci už přímo ve své organisaci. Mnozí členové totiž zapomínají, že placené funkce ve Svazu začínají až výš a ne v MO.

Milan - Profil | Pá 20.1.2006 13:06:47

Pike - Myslíš jako: k sobě do bazénu, kamarádovy do tašky atd..? Od toho je ta komise. Když komise nepodepíše násadové listy je MO bez peněz. (Prostě nenasadila!!) Zvolte si takové zástupce kterým věříte, nenechají se ošidit a budou hájit zájmy rybářů a již jste bez problémů v této oblasti. Jako všude jsou lidé různí, tak i rozvoz ryb dělají různí členi. Někteří mají snahu si nasadit sobě pod chatu.( tak se tomu u nás říká a byla to letitá praxe) Dnes to udělá jenom jednou. Hospodář si to za něj zodpoví na těchto schůzích : výboru, rybářské stráže, členské schůzi a ještě 100x u vody. Ten dotyčný hříšník který způsobil hospodáři takovýto problém, již nikdy nic v MO nasazovat nebude. (možná tak násady na lopaty)

Pan Slamáček | Pá 20.1.2006 12:47:28

Pike> no to byva ruzne, stejne jako zpusob vysazovani! ale mame moznost provadet kontrolu, nemame-li a mame pocit ze nam to vadi, muzem prijit na schuzi a zmenit to!!! neudelame to tak drzme hubu a krok!!!

Pike | Pá 20.1.2006 12:37:25

Milan. Coz o to, organizace nasadi, ale otazkou je kam

Milan - Profil | Pá 20.1.2006 11:33:48

Za to že nedostáváme některé informace si vlastně můžeme sami. Kdo z nás je požadoval na členské schůzi, (krajské konferenci, sněmu) a prosadil jejich každoroční zveřejnění.
U nás v MO s tím není problém. Každý člen se může přijít podívat (když tam nechce pracovat) na každou akci. U vysazování ryb to platí taktéž. Při výlovu a i odlovu zjistí jak je velká ryba, kolik jí je, kolik se jí dává na auto do bedny a kam se ta ryba bude vysazovat. Ten kdo toto nechce dělat, se tyto informace dozví z vývěsních skříněk a nebo z nástěnky v kanceláři. (Vůbec neříkám že všichni rybáři jsou spokojeni a že nemáme co zlepšovat. Byl i případ že rybáři jeli za autem aby se nikde neusypalo - je to jejich právo) Každý rok volíte komisi pro přejímku rybích násad a ta musí členy informovat o tom jak se nasadilo.
Stav majetku a hospodařením s ním je pravidelná každoroční zpráva účetního. (je možno i s přesným osobním vysvětlením) Jde opravdu jen o to, jak moc využíváte svých práv ve svazu. Všichni funkcionáři to dělají dobrovolně, ale nikdo se nechce nechat vláčet po schůzi že nesplnil usnesení.
Pike – když nenasadí organizace = nedostane proplaceno nasazení a tratí na tom MO.
Nevím kdo by nám ty peníze dával. Máme spíše ten problém, že pokud vysadíme více než je plán dostaneme třeba za 1kg kapra 27.3 Kč (letošní případ) za štiku 40 až 50cm 15 Kč. O potočáku se nemá cenu zmiňovat, toho trvale dotujeme! Takže pozor na ty peníze. Ono je to opravdu dost složité. Pro ty co nějak podnikají až nepochopitelné! :-o

hraji - Profil | Pá 20.1.2006 7:46:36

Fishky: no vidíš, takže jsi tu bez jakýchkoliv relevantních důkazů očernil hospodáře MO Břeclav. Chováš je ale jako mnoha dlaších rybářů zde, jako bulvár, bez ověřování faktů sypete z rukávů jedno obvinění za druhým. A když máte doložit pravý stav věci, nejste toho schopni. Hospodáře Břeclavi shodou okolností znám a rád mu budu tvoje obvinění tlumočit. Můžeš si to přijít s ním vyříkat na výroční schůzi.

Fishky - Profil | Čt 19.1.2006 15:46:27

hraji: no jestli se v bedně vozí 500 kg, tak je pak ovšem vše OK, nemám důkaz toho, že v bedně nebylo tolik, či tolik kaprů... jen mě zarazila představa že v tý bedně mělo být údajně cca 250 kaprů (né-li víc /250 * 2kg = 500kg/ )

hraji - Profil | Čt 19.1.2006 15:38:00

Fishky: a jsi schopný mu to při konfrontaci z oka do oka říct? Jsi schopný říct výboru, že se u vás děje taková nepravost, jakou jsi popsal?
Mimochodem, myslíš, že v bedně se vozí víc jak 500 kg ryby? Nevím sice, které auto svazu to bylo, ale pokud to byl ten bílý Nisan, tak ten moc víc neuveze.

Fishky - Profil | Čt 19.1.2006 15:18:37

Pike - u nás (MO Břeclav) je to hold moderní... hospodář dokonce celoročně ryby prodává... //jednou jsem viděl na vlastní kukadla i s kamošem takový vysazování v reálu: dojede náklaďák, na korbě dvě bedny cca 1x1m, vystoupí dva borečci, vypustí jednu bednu a odjedou dřív, než si stačí kde kdo vůbec všimnout, kdo dojel, tomu říkám aby se "vlk nažral a koza zůstala cela"... nakonec jsem se dozvěděl, že vysadili 500kg, no mazec, to byli kapři v tý bedně asi 1:1 s vodou... no jen tak dáááál!!!

Pike | Čt 19.1.2006 15:13:29

No a to je dalsi problem svazu. Kdyz nenasadi soukromnik ryby, tak mu tam nikdo neprijde a tedy bude na tom tratit. Kdyz nenasadi nejaka organizace ryby a necha si je, nebo nasadi jen pulku a zbytek je ruk funkcnionaru, tak se organizaci nic nestane. Prachy dostane organizace i tak, proste proto, ze neni jina volba a prerozdelovani prachy pro MO zaridi. To bych rekl, ze je jeden z nejvetsich problemu svazu. Diky centralnimu prerozdelovani a podivnemu hospodareni nejsou MO moc motivovany, prachy dostanou i tak. To, ze by male organizace neuspely a musely by skoncit asi neobstoji, proste by nastala urcita konsolidace a reviry by padly pod vetsi sousedni organizace, ktere jsou uspesnejsi. Tak je to na trhu bezne.

profo - Profil | Čt 19.1.2006 15:01:51

Milan : krátce a stroze : Souhlas, stejný postup jako napsal Hraji a je to holá pravdy.

Fishky - Profil | Čt 19.1.2006 14:46:34

Pike - naprostý souhlas, nejraději bych juknul naší MO do účtovnictví, nemáte s tím někdo zkušenosti??? Třeba by mě zajímalo, proč MO neinformuje předem - kde, kdy a kolik bude vysazovat, teda nezajímalo, protože naše MO to pěkně tuneluje... předloni při výdeji povolenek se mi líbil výrok našeho hospodáře: "já tady nejsem pro rybáře, ale rybáři pro mě"... no z toho si tak nějak každý údělá úsudek, jak to pak vypadá...

Milan - Profil | Čt 19.1.2006 14:44:04

Jak tady pročítám různé názory a reakce na to jak změnit a případně zrušit svaz. Jak se někteří těší na soukromé vody a hostovací povolenky.
Již pěknou řádku let, patřím ke kritikům svazu, ale pro svaz se nebojím pracovat. Jak to vypadá za hranicemi také vím. Obdivuji co je u nich dobrého a chlubím se tím, co nám závidí.
Svaz je opravdu Titanik - ohromný, nafoukaný a neslyšící to co se děje v podpalubí. Na horní palubě se poplácává po ramenech a ve strojovně se přehřívá kotel.
Ti kteří se těší na soukromé revíry chci upozornit – ne na všech krásných revírech si v zahraničí zachytáte. Jsou i tam lidé velmi bohatí, kteří si pronajali (někde i koupili) vodu. Dobře se o ni starají, bohatě ji zarybňují, ale nepouští si na ni žádnou „náplavu“. Povolenky jsou jen pro dobré přátele. ŽÁDNÉ HOSTOVAČKY!! Nepřeji nikomu, aby se zrovna toto stalo na jeho oblíbené vodě.
V současných podmínkách Šumavy, si nedovedu představit, jak jako soukromník zarybňuji pstruhovou vodu. Kde koupím kvalitního a původního pstruha potočního? Rybu, která je schopna přežít zdejší podmínky a bude schopna se sama rozmnožovat. Takový pstruh je pouze (podle velmi dobře informovaného zdroje) na jediném potoce v celé ŠUMAVĚ!!!! A je nedostupný.
Jak se budu vypořádávat s vydrou, volavkou, kormoránem, norkem, klasickým pytlákem a pytlákem s povolenkou?
Jak se domohu potřebných úprav toku, na státní podniku Povodí Vltavy?
Kdo je zaplatí, když je udělám sám, s povolením úřadů? Započtu je do povolenky?
A co když úřady žádné úpravy nepovolí a mám v řece hloubku 20 cm a rychlost vody se rovná rychlosti blesku?
Kdo zaplatí vysazení (pokud vůbec někde seženu násadu) střevle potoční, mřenky, vranky, mihule?
Je těch otázek je nějak moc. A odpovědí příliš málo.

Chcete svaz zrušit? Neplaťte členství, povolenku a pracovní povinnost. Zapomeňte na svaz. Z každého z nás má svaz peníze. Chytejte na revírech které nejsou svazu.

Chcete svaz změnit? Využívejte svých práv - volit a být volen. Nacpěte se do výborů a prosazujte potřebné změny. Žádejte od placených funkcionářů práci, odpovídající jejich platu.
Prostě BOJUJTE. Nikdo to za nás neudělá.

Pan Slamáček | Čt 19.1.2006 14:43:09

pike> je toho spousta, souhlas, tak co dal? ale to co je uskutecnitelneho! zmenit zakon asi nepujde, ze? nebo alespon ne ted pred volbama! :)
strejka> no ono se to vse odviji od toho zda ti bude stacit ze si muzes zachytat na "sve" vode. v podstate by se spis jednalo o dost dotovanou zalezitost ze strany clenu klubu. a ted si vem jaka by to musela byt reka. ono v blizkosti prahy takovych vhodnych vod mnoho nenajdes.... to je ale na dlouhou diskuzi :)

Pike | Čt 19.1.2006 14:33:02

Slamak: Napriklad to, aby daval informace o svem hospodareni na net. Aby se povolenky neprodavaly jeden den v tydnu od 9 do 16 hodin, aby webove stranky informovaly a ne aby byly pro okrasu. Tech veci je spousta dalsich. Dale by mel lip pracovat vuci statu - kdyby tak cinil, tak by neprosel jako zakon a vyhlaska takovy paskvil, co nyni. Pokracovat bychom mohli s rybarskou strazi, ktera kona profesionalne atd.

strejka - Profil | Čt 19.1.2006 14:22:16

Pan Slamacek: nemam argumenty podporujici zivotaschopnost druhove pestre zarybnenych klubovych vod, snad jen ten, ze ja bych byl jednim z tech, kteri by do toho byli ochotni jit, kolik by nas bylo, je otazka, par desitek doufam ze ano a to by myslim stacilo, dovedu si predstavit vznik klubu 20ti rybaru, kteri si pronajmou cca 2km kus pstruhove reky, zainteresuji nekoho mistniho (provozovatel penzionu, hospody, mlyna, pily atd.), kdo tam bude denne, jednak by to castecne ohlidal, druhak by mel par zlatek z prodeje hostenek, hajeny potocak, lipan, rozumne ponechatelny duhak, kurna kolik by tenhle model mohl rocne stat? fakt nevim

Pan Slamáček | Čt 19.1.2006 14:08:43

pike> a co by jsi chtel aby svaz delal? jak by mel se rybari dle tebe priblizit?
strejka> krasna idea, ale bude to fungovat presne tak jak pise pike, tedy duhak, duhak, duhak, sem tam nekdo nekde ziska potocaka. jezera jenom s duhakama? takovych tu uz bylo.... bohuzel tech z kterych by se nestal duhakodrom nebo pripadne pak kaprodrom asi moc nenajdes, jestli vubec nejaky! proc by se to melo zmenit?

Pike | Čt 19.1.2006 12:40:58

Strejka: Ano, ale bylo by jich asi jen par. Jinak ja osobne jsem jednoznacne pro, aby Svaz dostal vyznamnou konkurenci, protoze tak, jak se chova dnes, to si mi krajne, ale krajne nelibi. Na druhou stranu nejsem zas takovy optimista, abych veril, ze pokud se budou predavat reviry na jine subjekty, tak ze by se situace markantne zlepsila. pro signifikantni zlepseni by to chtelo kvalitni praci statu - jasne stanovit pravidla hry. Pokud se pravidla prekroci, budou nasledovat sankce. Pravidla by mely obsahovat zarybnovani mene atraktivnimi druhy, pece o revir atd. Tady nastave ten problem. Neverim, ze stat na tohle dokaze dohlidnout. Tv Nova vstupovala na trh s programem, ktery je o 99procent jiny nez ted. Existuje plno dalsich prikladu. Vsichni tady volame, jak bychom si zachytali na revirech, kde by nebyl jen kapr, duhak atd. Radi bychom potocaky, lipany a jine. Staci se podivat na dnesni soukrome reviry, jak to tam vypada. Takze stran zmeny provozovatelu necekam v tomto rapidni zmenu a tedy mnoho rybich druhu na soukromych revirech, protoze poptavka bude dal hlavne po kaprech a tech duhacich.
Co je pravda, tak by jiste pribylo vice velkych ryb, lepsi pece o zakaznika (rybare), vetsi snaha o jeho pohodli a celkove lepsi pristup k nemu. Svaz ma v tomto hodne velke mezery, ikdyz vyjimky v nekterych organizacich existuji.
Ja osobne se vstupu novych subjektu na "trh s reviry" nebranim, verim ze to pomuze vsem, nemam ale nasazeny ruzove bryle, abych veril, ze to bude bez problemu a ze me preference budou stoprocentne splneny.

BTW: kdyby slo jen o reviry a ryby, tak mne osobne by soucasny stav nevadil .Pekne ryby si muzu chytnout i ted, hodne ryb taky, pekne reviry mame. Vadi mi ale pristup svazu k nam rybarum, k velkym problemu, neschopnost resit zavazne problemy soucasnosti (nevyhovujici rad, pytlactvi, dotovani nekterych lidi levnou rybou atd)

strejka - Profil | Čt 19.1.2006 12:29:18

Pike: jsem asi naiva, ale myslim, ze par takovych vod by na klubovem zaklade s hostenkami mohlo vzniknout...

Pike | Čt 19.1.2006 12:25:25

Strejka: Na to rovnou zapomen. Dulezite je nakrmit lidi duhaky a obr kapry. Uz samotny lov na dirkach a tedy lov duhaku ukazuje, po cem by byla poptavka. A je fakt, ze sehnat duhaka je snazsi nez potocaka. Sam jsem zvedavy, co budou dal kluci sadit do Krce na rybnik. Potocaku asi moc ne.

strejka - Profil | Čt 19.1.2006 12:18:37

Pan Slamacek: ja jsem skromny, mne by mi asi stacilo 5-10 cca dvoukilometrovych useku P rek (2 lipanove, 1-2 duhakodromy, zbytek pekne smisene prirodni useky), 15-20 dvoukm MP rek, jedna velka UN, P i MP rybniku kolik jich je ted...
hraji: to urcite ne, nebo za dotace...
pupak: kdyz placam o rozbiti na atomy, jsou to spis mirne histericke vylevy beznadeje nez muj realny pohled na vec :-))

pupak | Čt 19.1.2006 12:11:06

strejka - ja te taky z toho neobvinuju jen si myslim, ze lidi neubude tot vse nic vic nic min a proto rikam "dej panbuh svazu dlouhy vek" a jak rikas konkurence je zdrava a uvitam az zanikne jeho monopol, bude to k dobru, ale placat nesmysly o rozbiti svazu jsou podle mne zcestne . . .

hraji - Profil | Čt 19.1.2006 12:08:53

strejka: ovšem nemůže to být tak, že se svaz bude starat pouze o méně atraktivní vody, to by asi taky nebylo to ono.