Nesplétané nymfy

- Steve Thornton (převzato z časopisu Kajman 3/2000)

Rychle potápivé, dvoubarevné, s výrazně segmentovaným tělíčkem -takové jsou nymfy Steva Thorntona. Jejich vázání nevyžaduje žádné složité splétání.

Vyvíjel jsem Ammonite Nymph asi před dvěma lety, aniž bych se tím nějak vážně zabýval. Hrál jsem si s různými materiály -znáte to -a snažil jsem se vytvořit něco hodně kontrastního na zadečku nymfy podle polských vzorů, ale bez splétání. Hrudní část mušky jsem domalovával tmavým vodovzdorným fixem a přitom jsem náhodou "čmárnul" fixem na zadeček. Výsledný efekt mě ohromil. Potom jsem vyměnil háček za prohnutý, s delší částí pro vyvázání hrudi -bylo to účinnější. Lesknoucí se nymfa s barevným tělem a nožičkami -to bylo vše, co jsem potřeboval. Muška vypadala zaručeně skvěle. Měla všechny druhové znaky nymfy: siluetu, průsvitnost, tvar, pohyblivé nožičky, a -to nejdůležitější -kontrast a podobu -na to jsem ale přišel později.
Zmíněný efekt kroužkování tělíčka vytvořený materiálem Flexibody ovinutým kolem tělíčka mušky mi připomínal ammonite -zkameněliny nalézané na kamenech, a název Ammonite Nymph byl na světě. Muška opravdu připomíná chutné sousto, ale budou na ni ryby brát?
Navázal jsem sérii mušek a rozdal je kamarádům, kteří chytají na jezerech i řekách. Sám jsem zahájil rybolov ve vodách našeho rybářského klubu, což je vyzrálé sedmiakrové křído- vé jezero, s charakteristickými znaky, s původními jezerními pstruhy o hmotnosti přes 4 kg; žádná snadná voda, dokonce ani tehdy, kdy jsou na začátku sezóny nějaké ryby vysazené. Na druhý hod jsem měl záběr -jezerní pstruh. To musí být náhoda, říkám si. Dalších několik hodů, žádný záběr. Tak to pokračovalo a já jsem začal chytat kolem jezera. Zkusil jsem vyměnit mušky a navázal zaječí ouško; také nic. Znovu jsem navázal Ammonite Nymph (AN) a přišel záběr. To musel být šťastný den.
Nicméně, po zbytek sezóny jsme -mí přátelé i já -byli nadšeni mnoha úspěchy po celé zemi. Ve Skotsku byl Peter Scott z Angling Pursnits velmi spokojen s AN, přivezl mimo jiné i pětilibrového pstruha.
Nymfu jsem s velkým úspěchem použil i v yorkshirských řekách a Trefor West, specialista na parmy, na ni chytil mnoho těchto krasavců.
To bylo vyvrcholení posledních let a skončilo to. Zjistil jsem, že chytání s AN (v pravém slova smyslu) je nejúčinnější na řekách, ať už s jedním nebo více návazci. Nahodit proti proudu, nechat potopit a kopírovat dno, nebo nechat zmítat po dně a být neustále v kontaktu s muškou.
Jak plyne voda kolem, pod špičkou vašeho prutu, pozvedněte maličko špičku; muška se dotýká dna a pak stoupá k hladině -je-li ryba kousek po proudu, zabere právě v tuto chvíli. Opakujte znovu hod proti proudu a nadzvedávejte špičku prutu -je to něco mezi chytáním přes proud a těžkým nymfováním. Nejsem typ rybáře, který rád chytá po proudu a přes proud, a tak nemohu hodnotit účinnost tohoto způsobu rybolovu.
Ve stojatých vodách chytám jako s potahovaným blešivcem -pomalými osmičkami přitahuji šňůru a zvláštním opakovaným potahováním přizvedávám nymfu ode dna a zase ji nechávám klesat. Návazec umožňuje mušce plavat "vzhůru nohama", tak není třeba nic dalšího. Ve chvíli, kdy muška klesá, přichází záběr pstruha. Co muška napodobuje? Asi nejvíc nymfy pošvatky, larvy chrostíka a jeho pupy, blešivce a různé nymfy jepic.
Když jsou ryby vybíravé, navazuji AN v šesti různých barvách. Takže berou-li májovky, navážu světlou olivovou nebo sněhobílou AN. Jestliže dávají přednost Rhyacophile, navážu mechově zelenou verzi. Jdou po blešivcích? Navážu oranžovou. Nakonec pár poznámek k úpravě. Pro nejlepší účinek tělíčka nymfy je třeba použít Flexibody; jakákoliv napodobenina nepracuje jako tento tenký materiál a není tak pružná. Materiál na dabing sněhobílé AN jsem "nakradl" z králíků (které chová moje dcera), když měli malé. Zjistil jsem, že dospělí králíci vytvářejí pelíšek pro malé z nejměkčích chlupů, a ty používám na dabování hrudi. Chlupy se ve vodě naježí jako chlupy z krtka, jsou však delší. Vše ostatní je zřejmé z obrázků.


1. KROK Upněte háček do svěráčku a naviňte nit k obloučku háčku a zpět k očku. Ustřihněte proužek Flexibody o šířce 2,5 mm a délce 12 cm. Přivažte ho k raménku háčku, položte přes hřbet a volnými oviny niti přivažte až k obloučku a zafixujte. Vraťte se k očku a stejným způsobem přivažte tělíčkový materiál. Potřebujete pořádný kus vázacího hedvábí.


2. KROK Dále si připravte olověný pásek široký asi 1 mm, dlouhý zhruba jako vyvázaná část raménka háčku. Přivažte na sebe tři pásky tak, jak to vidíte na obrázku. Neutahujte příliš vázací nit, jen právě tolik, aby se olověné pásky neotáčely kolem háčku. Při dalším postupu vázání pochopíte proč.

3. KROK Jemnými oviny hedvábí vyvažte tělíčko tak, abyste zakryli nerovnosti olova. Třeba čtyřikrát tam a zpět, dokud nedostanete hladké tělíčko. Zakončete ztraceným uzlem a odstřihněte. Obvykle je potřeba kolem 10 cm. Nyní, jako vodítko, veďte vázací nit až do míst, kde začíná hruď -vázací nit by měla obepínat raménko háčku přibližně asi o 1 mm. Vraťte se nití řídkými oviny k očku a zafixujte ztraceným uzlem. Bobinu dejte stranou. Nyní uvedu důvod, proč jsme tak pracovali s olověnou zátěží. Prsty teď můžete modelovat spodní část tělíčka do pěkně vyhnutého hřbetu a vyhladit strany. Vznikne subtilní, ale krásně klenuté tělíčko mušky jako na obrázku č. 3. Jestliže jste příliš utáhli vázací nit přes olovo, nemůžete tělíčko dotvarovat a odstranit nerovnosti. Flexibody dosedne lépe na rovný povrch.

4. KROK Nyní vezměte Flexibody a natáhněte ho prvním ovinem kolem háčku v obloučku. Uvolněte tah tak, abyste měli mezi prsty asi 80 procent původní šířky. Další oviny překrývejte přes předchozí až k začátku hrudi. Pozorně je ukládejte zvláště na hřbítku, který bude napodobovat segmentování. Pamatujte: nenatahujte Flexibody příliš, právě lehounké napětí je předpokladem pro pěkný vzhled mušky. Až budete jednotlivé články obarvovat značkovačem, odstřihněte volný konec Flexibody. Pro překrytí hrudi budete potřebovat Flexibody široký 4 mm. Přiložte ho souběžně s hřbítkem v místě, kde hruď začíná. Udělejte dva volné oviny než utáhnete třetí. Po vyvázání hrudi Flexibody přehněte k očku a zakončete ztraceným uzlem.

5. KROK Vezměte srpek z krku koroptve v barvě odpovídající zadečku a hrudi mušky, chytněte do skřipce a navlhčenými prsty uhlaďte paprsky srpku. Přivažte ho na začátek hrudi na Flexibody matnou stranou nahoru. Pak nadabujte hruď přesně a pevně až k očku a nechte viset bobinu u očka.
Všestrannou Ammonite Nymph (ammonite -druh předpotopních měkkýšů) lze rybařit známým stylem českých a polských muškařů, proti vodě či pod špičkou prutu.... nebo ve stojatých vodách metodou vyhledávání ryb při břehu.

6. KROK Potřete hruď lehce lakem nebo lepidlem a opatrně na ni položte srpek z koroptve tak, aby jeho paprsky směřovaly po obou stranách hrudi šikmo ke špičce háčku. Část paprsků veďte přes očko. Oddělte přebývající paprsky u očka háčku a zafixujte ztraceným uzlem. Odstřihněte přebytek srpku. Potřete lepidlem stvol srpku a přiložte na něj Flexibody. Vlhkými prsty uhlaďte paprsky dolů ke špičce háčku. Pak dvěma až třemi oviny zafixujte Flexibody u očka háčku. To je budoucí krunýř hrudi. Odstřihněte zbytek Flexibody, vyvažte hlavičku a přelakujte.

7. KROK Nyní nastává ta zábavná část! Uvolněte se a vytvořte si pohodlí pro tuto činnost. Není těžká, ale musíte si být sebejistí. Začněte opatrně vybarvovat krunýř hrudi vodovzdorným fixem. Já používám otočný svěráček, který mi umožňuje natočit mušku do správného úhlu. Teď máte mušku, která vypadá jako skutečná nymfa. V další fázi použijte široký hrot fixu. Nejprve udělejte pár imaginárních tahů nad zadečkem mušky. Měl by to být jeden táhlý pohyb. Máte-li pocit, že to "máte v ruce", přiložte fix ke hřbítku zadečku. Jedna táhlá čára. Bude-li široká, nevznikne efekt segmentace. Totéž z druhé strany mušky. Dvě čáry přes hřbítek a máte takřka skutečnou, ale jednoduchou Ammonite Nymph. A hurá na ryby!

Háček: Kamasan B 100, velikost 10, 12, 14
Vázací nit: Dynacord Superfine Midge, nebo jiná hladká nit
Zadeček: Originál Flexibody
Tělíčko: Vázací hedvábí nebo micro Antron odpovídající barvy
Zátěž: Páskové, nepříliš tenké olovo
Krunýř hrudi: Originál Flexibody
Dabing hrudi: např. dabovací materiály Davyho Wottona typu MC
Nožičky: Přírodní koroptev
Lepidlo: Jakékoliv poddajné lepidlo
Fix: Vodovzdorný fix čokoládové barvy s širším hrotem

Steve Thornton

Autor: Steve Thornton (převzato z časopisu Kajman 3/2000)

Přečteno: 12 738x
Průměrná známka: 1.75