Jsou úlovky marény a peledě v zimě časté?

Rád bych se zeptal hlavně těch z Vás, kteří nádobíčko přes zimu neodkládáte a věnujete se plavačce, feederování, bobkařině nebo dírkování, jestli dosahujete úlovků těchto ryb. Údajně nezimují a jen s nemnoha dalšími druhy se dají v tomto období úspěšně lovit. Tak bych uvítal, když prozradíte, jestli tomu odpovídají Vaše zkušenosti, zda jde o úlovky spíše náhodné, či se na tyto ryby specializujete, zarybnění je optimální a co si vůbec myslíte o těchto nepůvodních rybách v našich revírech. Díky.
Autor diskuse: Petrson - Profil , 12.1.2006 všeobecné - techniky lovu

rybomil | Po 16.1.2006 15:52:29

Pete: V létě, spíš k podzimu při silnějším ochlazení a " schování rybiček " do kamemmých záhozů, hrází najíždějí dravci brzy z rána a doslova vyzobávají malé rybičky z těch úkrytů. Okyši, candoši už za tmy , při svítání, později je mydlí zubatky a velké marény se taky někdy přižíví. Ale až do břehu nejdou, sbírají ty pomačkané dál od břehu ( 50 - 100m ) Příznivě působí hnusné počasí.
Tolik zkušenost z Lipna.

Pete - Profil | Pá 13.1.2006 22:41:47

souhlasím s rybomilem, skutečně nejlepší doba, kdy tyto ryby byli vidět byla těsně před zámrzem...i když poslední roky tomu už tak není, nebo máte někdo jinou zkušenost? (jde mi o Lipno)

Miras - Profil | Pá 13.1.2006 8:01:42

Jediná maréna, kterou jsem kdy chytil je z Lipna a byla chycena na malou červenou rotačku.

BoBo - Profil | Pá 13.1.2006 7:42:02

Jak už psal rarach, tady jsou tak dva borci, co je s přehledem chytají vláčkou. Minulý rok mne jeden vzal sebou a ukázal co je potřeba. Výsledek - jedna na rotajdu a jedna na gumu. Letos se po zahájení pstruhovky pokusím o další.

rybomil | Pá 13.1.2006 7:31:48

Co se myslí v zimě? Lov paternosterem jako na Bodamském jezeře ? Mám chyceno asi 30 - 40 ks marén z Lipna. Vždy konec října, listopad. Nejvíce těsně před zámrzem z doby před cca 20- 15 lety.Šly vždy jen na určitých místech a v určitou dobu. Někdy na slunky, střevličky, jindy na kolínka. Kolínkama musíš vnadit, pytel na 5-7 dnů není nic moc.Záběry na kolena většinou hned po rozednění a pak až navečer.Na angličák, velmi slabý vlasec, dnes by byl nej jemný feeder, picker. Nevýhoda, jak se natáhnou cejni je to konec. Taky jsem párkrát viděl Rakušany je chytat u hladiny z lodě ( musíš najít a hodně daleko házet ) na mikrotvistery, vlasce tak 0,10- 0,12.

Lucas | Čt 12.1.2006 21:36:57

Před léty,tuším tak 20let zpátky,jsme jezdívali na Lipno v prosinci každoročně do Černé na štiky.Štik tam bývalo jako máku,ale marénu jsem tam chytit neviděl,ač to podle domorodců nebyla žádná vzácnost.Až jednou přicházel na max.dohoz záběr za záběrem-na položenou živá plotička a nešlo to v žádném případě seknout.Ani hned po záběru ani po pěti minutách,prostě vždy do prázdna.Rybička byla prostě velká a pouze pomačkaná.Po nastražení pouze ocásku jsem byl samozřejmě bez záběru.To parta asi čtyř rybářů dvacet metrů od nás vytáhla za dopoledne kolem 10kusů marén na malé slunky.Příští víkend jsme tam stáli nažhavení s těžce sehnanými slunkami a samozřejmě ani brnk.Takže po této příhodě věřím na cílené chytání,ale pouze prodomorodce kterým nedělá problém být u vody každý den a vědí své.Pro mne jako občasného návštěvníka by to byla pouze věc náhody.

osprey - Profil | Čt 12.1.2006 18:04:33

mirmen: Těch lidí bude víc. V minulosti na ně chlapi od nás jezdívali na Lipno pravidelně a ještě před dvěma lety mi někdo vyprávěl, jak parta jeho známých chytila na Lipně 70 marén za víkend (líčil to jako událost, běžně to asi nedělali). Aktuální stav nevím, rád bych si nějakou chytil, ale na přehrady to mám daleko. Snad časem.

rarach | Čt 12.1.2006 13:53:05

Dají se cíleně lovit, hned na začátku pstruhové sezóny na stojácích kde jsou, na přívlač i mouchu. Na Sokolovsku je několik specialistů co je loví na gumy, ale opravdu jen tak první týden až 10 dní po zahájení. Já jsem loni chytil tři kusy, jednu na sucho a dvě na olivovou luru v červnu nebo červenci při náhlém prudkém ochlazení . Je to velmi krásná a hlavně chutná ryba. Někde v Můj lov,červen- červenec 2005 najdeš i foto.

Pete - Profil | Čt 12.1.2006 13:01:55

Já sám sem chytil pouze 1 marénu 51 cm a bylo to asi před 8 lety na Lipně tehdy jich zde bylo ještě hodně, ale bohužel jsem je chytal na hrubé načiní proto tedy pouze jen ta jedna. Poslední roky je to na Lipně s touto rybou špatné a už je není ani vidět lovit kolem břehů. Myslím si že je odlovili. Co se týká Peleďě tak těch tam bylo taky mraky ale že by jej někdo chytil sem neslyšel. Jinak chce to velmi jemné načiní a výborná je malá mrtvá rybka cca 5 cm ale dá se chytit i na červa nebo kolínko

Homer - Profil | Čt 12.1.2006 11:31:24

Před lety jsem jich několik dostal na Nechranicích, v horní části nádrže, levý břeh.Bylo to začátkem března na plavanou.Nástraha hnojáček.Jednu mám z Lipna.Položená, nástraha ocásek z okounka.Bylo to koncem října.Včechny měly okolo 45 - 50 cm.

Petr.J | Čt 12.1.2006 10:45:24

Před lety jesm chytal mareny na jednom rybníku, kde jsem věděl, že je vysazovali, bylo to koncem února a začátkem března po zmizení ledu, je to dost náročné chytání, zima a záběr tak 1-2 za den na hnojáka pojistěného červem, jeden prut jsem dával na položenou a druhý na plavanou, nemohu říci co bylo úspěšnější, myslím tak napůl.

Pvl - Profil | Čt 12.1.2006 6:01:00

Několik maren jsem chytil na Rozkoši. Většinou na jaře . Na hnojáčky. Jednu jsem viděl chytit na konci podzimu také tam. Ale na 0ku třpytku. Tyto doby jsou dávno pryč. Nevím z jakého důvodu, začali kapat . V létě . Zřejmě nedostatkem kyslíku ?

mirmen - Profil | Čt 12.1.2006 0:07:44

Nikdy jsem ji nechytil, i když jsem jejímu lovu věnoval v posledních 3-4 letech každoročně několik vycházek v době odtávání ledu.

Vím ( v mém okolí) o několika úlovcích v délkách cca 55 - 62 cm.
Nahazováno k hranici ledu, na položenou, nástraha hnojáci.
V archívu otázek se lov marén asi 2-3x zmiňoval.
Údajně je šance na Lipně.
Před cca 2 roky jsem bezúspěšně sháněl podrobné informace o zimním lovu marén na jedné polské rybářské stránce.
Pochybuju, že v ČR je víc jak 10-20 lidí, kteří by marénu dostali jako CÍLOVOU RYBU !!!!