Kdo Vás přivedl k rybařině?

Rybařina se u nás dědila (i když syn odmítl se rybama zabývat)z otce na syna a mě by zajímalo kdo Vás přivedl k rybařině?Já u vody trávím hodně času a někdy mi jenom stačí, že jsem u vody.Jaké je to u Vás?
Autor diskuse: Hora - Profil , 1.1.2006 všeobecné - ostatní

pepi - Profil | Út 3.1.2006 7:25:10

Táta chytá celej život, strejda taky. Jako malýmu mě vzali jednou na ryb. závody na jejich podnikovým rybníku a já chyt asi 2 kapry. Potom asi 15 let nic, nějak mě to tenkrát v dětství nechytlo. I přes to, že otec na všech našich rodinných dovolených pořád rybařil Teprve asi ve 22 letech při dovolené na Lipně jsem s mou ženou chodil na hráz a já pozoroval rybáře a začalo se mi po tom nějak stýskat. Asi proto, že zrovna nebylo počasí na koupání a mi chodili jen na procházky po té hrázi. Pak jsem si udělal papíry, /To měl otec tenkrát velikou radost/ začal chodit napřed s tátou a potom sám, a už je to 20 let a vím, že už nikdy nepřestanu. V rodině chytá i můj brácha, druhý brácha nechatá, tmu to nic neříká.

Mirek S - Profil | Po 2.1.2006 14:58:29

V naší rodině nikdo nerybařil, až do jednoho podzimu někdy asi v roce 1973. Tehdy jsme šli s tátou a bráchou na nedělní procházku podle pstruhového potoka a upytlačili jsme 2 nebo 3 pstruhy do rukou. Tehdy nám jako nerybářům nedošlo, že jsou právě v tahu ke tření. Na jaře už měl táta pstruhovou povolenku a učili jsme se vláčet a trochu i mouchovat, zatím jen s jedním prutem stylem - každý prochytal jednu tůňku na potoce. Druhý rok už jsme jezdili všichni na Sázavu na úhoře plotice a jelce a i štiky. Táta měl dost rybářů v práci , co poradili a tak jsme postupně zkoušeli snad všechny ryb. způsoby (snad kromě dírkaření). Brácha s rybama přestal během střední školy, táta chytal až do svých 72 let, kdy už se dalšího začátku jara nedočkal. Tak teď tahám hlavně kapříky už sám. Moji dva kluci (15 a 11 let) moc rybařinu nemusí, snad mladší k tomu má trochu blíž, zatím se ale věnují sportu a počítači.

vasek - Profil | Po 2.1.2006 13:17:29

Nebylo to zrovna jednoduchý , ale asi jsem to musel mít v krvi , protože v našem rodě co já vím žádný rybář není. Začalo to tak , že naši mě už coby 5 letýho kluka na dobu léta ( později prázdnin) "odložili" k babičce do západních Čech kde byla bezva parta kluků a taky tři rybníky ve vsi a ve vedlejší další dva. Byl jsem to právě já kdo ukecal kluky aby jsme začali chodit pytlačit ( a s námi i syn náčelníka okresního oddělení VB). Začalo to klasickou pytlačkou špuntem a maticí . Na jednom chovňáku byli jen kapři , ale ve vedlejší vesnici i líni.Samozřejmě jsem se ujal i finální úpravy chycených ryb a to mi zůstalo, dodnes rád vařím a jím a je to na mě vidět:)) Po návratu z těchto prázdnin mi ta rybařina nějak chyběla a tak jsem se přihlásil do rybářského kroužku kde jsem měl štěstí na vedoucí. Sjezdil jsem s nimi pár závodů dokonce jsem byl na bedně při okresním kole, ale to už jsem byl perfektně vybaven ( prut Lipno a naviják REX) Ceny byli na závodech také fantastické vidličky, muškařské kolečko z hliníku a jiné potřebné věci. Ale přišla střední škola dojíždění , závodně jsem se věnoval Judu a hlavně se začal věnovat něžnému pohlaví což mi vydrželo do 27 let ( ještě , že jsem tenkrát nic nechyt:))) i když AIDS ještě nebyl:) .
Oženil jsem se a když bylo synovi asi 7-8 let začal otravovat , že by chtěl chodit na ryby , tak jsem s ním pytlačil jednu dovolenou chytil nějakou čudlo a měl to spočítaný a já znovu taky. Udělal si rybářský lístek já musel chodit s ním jako dozor , což mě nebavilo jen tak tam sedět a tak jsem si rybářák pořidil taky a teď v tom lítám znovu a i syn se stále drží i když už začíná prohánět holky , ale zase je línej jak vandrák v červenci a u žádného sportu navydrží , tak mu zbyde čas na ryby.U mě už si zvykla i manželka a dokonce dostávám i rybářské vánoční dárky (letos jsem byl velmi mile překvapen když se pod stromečkem objevili broďáky to jsem fak čuměl). Manželka si to nejdřív vysonduje přes synátora a pak mě příjemě překvapí a navíc nechce se mnou chodit na ryby a mě pouští:))

mot - Profil | Po 2.1.2006 11:55:22

Táta chytá celý života a jako malýho kluka mě bral občas s sebou, ale žádná extra vášeň u mě v té době nepropukla. Předloni, když mě bylo 32 jsme s kolegou v práci dumali čím "alespoň trochu" zpestřit dny, které tak nějak utíkaly. Padl nápad: "zkusíme ryby". Poprosil jsem tátu, aby nám pujčil náčiní a udělal nám "dozor". 4.12.03 jsme vyjeli na soukromý revír zkusit co to s námi udělá. Dalo by se říct, že se mi od toho dne podstatně změnil život. Pořád na ryby myslím, mluvím o nich i když k tématu nepatří, zdá se mi o nich - jsem prostě pacient. Velkou zásluhu na tom všem má samozřejmě MRK a zejména osobní zkušenosti spoluzávislých. Dříve můj pracovní den začínal kávou, novinami, cigaretou, záchodem a dnes nejdříve MRK, káva, cigareta to ostatní prostě musí počkat :-)
Postupem času se k nám přidala řada známých a kamarádů a protože pracovně hodně cestujeme nemají naše výpravy chybu. Dokonce jsem tátu k rybám přivedl zpět (ne, že by nechytal, ale byl takovej bez zápalu) a dnes je to můj nejlepší parťák na ryby. I když mu je už 60 tak mi nějak mládne :-) Můj dvouletý syn začíná rozpoznávat základní druhy ryb (kapk, sumek, tika) a rybářské časopisy ho berou víc než Méďa Pusík. Prostě od mala mu to tluču do kebule pro případ, že kdyby ho to chytlo, aby neměl pocit, že 32 let promarnil.

Pike | Po 2.1.2006 10:47:10

V 9-ti letech jsem se byl s dedou podivat na dulezity fotbalovy match mezi Zlechovem a Tupesy. Tedy derby jako hrom. Kdyz utocnik prekopl branku a mic preletel i ochranou sit, tak jsem se vydal podivat, kam az zaletel. Zaletel az do pozarniho rybnika, kde chytali mistni junaci. Spoznal jsem tam i sousedovic kluka a dal se s nim do reci. Slovo dalo slovo a druhy den jsem se sel podivat, jak se tam chyta. Protoze jsem mel v lete narozeniny, nasi mi koupili skvely laminat Lipno v delce 190 cm, navijak Roen 3P, nejakou bizu a tak zacala ma kariera rybare. Na podzim jsem se prihlasil do rybarskeho krouzku a na jare zacal chytavat ne revirech MRS. Jo, to byly doby

Emroy - Profil | Po 2.1.2006 10:22:37

No já měl v rodině dva dědy a dva strýce rybáře.Jeden děda a jeden strýc byli v Brně a ti zbylí z Přibic.Ti z Přibic mě tahali na Jihlavku, na Mušov , do Vranovic a na kolo v Pohořelicích. Brněnskej děda mě bral všude možně.Ale než mě začali brát, musel jsem vlastnit lístek.Z Brněnským dědou jsme jezdili hodně vlakem do Rakvic, Podivína, s ním jsem spal poprvé v keřu pod širákem...Potom jsem chodil se staršíma kámošama do Líšně, na Poříčí na Svratku....ale teď , když občas jedu na kapra, tak rád objíždím ty starý flekyz dětství...

Kocháč | Po 2.1.2006 10:16:10

Asi jako každý kluk z vesnice, kde je přehrada a spousta tůní na potocích a tak jak píše G. Moolis najde bambusák na půdě už vede cesta přímo k vodě. Začátky jako malý pytlák, potom dlouhá přestávka, velký pytlák a teď už jen velký( nemyšleno rybář:-)

G.Moolis - Profil | Po 2.1.2006 9:58:28

Bambusový pruty, co se válely na půdě po dědovi, co už dávno umřel. A babička, která měla tu trpělivost a odvahu sedět s malym pytlákem u vody. To je všechno.

medvěd - Profil | Po 2.1.2006 9:48:50

Od narození jsem žil pod přehradou a kousek od potoka.Prostě přirozená cesta

macin - Profil | Po 2.1.2006 9:47:50

Já jsem začínal chytat ryby s dědečkem,mohlo mi být kolem 6 roků.Když mi bylo 8let udělal si starší bratr rybářský lístek a já jezdil s ním.Od desíti už chytám sám,tenhle sport jak jednou chytí, tak už nepustí...ohle je dost silná "DROGA".

rybomil | Po 2.1.2006 8:24:38

První základ byl od dědovo bratra v 5ti letech.Přijížděl vždy na celé divadelní prázdniny a při malování přírody nahodil a nechal mi hlídat pruty.Na konci 1. třídy mi přivezl malý prut.Otec mi tu rybařinu zakazoval, já vždycky když večer zůstal v hospodě zdrhnul na úhoře. V kraji rybníků odkud pocházím byla pytlačina pro mladíky vždy adrenalinovým sportem. Od 16 ti do vojny jsem trávil skoro všechny víkendy celé sezony na Lipně.

profo - Profil | Po 2.1.2006 7:19:13

Přivedl mě k tomu můj otec, stejně jako bratra. Jak ale léta běžela zůstal jsem u rybařiny sám. Bratr odešel studovat do Prahy a moc ho to asi nechytlo, protože rěkl, že na to nemá čas a skončil. Pak naši koupili malý domek a otec opravdu na to nemá čas, ale za zvyku si tu povolenku pro jistotu kupuje. Mě to zůstalo a sice nerad, ale znovu a znovu podstupuji boje s manželkou kvůli vycházkám na ryby. Jediný co mě opravdu těší, je že se dcerka (3,5 roku) pravděpodobně potatila, protože mě stále honí na ryby, že mámu necháme doma a půjdeme sami. Tak už je to letos 22 let a jsem rád.

Kato | Ne 1.1.2006 22:51:42

Trochu strýc, ale asi to bylo ve mě, no musí to být ve mě, jinak bych asi nevydržel ty věčné boje s našima, když mě od toho odrazují a tak dál.... je to ale škoda, že mě k tomu nepřivedl otec, proto trochu závidím Hrouzkovi, ale jen v dobrém :)

brayen - Profil | Ne 1.1.2006 18:09:53

Me k rybarine privedl přítel mé mátinky, tady má nick jako masak, pokaždé když jel na ryby tak jsem jezdil s ním a on mi vždycky půjčil prut abych si taky neco vytáhnul, jinak vsechno me naucil on. No máma mě přihlásila na ryb. kroužek, já si udělal papíry a pak už jsem jezdil se známým na ryby téměř pokaždé a jsem mu za to moc vděčný

Tucniacik | Ne 1.1.2006 17:39:38

Cestou s futbalovych treningov som sa vzdy zastavil pri chalonoch, co chytali ryby na kanali, co preteka mestom. Strasne ma to zaujimalo a vedel som pri nich byt do nemoty. Potom som zacal pytliakovat s kamaratom s drevenymi palicami , plavacikom a hacikom. Neskor, ked som mal uz udicu, stryko ma parkrat zobral so sebou a to mi uz nedalo a jedneho dna som sa rozhodol, ze si idem spravit povolenie.... a odvety som jasny... :-) Petrov Zdar

mesani - Profil | Ne 1.1.2006 17:07:46

Táta a to tak že jsme nikdy nikam jinam než na ryby nejezdili

CDB - Profil | Ne 1.1.2006 17:03:24

U nás v rodině nikdo rybář nebyl,chytlo mě to asi v osmi letech na rodinné dovolené na Vranovské přehradě a s víjimkou vojny nepustilo takže 29 let

rosta - Profil | Ne 1.1.2006 16:56:04

Otec byl rybář a máme chatu na Vranově, takže jsem se učil chodit, mluvit, plavat a chytat ryby zároveň.Ryb. lístek mám 38 let a pořád mě to baví. Syn ani dcera se nepotatili, ale snad se dočkám u vnuků.

Miras | Ne 1.1.2006 16:30:02

Děd rybář, otec rybář, strýc pytlák.... měl jsem to prostě jasný už od mala:-)

Cerebro - Profil | Ne 1.1.2006 16:27:29

K rybařině mě přivedl strejda když mi bylo 2,5 tak jsem s ním jezdil na ryby. a on mi dával do ruky prut když zasekl rybu. pak v 5 jsem dostal první prut opět jezdil s ním. i teď jdu alespoň 1 do roka se strejdou na ryby.

oliv | Ne 1.1.2006 14:39:28

toto je naozaj krasna otazka a takisto odpovede. Mna k tomu doviedla vlastna zvedavost (8 rokov) a neskor stryko - "masar" od ktoreho som odkukal zlozvyky a teraz sa tesim vdaka MRKu ze toto je naozaj nadherny konicek, niekedy mam pocit ze lepsie nez cokolvek ine

Zbojo - Profil | Ne 1.1.2006 12:43:47

Ja v rodine rybara namam ziadneho,ani som nemal le v siedmich ma zobral sused,aj s mojim otcom na jednu rybacku a tym som si chytil svoju prvu rybu,karas okolo 20cm...A potom ma to uz chytilo...asi ako kazdy,potom to zacalo na chovnom rybniku za dedinou,neskor povolenka a jedna palica,bavili sme sa s pleskacmi/cejn/,nejaky kaprik sem tam,a pred troma rokmi sa mi priplietli do cesty bobule a tomu som prepadol....az az...rybarcina je diagnoza!

jepice.cz - Profil | Ne 1.1.2006 12:39:43

Moje máma si zjistila seznam kroužků ve škole a vybrala mi rybářskej, s tím že jí budu nosit ryby(a vono prd). Tak se mě zeptala jestli tam chcu chodit, já řek jo a od tý doby chytám. Díky tomu jsem přivedl z5 na rybařinu svýho dědu.

NOVIS - Profil | Ne 1.1.2006 12:25:05

Můj děda, vášnivý rybář, toužil vychovat ze svých šesti vnuků rovněž milovníky Petrova cechu, a proto nás od malička bral na kouzelné břehy Dalasu. Jediným, u kterého se to podařilo, jsem já.

sosed - Profil | Ne 1.1.2006 12:17:23

Muj deda byl rybar ale bohuzel kdyz me byly 4 roky tak umrel. Potom jsem chodil na ryby s kamosama a par let pote jsem si poridil rybarsky listek a povolenku. Figle jsem obkoukal od kamaradu a pote co jsem se bliz poznal s lidmy na MRKu tak i od nich a stale se mam co ucit. Timto dekuji vsem kteri mi ukazali neco noveho..

méďa | Ne 1.1.2006 11:27:03

mě nejdříve pytlačka na potoce okouni a potom táta mě dovedl do kroužku v BNovém Boru který vedl p.Šída a ten dokázal zaujmout tak že mi to zůstalo dodnes a teď začala i moje dcera

Jaro - Profil | Ne 1.1.2006 11:23:52

Začalo to v roku 1971 - na naše pomery a možnosti klasicky : lieskovicou s ohnutým špendlíkom, neskôr prišli na rád ruky a korene príbrežných porastov. Až v 1978 som sa na prehováranie kamarátov zapísal na rybársky krúžok a vďaka vynikajúcemu vedúcemu - pánovi Jackovi, ktorý mi bol vzorom nielen ako rybár, ale aj ako človek s veľkým Č som začal chytať normálnym spôsobom.

brach - Profil | Ne 1.1.2006 10:54:40

K rybařině mě přivedla pytlačina :-)

sharkcom | Ne 1.1.2006 10:16:15

U nás rybařil děda. A teď začínam zjištovat, že se má cerka ,,potatila,, A to jí jsou teprve 4 roky.

Abies Alba - Profil | Ne 1.1.2006 10:09:20

Manžel :)

mr.B - Profil | Ne 1.1.2006 9:44:23

Začínal sem v cca 10ti letech s pytlačkou a občas chodil s dědou (málo kdy). V roce 2003 sem začal jako samouk a stále se učím.

MrKos - Profil | Ne 1.1.2006 9:07:33

V celé rodině široko daleko jsem jedinej blázen kterej chytá ryby... začal jsem asi v 6ti letech s klukama a pytlačkou z klacku a cívky 0,20 v požární nádrži ( ve vesničce kde jsem trávil potom každé prázdniny ) a po několika hrouzcích a piskořích o mém dalším osudu rozhodl asi 30 cm karásek... to byl tenkrát boj :-) Jinak jsem na tom podobně jako Petrson a co jsem nezkusil sám nebo neodkoukal od místních masařů to jsem nevěděl...

Petrson - Profil | Ne 1.1.2006 8:42:23

Teoreticky mě k rybařně přivedl děda, ktarý pstruhařil na krásné Dyji za Znojemskou přehradou. Na ryby jsem s ním vždycky chtěl, ale umřel mi v 6 letech, tak už jsem to nestihl. Pak mě k tomu pomohla parta kámošů, s kterými jsme obráželi okolní rybníky s pytlačkou. Tah mé první oukleje na káču a primitivní nádobíčko v 8 letech definitivně rozhodl, že si ten pocit budu dopřávat po zbytek života. Jinak v rodině nikdo jiný našemu koni neholduje, takže jsem se základy učil od kamarádů čapíků a všechno ostatní musel odkoukat a vyčíst.