Článek v časopise

V pondělí jsem dostal nové rybářství a četl jsem v něm článek na téma, které zde bylo už několikrát probíráno. Jde o omezení počtu ulovených ryb, ať už za den, týden, měsíc či rok. Psalo se tam i o možnosti koupě nové povolenky s novým limitem při překročení stanovené hranice limitu, aby se prý nemusel rybář po zbytek roku jen koukat na kolegy. To co jsem tady ale neslyšel od nikoho a ani já si na to nevzpoměl je fakt, že to tu už jednou bylo v podobné variantě již před cca 10-ti lety a nefungovalo to. Proto se chci zeptat proč si myslíte, že dnes by to mohlo fungovat a co proto udělat, aby to fungovalo a nedopadlo to jako před lety.
Autor diskuse: profo - Profil , 4.1.2006 všeobecné - RŘ, MO, svazy

profo - Profil | Čt 5.1.2006 10:22:51

medvěd : neboj oni se do krve rvát nebudou, jinak je venku ochranka. Ta stihne přiběhnout...:-)))

medvěd - Profil | Čt 5.1.2006 9:38:22

drda:nežeň mne do krajnosti.Navíc jsem pacifista a tak budu sekundandanta klidně dělat oběma a přidám se nastranu vítěze

drda - Profil | Čt 5.1.2006 8:37:36

boyscout: no ty abys nebyl proti mně, že? ...)

ZN: tak mi, prosím, dej pár dobrých tipů. Vyzkouším je (s drdovou) a třeba mě to přesvědčí. Můžeš klidně na mejl :-)

medvěd: komu fandíš ?

profo - Profil | Čt 5.1.2006 8:26:15

medvěd : jěště vydrž není to tak strašný...:-))

No nejsem zrovna zastáncem privatizace revírů (každý máme na toto téma trochu jiný názor), myslím si, při pohledu na soukromáky dnes, že to není úplně ta pravá cesta. Pokud někdo chce něco co mu nenabízí voda "svazová" a dává mu to voda "soukromá" tak jde na soukromák a na svazovky se vykašle. Platí to samozřejmě i obráceně. Nejsem sice spokojen s tím co mi nabízí "svazová" voda, ale nevyhovují mi soukromáky v mém okolí (a není to jen cenou, ale spíš přístupem lidí, kteří je provozují). U nás jsou i tzv. místní revíry. Platí na nich zvláštní povolenka. Je to možná způsob většího výdělku pro místní MO, ale při pohledu na násadu, kterou tam nasypou se mi nezdá, že je to lepší lov než na "svazovce", ale jak říkám je to hodně a hlavně v lidech. Možná daný limit max počtu ryb je řešení a možná né. Možná možnost koupení další povolenky při dovršení limitu je řešení a možná né, tak by se dalo pokračovat dál, ale pokud se něco nezkusí pak nebudem nikdo vědět co je dobrý a co né. Osobně se tu ptám i z toho důvodu, abych věděl Vás názor, udělat si obrázek a eventuelně se pokusil něco z toho protlačit do praxe. Proto děkuji za Vaše příspěvky i za ty, které mírně nebo i úplně odbočí od dané otázky, ale stále se točí kolem hospodaření MO a jejího možného vylepšení a zlepšení se ve starosti o revíry bez ohledu na provozovatele.

medvěd - Profil | St 4.1.2006 16:29:23

už se bijou?

boyscout - Profil | St 4.1.2006 16:28:43

ZN>s tím se nedá než souhlasit :-)))

ZN - Profil | St 4.1.2006 16:26:36

drda:
já ti dám indispozici, já ti dám doživotí... Víš proč tě jiné revíry neuspokojily? Protože jsi nikde pořádně ještě nebyl!!!! Vem drdovou a taky ji někdy provez :-))))

drda - Profil | St 4.1.2006 16:11:03

strejka: v tom s tebou musím (a činím tak rád) souhlasit. Ty soukromé revíry, které znám, mě nikterak nepřesvědčily o tom, že by to byla ta správná volba.

hraji - Profil | St 4.1.2006 16:08:48

strejka: v pořádku, je to tvoje volba a já ji respektuji. Snažím se našim členům poskytnout kvalitní služby, ale to musí posoudit jiní, jestli se to daří.

strejka - Profil | St 4.1.2006 16:05:37

hraji: a to ja jsem spis na to zvaneni, zivi me to, za ostatni si rad, ac nerad, zaplatim :-)) EDIT: hraji: abych nepsal zbytecne dalsi prispevek: predpokladam, ze chapes, ze to neni osobni...
drda: chapu to, mne take vyhovuje velky vyber vod, jen bych chtel mit moznost priplatit si za lepsi, i za cenu snizeni vyberu tech levnych, soucasne skromna nabidka soukromych stojaku nahnacanych okousanymi duhaky a monstrkapry me neuspokojuje...

drda - Profil | St 4.1.2006 16:05:11

strejka: nevím, možná máš i pravdu. Ale já za loňský rok navštívil 35 revírů a měl jsem 108 docházek. To znamená, že na jeden revír to vycházi na tři dny. Za povolenku jsem zaplatil , tuším, 2 100,- Kč. Tak mi vychází jedna třídenní povolenka na 60,- Kč. Je pravda, že občas jsem si nezachytal. Ale to se mi může stát i na soukromém revíru našlapaném trofejními rybami. Potřebuje to komentář?

ZN: respektuji tvoji indispozici a nechávám tě na klidu. Ale nepočítej s tím, že to máš na doživotí :-)

ZN - Profil | St 4.1.2006 16:01:30

hraji:
:-)))))

hraji - Profil | St 4.1.2006 15:58:31

strejka: no to od tebe nebylo hezké, já po tobě nic nechtěl, je věcí každého, jak se k tomu postaví. Já budu raději dělat, než planě hovořit, jiný to má nastavené jinak a já mu to nemám za zlé. :-)))))

ZN: nejsem offline, ale to je zbytečná debata, a ty to víš

ZN - Profil | St 4.1.2006 15:50:45

drda, milda, milda, drda, do toho MrKos a zase drda s MrKosem. Sakra, chlapi, jde mi z toho hlava kolem, auto taky nemá každý :-)))
PS: ještě že je hraji of line.

strejka - Profil | St 4.1.2006 15:50:10

drda: akorat jsi denne svedkem rabovani vod, at uz legalne nebo pytlaky, o solidni rybu nezavadis, neprosta vetsina tvych penez jde do nasady kapra, kterou za tebe sezerou jini, a do toho vseho po tobe hraji chce, aby si se vic angazoval...

MrKos - Profil | St 4.1.2006 15:38:52

Michal: jasně... já jsem optík až, až :-) mě to taky neštve... stačí mi to co je a když nestačí tak zajedu párkrát na soukromák... problém je v tom že za současného stavu populace ( rybářské populace ) nemůže nikdy fungovat systém toho aby si všichni zachytali a byli spokojeni... prostě nemůže... bohužel je moc velké procento ( a to většina ) takových kteří chodí k vodě pro maso a na ně my pořád dokola doplácíme... a cesta soukromých revírů není řešením... to je extrém z naprosto druhé strany...

Michal | St 4.1.2006 15:22:52

MrKos: nebuď pesík, buď optik :-) pokud bude provozovatelů několik a udělal kartel s vysokýma cenama, tak se jim na to každej víš co ..., a co pak, kde vzít peníze na násadu, RS apod., a zjistí, že se jim ty vysoký ceny a málo lidí nebo žádný lidi prostě nevyplatí, rybařina není životu nezbytná věc, prostě tam nikdo nepřijde, pokud zdraží pečivo, tak můžu nadávat, ale koupit ho musím, pokud zdraží rapidně cena povolenky, mám na výběr, buď zaplatím nebo na to kašlu a pojedu jinam, pokud budu mít alespoň trochu na výběr a klidně půjdu na i tu řeku a budu chytat čudle, mě to neštve, ryby skoro neberu, a něco většího se semtam chytne vždy

MrKos - Profil | St 4.1.2006 15:09:48

Michal: záleží na tom kolik takových provozovatelů taky bude na určitém ůzemí a tím logicky možnost konkurence... ale obecně čím víc jich bude tím míň bude ke každému chodit platících zákazníků... a potom už je jedno jestli nastane kartel či ne.... čistě hypoteticky kdyby každá MO svoje rybníčky začala provozovat na takové ůrovni jakou nastínil ZN tak se neuživí a nebo sice uživí ale za ostrahu a ostatní výdaje dá tolik že nebude na ryby... a to se poveze se všemi... a potom nám nezbude než si sednout ke svazové řece která sice bude málo hlídaná, pytláky navštěvovaná, masaři plundrovaná, ale budou v ní ryby tak jako doposud....

Michal | St 4.1.2006 15:02:39

MrKos: to je otázka, když by provozovatel dal moc vysokou cenu, tak se mu taky může stát, že mu tam nikdo nepřijde a nebo jenom pár lidí, ostatní půjdou jinam, pokud se provozovatelé "domluví na kartelu" a budou mít všichni vysokou cenu, tak na tom zase možná vydělá někdo jinej, kdo se jim na "kartel" vykašle a sníží cenu apod., takže bych se toho zase tak moc nebál

drda - Profil | St 4.1.2006 15:01:13

ZN: ta vize, kterou jsi nastínil, je časově tak vzdálená, že se jí asi nedožiju. A pokud ano tak už stejně neudržím meč ani moč, o prutu nemluvě :-) Kdo by taky ve 110 letech chodil na ryby :o)))
A ani neumím říct, jestli jsem rád nebo ne. Mám podobný názor, jako Milda.

strejka: jsem teď na tom, jak říkáš. Nestarám se o to, jak si hospodář hlídá revír a na ryby jezdím jen tam, kde ty ryby jsou. Jen za to platím jen na začátku roku :-)

MrKos - Profil | St 4.1.2006 14:58:07

ZN: v takovém případě by každá daná povolenka byla neůnosně drahá pro většinu lidí... a ten malej zbytek kterej by byl ochoten zaplatit by to neutáhl... a jsme tam kde jsme byli ... ne? :-)

ZN - Profil | St 4.1.2006 14:50:22

drda:
kašlem, stejně nedostaneš :-))
jen na závěr, RS, a k tomu ještě placená, by potřeba nebyla. Snad jen na revírech, na kterých by hospodařily svazy ( jako konkurence k jiným subjektům)a placení by byli z jejich peněz, nepřerozdělených, ale skutečně vydělaných v normálním konkurenčním prostředí. Každý z nájemců by si hlídal podle sebe. Někdo by měl 20 placených lidí, někdo 5, někdo žádného, někdo dobrovolníky za možnost chytání. Nevím. Bylo by to na nich.

Kocháč | St 4.1.2006 14:33:14

drda - ® :Někdo se jako pytlák( lump) narodil a pytlákem bude a jako pytlák zemře, ale hodně lidí by se na to vykašlalo, kdyby se doslechli, od kámošů v hospodě jak dopadl "Franta" a co ho ti kapříci v baťohu stáli. Dalas, tak velká voda, ale lapat př. 24h bych si tam netroufl. Několikrát jsem byl svědkem toho jak tam probíhají zátahy na kapraře. Na nás konkrétně nastoupilo asi pět chlapů. Dva ze břehu a tři z vody. Naštěstí dojeli kolem desáté a upozornili nás, že se v noci ještě staví:-) A stavili se:-)
Profi RS by musela přece svoji činnost a plat obhájit. Jinak by se starali, aby nashromáždili dostatek hříšníků( zářezů) na svoji pažbu:o)
A příležitostí mají dost a dost.

drda - Profil | St 4.1.2006 14:22:02

Kocháč: souhlasím, ale nemyslím, že by se jednalo o zásadní průlom :-)

strejka - Profil | St 4.1.2006 14:21:27

drda: krasne na tom, co pise ZN, je to, ze naprosto nemusis vedet jak, nemusis se o to starat, ty si jen zaplatis a chytas, pokud nebude hospodar vedet jak, za prazdnou vodu mu nezaplatis a pojedes zaplatit nekomu, kdo to vi :-)

Kocháč | St 4.1.2006 14:18:20

Milda - ® : v podstatě by stačilo to co tady popisuješ:-)
drda - ® . RS která by tuto činnost vykonávala jako zaměstnání by byla účinější než RS zájmová( koníčková) Jinak ty lidi co to dělají obdivuji, méně už to co zastupují:-)

Milda | St 4.1.2006 14:13:02

Kocháč:Já tě jen popichoval.Musím přiznat,že současný stav mi zdaleka nevyhovuje,ale nejsu ani pro privatizaci,jen razantní změny-horní hranice ušlechtilých ryb(max.20ks ročně a to schválně nadnáším),ale taky bych omezil denní limit jako u tlouště,lína atd.,protože 7.kg je nesmysl,zdražil povolenku spoň na 3000kč(ať se sadí druhově zajímavější obsádka),v každé organizaci by měly být vedle dobrovolné RS profi RS,atd..

drda - Profil | St 4.1.2006 14:07:34

ZN: chlape, já to z tebe nedostanu :-))) Pochopil jsem tvůj příspěvek tak, že kdyby byl revír soukromý, že by si to hospodář ohlídal. Ale pořád nevím jak. Ale kašli na to :-)
Pokud jde o ty komunisty, nemyslel jsem to tak, že to je tvůj názor. Pokud to tak vyznělo, omlouvám se.

Milda: dík za podporu.

Kocháč | St 4.1.2006 14:04:03

Milda - ® : jistě, že jsou tací co ty, ale tady teď nejde o jednotlivce, ale o celek. Budeš radši, když bude všude u vody bordel, břehy obložený masařema, nasazovat se bude hlavně kapr 40-50cm právě pro ty masaře,.... nebo když budeš muset zaplatit víc, ale budeš lapat př. 24h, fleky budou čistý, upravený mola, .....atd
Jasně, že jsem taky rád, že můžu na jeden papír kam chci na JM, ale jsem ochoten se toho ve vidině zlepšení stavu vzdát:o)

ZN - Profil | St 4.1.2006 13:58:25

drda:
nikde jsem nenapsal, že za to můžou komunisti, to mi něco podsouváš. Je to jak říkáš, v lidech. Co se týká rybařiny, v lidech je bohužel zakořeněno, že všechno je všech. Není dostatečný tlak, že to není pravda. A k tomu hlídání. Nejsem přítelem nějakých doporučení a poučování. Každý jedinec by měl rozhodovat sám za sebe a zvolit pro něj to nejlepší řešení. Já osobně nepotřebuji žádnou "radu starších a moudřejších", kteří mi nadiktují, jak a co mám dělat. Tím se nebráním skutečně dobrým radám, ale vyhodnotit si je musím sám.
Proto schválně nepíšu jak. Já se snažím "to své" uhlídat dle svého :-)

Milda | St 4.1.2006 13:56:56

drda:Souhlasím s tvým názorem.
Kocháč:Tak např.já jezdím po celé jižní Moravě,letos 11.různých revírů,loni 19.

profo - Profil | St 4.1.2006 13:50:45

ZN : souhlas......

drda - Profil | St 4.1.2006 13:50:25

ZN: ne, srandu si opravdu nedělám. Jen prostě pořád nevím, jak by si to hospodář ohlídal a ty ne a ne mi odpovědět :-) Píšeš o motivaci hospodáře soukromého revíru, ale tu motivaci mají i hospodáři stávajících MO. Někdo větší, někdo menší. Ale věřím, že nikomu není jedno, když mu někdo plundruje vodu. Jenže JAK si to má ochránit? Srovnáváš revír se supermarketem, kde není problém nainstalovat kamerový systém. Navíc má takový supermarket jen omezený počet východů. To se opravdu srovnávat nedá. Ale podle mne přijatelné srovnání je třeba s polem, sadem nebo vinicí. Jak to, že si soukromý vinař není schopen "uhlídat revír" před nájezdem zlodějů ? Je to lempl? Ne, v tom to není. Je to v tom, že na to sám prostě nestačí, stejně jako ten hospodář.
Taky se mi nelíbí, jak se pořád a donekonečna vymlouváme na čtyřicetiletou vládu komunistů. Všechno bylo všech i nikoho nic. Jak dlouho se na to budeme ještě vymlouvat?. Myslím, že daleko prospěšnější by bylo si už konečně přiznat, že pokud se situace za 16 let od sametové revoluce o moc nezlepšila, tak za to nemůžou komunisti, ale my. Někdo tím, že něco dělá blbě, jiný tím, že nedělá nic.
Ale jak říká hraji, je to debata na pár hodin u piva :-)

ZN - Profil | St 4.1.2006 13:50:15

profo:
přesně tak, možnost volby. Vysoká cena není zárukou spokojenosti. A rozhodně nejsem pro nějaké elitářství, ať chytají ti, co je to opravdu baví a nemají rybařinu na přilepšenou.

profo - Profil | St 4.1.2006 13:48:04

pro : to je asi názor většiny tady a nebo alespoň části. Odstupňování cen povolenky s různým limitem povolených ponechaných ryb je taky řešení.

profo - Profil | St 4.1.2006 13:45:48

Kocháč : jo to máš pravdu, asi určitě by si rybáře udržel a ještě víc by jich měl kdyby prodával i jen na jeden revír se slušnou obsádkou a pevně danými pravidly za jinou cenu než na celek. Pak má každý možnost volby jak v ceně tak v revíru. Je to podobný systém jako popsal ZN.

pro | St 4.1.2006 13:45:17

O podobných věcech se tu už několikrát diskutovalo.Zastával jsem názor a stále ho zastávám, že není možné aby cena ryb, které si od vody odnesu (náklady na zarybnění) byla vyšší než cena povolenky.V tom vidím největší problém.To, že je to koníček je pěkné, ale taky nebudu jezdit rally, protože na to nemám.Takže kdyby se tyto ceny srovnaly potom by nebyl problém zavést systém "chci víc ryb - zaplatím víc peněz".Sám ryby ze svazových vod prakticky neberu, ale silně mi vadí, když není co chytat.

profo - Profil | St 4.1.2006 13:42:07

ZN . tomu bych rozuměl. Ale i tady platí, že do těch drahých (lepších i když to tak kolikrát je jen a jen cenou a nábytkem né jídlem) chodí hlavně ti co na to mají. Ostatní si dojdou jinam a nebo vaří doma. Stejně si myslím, že je to i s rybařinou. Pokud cena poleze extrémě nahoru stane se to co jsem popsal níže a to si myslím, že ani ty nechceš. Pokud by se vytvořily podmínky jeko u tvého příkladu na vodě pak je tu reálná alternativa pro ty co chtějí a na luxus nemají.

Kocháč | St 4.1.2006 13:40:38

profo - ® Když bude příkladně povolenka na jednu přehradu a pět rybníků v okolí plus 10km řeky 4000,-/rok a majitel se o tyto revíry bude starat, tak o rybáře v žádném případě nepřijde. Kolik členů př. MRS jezdí po celé jižní moravě. Hádám, že 90% členstva chodí na ten svůj flek nebo oblíbenou vodu. Nebo ne? Už nežijem v komunismu, aby bylo všechno všech. A tenhle systám je vážně na prd. Všelidová zábava měla poukázat na kšeft s rybama a přilepšení domácnosti a ne znemožnit lov chudším vrstvám:-)