Kapři hned příkladně

- Aleš Baran

      Tento článek byl napsán v roce 2000 a informace v něm nejsou možná úplně aktuální, nicméně v něm najdete stále inspiraci a poučení. Účelem tohodle článku není popsat jak na ty největší, ale jak si slušně zachytat nadpůměrné ryby.

Uvažoval jsem, jak se nejlépe mohu podělit o své zkušenosti a došel jsem k závěru, že bude nejlépe, když popíšu nějaký úspěšný lov. Každý si pak z toho vezme přesně jen to, co potřebuje. Tento článek berte jako pokračování článku ,,Kapři hned". Výprava, kterou popíšu, není zrovna párhodinová, ale dá se považovat za krátkou. Tedy: V pátek přijíždíme pro nás na zcela neznámé místo na Labi. Našli jsme jej podle mapy, kde jsme vyhledávali slepé ramena a další zajímavosti. Pozorně si prohlédněte mapku:

Legenda:
1 - hlavní tok
2 - vtok plavební dráhy k jezu
3 - mělčina a nánosy bahna při vyústění slepého ramena
4 - naše stanoviště, poloostrov
5 - mělčina 0,5m
6 - stulíky
7 - hrana na 2,5 m - místo lovu
8 - ostrůvek k jezu
9 - slepé rameno, hluboká voda 3,5 -4m
10 - mělčina 0,30m

Mapka je nakreslena docela přesně, jen nebudou sedět některé poměrové vzdálenosti a velikosti, ale to bych ji musel zakreslit mnohem větší. Takže doplňující informace:
Šířka hlavního toku (1) asi 80m plavební dráhy (2) pak 60m, šířka slepého ramena asi 40m - 60m, šířka ostrova (8) asi 20 -30 m. Vzdálenost stanoviště (4) k ostrovu asi 100m. Vzdálenost k hraně (7) od 5m do 20m, podle úhlu ke stanovišti na poloostrově, čím kolměji k hlavnímu toku, tím menší vzdálenost. Hloubka se pak pohybovala od 0,5m do 3,5 až 4 m, podle sytosti modré barvy.

První ryba

Proč jsem si zvolil místo pro chytání s označením (7) a ne jiné? Proud hlavního toku nanáší přirozenou potravu až na mělčinu (5). Dále pak předpokládám, že kapři migrující ze slepého ramena do řeky a naopak, mé místo mohou jen těžko minout. Navíc je místo chráněno před hlavním proudem. Tolik k místu.
Je tedy 19:00 a moc času do půlnoci nezbývá. Okamžitě teda zakrmuji a to ,,rychlou směsí" a asi 50 kuličkami boilies.

Rychlá směs: 0,5kg žlutého hrachu nebo cizrny, 1kg fazolí, 1kg pšenice, 0,5kg lněného semínka. Na jeden den namočit a pak vařit asi půl hodiny, až jsou fazole měkké. Vařím vše dohromady, hrách se úplně rozvaří. Do vychladlé kaše zamíchám 2kg na půlky rozkrájených brambor a 0,5kg Canall Carpu, ale to není nutné. Tuto směs vyleji na krmné místo, v případě proudu 10 až 20 metrů nad něj.

Boilies:
20% pšeničné krupice
20% kukuřičné krupice
20% nahrubo rozemletých semen (konopí, proso, lněné semínko, řepka)
15% sušeného mléka
10% pšeničných klíčků
10% rozemletých ovesných vloček
5% pšeničného glutenu
Směs se dokonale promíchá se dvěma polévkovými lžícemi papriky a lžící sušeného mletého česneku na jedno kilo a s vejci se udělá středně tuhá směs. Vyválené kuličky (válečky nebo klidně patvary) se vaří 5 minut v páře.

Po zakrmení nahazuji pruty do kraje krmného místa. Koncová udice je napevno olovo je koule 120g, délka návazce 25 cm a k háčku dávám zatím jednu kuličku. Připravujeme se na přenocování. Po půlhodině po nahození se na krmném místě začínají objevovat menší ryby a zhruba za hodinu mám první záběr - je asi 22 hodin. Je to krásný šupináč asi 4 kg. Fotka a jde zpátky. Ryby pak přicházejí v nepravidelných intervalech, ale průměrně asi jedna za půl hodiny. Před čtvrtou proto dokrmuji ale už jen boilies, asi 100 koulies. Na háček dávám už 2 kuličky o průměru 18mm. Ryby berou do 9 hodin a pak nastává klid. V poledne balíme a jedeme domů. Celkem jsme s přítelkyní chytli 12 kaprů, ne velkých, ale na krátkou vycházku jsme spokojeni.

Byl bych rád kdyby vám tenhle článeček něco přinesl a těším se na vaše ohlasy a připomínky, neboď budu pokračovat a jen musím vědět, na co se zaměřit podrobněji. Příští článek ponese název: "Napevno nebo průběžná?"


Další fotka z téhle výpravy
Další
Jiné fotky

Autor: Aleš Baran - ®

Přečteno: 5 850x
Průměrná známka: 1.76

NKapři v leknínech

Věděl jsem,že přes noc je v okolí rostlin málo kyslíku díky obrácené fotosyntéze, ale přesto jsem to chtěl zkusit.

NExtrémní podmínky v kaprařině

Extrémních podmínek na řekách může být mnoho. Já popíšu několik, se kterýma jsem se setkal, a které šly nějakým způsobem vyřešit.

NMontáže?

... poznal jsem, že čím jednodušší sestava, tím je účelnější a spolehlivější. Nečekejte žádné speciální návazcové materiály, nepoužívám žádné multistrandy ani leadcore a podobné srandy. Moje kaprařina nevychází z poznatků z knih a časopisů.