Jak oznámit rybářský přestupek

- Mr.Stick

Mlžné ráno pod jezem na řece je vždy balzámem na duši. Dnešní poklidnou a ještě stále polospící atmosféru narušil zvuk motoru od blížícího se automobilu. Rybář si přivstal a ve vidině bohatého úlovku už vleče svoje vybavení k vodě. Jenže se nezastavuje na běžně využívaných místech v zátočinách pod jezem. Odhodlaně si to namíří přímo na částečně suchý val a po něm přechází zhruba doprostřed řeky, kde vede rybí přechod. Pod jeho ukončením je hluboká tůň a zmatené ryby, kterým se povedlo nemožné a zcela nevyhovující přechod dokázaly překonat, se tu zdržují a nabírají síly. I proto je zde cedule se zákazem lovu na 50 metrů od každé strany konstrukce. Našeho rybáře ovšem nějaký zákaz nezajímá a bezstarostně rozbaluje náčiní a začíná lov.

Ano, mnoho z nás se již u vody setkalo s porušováním zákona, vyhlášky a bližších podmínek výkonu rybářského práva. Není ani v důsledku podstatné, zda šlo o nenasytného rybáře, který si během jedné vycházky přisvojil nadlimitní množství úlovků, nebo, jako v příběhu výše, o neohroženého lovce, který se vydal bez jakéhokoliv váhání chytat ryby přímo pod rybí přechod. Cedule se zákazem lovu ho ani v nejmenším nezajímaly tolik, jako šance na úlovek v hájeném místě řeky. Některým z přihlížejících jejich nátura zasáhnout nedovolí, ale jsou mezi námi i tací, kterým takové chování vadí a chtějí proti němu něco podniknout.

kapr

Jak se tedy zachovat, když se u vody stanu svědkem přestupku? Jak alespoň zkusit zajistit nápravu a přispět svojí troškou do mlýna?

Je to velmi jednoduché. Nejdříve ze všeho zkuste pořídit obrazový záznam, například prostřednictvím fotoaparátu vašeho mobilního telefonu. Takový záznam pak velice ulehčí samotné přestupkové řízení a jako důkaz je neocenitelný. Mějte ovšem vždy na paměti svoji bezpečnost. Neriskujte vlastní zdraví jen kvůli obrázku. Nakonec, alkoholem posilněná parta cizinců je velmi nevyzpytatelný a potencionálně nebezpečný soupeř. Druhým krokem je přivolání orgánu kompetentního k řešení dané věci. V našem případě to nejčastěji bude RS, tedy rybářská stráž a rovněž také PČR, Policie České republiky. Vyčkejte příjezdu některého z výše jmenovaných orgánů a dále věc nechte na něm. Většinou hned na místě se dozvíte, zda vás bude ještě potřebovat a podle toho se s vámi dohodne. Pokud se již tedy rozhodnete spatřený přestupek oznámit, není vhodné pak vzít do zaječích.

kapr

Pro usnadnění vaší pozice uvádíme níže seznam telefonních čísel rybářské stráže MRS a rovněž seznam čísel rybářské stráže ÚS Moravskoslezský ČRS. Zbylé ÚS ČRS kontakty neposkytly a v případě, že se stanete svědky přestupku, doporučují kontaktovat Policii České republiky. Pro názornost cituji nejmenovaného hospodáře, jeho odpověď byla zastřešující a daly se pod ní schovat všechny další odezvy. „Na dotazy vašich čtenářů, koho kontaktovat v případech, kdy se stanou svědky porušování zákona, vyhlášky nebo BP, je vcelku jednoduchá odpověď, policie je dostupná po celém území ČR a je zde proto, aby dbala na dodržování všech zákonných norem tohoto státu.“

Může ovšem nastat situace, kdy vám operátor PČR sdělí, že momentálně nemá volnou hlídku, protože všechny mají na starosti mnohem důležitější výjezdy. Ať to zní jakkoliv ironicky, je to ve většině případů absolutní pravda. Ze strany Územních svazů ČRS jsou tedy argumenty o tom, že PČR je dostupná po celé republice víceméně úsměvné. Z vlastní zkušenosti vím, že k podobným oznámením vyjíždí hlídka jen v nejnutnějších případech. A je snad jeden kapr navíc ve vezírku nutný případ? Nejspíš není, že. Posledním hřebíkem do rakve je pak tvrzení rybářských činovníků, že 9 z 10 porušení BP, které oznámí běžní rybáři, absolutně neodpovídá skutečnosti.

Pro vyváženost situace je ovšem třeba rovněž dodat, že ačkoliv většina územních svazů kontakty odmítla poskytnout, ať už z jakéhokoliv důvodu, běžný rybář může v soupisu revírů u některých místních organizací najít obecný kontakt. Často směřuje na předsedu organizace, nebo hospodáře. A ve většině případů někdo z nich je i rybářská stráž. Drobnou oklikou se tedy i takto dá dobrat nějakého výsledku.

Český rybářský svaz

ÚS Moravskoslezský:

Jakub Vávra, +420 777 069 589 – Ostrava, Bohumín, Frýdek Místek, Opava

Petr Záruba, +420 604 513 997 – Ostrava, Bohumín, Nový Jičín

Roman Veselý, +420 732 477 015 – povodí Bečvy, Nový Jičín

Stanislav Sedláček, +420 605 701 901 – Slezská Harta, Vítkov, Bruntál

Jan Pospíšil, +420 737 815 039 – Slezská Harta, Vítkov, Bruntál, Rýmařov

Artur Klimeš, +420 721 979 181 – Šumperk, Mohelnice, Zábřeh na Moravě, Mor. Hanušovice

Petr Barbořík, +420 603 325 186 – Šumperk, Mohelnice, Zábřeh na Moravě, Olomouc, Uničov

Moravský rybářský svaz

Zdeněk Smolka, +420 602 889 027 – profesionální rybářská stráž

Milan Sedláček, +420 606 168 297 – profesionální rybářská stráž

František Chleboun, +420 725 690 402 – profesionální rybářská stráž

Petr Hána, +420 725 713 770 – Holešov

Stanislav Ludvík, +420 725 690 408 – Chropyně

Radim Horsák, +420 725 769 797 – Chropyně

František Jaňour, +420 607 754 028 – Dolní Rožínka

Boris Zeman, +420 725 690 430 – Hodonín

Autor: Mr.Stick - ®

Diskuse k článku (66 reakcí)

Přečteno: 14 068x
Průměrná známka: 1.56