Když nemáme loďku

- TaH

Po odhájení dravců se zaměřuji na lov mé nejoblíbenější ryby - sumce velkého. Lovem tohoto dravce, který je pro mě králem našich vod, se zabývám již několik let, a proto bych se s vámi chtěl podělit o mé zkušenosti a praktiky při jeho lovu. V tomto článku bych vám chtěl poradit, jak lovit na řece bez loďky. Vždy, když je v řece silný proud, používám k lovu sumce trollingové desky. Ano, toto takzvané prkénko bylo vyrobeno pro účely lovu na trolling. Sumcaři později zjistili, že se toto prkénko dá využít v proudu při lovu sumců. Nejčastěji ho sumcaři používají při lovu z lodě. Při nastražení několika prutů a použití i několika prkének, nemusí mít strach, že se jim nastražené montáže do sebe zamotají. Já jsem toto prkénko použil i při lovu ze břehu.

K vodě jsem si vzal výbavu, jako kdybych chtěl lovit na systém zvaný na trhačku, pevný stojan, který mně udrží prut ve svislé poloze, prut s vrhací zátěží 500g a pevný smekací naviják s návinem padesátikilové pletené šňůry. Na koncový systém jsem použil velký plovák (kačenu), doutníkové olovo, obrtlík, gumovou zarážku, samotný návazec a nesmím zapomenout na trollingové prkénko. Musíme si ale zvolit jestli pravé nebo levé, záleží na tom, ze kterého břehu budeme lovit. Při sestrojování této montáže musíme dodržet určitý postup. Nejdříve navlékneme na kmenovou šňůru plovák, hned za ní provlékneme olovo a následuje gumová zarážka. Ta slouží k tomu, aby nám olovo nenaráželo do uzlíku, který je navázán na obratlíku, a tím ho nepoškodilo.

Poté navážeme samotný obratlík, nesmíme zapomenout na pojišťovací uzlík, který nám při velkém tahu zabrání rozvázání uzlíku. Gumovou zarážku nasuneme na samotný uzlík, aby byl chráněn před olovem. Nezapomeneme na fixaci olova a to tak, že mezi olovem a plovákem na kmenovou šňůru navážeme posuvnou zarážku a přitáhneme ji až k olovu, aby se nám olovo neposunovalo směrem k plováku. Tím zamezíme tomu, aby ryba vyjížděla až k hladině - olovo ji nepustí výš, než je nastavena hloubka mezi olovem a plovákem. Nakonec stačí navléknout návazec, který už mám předem připravený. Na návazec používám jeden jednoháček a jeden trojháček. Vše navazuji na návazcovou šňůru o nosnosti 100 kg (aspoň to tak uvádí výrobce). Z vlastní zkušenosti vím, že tyto hodnoty jsou dost nadhodnoceny, já se spíše zaměřuji na to, jak je návazcová šňůra odolná proti oděru. Sumčí kartáče jsou totiž tak ostré, že by se normální splétaná šňůra po chvilce prodřela.

Když máme celý koncový systém hotový, stačí připevnit trollingové prkénko. Na spodní straně prkénka je karabina, kterou navlékneme na kmenovou šňůru a zajistíme. Tím se nám může prkénko posouvat po kmenové šňůře. Dále ve vzdálenosti jednoho až dvou metrů od plováku zajistíme prkénko vysouvacím klipem, který slouží k tomu, aby se při záseku uvolnil a prkénko sklouzlo po karabině přímo k plováku. Nakonec stačí nastražit živou rybu. Jelikož lovíme v proudu musí nastražená ryba směřovat hlavou k olovu. To proto, aby byla hlavou proti proudu, protože kdyby tomu bylo naopak, proud by nám s rybou točil dokola a zamotal ji.

Pak už jen stačí celý systém dát do vody kousek od břehu a začít spouštět po proudu dolů. Vždy po chvilce přibrzdím šňůru odmotávající se z navijáku a prkénko se s celým systémem posouvá v proudu směrem na střed řeky. Takto to dělám tak dlouho, dokud nedostanu celý systém na určené místo. Při dostatečně silném proudu se mi podaří dostat pohodlně montáž až k protějšímu břehu. Potom jen stačí čekat na záběr, který se většinou projeví ohýbáním prutu. Sumec téměř vždy, když ucítí nebezpečí, se vydává po proudu dolů a my máme možnost ihned zaregistrovat záběr. Pak stačí jen zaseknout. Po záseku se nám odjistí vysouvací klip a prkénko sklouzne až k plováku - a my můžeme zdolávat rybu. Přeji všem mnoho štěstí při lovu a krásné trofejní ryby, které po vyfotografování putují zpět do svého živlu.

Autor: TaH - ®

Diskuse k článku (73 reakcí)

Přečteno: 27 601x
Průměrná známka: 1.53